Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 28, 2011

Groeimarkten kunnen niet zonder steenkool

Groeimarkten kunnen niet zonder steenkool. Wind en zonnekracht kunnen slechts een klein gedeelte van de energiebehoeften van deze landen dekken. Dat heeft Uma Shankar Sagaram, projectmanager industrie en milieu bij het Indiase Centre for Science and Environment, gezegd in de rand van de klimaattop in Durban in Zuid-Afrika. Volgens Uma Shankar zijn hernieuwbare energieprojecten nuttig voor afgelegen gebieden, maar is steenkool de enige manier om in de behoeften van de verstedelijkte regio's te voorzien.

"In China vertegenwoordigt steenkool ongeveer 70 procent van de totale energievoorziening," merkt het persbureau AFP op. "Tegen het midden van het decennium zou dat aandeel moeten zijn teruggebracht tot 63 procent. Landen zoals Zuid-Afrika, China en India hebben grote steenkoolvoorraden die een goedkope bron van energie vormen om de continue groeiende vraag te dekken. Daardoor behoren deze drie landen ook tot de grootste producenten van koolstofdioxide, een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering."

De drie landen behoren ook tot de vijf grootste producenten van steenkool ter wereld. In India vertegenwoordigt steenkool 55 procent van de elektriciteitsvoorziening. In Zuid-Afrika loopt dat zelfs op tot 90 procent. Deze drie landen investeren samen tientallen miljarden dollars in nieuwe steenkoolcentrales. "Niemand houdt van steenkool, maar deze landen hebben nu eenmaal elektriciteit nodig," voert Cornelis van der Waal, energiespecialist bij het adviesbureau Frost & Sullivan, op. "Steenkool is de enige energievorm die betaalbaar is."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home