Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2005

DHL breidt IT-centrum Praag uit

De Duitse logistieke reus DHL wil zijn IT-centrum in Praag, waar het zich twee jaar geleden heeft gevestigd, volgend jaar gevoelig uitbreiden. De vestiging heeft volgens het bedrijf verschillende voordelen, die in belangrijke mate bijgedragen hebben tot deze beslissing. Er worden ook 600 nieuwe personeelsleden aangeworven.

DHL heeft netwerkcentrales in Scottsdale (Verenigde Staten), Praag (Tsjechië) en Cyberjaya (Maleisië). Elke centrale is acht uur per dag operationeel. Om tien uur 's avonds Europese tijd geeft Cyberjaya het commando over aan Praag, dat alles acht uur later dan weer overdraagt aan Scottsdale. Op die manier kan DHL de verzendingen elk uur van de dag volgen.

De grote groep gespecialiseerd IT-personeel in Praag was voor DHL de reden om over een periode van vijf jaar 500 miljoen euro te investeren in een netwerkcentrale in de Tsjechische hoofdstad. Bovendien is dat personeel ook relatief goedkoop, amper eenderde van de loonkost in West-Europa, maar ze hebben ook voldoende opleiding en ervaring om heel gespecialiseerd werk te doen. Eenvoudiger taken worden uitbesteed in India.

Het gemiddelde salaris bij DHL-Praag bedraagt 20.000 euro. Bovendien blijken de lonen niet zo snel te stijgen dan DHL had verwacht. Het bedrijf had verwacht dat de inflatie in Tsjechië tien procent zou bedragen, tegen twee procent in West-Europa. Dat zou betekend hebben dat over tien jaar de loonkosten in Praag de helft zouden bedragen van de West-Europese weddes. Maar uiteindelijk blijk ook in Tsjechië de inflatie beperkt te blijven tot twee procent.

Voor DHL is het ook belangrijk dat dat Praag belangrijke luchtverbindingen heeft met de rest van West-Europa, over een goede infrastructuur beschikt en een bedrijfsvriendelijk klimaat heeft. De DHL-vestiging in Chodov, in de voorsteden van Praag, is zelfs het centrum geworden van een technologiepark. Een aantal Amerikaanse bedrijven maakt zich klaar om zich eveneens in Chodov te vestigen.

DHL plant voor volgend jaar de bouw van een tweede complex en wil 600 extra medewerkers aanwerven. DHL heeft in Praag op dit ogenblik een personeelsbestand van 900 werknemers, waarvan driekwart de Tsjechische nationaliteit heeft. De anderen komen uit 46 verschillende landen.

Grotere persvrijheid in Aceh?

De media lijken in de Indonesische provindie Aceh een grotere vrijheid te kennen dan voor de tsunami-ramp die het gebied bijna een jaar geleden getroffen heeft. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). De meeste radio- en televisie-uitzendingen zijn inmiddels ook op hun normale peil teruggekeerd.

Ook de journalistieke sector in Aceh kreeg zware klappen van de tsunami. Bij de vloedgolf verloren honderd van de ongeveer duizend journalisten uit de regio het leven. Zeventig anderen verloren have en goed en waren gedwongen om in kampen te leven. Bovendien werd ook zware schade aangericht aan de infrastructuur.

Maar bijna een jaar later zijn de media in Aceh volgens het CPJ-rapport weer op kruissnelheid gekomen. Ongeveer 45l radiostations werden door de tsunami getroffen, maar die zijn nagenoeg allemaal opnieuw in de ether. Dat geldt ook voor het locale televisiestation TVRI-Aceh.

De locale krant 'Serambi' ligt ook weer in de winkels, ondanks het feit dat de uitgever bij de ramp 54 van zijn 200 personeelsleden verloor en ook de gebouwen en machines compleet werden verwoest.

"Bovendien blijken de journalisten een vrijer klimaat te ervaren om aan nieuwsgaring te doen," stipt het CPJ-rapport aan. "Er wordt door de overheid minder restrictief opgetreden tegenover de journalisten. Locale en buitenlandse journalisten kunnen bijvoorbeeld zonder problemen het getroffen gebied betreden."

Deze koerswijziging van de overheid kan volgens het rapport gedeeltelijk geweten worden aan de grote hongen van het publiek naar informatie over de heropbouw van Aceh. "Maar er is ook de belangrijke rol van het einde van dertig jaar durende burgeroorlog tussen Indonesië en de Aceh-rebellen," wordt er opgemerkt. "Dat laat de locale media toe veel vrijer te werken."

Iraakse onenigheid rond oliecontract

Het Noorse petroleumbedrijf DNO is deze week in het Iraakse Zakho, aan de grens met Turkije, begonnen met het boren naar olie. Maar dat dreigt voor nieuwe politieke problemen te zullen zorgen. Het oliegebied ligt immers in Koerdistan en de Iraakse Soennieten hebben al geprotesteerd tegen de autonome beslissing van de Koerden.

De Noorse onderneming is de eerste die sinds de uitbraak van de oorlog in 2003 het eerste buitenlands bedrijf dat op Iraaks grondgebied opnieuw naar olie is beginnen te boren. DNO sloot daarover een overeenkomst met de Koerdische groepen die de macht over de regio in handen hebben.

Soennitische woordvoerders hebben echter al gereageerd met te stellen dat de Koerden proberen te hand te leggen op de Iraakse natuurlijke rijkdommen en zich vervolgens willen afscheuren. De controle over de petroleuminkomsten is volgens analisten één van de meest gevoelige problemen in Irak.

Het is volgens hen ook niet duidelijk wat de nieuwe grondwet bepaalt in verband met het verdelen van de opbrensten uit de olieproductie. "Het nieuwe parlement zal dat probleem moeten proberen op te lossen," aldus de analisten.

Bovendien zou het ook niet duidelijk zijn in hoeverre de centrale regering in Bagdad op de hoogte was van de overeenkomst tussen DNO en de Koerdische Democratische Partij. Critici stellen dat de Koerden zonder toestemming van de regering handelden en zich gedragen als een souvereine macht.

Een Koerdische bron zou aan de BBC echter verteld hebben dat het contract wel degelijk de goedkeuring had van het olieministerie in Bagdad. Maar Nachirvan Barzani, één van de twee Koerdische regionale eerste ministers, benadrukte bij de start van de booractiviteiten dat de Koerden nu eindelijk zouden kunnen profiteren van de rijkdommen van hun land.

