Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2011

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Standard and Poor's (S&P) heeft de kredietwaardighed van diverse grote banken verlaagd. De kredietbeoordelaar veranderde de status van in totaal zevenendertig grote internationale banken. Het gaat onder meer om Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo. Ook de status van Barclays, Royal Bank of Scotland en HSBC Holdings werd naar beneden herleid. De kredietbeoordeling van de Franse banken Societe Generale en BNP Paribas bleef behouden. Een verlaging van de rating van de banken zou ertoe kunnen leiden dat de instellingen moeilijker geld kunnen lenen of uitlenen aan bedrijven of particulieren.

De Europese Unie telt op dit ogenblik ruim 23,55 miljoen werklozen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. De Europese werkloosheid behaalt daarmee een niveau van 9,8 procent. De eurozone heeft 16,29 miljoen werklozen, waarmee een werkloosheidsniveau van 10,3 procent, het hoogste niveau uit de geschiedenis, wordt opgetekend. In de Europese Unie kwamen er op één jaar tijd 440.000 werklozen bij. In de eurozone werd een stijging met 367.000 werklozen opgetekend. Het laagste niveau wordt opgetekend in Oostenrijk (4,1 procent), gevolgd door Luxemburg (4,7 procent), Nederland (4,8 procent) en Duitsland (5,5 procent). Het hoogste niveau wordt opgetekend in Spanje (22,8 procent), gevolgd door Griekenland (18,3 procent).

Het Europese Financiële Stabilitatiefonds (EFSF) krijgt bijkomende mogelijkheden. Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone beslist. Daarmee wordt een akkoord van eind oktober bekrachtigd. Er werd echter niet bevestigd dat de mogelijkheden van het fonds tot 1.000 miljard euro zou worden opgetrokken, want dat is volgens Klaus Regling, hoofd van het Europese Financiële Stabilisatiefonds, afhankelijk van de omstandigheden waarin geld moet worden opgehaald. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, stelde al dat een bedrag van 1.000 miljard euro waarschijnlijk niet zal worden gehaald. Er wordt ook bekeken op welke manier het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betrokken kan worden bij de financiering van Europese probleemlanden.

Alleen Duitsland is bij machte om de euro te redden en moet dringend beslissen welke strategie daarbij gevoerd moet worden. Indien Duitsland weigert om initiatieven te nemen, is er geen redding meer mogelijk. Dat heeft de Italiaanse premier Romano Prodi in een Duits kranteninterview gezegd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft volgens Prodi de toekomst van de muntunie in handen, maar hij voegde er aan toe niet te geloven dat er in Duitsland iemand zou zijn die Europa wil opgeven. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de rationaliteit zal zegevieren, eraan toevoegend dat Duitsland zijn fantastische mondiale economische uitgangspositie niet kan opgeven.

De schuldencrisis zou kunnen leiden tot een explosie van de Europese Unie en kunnen uitmonden in gewapende conflicten op het Europese continent. Dat heeft Alain Juppé, Frans minister van buitenlandse zaken, gezegd in gesprekken met de Franse media. Juppé noemde de schuldencrisis een existentiële crisis voor Europa. Alles wat er de afgelopen twintig jaar werd bereikt, sinds het verdrag van Maastricht en zelfs sinds de oprichting van de Europese Unie, wordt volgens hem in twijfel getrokken. Hij stelde dat Europa zich de voorbije decennia heeft wijsgemaakt dat het gevaar voor conflicten op het continent is verdwenen, maar daar zelf niet zo zeker van te zijn. Europa is volgens hem met zijn eenheidsmunt echter te ver geëvolueerd om daarmee nu te stoppen.

Om zijn begrotingstekort weg te werken, zijn schulden af te bouwen en zijn economische groei te stimuleren, moet Italië zijn hervormingen versneld doorvoeren en tegelijk bijkomende maatregelen treffen. Dat heeft de Europese Commissie in zijn eerste tussentijds monitoringrapport van de Italiaanse staatsfinanciën gemeld. De hervormingen waarvan sprake werden eind oktober door voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi aangekondigd in een brief aan de leiders van de eurozone. Enkele concrete ingrepen zijn al doorgevoerd, met name bij de stemming van de meerjarenbegroting voor de volgende drie jaar eerder deze maand. Er wordt onder meer aangestuurd op de aanleg van budgettaire reserves om mogelijke tegenvallers op te vangen.

Zoals verwacht hebben de ministers van financiën van de eurozone hun goedkeuring gehecht aan de vrijmaking van de zesde schijf noodhulp voor Griekenland. De landen van de eurozone gaven enkele weken geleden al hun toestemming om de volgende 8 miljard euro van het vorig jaar overeengekomen hulpprogramma voor Griekenland over te maken. Maar toen premier Giorgos Papandreou na de eurotop eind oktober plots een referendum aankondigde over de extra maatregelen die genomen moeten worden, kwam de financiële bijstand op losse schroeven te staan. Intussen heeft Papandreou plaats gemaakt voor Lucas Papademos, is het referendum afgevoerd en heeft de nieuwe Griekse technocratische regering zich onvoorwaardelijk achter de bijkomende saneringen geschaard.

