Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2011

Veiling notaboek Apollo 13 brengt bijna 400.000 dollar op

Het notaboek waarin astronaut James Lovell zijn berekeningen maakte over de terugkeer van het ruimteschip Apollo 13 naar de aarde, is op een verkoop bij het veilinghuis Heritage Auctions aan een onbekende verzamelaar verkocht voor een bedrag van 388.375 dollar. Opmerkelijk is dat het notaboek weliswaar deel uitmaakt van de erfenis van het Amerikaanse Apollo-maanprogramma, maar nooit op de maan is geweest. Michael Riley, historicus bij Heritage Auctions, merkt echter op dat het notaboek een symbool is van de meest succesvolle mislukking uit de ruimtevaartgeschiedenis.

Apollo 13 was op weg naar de maan toen het ruimteschip getroffen werd door een ontploffing. In het notaboek van boordcommandant van James Lovell staan onder meer de berekeningen over de hoek die het ruimteschip moest volgen om te kunnen terugkeren naar de aarde. Door de ontploffing werd de bemanning van Apollo 13 geconfronteerd met een tekort aan zuurstof, water en verwarming en had slechts één kans om een succesvolle terugkeer te proberen.

"Zonder het notaboek had de bemanning onmogelijk zijn locatie in de ruimte kunnen vaststellen," benadrukte Michael Riley. Apollo 13 was de zevende bemande missie van het Amerikaanse maanprogramma en zijn bemanning zou het derde team zijn dat op de maan zou landen. Twee dagen na de lancering in april éénenveertig jaar geleden ontplofte echter een zuurstoftank, waardoor het ruimteschip, dat zich op dat ogenblik ruim 300.000 kilometer van de aarde bevond, zwaar werd beschadigd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home