Barzani stelde daarbij dat Koerdistan nooit zou toelaten dat de centrale regering controle zou uitoefenen over de Koerdischenatuurrijkdommen. De Soennitische woordvoerder Hussein al-Falluji stelde echter de beslissing van de Koerden langs diplomatieke en politieke weg te zullen bevechten indien zij hun houding niet zouden veranderen.

Fiat ziet weer winst aan de horizon

De Italiaans autoconstructeur Fiat verwacht dat zijn vijf merken volgend jaar een stijgende verkoop zullen kennen. Dat zou vooral te danken zijn aan nieuwe modellen. De verkoop van Ferrari kende dit jaar trouwens al een absoluut record.

Alfa Romeo, het zwakke broertje binnen de Fiat-familie, verwacht dat zijn verkoop volgend jaar met twintig tot dertig procent zou stijgen, dankzij de introductie van de nieuwe Brera-sportwagen en het nieuwe model van de Alfa 159. Het merk zegt 2005 te beschouwen als een overgangsjaar en dat in 2006 de vruchten zullen geplukt worden van de inspanningen die dit jaar werden geleverd.

Alfa Romeo moest de voorbije periode steeds meer terrein prijs geven ten opzicht van Mercedes, BMW en zelfs de Volkswagen Golf. Fiat-topman Sergio Marchionne stelde dat het heropleving van Alfa Romeo één van zijn grootste prioriteiten is. Dat zou moeten gebeuren met nieuwe modellen en een nauwere samenwerking met Maserati.

Ook Fiat zelf probeert met nieuwe modellen na de crisis van 2001-2002 volgend jaar eveneens opnieuw winst te maken. Het merk hoopt dit jaar 80.000 exemplaren te kunnen verkopen van de nieuwe Punto, die in september op de markt is gekomen. Merkdirecteur Luca De Meo hoopt aan een jaarlijkse productie van 360.000 Punto's te kunnen komen.

De voorbije maand zouden Fiat, Alfa Romeo en Lancia hun beste resultaten in twee jaar hebben geboekt. Fiat noteerde zelfs de beste cijfers in drie en een half jaar. Samen hadden de drie merken in november 30,1 procent van de Italiaanse markt in handen, tegenover 28,5 procent in oktober.

Lancia heeft de voorbije twee jaar een opmerkelijke groei gekend, dankzij de introductie van de stadwagen Ypsilon. Daarvan zijn inmiddels 150.000 exemplaren verkocht. Ook de MPV Musa zou met 36.000 verkochte exemplaren tijdens het voorbije jaar bijgedragen hebben aan het groeiende succes van het merk.

Merkdirecteur Olivier François verwacht dat Lancia het lopende jaar zal afsluiten met een groei van 6,5 procent op de Italiaanse markt en een stijging van 4,1 procent op de Europese markt. Dit laatste zou volgend jaar nog moeten verbeterd worden, want Lancia wil zich ook in een aantal bijkomende Europese landen op de markt begeven.

Dankzij de nieuwe Quattroporte verwacht Maseratie dit jaar 5.700 exemplaren te verkopen, tegenover 4.600 het voorbije jaar. Ook hier verwacht merkdirecteur Karl-Heinz Kalbfell volgend jaar een verdere groei. Ferrari tenslotte zou dit jaar meer dan 5.000 exemplaren verkopen. Dat is een nieuw record.

Taiwan wereldtop in yachtenbouw

In Kaohsiung wordt gebouwd aan de eerste industriële zone voor het bouwen van yachten. Het is de bedoeling om de bouwers van mega-yachten van meer dan tachtig voet meer ruimte te geven, hun productiveit op te drijven en hun wereldwijd marktaandeel nog te vergroten.

Taiwan is al één van de grote centra van de wereld voor de bouw van luxe-yachten. Het land staat wereldwijd op een vijfde plaats en de sector realiseert een jaarlijkse export van minstens 200 miljoen dollar.

Twintig jaar geleden was Taiwan vooral gespecialiseerd in de massaproductie en export van kleine, goedkope pleziervaartuigen. Maar de stijgende kosten en de grote concurrentie vanuit buurland China zorgden ervoor dat tweederde van de scheepswerven van het eiland hun poorten sloten.

"Taiwan produceert niet langer goedkoop materiaal en goedkope producten," benadrukte John Lu, directeur van Horizon Yachts, één van de grootste yachtenbouwers van de wereld. "Taiwan schuift op naar de duurdere marktniche en levert producten af met een meerwaarde. Dat is ook zo met onze yachten."

De meeste Taiwanese scheepswerven voor yachten bevinden zich in Kaoshiung. De trend neigt steeds minder naar minder, maar duurdere en grotere boten uit de prijsklasse van multimiljoenen dollars.

Jack Chen, voorzitter van de Taiwan Yacht Industry Association en directeur van Bluewater Yachts, stelt dat het succes van de sector grotendeels te wijten is aan de flexibiliteit en bereidheid van bedrijven om boten op maat te bouwen van de meest veeleisende klant.

"De eigenaars willen een droom beleven," vertelde Chen aan de BBC. "Het is niet alleen de boot, ze willen ook kunst, een meesterwerk en een hoogtechnologie. Taiwan kan dat allemaal leveren, bovendien ook nog aan een goede prijs.

Het bouwproject op 46,5 hectaren kan volgens analisten het succes van Taiwan daarbij bestendigen. De meeste scheepswerven lagen meer in het binnenland en het transport naar de havens zorgde voor grote logistieke problemen. Bovendien wordt ook een nabijgelegen haven aangepast aan yachts en wordt een vakantiegebied met topklasse hotels en andere ontspanningsinfrastructuur uitgebouwd.

Yang Chiu Hsing, gouverneur van Kaohsiung, benadrukte van mening te zijn dat deze projecten duizenden nieuwe jobs zouden kunnen creëren en de export met eenderde zouden kunnen opvoeren. Daarmee wil men de uittocht van klanten naar China stoppen en Taiwan bij de drie grootste producenten van de wereld brengen.

Om die positie verder te benadrukken worden ook de watersport en het maritieme toerisme gepromoot. De voorbije zomer hield Kaohsiung zijn eerste maritieme festival en deze maand wordt er de International Boat and Watersports Show georganiseerd.

Taiwan is verplicht zich op de internationale markt te richten, want er bestaat nauwelijks een binnenlandse yachtsector. De territoriale wateren waren immers lange tijd verboden gebied voor pleziervaartuigen omwille van de angst voor militaire acties vanuit China. Maar ook daar hoopt men op verandering.

