Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2011

Nieuwsoverzicht

AMR Corporation, de moederholding boven luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Onderhandelingen met de vakbonden om de loonkosten te verminderen leverden geen resultaten op. American Airlines is de laatste van de grote luchtvaartmaatschappijen die met een gerechtelijk akkoord wordt geconfronteerd. Na de terreuraanslagen van nine-eleven tien jaar geleden vroegen de andere Amerikaanse maatschappijen een gerechtelijk akkoord aan en creëerden daarmee een concurrentieel voordeel door besparingen op het personeel en het beperken van het aantal vluchten. American Airlines nam ook niet deel aan de fusiegolf binnen de sector. Het gerechtelijk akkoord moet de concurrentiële nadelen uitwissen.

De raad van bestuur van het internetbedrijf Yahoo bekijkt de overnamebiedingen die werden neergelegd. Volgens bepaalde bronnen zouden het softwareconcern Microsoft en invessteringsmaatschappij Silver Lake aansturen op een minderheidsbelang van 20 procent. Anderzijds zou de investeringsmaatschappij Thomas H. Lee Partners interesse hebben voor de Amerikaanse activiteiten van het internetbedrijf, die tussen 5 miljard dollar en 6 miljard dollar waard zouden zijn. Nog een aantal andere bedrijven worden in verband gebracht met het internetbedrijf. Yahoo heeft een beurswaarde van 19 miljard dollar, maar het bedrijf is de voorbije jaren onder grote druk geraakt van onder meer Google en Facebook.

De sociale netwerksite Facebook trekt in het tweede kwartaal volgend jaar naar de beurs. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Facebook zou bij zijn beursgang een bedrag van 10 miljard dollar willen ophalen. Daarmee zou de sociale netwerksite één van de grootste beursintroducties uit de geschiedenis worden. Alleen Visa (19,7 miljard dollar), General Motors (18,1 miljard dollar) en AT&T (10,6 miljard dollar) konden tot nu toe grotere bedragen ophalen. De totale waardering van het bedrijf zou door een dergelijke transactie rond de 100 miljard dollar schommelen. De operatie wordt gezien als de climax van de vele internetbedrijven die recent al naar de beurs trokken. Onder meer de netwerksite LinkedIn en de kortingssite Groupon konden bij hun beursgang op veel bijval rekenen.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de ratingoutlook van de Verenigde Staten van stabiele naar negatieve vooruitzichten bijgesteld. Daarmee geeft het bureau aan dat er in de toekomst mogelijk tot een ratingverlaging zal worden overgegaan. De Verenigde Staten genieten bij Fitch op dit ogenblik nog steeds de hoogste rating, maar het bureau zegt er steeds minder vertrouwen in te hebben dat er tijdig broodnodige maatregelen worden genomen om de stijgende overheidstekorten in te perken. Fitch was de laatste van de drie grote kredietbeoordelaars die de kredietrating van de Verenigde Staten op het hoogste niveau met een stabiele outlook handhaafde. Standard & Poor's had de Amerikaanse rating in augustus al verlaagd, terwijl Moody's van stabiele naar negatieve vooruitzichten overstapte.

De Verenigde Staten zijn bereid hun deel te doen om de Europese Unie te helpen in de strijd tegen de schuldencrisis. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd na afloop van een onderhoud met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. Obama beklemtoonde dat de Verenigde Staten belang hebben bij een economisch sterk Europa. Het oplossen van de crisis is volgens hem ook extreem belangrijk voor de Amerikaanse economie. Als de Europese economie krimpt, zal het volgens Obama veel moeilijker zijn om op de Amerikaanse markt banen te creëren. Hij stelde de vastberadenheid van de Europese Unie te begroeten om alle noodzakelijke stappen te nemen om de financiële stabiliteit van de eurozone te verzekeren en de crisis op te lossen.

De Britse regering heeft de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bijgesteld. Bovendien wordt toegegeven dat de schuldenuitdaging groter uitvalt dan eerder werd verwacht. De Britse minister van financiën George Osborne zei dat het bruto binnenlands product dit jaar met 0,9 procent zal groeien, terwijl volgend jaar een groei met 0,7 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was de verwachting nog respectievelijk 1,7 procent en 2,5 procent. Osborne maakte echter ook bekend dat Groot-Brittannië massaal zal investeren in infrastructuurwerken om de economie te ondersteunen. Er zal de volgende tien jaar minstens 30 miljard pond worden geïnvesteerd in nieuwe wegen, spoorwegen, luchthavens en elektrische centrales.

De Europese Unie wil belangrijke wijzigingen doorvoeren in de sector van de accountantsbureaus. Om een gezondere markt te creëren, moet er volgens de Europese Commissie een grotere concurrentie worden gestimuleerd. Daarvoor zou de macht van de marktleiders Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC moeten worden beperkt. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, vindt het niet positief dat die vier grote spelers gevestigd zijn in de Verenigde Staten, maar ook de Europese markt domineren. Daarnaast moet volgens Barnier ook de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de accountantsbureaus worden opgedreven. Onder meer zou een bedrijf na maximaal negen jaar een andere accountant moeten aanstellen.

