Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2011

British Library zet historisch krantenarchief online

De British Library heeft een online archief geopend met de edities van Britse kranten uit de achttiende en negentiende eeuw. Het online archief is een samenwerking met het digitale publishingbedrijf Brightsolid, dat sinds vorig jaar achtduizend krantenpagina's uit het archief van de British Library inscant en de volgende tien jaar in totaal veertig miljoen pagina's online wil plaatsen. Woordvoerders van de British Library hopen dat het online archief een belangrijke bron kan worden voor academici en onderzoekers.

De British Library heeft een krantenarchief van 750 miljoen pagina's. Dat is het grootste krantenarchief van de wereld, maar op dit ogenblik kan de content alleen worden geraadpleegd op microfilm of in het grote fysieke archief in het noorden van Londen, waar de kranten in totaal ruim 32 kilometer rekken benemen. Met het online project hoopt de British Library tweehonderd jaar geschiedenis in krantenverslaggeving voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Voor het downloaden van de artikels wordt wel een vergoeding gevraagd. In de leeszalen van de bibliotheek kan de online content echter wel gratis worden geraadpleegd. Het grootste gedeelte van de online bibliotheek is afkomstig uit de negentiende eeuw. Het archief omvat nationale en regionale kranten uit Groot-Brittanniƫ en Ierland en een aantal gespecialiseerde uitgaven. De British Library voegt er aan toe dat de online bibliotheek ook bijzonder nuttig kan zijn voor amateur-genealogen die op zoek zijn naar informatie over hun voorouders.

www.britishnewspaperarchive.co.uk

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home