Online videopubliek ouder dan gedacht

Het zijn niet alleen jongeren die online video's bekijken. Uit onderzoek van ComScore Networks en StreamingMedia.com is immers gebleken dat ook bijna de helft (45 procent) van de leeftijdsgroep tussen 35 en 54 jaar zich daarmee onledig houdt.



De leeftijdsgroep tussen 35 en 54 jaar is volgens de onderzoekers 20 procent meer geneigd om naar online video's te kijken dan de gemiddelde internetgebruiker. Bij internauten van 25 tot 35 jaar ligt dat 12 procent boven het gemiddelde. Het is volgens de onderzoekers dan ook een misvatting dat het vooral studenten en overtuigede internetgebruikers zijn die naar online video's kijken.

"Dit biedt adverteerders een schitterende mogelijkheid om een mainstream publiek te bereiken," benadrukte Erin Hunter, woordvoerder van ComScore Networks. Bovendien blijkt dat bijna zestig procent van de Amerikaanse online populatie elke maand digitale media raadplegen, zij het streams of downloads.

In veel gevallen wordt daarbij vertrokken van een portal-site. Maar bijna 50 procent werkt ook met een entertainment-site. Meer dan 17 procent verwees daarbij naar streaming content via een muzieksite, maar 15 procent ook via de website van een retailer.

Peter Gabriel muzikaal directeur WK2006


De Britse muzikant Peter Gabriël wordt muzikaal directeur van het openingsgala van het Wereldkampioenschap Voetbal. Het muzikaal thema van het evenement wordt geschreven door Brian Eno. De ceromonie zal ongeveer 25 miljoen euro kosten.
Het openingsgala heeft op 7 juni plaats in het Olympisch Stadion van Berlijn, twee dagen voor de openingswedstrijd. Er zijn optredens voorzien van de popgroep Black Eyed Peas en sopraan Jessye Norman. Tickets kosten ongeveer 750 euro.

Het openingsgala zal twee uur duren. Artistiek directeur is de Oostenrijker André Heller. Hij heeft de avant-garde choreograaf Philppe Decoufle aangetrokken. Decoufle was ook verantwoordelijke voor de openings- en slotceremonies van de Olympische winterspelen in Albertville (1992).

De openingsceremonie zou ongeveer 25 miljoen euro kosten. In totaal worden 132 voormalige voetballers verwacht die een wereldkampioenschap in de wacht hebben gesleept, waaronder de Argentijn Diego Maradona en de Braziliaanse legende Pele.

Clusters moeten familiekapitalisme redden

De Italiaanse economische groei na de tweede wereldoorlog steunde grotendeels op de activiteiten van kleine familiebedrijven. Maar dit model van familie-kapitalisme heeft het bijzonder lastig om in te spelen op een globalisering en een productie in landen met veel lagere weddes. Clustervorming zou daarbij redding kunnen brengen.

"In de regio van Modena werden vorig jaar 200 textielbedrijven gesloten," stipt de Britse omroep BBC aan. "Verwacht wordt dat de sector, die eeuwenlang vitaal was voor de economie van de stad, binnen tien jaar helemaal verdwenen zal zijn.

Ook de andere economische pijlers van het gebied, de machinebouw en de voedingsindustrie, hebben het bijzonder moeilijk. Modena is uiteraard ook de thuisbasis van Ferrari en Lamborghini, maar zij zijn niet typisch voor de locale economie.

De meeste bedrijven van Modena zijn heel klein en stellen gemiddeld amper vier mensen aan het werk. Verwacht wordt dat alleen ondernemingen met een welbepaalde niche of gespecialiseerde activiteiten op termijn zullen overleven. De locale KMO-sector stelt dat de de meeste bedrijven te klein zijn om zelf te veranderingen te realiseren die nodig zijn om te overleven en opnieuw te bloeien.

Daarom werd het concept van een virtueel bedrijf uitgedokterd. Daarbij vormen een groot aantal bedrijven één cluster dat op zich de brede waaier van goederen en diensten kan leveren die van een groot bedrijf zou mogen verwacht worden.

"In het verleden kochten industriële bedrijven individuele componenten bij een veel verschillende kleindere bedrijven," aldusKMO-woordvoerder Ermes Ferrari. "Maar nu wil men één leverancier voor een compleet product. Door samenwerking kunnen ook kleine bedrijven aan deze eis voldoen, terwijl ze bovendien het voordeel hebben van flexibiliteit en specialisatie."

Op dit ogenblik zij er in de regio van Modena twee dergelijke clusters - één voor highttech elektronica en één voor machinebouw voor de voedings- en agrarische sector - operationeel. Deze experimenten kunnen volgens Ferrari dan ook heel belangrijk zijn voor de toekomstige evolutie van de Italiaanse economie.

Economie in de media

Veel mensen in Arabische landen vinden dat de Irak-oorlog minder vrede en meer terrorisme heeft gebracht en uiteindelijk tot minder democratie zal leiden. Zij hadden liever Frankrijk dan de VS als supermacht in de wereld. Dit blijkt uit een opiniepeiling van de universiteit van Maryland in Jordanië, Libanon, Marokko, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Slechts 6 procent van de ondervraagden denkt dat het het Iraakse volk nu beter gaat dan voor de Amerikaans-Britse bezetting. Volgens 77 procent gaat het de Irakezen nu slechter. Eveneens 6 procent gelooft dat de Amerikaanse president Bush echt de democratie wilde verspreiden, terwijl het hem volgens 76 procent om de olie te doen was. In een wereld met slechts één supermacht ziet 21 procent van de ondervraagden het liefst Frankrijk die rol vervullen. China is de tweede voorkeur met 13 procent. Tien procent zou liefst het islamitische Pakistan zien als enige wereldmacht. Zeven procent stemt voor de Britten. Slechts 6 procent gunt de Verenigde Staten hun huidige leidende rol in de wereld.
Luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 voor alle vluchten vanaf de EU, ook als ze bestemmingen buiten Europa hebben. Dat principe hebben de Europese ministers van milieu vrijdag onderschreven. Tot nu toe viel de luchtvaart buiten alle klimaatverdragen, waar andere bedrijfstakken al wel moeten betalen voor hun uitstoot. Hoeveel de heffing gaat kosten is onduidelijk. Eerder ging de Commissie uit van maximaal 9 euro per ticket. Daarbij zou de uitstoot van CO2 met maximaal 29 procent worden teruggebracht.

