Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een reddingsplan van 600 miljard euro voor Italië voorbereid indien de schuldencrisis van het land verergert. Dat hebben een aantal bronnen bij het Internationaal Monetair Fonds gemeld. Italië zou beroep kunnen doen op een lening van 400 miljard euro tot 600 miljard euro tegen een rente van 4 procent tot 6 procent. Dat is aanzienlijk lager dan het land momenteel op de financiële markten kan krijgen. Voor de jongste staatsobligaties over twee en vijf jaar betaalde Rome meer dan 7 procent. De lening moet Italië toelaten om binnen een bestek van twaalf tot achttien maanden begrotingsbezuinigingen en economische hervormingen door te voeren om de economische groei te versterken zonder de noodzaak van de herfinanciering van de schuld.

De Duitse topeconoom Peter Bofinger, een belangrijke adviseur van de Duitse regering, vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook zonder goedkeuring van Duitsland kan optreden als een ultiem vangnet voor eurolanden met financiële problemen. Bovendien kan Europa volgens de Duitse econoom op een ramp afkoersen als er geen eurobonds komen. Bofinger stelde dat de Europese Centrale Bank van geen enkele overheid goedkeuring nodig heeft. Hij voegde er aan toe dat er op dit ogenblik in Duitsland geen rationeel debat wordt gevoerd en dat angst daarvan de oorzaak is. Het Duitse debat is volgens Bofinger schadelijk voor de euro. Hij vindt dat er nu geen beleid wordt gevoerd en dat het een ramp zou zijn als deze situatie nog maanden zou aanslepen

Oostenrijk is voorstander van de invoering van euro-obligaties om de Europese schuldencrisis te bezweren. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd in de marge van een congres van de Europese Socialistische Partij in Brussel. Volgens Faymann is er feitelijk al sprake van eurobonds door het bestaan van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), dat ook obligaties uitgeeft. Verder vindt Faymann dat de Europese Centrale Bank (ECB) een grotere rol moet spelen in de crisis. Hij stelt dat de Europese Centrale Bank een vergelijkbare functie moet krijgen als de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Eerder stond Oostenrijk nog sceptisch tegen eurobonds.

In Europa zijn tijdens de maand oktober 162.901 bedrijfsvoertuigen verkocht. Dat betekent een stijging met 7,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Alle grote automarkten droegen flink bij aan de groei. In Duitsland stegen de verkopen met 7,2 procent, in Frankrijk met 7,8 procent en in Groot-Brittannië met 11,1 procent. Spanje was de enige grote markt die de verkopen zag dalen. Over de eerste tien maanden lagen de verkopen van bedrijfswagens op de Spaanse markt 4,9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over de eerste tien maanden van het jaar was in Europa sprake van een stijging met 10,8 procent.

Tot nu toe werden in de Verenigde Staten van de Fiat Cinquecento slechts 16.000 exemplaren verkocht. Fiat had oorspronkelijk gehoopt dit jaar op de Amerikaanse markt 50.000 exemplaren van de Cinquecento te kunnen verkopen. Het model wordt geproduceerd in Mexico, waar tot 150.000 exemplaren per jaar kunnen worden geproduceerd. Fiat had nochtans een speciale versie gemaakt voor de Amerikaanse markt. De Italiaanse constructeur had gehoopt dat de Amerikaanse consument gewonnen zou zijn voor een kleine en zuinige auto. Dat blijkt echter een misrekening te zijn geweest. Laura Soave, Amerikaans marketingverantwoordelijke bij Fiat, werd inmiddels ontslagen. Soave wordt opgevolgd door Tim Kuniskis, afkomstig van Chrysler, het Amerikaanse zustermerk van Fiat.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn landgenoot Benoît Coeuré voorgedragen als directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB). Coeuré neemt daarbij de plaats in van de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi, die eerder al had aankondigd op te zullen stappen. De stoelendans is toe te schrijven aan het aantreden van Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank eerder deze maand. Frankrijk verzette zich immers tegen de samenstelling van de zeskoppige raad van bestuur van de instelling. Met Draghi en Smaghi zou Italië twee vertegenwoordigers hebben gehad, terwijl Frankrijk geen enkele zetel zou hebben. Coeuré heeft een achtergrond als statisticus en was onder meer ook directeur bij de Franse schatkist.

De Indiase federale regering heeft beslist om buitenlandse investeringen tot 51 procent toe te laten in de meermerkendetailhandel. Daardoor krijgen internationale ketens zoals Wal-Mart en Tesco toegang tot de Indiase markt. In de sector van de individuele merken zijn voortaan investeringen tot 100 procent mogelijk. India laat al buitenlandse investeringen van 100 procent toe in de cash-and-carrysector. Critici argumenteren dat de internationale ketens de kleine detailhandelaars zullen wegconcurreren. Die domineren nu de sector, die goed is voor naar schatting 0,5 miljard euro. De Indiase overheid beweert dat de internationale ketens genoeg beperkingen zullen opgelegd krijgen om een dergelijke situatie te vermijden.

Het Italiaanse mediabedrijf Mediaset heeft samen met investeringsmaatschappij Clessidra een overnamebod uitgebracht op het noodlijdende Nederlandse productiehuis Endemol. Dat heeft Pier Silvio Berlusconi, zoon van de voormalige Italiaanse premier en topman van Mediaset, bekend gemaakt. Financiële details over het bod werden niet bekend gemaakt. Endemol, producent van formats zoals onder meer Big Brother, werkt aan een herstructurering van zijn schuldenberg van 2,8 miljard euro. Dat proces zou echter de belangen van de aandeelhouders, waaronder Mediaset, verwateren. Het Italiaanse bedrijf heeft op dit ogenblik al ongeveer één derde van Endemol in handen.

Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, heeft plannen om een groot gedeelte van de staatsobligaties in zijn portefeuille onder te brengen in een apart vehikel. Die badbank zou gewaarborgd worden door de Duitse overheid. Eerder was al bekendgeraakt dat Commerzbank, na Deutsche Bank de grootste financiële instelling van Duitsland, op zoek is naar vers geld. Op basis van de nieuwe en strengere kapitaalregels voor de grootste banken van Europa zegt Commerzbank bijkomend 5 miljard euro nodig te hebben. Het grootste gedeelte van de obligaties zijn in bezit zijn van Eurohypo, een dochter van Commerzbank die onder druk van de Europese Commissie over ten laatste drie jaar moet zijn verkocht. Een aparte badbank zou een mogelijk alternatief kunnen zijn.

De Britse regering gaat over een periode van drie jaar een bedrag 1 miljard pond investeren om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Dat heeft de Britse vicepremier Nick Clegg aangekondigd. Eind september werd in de leeftijdscategorie tussen zestien en vierentwintig jaar in Groot-Brittannië de symbolische grens van één miljoen werklozen doorbroken. De Britse werkloosheid bij jongeren is inmiddels gestegen tot 21,9 procent. De regering zal jongerencontracten lanceren waarbij subsidies voorzien worden voor werkgevers die jongeren aanwerven. Bovendien zullen ook meer jongeren kunnen genieten van een stage in bedrijven. Er komen ook leerprogramma's voor 25.000 zestienjarigen en zeventienjarigen die uit het schoolsysteem zijn verdwenen.

De Europese Commissie heeft bij het Europese Hof van Justitie voor de tweede keer een klacht ingediend tegen Duitsland wegens de zogenoemde Volkswagen-wet. Door die wetgeving krijgen de Duitse deelstaat Niedersachsen als aandeelhouder en de ondernemingsraad van Volkswagen een grote invloed in het beleid van de autobouwer. Volgens de Europese Commissie wordt Niedersachsen door die wet bevoordeeld en worden andere investeerders afgeschrikt. Dat betekent volgens de Europese Commissie een belemmering op het vrije verkeer van kapitaal. Geëist wordt dat Duitsland de wet, waardoor Niedersachsen met een belang van 20 procent een vetorecht heeft, afschaft. De Europese Commissie eist een boete van 46,5 miljoen euro.

Geen van de 143 kerncentrales in de Europese Unie moet onmiddellijk gesloten worden. Dat is de voorlopige conclusie van de stresstests die onlangs werden uitgevoerd. De stresstests werden uitgevoerd na de ramp bij de Japanse kerncentrale van Fukushima. Er werd onder meer bekeken of de centrales natuurrampen en andere ongelukken kunnen weerstaan. Uit het onderzoek blijkt wel dat de lidstaten van de Europese Unie moeten werken aan gemeenschappelijke regels voor het ontwerpen en de exploitatie van kerncentrales. De centrales worden begin volgend jaar nogmaals door onafhankelijke inspecteurs gecontroleerd. Op een top van regeringsleiders in juni worden vervolgens de resultaten besproken.

Het Mexicaanse chemiebedrijf Mexichem heeft een bod uitgebracht op Wavin, een Nederlandse fabrikant van plastic buizen. Wavin kondigde aan een ongevraagd, indicatief en niet-bindend voorstel hebben ontvangen van Mexichem voor de overname van alle aandelen. Verdere details over het overnamebod werden niet gekend gemaakt. Wavin is Europees marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert leidingen voor drinkwater, afvalwater en hemelwater, distributie van water en gas en telecomtoepassingen. De Nederlandse groep heeft vestigingen in 29 Europese landen en realiseerde vorig jaar een wereldwijde omzet van 1,3 miljard euro.

De Congolese regering heeft verschillende mijnconcessies en activa uit de mijnbouw voor ongeveer 5,5 miljard dollar onder de marktwaarde verkocht aan hoofdzakelijk off-shore mantelbedrijven, waarvan de nieuwe eigenaars niet bekend zijn. Dat is de conclusie van rapport van de Britse Parliament Great Lakes of Africa Group. De groep, onder leiding van het Britse parlementslid Eric Joyce, heeft de Britse regering regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), twee van de belangrijkste financierders van Congo, opgeroepen om onmiddellijk na te gaan waar de fondsen naartoe gegaan zijn. Opgemerkt dat het rapport aantoont dat de natuurlijke grondstoffen van Congo niet worden gebruikt als inkomstenbron voor de Congolese bevolking.

Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard (HP) overweegt om het mobiele softwareplatform webOS, dat het vorig jaar overnam van Palm, te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Onder meer Amazon, IBM en Research in Motion (RIM) werden genoemd als mogelijke overnemers. Een verkoop van het platform zou Hewlett-Packard honderden miljoenen dollar kunnen opbrengen. Het concern betaalde zelf vorig jaar 1,2 miljard dollar voor Palm. Gehoopt werd dat Hewlett-Packard door die overname toegang zou krijgen tot de markt van smartphones en tablets, maar dat heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd. Inmiddels domineren Apple en Google de smartphone-markt. Het marktaandeel van webOs is marginaal.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home