Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2011

Militaire investeringen zorgen voor weinig werkgelegenheid

Militaire investeringen gaan veel minder gepaard met bijkomende werkgelegenheid dan andere sectoren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Massachusetts. Daarbij wordt opgemerkt dat de investeringen van de Amerikaanse overheid in de militaire sector veel minder banen creëert dan projecten in duurzame energie, gezondheidszorg of opvoeding. Ook de huishoudelijke consumptie zou met eenzelfde bedrag volgens de onderzoekers meer banen creëren dan militaire investeringen.

Onderzoekers Robert Pollin en Heidi Garrett-Peltier, wetenschappers aan het Political Economy Research Institute van de University of Massachusetts Amherst, wijzen erop dat een aantal Amerikaanse politie aanvoeren dat de besparingen op het gebied van militaire bestedingen een negatieve impact zouden hebben op de werkgelegenheid. Het Amerikaanse ministerie van defensie voert aan dat een besparing van 1 triljoen dollar gedurende het volgende decennium de Amerikaanse werkloosheid met 1 procent zou doen toenemen.

Volgens Pollin en Garrett-Peltier zorgen bestedingen van 1 miljard dollar in de militaire sector echter voor de creatie van amper 11.200 banen. Dat is gevoelig lager dan bij bestedingen in de huishoudelijke consumptie (15.100 banen), duurzame energie (16.800 banen), gezondheidszorg (17.200 banen) en onderwijs (26.700 banen). Die sectoren zijn volgens de onderzoekers dan ook veel zinvoller als basis om de werkgelegenheid te stimuleren. Er wordt aan toegevoegd dat die sectoren ook een bredere waaier aan vaardigheden en opleidingsniveaus vertegenwoordigen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home