In de West-Indiase deelstaat Maharashtra hebben dit jaar al bijna vierhonderd boeren zelfmoord gepleegd. Boeren geraken in de problemen door mislukte oogsten, liberalisering van de voedselimport en hoge rente op leningen. Dit heeft de boerenorganisatie Shetkari Sangathana gemeld. Bijna 60 procent van de meer dan een miljard Indiërs leeft van de landbouw. De regering van Maharashtra kan het hoge aantal zelfdodingen niet bevestigen. Volgens officiële cijfers is er slechts sprake van 134 gevallen, aldus een woordvoerder.

De Braziliaanse politie heeft 29 kolonisten opgepakt, die in het grensgebied van de noordwestelijke deelstaten Amazonas en Mato Grosso een geïsoleerd levende indianenstam van zijn grondgebied probeerden te verdrijven. De kolonisten zouden indianen hebben gedood en het in bezit genomen land aan derden hebben verkocht. Dat heeft politiechef Marcos Antonio Farias van Mato Grosso laten weten. Hij zei dat de arrestanten behoren tot een groep die de regio, Rio Pardo genaamd,geschikt wil maken voor de landbouw. Openbaar aanklager Mario Lucio Avelar van Mato Grosso zei dat justitie aanwijzingen heeft dat de kolonisten de indianen wilden uitroeien.

In een grootscheepse politieactie tegen gokken in China zijn tussen januari en september 1,16 miljoen mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij illegale gokactiviteiten. Dat hebben de staatsmedia vrijdag bekendgemaakt. De politie nam 2,3 miljard yuan (245 miljoen euro) in beslag. De actie was er vooral op gericht te voorkomen dat overheidsfunctionarissen gemeenschapsgelden vergokken in het naburige Macau, Noord-Korea en Vietnam. Volgens hetstaatspersbureau Xinhua zijn tussen januari en oktober 8.735 leden van de communistische partij bestraft wegens gokken.

Hoewel de Nieuw-Zeelandse regering geldt als een van de felste campagnevoerders tegen roken, weerhoudt dat diezelfde overheid er niet van te investeren in tabaksconcerns. Dat maakte de Nieuw-Zeelandse Raad voor Sociaal Verantwoorde Beleggingen (CSRI) vrijdag bekend. Het land stelde een jaar geleden een totaal rookverbod in voor restaurants, cafés en de werkplek. Sigaretten zijn door de overheid bestempeld als een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid. Toch investeren overheidsdiensten zoals pensioenfondsen in British American Tobacco, Imperial Tobacco en Reynolds American, aldus CSRI-voorman Robert Howell. "Deze investeringen zijn voor veel Nieuw-Zeelanders niet acceptabel."

Nadat secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties donderdagavond een trip naar Azië in verband met een aanzwellende diplomatieke crisis rond de budgettaire situatie van zijn organisatie had afgeblazen, heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton die annulering vrijdag wel op zijn conto geschreven, maar tegelijk ontkend dat de VS niet meer willen bijdragen aan de VN zolang er niet de door hem geëiste hervormingen komen. "Hervormingen moeten de begroting sturen en niet omgekeerd", zei Bolton tegenover verslaggevers na de verrassende beslissing van Annan om niet te vertrekken op een reis van twee weken die hem in Peking, Seoel, Tokio, Hongkong en Hanoi zou brengen. De Amerikaanseambassadeur zei dat hij de secretaris-generaal de annulatie had aangeraden. Indien Annan wel was afgereisd, zou hij zijn weggeweest van het VN-hoofdkwartier zijn tot ongeveer Kerstmis. Ondertussen woedt een strijd rondom de begroting van de volkerenorganisatie.

De justitieministers van de EU zijn het eens geworden over een voorstel dat telefoonbedrijven en internetproviders verplicht om de basisgegevens over het communicatieverkeer van hun klanten 6 tot 24 maanden bij te houden. De maatregel, die volgens het Britse voorzitterschap van de Unie een grote meerwaarde biedt in de strijd tegen het terrorisme, heeft geen betrekking op de inhoud van gesprekken en mails. Het voorstel viseert enkel gegevens over de identiteit van de betrokkenen, de locatie, het tijdstip en de duur van de communicatie. Het Europese Parlement moet midden december noginstemmen met het voorstel. De lidstaten gaan er evenwel van uit dat het halfrond het licht op groen zal zetten. In dat geval zou de richtlijn midden 2007 in werking treden.

Negen landen uit Oost-Europa, het Balticum en de Kaukasus hebben vrijdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de 'Vereniging voor Democratische Verkiezinge' opgericht. Het gaat om Bulgarije, Estland, Letland, Georgië, Litouwen, Moldavië, Roemenië, Macedonië en Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring worden versteviging van de regionale samenwerking, steun van de democratie en bescherming van demensenrechten als hoofddoelen van de gemeenschap vooropgesteld."Tijdens het tweedaagse forum werd in feite een democratische as van landen opgericht die zich niet in de invloedssfeer van Rusland willen bevinden," zo verklaarde een Georgische verantwoordelijke achteraf. "Wij bouwen samen ons gemeenschappelijk huis van Europa op," zei de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko. Bedoeling van de landenvereniging is volgens hem een open dialoog te krijgen tussen aanhangers van democratie en recht, maar volgens aanwezige media hadhet forum een duidelijk anti-Russische stempel.

Rusland gaat een modern raketafweersysteem ter waarde van 700 miljoen dollar leveren aan Iran, zo schrijft de zakenkrant Vedomosti vrijdag. Fabrikanten en Iraanse diplomaten in Moskou wilden het bericht niet bevestigen, maar er zou een contract getekend zijn voor levering van 29 Tor M-1-systemen, zo verklaarde een anonieme manager uit de sectoraan de krant. De Tor is een afweersysteem dat geleide bommen en kruisraketten kan onderscheppen. Het gaat om het belangrijkste akkoord met Iran sinds Rusland zich in 2000 terugtrok uit een akkoord met de VS om geen militaire uitrusting te verkopen aan Golfstaten. Volgens militaire experts wil Iran het systeem gebruiken om bepaalde locaties te beschermen, zoals de kerncentrale in Bushehr, die Rusland heeft helpen bouwen.