De inflatie in de eurozone is tijdens de november, net zoals de twee vorige maanden, stabiel gebleven op 3 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. De inflatie blijft voor de twaalfde opeenvolgende keer boven de drempel van 2 procent, die op middellange termijn wordt beoogd door de Europese Centrale Bank. De inflatie in de zeventien eurolanden was in september naar de hoogste stand in bijna drie jaar geklommen. Het inflatie-onderwerp zal aangekaart worden tijdens de volgende vergadering van de Europese Centrale Bank volgend maand, waar de Italiaan Mario Draghi voor de tweede keer zijn opwachting zal maken als voorzitten.

Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, heeft zijn hervormingsplannen voor de auditmarkt voorgesteld. Bedoeling is in de eerste plaats om te verhinderen dat de auditkantoren nog eens zouden blunderen, zoals het geval was bij de financiële crisis van drie jaar geleden. Tijdens de doorlichting van grote financiële spelers als Anglo Irish Bank en Lehman werd geen enkel voorbehoud gemaakt, terwijl die bedrijven allerminst in goede financiële gezondheid verkeerden. Anderzijds moeten de nieuwe maatregelen ook de grote concentratie op de markt aanpakken. Er wordt opgemerkt dat het oligopolie van de vier grote kantoren Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers een systeemrisico inhoudt.

In Los Angeles heeft de politie het tentenkamp van de Occupybeweging ontruimd. Een troepenmacht van ongeveer 1.300 agenten in gevechtsuitrusting arresteerde meer dan tweehonderd mensen die weigerden om uit vrije wil het kamp te verlaten. De ontruiming verliep zonder noemenswaardige incidenten. De Amerikaanse politiediensten bleken lessen getrokken uit de gewelddadige incidenten in Oakland en New York. Bij de interventies in die steden regende het foto's en tweets van pepperspray-incidenten en rondvliegende rubberkogels. Daarvan viel in Los Angeles niets te merken, al dreigde het even uit de hand te lopen toen een agent zijn wapen richtte op een burgerjournalist met camera.

Het Zuid-Koreaanse electronicabedrijf Samsung mag zijn tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 binnenkort dan toch verkopen in Australië. Een Australische rechtbank heeft het tijdelijke verbod opgeheven. Dat werd vorige maand opgelegd nadat het Amerikaanse technologiebedrijf Apple had geklaagd dat de tabletcomputers en smartphones van Samsung teveel gelijkenissen met zijn eigen producten vertoonden. De Australische rechtbank oordeelde dat een verkoopverbod het einde zou betekenen voor de tablet van Samsung in Australië. Er werd op gewezen dat de nieuwe technologie een korte commerciële levensduur heeft. Wel moet Samsung gegevens bijhouden van alle transacties voor de Galaxy Tab, voor het geval Apple later een inbreuk kan bewijzen.

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM) brengt een speciale software uit voor zakelijke klanten. De technologie moet de klanten toelaten om de smartphones en tablets van hun personeel nog beter kunnen beveiligen. De software is niet alleen bedoeld voor de BlackBerry van het Canadese bedrijf, maar ook voor tablets en smartphones die draaien op het besturingsystemen Android van Google en iOS van Apple. Met de software BlackBerry Mobile Fusion kunnen bedrijven de wachtwoorden, applicaties en andere software van hun personeel op afstand regelen. Ondernemingen kunnen met de nieuwe software de toestellen bij diefstal of verlies ook afsluiten.

De sociale netwerksite Facebook neemt maatregelen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Daarover heeft het internetbedrijf een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse Federal Trade Commission. De Amerikaanse toezichthouder had Facebook aangeklaagd voor schending van de privacy van gebruikers van de netwerksite. Facebook belooft informatie over gebruikers niet te zullen misbruiken voor commerciële doeleinden. Ook zal de netwerksite de toegang tot opgeheven accounts binnen dertig dagen geheel afsluiten. Facebook moet als onderdeel van de schikking de volgende twee decennia ook jaarlijks een audit laten uitvoeren door een onafhankelijke specialist.

James Murdoch, de erfgenaam van het media-imperium Murdoch, is herbenoemd in de raad van bestuur van de Britse satellietzender BSkyB. Bijna 19 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde evenwel tegen de herbenoeming. Dat heeft te maken met de heisa van de voorbije maanden over de afluisterpraktijken door de ondertussen opgedoekte tabloid News of the World. James Murdoch werd daarbij zwaar op de korrel genomen omdat hij aan het hoofd staat van News International, de Europese divisie van de groep News Corp van zijn vader Rupert Murdoch. News of the World was een onderdeel van News International. Over de herbenoeming van James Murdoch bestond echter weinig twijfel. News Corp bezit immers 39 procent van de aandelen van de zender.

De Empire State Building in New York wordt mogelijk een beursgenoteerde onderneming. Dat heeft Malkin Holdings, eigenaar van de wolkenkrabber, aangekondigd. Het zou de eerste keer zijn dat het publiek in de Empire State Building, die kort na de Grote Depressie van de jaren dertig werd opgetrokken en nog steeds de skyline van Manhattan domineert, kan investeren. Anthony Malkin, een projectontwikkelaar uit New York, heeft meer dan 500 miljoen dollar geïnvesteerd om het energieverbruik van de wolkenkrabber terug te schroeven. Daarmee hoopt hij de huur te kunnen opdrijven en grotere bedrijven naar het gebouw te kunnen trekken. De volgende drie maanden zouden meer details over de plannen bekend worden gemaakt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home