Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Bij de aanpak van de schuldencrisis mogen de lidstaten van de Europese Unie niet kunstmatig in tweeën worden gedeeld. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep van ministers van financiën van de eurolanden, gezegd. Volgens Juncker is het niet goed om de Europese Unie te verdelen en is het juist belangrijk om geen verschillen te creëren tussen de euroregio en de andere lidstaten. Ook de Deense premier Helle Thorming Schmidt benadrukte dat het in een tijd van crisis cruciaal is om de lidstaten van de Europese Unie samen te houden. Denemarken neemt begin volgend jaar het voorzitterschap van de Europese Unie over.

BNP Paribas, de grootste bankgroep van Frankrijk, zou volgens een aantal bronnen overwegen om zijn private equityportefeuille van meer dan 700 miljoen dollar van de hand te doen. Een eventuele verkoop zou de BNP Paribas moeten helpen om zijn kapitaalbuffers flink op te krikken. Een definitieve beslissing om de private equity-korf in de etalage te plaatsen zou er echter nog niet zijn genomen. Maar net als veel andere Europese grootbanken staat ook BNP Paribas onder druk om zijn kapitaalreservers op te trekken. Bovendien dwingen de nieuwe en strengere kapitaalregels de financiële dienstverleners om meer geld opzij te zetten als buffer voor hun private-equity-investeringen.

De euro zal niet verdwijnen. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd ter gelegenheid van een bezoek in het gezelschap van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, aan de Amerikaanse president Barack Obama om de Europese schuldencrisis te bespreken. De Europese president gaf toe dat er geen spijkerharde garanties kunnen worden gegeven voor het behoud van de euro, maar er is volgens hem wel een vaste politieke wil om de toekomst van de Europese eenheidsmunt veilig te stellen. De euro is volgens Van Rompuy immers een project waarin al te veel energie is geïnvesteerd. Hij meende dat er op de eurotop van volgende maand grote stappen zullen worden gezet.

De snelle verergering van de kredietcrisis in de eurozone bedreigt de kredietwaardigheid van alle lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de kredietbeoordelaar Moody's benadrukt. Er is volgens het bureau geen enkel Europees land beschermd tegen een verlaging van de regio. Dat geldt ook voor de meest betrouwbare economieën, zoals Duitsland, Nederland, Oostenrijk of Finland. Zonder politieke maatregelen die de markten op korte termijn stabiliseren, zal het kredietrisico volgens Moody's blijven stijgen. Volgens Moody's zou er pas een oplossing uit de bus kunnen komen na een reeks schokken, waarbij meerdere landen geen toegang meer krijgen tot de financieringsmarkten.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week voor een bedrag van 8,6 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Dat heeft de financiële instelling bekend gemaakt. Daarmee heeft de Europese Centrale Bank tijdens het uitdiepen van de schuldencrisis zijn inkoopprogramma licht opgedreven. De week voordien had de financiële instelling immers voor een bedrag van 8 miljard euro aan staatspapier uit de markt gehaald. Sinds mei dit jaar heeft de Europese Centrale Bank al voor 203,5 miljard euro obligaties opgekocht. De instelling maakt echter niet bekend van welke landen er staatspapier wordt opgekocht.

De Italiaanse schatkist heeft voor 567 miljoen euro aan overheidsobligaties uitgegeven die over twaalf jaar vervallen. De rente steeg daarbij tot 7,3 procent. Dat heeft de Italiaanse centrale bank bekend gemaakt. Dat betekent een gevoelige verhoging tegen een vorige gelijkaardige operatie, toen een rente van 4,6 procent moest worden betaald. Dat heeft Italië had bij de uitgifte gemikt op een bedrag tussen 500 miljoen euro en 750 miljoen euro. Het overstijgen van de grens van 7 procent wordt als kritiek bestempeld. Een dergelijk niveau is volgens economen op langere termijn niet houdbaar, omdat een land daardoor niet meer in staat zou zijn de schulden terug te betalen.

In de strijd tegen de hoge schuldgraad is Griekenland gestart met een grootschalig afslankprogramma in de ambtenarij. In eerste instantie zullen zowat 16.000 personeelsleden vroegtijdig met pensioen worden gestuurd. Tegen eind dit jaar worden ook enkele duizenden ambtenaren in een arbeidsreserve opgenomen. Gedurende één jaar ontvangen de betrokkenen 60 procent van hun huidige loon, maar daarna worden ze ontslagen. De Griekse ambtenarenvakbond Adedy verwacht volgend jaar nog meer ontslagen. Daarbij wordt gewag gemaakt van mogelijk 50.000 ontslagen bij de Griekse ambtenaren. Kostas Tsikrikas, voorzitter van Adedy, had het over een barbaarse operatie. Er is een staking aangekondigd.

Ruim één Duitser op twee is gekant tegen gemeenschappelijke Europese staatsobligaties. Dat is gebleken uit een peiling van de Duitse krant Handelsblatt. Zowat een kwart van de ondervraagden heeft geen mening over de eurobonds. Dat beperkt volgens de krant de groep overtuigde voorstanders van de Europese obligaties in Duitsland tot amper 17 procent. De enquête toont aan dat de Duitse regering de meerderheid van de bevolking achter zich heeft. De Duitse regering is gekant tegen de invoering van de gemeenschappelijke obligaties. Overigens gaat bijna de helft van de ondervraagden er van uit dat de Duitse regering uiteindelijk door de knieën zal gaan en zal instemmen met de eurobonds.