Het hoofd van de Chinese dienst voor milieubescherming is opgestapt vanwege de benzeenramp in de rivier de Songhua. Chinese staatsmedia hebben dit vrijdag gemeld. Milieudirecteur Xie Zenhua is opgevolgd door Zhou Shengxian, voorheendirecteur van de het Chinese staatsbosbeheer. De Chinese centrale staatstelevisie meldde dat de milieudienst onvoldoende aandacht aan de verontreiniging had geschonken en de gevolgen niet goed had ingeschat. Xie nam daarvoor de verantwoordelijkheid en bood zijn ontslag aan, dat is aanvaard, aldus de televisie. De drinkwatervoorziening van de miljoenenstad Harbin en tal van andere steden werd ontregeld nadat het kankerverwekkende benzeen in de rivier terecht was gekomen na een explosie in een chemische fabriek op 13 november. Het gif zakt langzaam de rivier af richting Rusland, een belangrijke diplomatieke partner en olieleverancier van China, en bedreigt daar nu de watervoorziening van de stad Chabarovsk.

Het aantal toeristen op het eiland Bali is met bijna 50 procent gedaald in de maand na de bomaanslagen door zelfmoordterroristen op 1 oktober, die aan twintig mensen het leven kostten. Dat heeft het Indonesische ministerie voor toerisme vrijdag bekendgemaakt. De bijna gelijktijdige aanslagen op drie drukke restaurants hebben ook de toeristenindustrie in de rest van Indonesië een knauw gegeven. Het aantal buitenlandse bezoekers daalde met 31 procent. De aanslagen vonden plaats net op het moment dat het toerisme naar Bali bezig was te herstellen van bomaanslagen in 2002, waarbij 202 mensen, voornamelijk toeristen, omkwamen.

Het merendeel van de 420.000 tenten die na de aardbeving in Pakistan vorige maand aan overlevenden zijn uitgedeeld, is niet geschikt voor de strenge Himalayawinter die voor de deur staat, hebben VN-functionarissen vrijdag gewaarschuwd. De temperatuur in het hooggebergte is al gezakt tot onder het vriespunt, wat de ellende verergert voor de slachtoffers die bij de aardbeving op 8 oktober hun huizen zijn kwijtgeraakt. In sommige gebieden sneeuwt het, terwijl de komende weken zwaardere stormen op komst zijn. Hoewel het leger volgens een woordvoerder dagelijks vijduizend winterbestendigeonderkomens bouwt van golfplaten, maken hulporganisaties zich zorgen over het gebrek aan voedsel en onderdak. Dat kan in combinatie met de slechte weersomstandigheden leiden tot een tweede golf dodelijke slachtoffers. Tenten die bestand zijn tegen de winter duur, zouden moeten ingevlogen worden uit het buitenland. De al aanwezige, niet winterbestendige tenten zouden toch van pas kunnen komen, door ze te voorzien van extra dekens of bekleding. Ook kunnen ze dienen als onderdak voor vee of opslagplaats voor voedsel.

De sonde Mars Express heeft zowel ijs onder het oppervlak van Mars gevonden als aanwijzingen dat er kort na het ontstaan van de Rode Planeet grote hoeveelheden vloeibaar water over dat oppervlak hebben gevloeid, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekend gemaakt. Voor het eerst in de geschiedenis van de planetaire exploratie, heeft de Marsis-radar van de Mars Express rechtstreekse data verstrekt over wat er diep onder de bodem van onze buurplaneet zit. De meest in het oog springende ontdekking is de klaarblijkelijke aanwezigheid van een koude laag bijna puur waterijs met een dikte die de één km kan overstijgen. Een ander wetenschappelijk team vond ondubbelzinnig de aanwezigheid op het oppervlak van mineralen die de langdurige aanwezigheid van grote hoeveelheden vloeibaar water impliceren. Dat zou het geval zijn geweest kort nadat de planeet zich 4,6 miljard jaar geleden heeft gevormd.

Vijftien procent van de Belgische bevolking of meer dan 1,5 miljoen mensen valt onder de armoedegrens, die gedefinieerd wordt als een maandelijks inkomen van 772 euro voor een alleenstaande. Dat staat in het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2005 van de Universiteit Antwerpen. De onderzoekers wijzen erop dat het leefloon bijna 150 euro lager ligt dan dat bedrag. Voor de bepaling van het aantal armen werd in vergelijking met vorige jaren een beroep gedaan op een nieuwe bron, namelijk Europees onderzoek. Een uitsplitsing van het aantal armen tussen Vlaanderen en Wallonië werd vrijdag bij de voorstelling van het jaarboek niet gegeven. Werk blijkt niet langer een garantie tegen armoede. Onder de werkenden bevinden zich 4 tot 6 procent armen. De onderzoekers stellen voorts vast dat de OCMW's steeds vaker het falen van het reguliere beleid op een aantal terreinen (tewerkstelling, opleiding, onderwijs, huisvesting, de consumptiedruk die tot schulden leidt) moeten opvangen. De belangrijkste tekortkoming in het armoedebeleid is het ontbreken van een afstemming tussen de verschillende beleidsniveaus, aldus de onderzoekers.

Friday, December 02, 2005

Schaken wordt sexy


Schaken wordt niet onmiddellijk als de meest sexy sport beschouwd, maar binnen het schaakwereldje wordt hard gewerkt om daar verandering in te brengen. Eén website (1wcbc.com) is alvast begonnen met een schoonheidswedstrijd onder vrouwelijke schaaksters en ook de Internet Chess Club (www.chessclub.com) besteed niet alleen aandacht aan het schaaktalent van de speelsters.

"Het schaken heeft dringend een beetje glamour nodig," vertelde de Kazakse grootmeester Vladislav Tkachiev, initiatiefnemer van 1wcbc.com, aan The New York Times. Hij organiseert de World Chess Beauty Contest, waarbij voor één keer de ranglijst niet wordt opgesteld aan de hand van de spelkwaliteiten van de speelsters. Bovendien is er ook nog Alexandra Kosteniuk, die op haar website (kosteniuk.com) foto's plaatst die iets frivoler zijn dan beelden van een gemiddelde schaakwedstrijd.

De trend is vooral afkomstig uit Oost-Europa, waar men volgens Tkachiev niet zo snel zijn beklag maakt over dergelijke foto's. Bovendien stelt hij dat het belangrijk is dat het publiek beseft dat hersens en schoonheid elkaar niet hoeven uit te sluiten. "Schaken wordt al teveel vereenzelvigd met inactieve, oudere en onaantrekkelijke figuren," voert hij aan.

