Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 29, 2011

Deense energie moet voor 50 procent op windkracht steunen

Windkracht moet tegen het einde van het decennium de helft van de elektriciteitsbehoefte van Denemarken vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een nieuw project dat door Martin Lindegaard, Deens minister van klimaat en energie, is gelanceerd. Volgens Lidegaard merkte daarbij op dat Denemarken het gebruik van hernieuwbare energie gevoelig moet opdrijven en de energie-efficiƫntie drastisch moet verbeteren. Op dit ogenblik vertegenwoordigt windkracht ongeveer 20 procent van de totale Deense energievoorziening.

Denemarken wil tegen het midden van de eeuw fossiele brandstoffen volledig hebben uitgebannen en vervangen door windkracht, biomassa en biogas. Martin Lindegaard merkte op dat de nieuwe linkse regering, die in september aan de macht is gekomen, het energieprogramma van de vorige centrum-rechtse coalitie grotendeels heeft overgenomen, maar de doelstellingen wel hoger heeft gelegd. De vorige regering had vooropgesteld dat windkracht tegen het einde van het decennium 42 procent van de totale Deense energievoorziening moest vertegenwoordigen.

De nieuwe Deense regering heeft bekend gemaakt een bedrag van 5,6 miljard Deense kroon te willen investeren in zijn energieprogramma. Dat komt overeen met een investering van 750 miljoen euro. De vorige regering had een energiebudget van 3,6 miljard Deense kroon opgezet. De investeringen zullen worden gefinancierd door de bevolking en het bedrijfsleven, die hogere energieprijzen zullen moeten betalen. Die prijsstijgingen zouden de Deense bevolking moeten aanzetten zijn huizen en bedrijven beter te isoleren om energie te besparen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home