De National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geleden van 1,35 miljard euro. Dat is vooral te wijten aan een belangrijke afschrijving op Griekse staatsobligaties. De bank zette 1,33 miljard euro opzij voor verwachte verliezen op de Griekse staatsobligaties. Als onderdeel voor een tweede steunpakket moeten banken een verlies op hun Griekse bezittingen nemen van 50 procent. Zonder deze post zou de Griekse bank een verlies van 7 miljoen euro hebben geleden, tegenover een nettowinst van 259 miljoen euro tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar. De bank wijst er wel op een kapitaalratio van 9,5 procent te hebben en daarmee tot de Europese banken met de beste financiële positie behoort.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is tijdens de maand november gestegen tot het hoogste niveau sinds juli. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. De index kwam uit op 56 punten, tegen 40,9 punten in oktober. Toen werd echter het laagste niveau in ruim twee jaar tijd geregistreerd. Consumenten lijken volgens Lynn Franco, directeur van Conference Board, het kerstseizoen optimistischer tegemoet te gaan. Historisch gezien blijven de uitslagen volgens Franco echter zwak. Na zes maanden van onafgebroken daling nam het Amerikaanse vertrouwen over de huidige omstandigheden toe. Daarnaast werden consumenten minder somber over de toekomstige ontwikkelingen en toonden ook de percepties over de arbeidsmarkt enige verbetering.

De Europese Bankenautoriteit (EBA) zal banken waarschijnlijk pas volgende maand meedelen hoeveel kapitaal zij moeten aantrekken om aan de vereiste kapitaalratio van 9 procent te voldoen. De bankenautoriteiten besloot tot het uitstel omdat de Europese ministers van financiën nog niet klaar waren met hun plan om de schuldencrisis te bestrijden. Volgens een eerste raming zouden zeventig banken samen 106 miljard euro nodig. De Europese ministers van financiën moeten er als onderdeel van de crisisbestrijding moeten voor zorgen dat banken gemakkelijker geld kunnen aantrekken dan op dit ogenblik het geval is. Banken kiezen er de momenteel massaal voor om geld bij de Europese Centrale Bank te stallen in plaats van aan elkaar uit te lenen.

Ruim driekwart van de Britse oestervoorraden zijn besmet door het norovirus. Consumptie kan daardoor leiden tot braken en diarree. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Britse Food Standards Agency (FSA). Het norovirus werd aangetroffen in 76 procent van de onderzochte oesters. Maar het niveau waarop de ziekteverwekker toeslaat, is volgens de voedselautoriteit nog niet vastgesteld. De wetenschappers zijn er ook nog niet uit of de behandeling van de oesters met ultraviolette straling doeltreffend genoeg is om het virus tegen te gaan. Volgens het agentschap kunnen de resultaten de producenten helpen om middelen te vinden die het niveau van het norovirus in schelpdieren kan verminderen en op Europees vlak de niveaus voor een veilige consumptie kan helpen bepalen.

De Nederlandse supermarktketen Ahold zou zich in de toekomst eventueel kunnen uitbreiden naar de zogenoemde opkomende landen. Dat heeft Sander van der Laan, chief operating officer van Ahold Europe, gezegd tijdens een discussie aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Laan stelde dat de groep de voorbije tijd naar verschillende geografische gebieden heeft gekeken en in de toekomst een stap naar de opkomende markten niet uit te sluiten. Verdere informatie kon daarover volgens van der Laan op dit ogenblik echter niet worden gegeven. In eerste instantie wil Ahold na een uitbreiding in Vlaanderen ook een aantal winkels in Duitsland openen. Daarnaast is volgens van der Laan ook de Nederlandse markt nog lang niet verzadigd.

De Italiaanse overheid heeft opnieuw hoge rentes moeten bieden om nieuwe staatsleningen te slijten. Voor nieuwe driejarige obligaties liep de rente op tot 7,89 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Het rendement op tienjarige leningen kwam uit op het recordniveau van 7,56 procent. Over achtjarige leningen moet een rente van 7,28 procent worden betaald. Deze percentages zijn volgens veel economen op langere termijn onhoudbaar voor Italië. De Italiaanse staat haalde in totaal 7,5 miljard euro op met de nieuwe staatsleningen. De Italiaanse overheid had vooraf gehoopt op een opbrengst van 5 miljard euro tot 8 miljard euro.

Het vertrouwen in de economische ontwikkeling van de eurozone is tijdens de maand november gedaald. Dat is gebleken uit een rapport van de Europese Commissie. De index over het vertrouwen daalde tijdens de maand november met 1,1 punt tot 93,7 punten. Er wordt aan toegevoegd dat zowel bij de consumenten als producenten een terugval in het vertrouwen moest worden opgetekend. De sterkste dalingen werden geregistreerd in Frankrijk en Nederland. In Duitsland en Spanje werd ongeveer een status-quo opgetekend. In Italië kon daarentegen een lichte verbetering in het vertrouwen worden geregistreerd.

Het Britse onderdeel van de Zweedse autofabrikant Saab heeft bij het Brits hooggerechtshof bescherming gevraagd tegen schuldeisers. Dat heeft het moederbedrijf Swedish Automobile bekend gemaakt. Saab wil het onderdeel beschermen totdat men de beschikking heeft over de fondsen die nodig zijn voor de doorstart van het bedrijf. Een curator neemt voorlopig de leiding van het Britse bedrijfsonderdeel over. Swedish Automobile ontving eerder een voorwaardelijke toezegging van het Chinese autobedrijf Youngman voor de betaling van de lonen bij Saab en de voortzetting van de activiteiten bij de Britse divisie van de Zweedse autoproducent. De daarbij behorende middelen zijn echter nog niet ontvangen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home