Tkachiev stelt dat dit de hoofdbedoeling is van de website. "Enkele van de mooiere speelsters behoren ook tot de betere schaaksters," benadrukt hij. "Maria Manakova staat in onze rangschikking op de achtste plaats, maar behoort in Rusland tot de top vier van de beste schaakspeelsters. Alexandra Kosteniuk behoort tot de vijf beste schaakspeelsters van de wereld."

Niet alle schakers blijken echter erg ingenomen te zijn door de invasie van mooie verschijningen aan de overkant van het schaakbord. Sommige stellen dat ze daardoor afgeleid worden.

Territoriale ruzies door klimaatverandering?

Door de opwarming van de aarde, die ook de ijskap van de noordpool doet smelten, zorgt ervoor dat er zich tussen de Atlantische en Stille Oceaan een nieuwe zeeroute aan het openen is. Dat zou aanleiding kunnen geven tot een territoriaal geschil tussen Canada en de Verenigde Staten.


Volgens experts stijgen de temperaturen rond de noordpool twee keer zo snel als op de rest van de wereld. Ze voorspellen dat schepen tegen 2050 in het grootste gedeelte van de zomerperiode rond Noord-Canada zullen kunnen varen. Dat zou de afstand tussen Londen en Tokyo herleiden tot 16.000 kilometer. De huidige routes langs het Suezkanaal (21.000 kilometer) of het Panamakanaal (23.000 kilometer) zijn merkelijk langer.


Een schip met een verstevigde kiel en met een gunstige wind en stroming kan volgens Frederic Lasserre, noordpool-specialist van de universiteit van Laval in Quebec, nu al relatief gemakkelijk de route rond de kleine eilanden en straten rond het noorden van Canada nemen.


Elke zomer zouden twintig tot dertig speciaal uitgeruste schepen deze route nemen. Lasserre voorspelt dat over dertig jaar ook andere schepen het traject zullen kunnen volgen. Maar Canada beschuldigt de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan ervan dat ze de Canadese souvereiniteit van de waters rond het noordpool-archipel niet erkennen. De Verenigde Staten stellen dat dit internationale wateren zijn.


Een Amerikaanse ijsbreker zeilde in 1985 door het archipel. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen de Verenigde Staten en Canada, dat in 1986 nog eens beklemtoonde dit gebied als territoriale wateren te beschouwen. Daarbij baseerde het land zich op de ijsvlakte die de verschillende eilanden van het archipel met elkaar verbond.


Maar er komen nu letterlijk barsten in de Canadese claim. Indien het geschil voor een rechtbank zou komen, zou Canada volgens het persbureau AFP zijn bevoegdheid kunnen verliezen om in die regio navigatiewetten op te leggen. "Dat zou zware gevolgen kunnen hebben op milieuvlak," aldus AFP. "Canada zou niet meer in staat zijn om de doorgang te weigeren aan schepen die beantwoorden aan de internationale milieunormen."


De Verenigde Staten stellen dat alle water tussen twee open zeeën toegankelijk zouden moeten zijn voor alle scheepvaart. Lasserre stipt aan dat er in dat gebied tussen de Verenigde Staten en Canada nooit formele akkoorden zijn gesloten over de grenzen. Ook dat kan volgens hem aanleiding geven tot nieuwe meningsverschillen.


Het gebied van de Beaufortzee, die zowel aan Canada als aan Alaska grenst, is bovendien bijzonder rijk aan voorraden olie en gas. "De commerciële belangen zijn dan ook bijzonder groot," aldus AFP. Die voorraden zullen door de klimaatverwarming veel gemakkelijker toegankelijk worden.


Lasserre voegt er aan toe dat er daarnaast ook goud, diamanten, koper en zink in de ondergrond zitten. "Het zal er dan ook heel druk worden," voorspelt hij.

De Beers treft regeling met consumenten

Diamantproducent De Beers heeft een regeling getroffen met een aantal Amerikaanse consumenten die het bedrijf ervan beschuldigden de prijzen kunstmatig opgedreven te hebben. Met de regeling is een bedrag van 250 miljoen dollar betrokken.


"De Beers heeft decennia een monopoliepositie gehad in de diamantindustrie," stippen de klagers aan. Ze stellen daarbij dat De Beers het diamantaanbod heeft gecontroleerd en beperkt, de handel belemmerd te hebben en onterecht gewag gemaakt heeft van een schaarste aan diamanten om de prijzen te kunnen opdrijven.


Daardoor hebben talloze consumenten volgens de klagers een overdreven prijs moeten betalen voor de diamanten. Zij daagden De Beers voor de rechter uit naam van alle klanten, met uitzondering van diamantbewerkers, handelaars en verkopers. Per benadeelde werd een maximumbedrag van 75.000 dollar geëist.


Eerder deze week maakte de diamantproducent bekend met de klagers een financiële regeling getroffen te hebben. Het zou daarbij gaan om een totaal bedrag van 250 miljoen dollar. De Beers stelde echter dat deze regeling niet betekent dat het bedrijf toegeeft schuldig te zijn aan de aantijgingen.

Stormloop naar eu-domeinnamen?

Volgende week kan er eindelijk geregistreerd worden voor de eu-domeinnaam. De Europese Unie meent dat de vloed aanvragen enorm zal zijn. Bevoegd Commissaris Viviane Reding verwacht daarbij tijdens de eerste dagen honderdduizenden vragen.

De Europees Commissaris meent dat het eu-domein de Europese identiteit zal helpen promoten en tot een grotere visibiliteit zal leiden voor de pan-Europese e-commerce. Op dit ogenblik moeten bedrijven terugvallen op de domeinnaam van hun eigen land of om het com-domein, maar dat wordt meestal als een Amerikaans domein beschouwd.

Registreren voor de nieuwe domeinnaam kan vanaf 7 december en de namen kunnen onmiddellijk gebrukt worden. Maar tijdens de eerste twee maanden is de registratie voorbehouden voor houders van handelsmerken, publieke organisaties en bedrijven. Op 2 februari worden ook familienamen geregistreerd. Op 7 april staat de registratie open voor iedereen.

Het eu-domein zal beheerd worden door Eurid, een private Europese nonprofit organisatie. Ongeveer 750 geautoriseerde bedrijven zullen de registraties opnemen. Alleen inwoners en bedrijven met een hoofdkwartier of afdelingen binnen de Europese Unie kunnen zich voor een eu-naam registreren.

Verwacht wordt dat de prijzen in het begin zullen variëren van 80 tot 140 euro. Wanneer de registratie helemaal open wordt, zal dat waarschijnlijk dalen naar 25 tot 30 euro. Internet-beheerder Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) overweegt ook een asia-domein in te voeren.

