Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese ministers van financiën hebben Werner Hoyer aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese Investeringsbank. De zestigjarige Duitser, die nu nog staatssecretaris voor buitenlandse zaken in de Duitse bondsregering is, zal begin volgend jaar Philippe Maystadt opvolgen. De voormalige Belgische minister Maystadt werd elf jaar geleden aangesteld tot voorzitter van de Europese Investeringsbank en rondt momenteel zijn tweede mandaat af. Hij was geen kandidaat meer voor een derde mandaat, tenzij er geen geschikte opvolger werd gevonden. Desondanks legde De Britse minister van financiën George Osborne ietwat verrassend een brief voor waarin hij pleitte voor een derde mandaat voor Maystadt.

De economie van de eurozone zal volgend jaar met 0,8 procent krimpen. In Frankrijk en Duitsland wordt de recessie scherp maar kortstondig, terwijl in de landen aan de periferie van de eurozone de teruggang veel dieper en langduriger zal zijn. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het jaar daarop voorziet Goldman Sachs weer een bescheiden groei van de economie van de eurozone. Volgens de zakenbank is de kans klein dat de eurozone uiteenvalt. Een ordelijke opsplitsing is volgens de Amerikaanse bank moeilijk te realiseren. Goldman Sachs voert aan dat het uiteenvallen van de eurozone chaotische zou verlopen en enorm schadelijk zou zijn voor de economie.

De Amerikaanse president Barack Obama is voorzichtig optimistisch gestemd over de capaciteit van de Europese leiders om de juiste beslissingen te nemen om de schuldencrisis in de eurozone aan te pakken. Dat heeft de Amerikaanse president gezegd tijdens een fondsenverzameling in New York. Obama stelde dat hij enorm veel tijd steekt in overleg met de Europese leiders, omdat de crisis volgens hem ook gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse economie. Obama stelde echter dat de Europeanen beseft hebben dat ze de juiste keuzes moeten maken. De Verenigde Staten helpen Europa volgens hem zo veel mogelijk de toestand te stabiliseren om de impact op de rest van de wereld te helpen indammen.

Het Europees Parlement heeft zich akkoord verklaard met de Europese begroting voor volgend jaar. Daarover was eerder al met de lidstaten een akkoord bereikt. Het Europese Parlement had aangestuurd op een begroting van 133 miljard euro. Uiteindelijk werd een compromis bereikt op 129 procent euro. Dat betekende slechts een stijging met 1,86 procent tegenover het vorige budget. De lidstaten verklaarden zich wel akkoord om bij te passen indien zou blijken dat er onvoldoende geld zou zijn om de rekeningen te betalen. Dat is ook dit jaar al het geval, waardoor de Europese Commissie betalingen voor onderzoek en sociale projecten moest stopzetten. Het Europees Parlement en de Europese Commissie wil dan ook een herziening van de financiering.

De Europese Commissie heeft maatregelen gepresenteerd om de capaciteit van luchthavens te vergroten. Met een transparante handel in slots en meer concurrentie in de grondafhandeling wil de Europese Commissie een gevoelige toename van vertragingen in het luchtverkeer vermijden. De Europese luchthavens kampen met capaciteitsproblemen. In Londen Heathrow, Londen Gatwick, Milaan, Frankfurt en Düsseldorf zijn de grenzen van de capaciteit al bijna bereikt. Indien de huidige trends zich doorzetten, zouden over twintig jaar negentien van de belangrijkste luchthavens tegen hun op hun maximale capaciteit botsen. Op termijn dreigt één op twee vluchten in Europa vertraging op te lopen. De voorstellen moeten goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

De Europese Commissie verlengt haar gedoogregime voor staatssteun aan noodlijdende banken voor onbepaalde tijd. Oorspronkelijk wou de Europese Commissie vanaf volgend jaar opnieuw strenger optreden tegen overheidsinterventies, maar de nieuwe storm op de financiële markten noopt de Europese mededingingsautoriteiten ertoe om hun mildere aanpak voor langere tijd aan te houden. Het tijdelijke Europese regime voor staatssteun aan de banken werd ingevoerd na de val van het Amerikaanse Lehman Brothers en het losbarsten van de bankencrisis. Op die manier konden de nationale overheden via vooral garanties en kapitaalinjecties vermijden dat financiële instellingen kopje onder zouden gaan. Het regime zou eind dit jaar verstrijken, maar is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

De Duitse autobouwer BMW en en zijn Japanse sectorgenoot Toyota gaan samenwerken in het domein van milieuvriendelijke technologieën. Daarover hebben de twee partijen een memorandum of understanding gesloten. Dat is bekendgemaakt in de marge van het autosalon van Tokio. De twee bedrijven zullen onder meer samen onderzoek voeren naar de ontwikkeling van de nieuwe generatie lithium-ionbatterijen. De Duitse groep zal ook dieselmotoren leveren aan Toyota Europa. Voor BMW is de verkoop van motoren aan andere autoproducenten al langer een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. Toyota is echter de eerst grote constructeur die daarover met BMW een contract sluit. Het is mogelijk dat BMW en Toyota in de toekomst hun samenwerking zullen uitbreiden.

