Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 29, 2011

Australië werkt aan grootste maritieme reservaat ter wereld

De Australische regering heeft plannen om in de Koraalzee het grootste maritieme reservaat van de wereld uit te bouwen. Volgens Tony Burke, Australisch minister van leefmilieu, zal de beschermde een omvang krijgen die anderhalve keer de oppervlakte van Frankrijk vertegenwoordigd. In het gebied zouden nieuwe visbeperkingen worden opgelegd. De exploratie naar olie en gas zou definitief worden verboden. Activisten voeren echter aan dat belangrijke riffen en paaigronden van verscheidene vissoorten buiten de volledig beschermde gebieden liggen.

"De biodiversiteit van de Koraalzee is cruciaal," aldus Tony Burke tegenover BBC News. Het gebied, voor de kust van Queensland in het noordoosten van Australië, is een biotoop van onder meer haaien en tonijn en omvat geïsoleerde tropische riffen en diepzee-canyons. In het gebied liggen ook drie Amerikaanse schepen die gedurende de Battle of the Coral Sea tijdens de tweede wereldoorlog tot zinken werden gebracht. In het huidige plan zouden in sommige delen van het reservaat vislicenties worden toegekend.

Volgens de Queensland Seafood Industry Association moet er een groter gebied beschikbaar worden gesteld voor commerciële visvangst dan in het huidige plan is voorzien. Volgens professor Terry Hughes, specialist koraalriffen aan de James Cook University, noemt het plan echter een goede stap om het imago van Australië als wereldleider op het gebied van maritiem beheer te bevestigen. Hughes wijst erop dat het verboden gebied honderden kilometer buiten de kust is gelegen en geen enkele impact zal hebben op de recreationele visserij, terwijl commerciële visvangst nauwelijks bestaat.

Het grootste maritieme reservaat bevindt zich op dit ogenblik uit rond de Britse Chagos Islands in de Indische Oceaan. Het gebied heeft een oppervlakte van 545.000 kilometer. Het Koraalzee-reservaat zou een oppervlakte van 989.842 vierkante kilometer krijgen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home