Tweede internetboom is onvermijdelijk


Er is duidelijk een tweede internetboom op komst. Dat stelde Tiffany Shlain, oprichtster van de Webby Awards, tijdens een samenkomst van specialisten over de toekomst van het internet. Ze voegde er meteen aan toe dat er volgens haar is er ook nooit een internetcrisis geweest.

"Het is opwindend vast te stellen hoeveel mensen er vandaag online zijn," vertelde Shlain tijdens een samenkomst van een aantal internet-specialisten in New York naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Webby Awards.

Journalist James Surowiecki had het daarbij over de impulsen van het internet in de richting van openheid en vrijheid. Surowiecki meent dat het internet grote mogelijkheden heeft om verder in te spelen op de enorme collectieve kennis van de mensheid.

Google en de foto-sharing service Flickr zijn daar volgens hem duidelijke aanwijzingen voor. Dergelijke initiatieven leveren volgens hem dikwijls briljante collectieve resultaten op, zonder dat daarbij veel extra inspanningen worden gevraagd van de deelnemers.

Reclameman Peter Figueredo wees op een trend die de macht over het internet bij de basis zal houden. "Er wordt nu een markt gecreëerd voor podcasters, nadat de reclame eerder ook al in zee ging met de bloggers," stipte hij aan.

Analist Doug Rushkoff stelde echter dat de commercialisering van het internet duidelijk een mislukking is geworden, net zoals men er volgens hem ook niet in geslaagd is het medium te militariseren. "De sociale agenda blijft het overwicht houden op alle pogingen om het internet een andere richting in te sturen," benadrukte hij.

De dotcom-crisis was volgens hem echter wel een goede zaak. "Breedband werd uitgedokterd door mensen die hun have en goed verloren op de Nasdaq-beurs en dat kunnen we alleen maar toejuichen," benadrukte hij. "Nu is er een echt volksmedium in wording."

Hij stelde daarbij veel hoop in een toekomst met meer samenwerking en een echt community-blogging. "Het internet startte vanuit de cultuur, maar evolueerde daarna naar een financieel gebeuren," merkte hij op. "Maar ik denk dat het terug naar het culturele vlak zal evolueren."

Dankzij internet verdwijnt volgens Frank Bajak, technologie-redacteur bij Associated Press, ook het onderscheid tussen de verschillende media. Er moeten ook intelligentere reclamevormen komen die eindelijk de conventies van de schooltelevisie achter zich laten," voerde hij aan.

Hoe kijken buitenlanders op Amerika?


De Amerikaanse website wil de bevolking van de Verenigde Staten tonen hoe er over hun land wordt geschreven in de buitenlandse pers. Daarbij worden verhalen en uitzendingen uit Europa, het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Latijns-Amerika vertaald.

De website WatchingAmerica.com is opgezet door de Britse zakenman Robert Koerner en William Kern, een gewezen eindredacteur van The International Herald Tribune. Met het initiatief willen ze naar eigen zeggen inspelen op de groeiende interesse van de Amerikaan in het imago dat de Verenigde Staten in het buitenland hebben.

Het is volgens Koerner heel belangrijk dat er gewerkt wordt met vertalingen van originele buitenlandse artikels. "Er is immers een groot verschil tussen de Engelstalige artikels van buitenlandse media en de bijdragen in hun moedertaal," benadrukt hij. De vertaalde artikels worden gepubliceerd zonder begeleidend commentaar. De website wil immers politiek absoluut neutraal blijven.

Weer uitstel voor xxx-domein

Er komt voorlopig geen specifiek internetdomein voor pornosites. Vint Cerf, directeur van domeinbeheerder ICANN, maakte donderdag bekend dat het onderwerp werd afgevoerd van de agenda van het Amerikaanse Governmental Advisory Committee (GAC), waarop het als eerste punt stond vermeld.

Gesteld werd dat het GAC, dat uiteindelijk zijn goedkeuring zou moeten verlenen aan de invoering van het domein, eerst nog een ICANN-rapport rond de haalbaarheid van het domein moest doornemen.

"Het rapport is echter al op 31 augustus uitgebracht en heeft nauwelijks opmerkingen op het voorgestelde domein," merkt het magazine The Register op. "Bovendien zijn alle bezwaren en opinies rond de domeinnaam al bij iedereen bekend. Het xxx-domein had groen licht gekregen, tot de onverwachte aankondiging van Cerf."

Maar de ICANN is volgens The Register onder druk geraakt om het rapport te publiceren en zo een excuus te voorzien om de goedkeuring nog maar eens uit te stellen. "ICM Registry, de groep achter het xxx-domein, verzette zich tegen de publicatie omdat het ICANN-rapport van andere nieuwe domeinen niet werd bekend gemaakt voor dat er een goedkeuring was gegeven," aldus het magazine. "ICM Registry voelt zich gediscrimineerd."

The Register stelt dat geruchten de ronde doen dat ICANN uiteindelijk tot een uitstel overging omdat EU-commissaris Viviane Reding gedreigd had dat alle EU-vertegenwoordigers zouden worden teruggetrokken indien er geen uitstel kwam. "Maar dat zou bijzonder vreemd zijn, want de Europese Unie is grotendeels voorstandeer van het xxx-domein. Alleen Brazilië en de Verenigde Staten verzetten zich tegen de invoering."

Het is volgens het magazine wellicht de Amerikaanse regering die achter de schermen is tussen gekomen, maar daarvoor niet met de vinger gewezen wil worden, rekening houdend met het aanslepende conflict rond het internetbeheer. "De Amerikaanse regering blijft de unilaterale controle behouden over het web, maar heeft gezegd van die controle nooit gebruik te zullen maken," aldus The Register.

Er wordt aan toegevoegd dat de rechts-christelijke beweging bij de regering van George W. Bush daarover zwaar heeft gelobbyd en dat de Amerikaanse regering het probeert te doen lijken dat ook andere regeringen bezorgd zijn om het xxx-domein. "Daarbij wordt gesuggereerd dat de Europese Unie het xxx-domein probeert uit te stellen om de dictatuur van de Verenigde Staten over het internet in het daglicht te stellen," voert The Register nog aan.