De zeventien landen van de eurozone zijn in een lichte recessie terechtgekomen. Volgend jaar zal de economische groei bijna stagneren als gevolg van de schuldencrisis, die bij een belangrijk negatief gebeuren vernietigende gevolgen kan hebben voor alle rijke landen. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom van de organisatie, stelt dat de eurozone tijdens het tweede kwartaal van volgend jaar opnieuw een positieve economische groei kennen, maar die toename zou op jaarbasis beperkt blijven tot 0,2 procent. De Europese recessie zou volgens de organisatie voor een aanzienlijke vertraging van de activiteit in de Verenigde Staten en Japan leiden.

Europa moet directe en beslissende stappen zetten om de schuldencrisis te overwinnen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis gezegd naar aanleiding van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. De woordvoerder voegde er aan toe dat de Europese leiders de crisis moeten oplossen, maar daarvoor de nodige capaciteiten beschikken. Het is volgens hem van essentieel belang voor Europa dat er nu doortastend en met kracht wordt gehandeld. De woordvoerder van het Witte Huis voegde er aan toe dat de crisis in Europa ook de Amerikaanse economie voor problemen stelt.

Duitsland werkt niet aan een voorstel om samen met andere Europese landen met de hoogste kredietnotering gemeenschappelijke elite-obligaties uit te geven. Dat heeft het Duitse ministerie van financiën gezegd in een reactie op berichten in de Duitse media. Daar was naar voor gebracht dat de Duitse regering eraan dacht om samen met andere Europese landen met een toprating obligaties op de markt te brengen. De opbrengt daarvan zou dan kunnen gebruikt worden om steun aan Europese landen in moeilijkheden te financieren. Volgens de Duitse media zouden hierover al enkele weken discussies worden gevoerd. Duitsland, Nederland, Finland en ook Groot-Brittannië zouden bij de gesprekken betrokken zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontkent het bestaan van gesprekken met de Italiaanse autoriteiten over een hulpplan. Italiaanse media hadden het bestaan van dergelijk plan gemeld. Volgens die media zou de Italiaanse regering aanspraak kunnen maken op een lening van 400 miljard euro tot 600 miljard euro, wat het land twaalf tot achttien maanden tijd zou opleveren om begrotingsinspanningen door te voeren en economische hervormingen op poten te zetten. Het Internationaal Monetair Fonds zou die lening aan een rente van 4 procent tot 6 procent toestaan. Een woordvoerder van het muntfonds ontkent echter dat een dergelijke maatregel wordt overwogen.

Masao Yoshida, de directeur van de nucleaire centrale van Fukushima, heeft zijn baan wegens gezondheidsproblemen opgezegd. Dat heeft Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de kerncentrale, bekend gemaakt. Het bedrijf maakte niet bekend met welke gezondheidsproblemen Yoshida te kampen heeft. Tepso weigerde te bevestigen dat de ziekte verband houdt met de hoge graad aan radioactiviteit in de kerncentrale. Yoshida was sinds de kernramp in maart van dit jaar op de site van de kerncentrale aanwezig. Yoshida, die in het ziekenhuis is opgenomen, blijft wel bij Tepco in dienst. Officieel wordt de man begin december vervangen door Takeshi Takahashi (54), die zich tot nu toe bezighield met het beheer van de kerninstallaties.

Op twintig jaar tijd is het wereldwijde kindersterftecijfer gevoelig gedaald. Dat blijkt uit een rapport van Unicef. Het aantal sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar zou tijdens die periode met 12.000 slachtoffers per dag zijn gedaald. In een aantal landen, waaronder Bangladesh, heeft de sterke economische groei bijgedragen tot het inperken van armoede en ondervoeding. Bangladesh, dat één van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld heeft, registreerde tussen de voorbije twee decennia 67 procent minder sterfgevallen bij kinderen van minder dan vijf jaar oud. Er wordt ook opgemerkt dat de groeiachterstand bij kinderen in de derde wereld, veroorzaakt door ondervoeding, van 40 procent tot 29 procent is teruggevallen. Ook in het onderwijs werd belangrijke vooruitgang geboekt.

Rapper Wyclef Jean heeft de kritiek op zijn hulpfonds voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti weerlegd. Volgens de Amerikaanse krant New York Post zou minder dan één derde van het ingezamelde bedrag aan noodhulp zijn gegaan en zou er met het geld zijn geknoeid. Na de aardbeving van vorig jaar had de Haïtiaanse rapper opgeroepen om geld over te maken aan zijn fonds Yéle Haiti, dat noodhulp voor de slachtoffers verzamelde en aan de wederopbouw van het land zou meehelpen. In totaal haalde het fonds 16 miljoen dollar op. Wyclef Jean ontkent de aantijgingen van de Amerikaanse krant en zegt dat met de steun van het fonds onder meer een weeshuis werd herbouwd en een nieuwe watervoorziening werd aangelegd in de hoofdstad Port-au-Prince.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home