De aandeelhouders van de Australische bierbrouwer Foster's hebben massaal ingestemd met de overname door de Brits-Zuidafrikaanse sectorgenoot SABMiller. David Crawford, de voorzitter van Foster's, maakte gewag van een historische dag, nadat 98,1 procent van de aandeelhouders had ingestemd met de overname. SABMiller betaalt een bedrag van 10,5 miljard Australische dollar voor de overname. Dat komt overeen met een bedrag van 8 miljard euro. SABMiller is één van de grootste brouwers ter wereld en is eigenaar van biermerken zoals Peroni, Grolsch en Miller Lite. Foster's heeft ongeveer 50 procent van de Australische biermarkt in handen en brouwt onder meer Foster's Lager, Carlton en Victoria Bitter. Het verdeelt in Australië ook Belgische bieren als Stella Artois, Hoegaarden en Leffe.

Samsung lanceert binnenkort een gewijzigde versie van de tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 op de Duitse markt. Het toestel heeft een andere behuizing en de luidsprekers zitten op een andere plaats. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil op die manier het verkoopverbod omzeilen dat door een rechter op vraag van Apple werd opgelegd. Apple wil nu echter ool die nieuwe versie laten verbieden. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat de Galaxy Tab 10.1 teveel gelijkenissen vertoont met de iPad van Apple. Volgens Samsung verschilt de nieuwe tablet echter genoeg om het toestel deze keer op de markt te kunnen brengen. De rechtbank in Düsseldorf houdt nog voor kerstmis een hoorzitting over de zaak.

Het bedrag dat de banken van de eurozone aan deposito's hebben uitstaan bij de Europese Centrale Bank (ECB), heeft het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikt. Het gaat om een nieuw teken van wantrouwen in het banksysteem. De banken van de eurozone hadden 304,4 miljard euro liquiditeiten geplaatst bij het 24-uursloket van de Europese Centrale Bank. Dat grote bedrag duidt op een vertrouwenscrisis bij de Europese banken, die zich wantrouwig tonen om aan andere banken onderling geld te lenen, hoewel dit meer opbrengt dan wanneer ze het bij de Europese financiële instelling plaatsen. Half juni vorig jaar bedroeg het uitstaande bedrag 384,3 miljard euro. Dat was het absolute record sinds het uitbreken van de financiële crisis vier jaar geleden.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft de landen van de eurozone opgeroepen om gezamenlijk nieuwe fiscale regels op te zetten. In het Europees Parlement benadrukte Draghi dat een nieuw fiscaal pact het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van de landen moet herstellen. Draghi staat onder druk om met de Europese Centrale Bank structureel in te grijpen op de obligatiemarkten en massaal schuldpapier van de noodlijdende eurolanden op te kopen. Tijdens zijn presentatie in het Europees Parlement gaf hij evenwel allerminst de indruk dat van plan te zijn. Hij wees erop dat de interventies van de Europese Centrale Bank slechts een beperkt karakter kunnen hebben.

Spanje en Frankrijk hebben in totaal voor ruim 8 miljard euro obligaties uitgegeven. Spanje moest een hogere rente toestaan dan bij een vorige vergelijkbare uitgifte, maar in Frankrijk was het beeld gemengd. De Spaanse schatkist gaf voor 3,75 miljard euro obligaties uit met looptijden van drie, vier en vijf jaar. Daarmee werd het vooropgestelde maximum bedrag opgehaald. De rente steeg wel tot meer dan 5 procent. Voor de obligaties op vijf jaar bedroeg de rente 5,544 procent, tegenover 4,045 procent bij een vorige uitgifte. Frankrijk haalde 4,3 miljard euro obligaties op. De rente voor het staatspapier met looptijden van tien en vijftien jaar daalde, maar steeg bij de obligaties op dertig jaar.

De raad van bestuur van het Japanse concern Olympus moet integraal worden vervangen. Dat heeft Michael Woodford, de voormalige Britse chief executive van Olympus, gezegd. Woodford werd door de voormalige voorzitter van Olympus ontslagen omdat hij de Japanse tradities niet zou hebben gerespecteerd. In werkelijkheid bleek Woodford echter een aantal bedenkelijke financiële constructies bij Olympus ontdekt te hebben. Met het ontslag van Woodford kwam het schandaal echter aan de oppervlakte, waarop onder meer de voorzitter en vice-voorzitter van Olympus moesten opstappen. Woodford nam daarop terug plaats in de raad van bestuur, maar zou nu een volledig eigen team willen samenstellen om het Japanse bedrijf te redden.

Het Europees Parlement heeft donderdag een gedragscode voor zijn leden aangenomen. De parlementsleden zullen voortaan meer transparantie aan de dag moeten leggen en moeten dure cadeaus weigeren. De code werd opgesteld nadat de krant Sunday Times eerder dit jaar aan het licht had gebracht dat verschillende parlementsleden omgekocht konden worden. Journalisten van de Britse krant hadden zich voor lobbyisten uitgegeven en boden 100.000 euro aan om amendementen binnen te smokkelen in wetteksten die in het parlement besproken werden. Vier parlementsleden gingen op het voorstel in. Het parlement besliste daarop een strengere gedragscode voor zijn eigen leden uit te werken.

De Bank of England heeft de Britse banken opgeroepen om cash reserves aan te leggen. De Britse centrale bank heeft het over een buitengewoon bedreigende omgeving, veroorzaakt door de eurocrisis en een verder onevenwicht in de wereldeconomie, waartegen de financiële instellingen zich moeten beschermen. Mervyn King, de gouverneur van de Britse centrale bank, zei dat zijn instelling een crisisplan heeft voor het geval er een ontbinding van de eurozone zou komen. Details over dat plan wilde hij echter niet bekend maken. De gecoördineerde actie van wereldwijde centrale banken om banken in staat te stellen goedkoper dollars in te slaan, is volgens King een grote stap voorwaarts, maar biedt het initiatief de banken slechts tijdelijk de nodige zuurstof.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home