Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 29, 2011

Britse regering levert geheime steun aan Canadese teerzanden

De Britse regering heeft in het geheim op het hoogste niveau steun gegeven aan de campagnes van Canada tegen de Europese sancties op de vervuilende teerzanden. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Ook wordt geopperd dat de Britse regering tegelijkertijd het doelwit was van lobby-acties van de energiebedrijven Shell en British Petroleum, die elk belangrijke teerzanden-projecten hebben in de Canadese provincie Alberta. De Britse regering heeft in Alberta ook een nieuw consulaat geopend om de Britse commerciële belangen in de regio te ondersteunen.

"Sinds september hebben minstens vijftien vergaderingen op het hoogste niveau plaats gehad, waarbij David Cameron de problematiek onder meer met zijn Canadese collega Stephen Harper heeft besproken tijdens een bezoek aan Canada," aldus The Guardian. In privégesprekken zou Cameron hebben benadrukt dat de Groot-Brittannië met Canada wou samenwerken aan de oplossing van het probleem. De Canadese teerzanden vormen de tweede grootste reserves van olievoorraden na Saudi-Arabië.

De ontginning van de Canadese teerzanden veroorzaakt echter veel uitstoot en leidt tot de vernietiging van bossen en vervuiling van water en lucht. Om die redenen verzet de Europese Unie zich tegen het gebruik van olie uit de Canadese teerzanden. Daarbij wordt opgemerkt dat de uitstoot van broeikasgassen door teerzanden 22 procent hoger ligt dan bij conventionele brandstoffen. De tegenstand van de Europese Unie betekent een belangrijk nadeel voor de Canadese teerzanden.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home