Kranten worden een nichesector

Betalende kranten worden een niche-markt. Dat vertelde Metro-topman Pelle Tornberg aan de Britse krant The Guardian. Hij voegde er aan toe dat 95 procent van de huidige kranten weliswaar zullen overleven, maar dan in een nichemarkt. Tornberg dat betalende kranten vooral tijdens het weekend nog bijval zouden blijven vinden.

"Op lange termijn zullen de gratis kranten tijdens de weekdagen hun betalende soortgenoten vervangen," meent Tornberg, "Wanneer men het televisie-model op de krantenindustrie toepast, zullen de betalende kranten zich er moeten bij neerleggen met kleinere oplages te draaien en wellicht hun prijzen zullen moeten opdrijven, maar daarmee ook de exclusiviteit van de inhoud."

Het Zweedse Metro International, uitgever van de gelijknamige gratis krant in 83 verschillende steden over de hele wereld, heeft dagelijks 15 miljoen lezers en is de meest gelezen krant buiten Japan. In Europa komt Metro aan een oplage van 5,1 miljoen exemplaren.

Aangezien Metro gratis is, moet de krant volgens Tornberg ook geen verhalen opkloppen. "Wij moeten geen bikini-meisjes of gruwelfeiten op onze covers zetten om te verkopen," voerde hij aan. Maar hij gaf wel toe dat het model ook zijn beperkingen heeft. "Een krant met een sterke editoriale lijn, kan dingen doen veranderen," benadrukte hij. "Maar Metro is er niet om de lezers te mobiliseren."

Net zoals het internet, heeft ook het gratis Metro-model voor heel wat onrust gezorgd in de krantensector door aan te geven dat het nieuws gratis beschikbaar is. "Journalisten zijn wellicht de meest conservatieve mensen in de wereld," aldus Tornberg. "Zij houden ervan om over veranderingen te schrijven, maar ze willen niet dat er rondom hen iets verandert."

MBDA wil meer specialisatie


De Europese raketbouwer MBDA wil dat zijn verschillende vestigingen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië zich in de toekomst meer zouden specialiseren.

Overlappende activiteiten zouden daarbij uitgesloten moeten worden. Er komt dan ook een reorganisatie die tot het afvloeien van personeel zal leiden.MBDA verwacht verwacht dit jaar zijn omzet met acht procent te kunnen zien stijgen. De geplande reorganisatie zou dat cijfer volgens topman Marwan Lahoud nog moeten kunnen verbeteren.

"Die reorganisatie moet de concurrentiepositie van het bedrijf verbeteren en ervoor zorgen dat MBDA marktleider blijft op het gebied van raketbouw," vertelde hij aan de Franse krant La Tribune.Lahoud benadrukte dat de verschillende vestigingen van MBDA zich verder moeten specialiseren. Ook het wegwerken van overlappingen staat op het programma van de reorganisatie, terwijl er ook gewerkt zou worden aan een verbetering van de productie in de vestigingen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

Hoeveel jobs er bij die reorganisatie in totaal zouden sneuvelen, maakte Lahoud niet bekend. In Frankrijk zouden 270 ontslagen vallen. De MBDA-topman benadrukte te streven naar een winstmarge van tien procent. Op dit ogenblik ligt dat cijfer in de buurt van de acht procent.MBDA is eigendom van EADS, BAE Systems (Groot-Brittannië) en Finmeccanica (Italië).

Spam voor 96 procent geblokkeerd


Ondanks alle mogelijke wettelijke risico's, blijven spammers even agressief als voordien. Maar de spamfilters van de internet-providers worden steeds beter, zodat junkmail steeds sneller geblokkeerd worden en niet meer zo vlug de mailboxen van de gebruiker bereiken. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

"Spammers blijven mailadressen op het internet plukken met automatische programma's die op zoek gaan naar het @-teken," stipt de FTC aan. "Maar uit tests bij twee e-mail providers bleek tot 96 procent van die boodschappen geblokkeerd werd." De organisatie vermeldde niet welke providers daarbij werden getest.

De FTC noemde de resultaten van de test bemoedigend en stipte dat anti-spam technologieën daarmee een groot gedeelte van de ergernissen van de internet-gebruikers wegnemen. Maar er werd aan toegevoegd dat de providers voor de filtering van deze boodschappen zullen moeten blijven zorgen.

De consument kan er wel voor zorgen om uit de netten van de spammers te blijven door in boodschappen het @-teken te vervangen door het at-woord. Bij de tests bleken e-mailadressen op websites gemakkelijk spam aan te trekken. "Bij blogs, chatrooms en andere online forums was dat veel minder het geval," aldus de FTC.

Amerikanen lusten geen frisdrank meer


De verkoop van frisdranken in Amerikaanse scholen kent een zware terugval. Er wordt overgeschakeld naar dranken die een gezonder imago hebben. Dat blijkt uit cijfers van de American Beverage Association (ABA). Dat toont volgens de vakorganisatie aan dat de industrie een brede waaier aan dranken aanbiedt.

Producenten van frisdranken worden door tegenstanders bedreigd met gerechterlijke klachten omdat ze met hun dranken Amerikaanse kinderen een gewichtsprobleem zouden bezorgen. Daarbij wordt gesteld dat de industrie zich bewust richt op schoolkinderen, een gemakkelijk beïnvloedbare groep consumenten.

De ABA ontkent echter die aantijgingen. De nieuwe verkoopcijfers tonen volgens de organisatie aan dat de consument de keuze heeft tussen een brede waaier aan producten. Er wordt aan toegevoegd dat de overstap van jongeren naar gezondere dranken wordt toegejuicht.

De verkoop van frisdranken zou volgens het rapport tussen 2002 en 2004 met niet minder dan 25 procent zijn teruggevallen. Tegelijkertijd steeg de vraag naar sportdranken met 70 procent. Ook flessenwater (23 procent), dieetdranken (22 procent) en fruitsappen (15 procent) kenden een gevoelige groei.

Die cijfers betekenen volgens de ABA dat Amerikaanse scholieren gemiddeld nog één blik frisdrank per week kopen. Tegenstanders merken echter op dat sportdranken weliswaar een gezonder imago hebben, maar toch heel wat suiker bevatten. Volgens Marion Nestlé, docent voeding aan de universiteit van New York, stelde dat de ene ongezonde drankgewoon vervangen wordt door een al even ongezond product.

Een voorkeurlijstje met reclameberichten

De consument is wel degelijk geïnteresseerd in reclame voor producten die hij overweegt om aan te schaffen, maar dan wil op het ogenblik dat hij daar tijd en zin in heeft. Dat stelt Davina Kent, onderdirecteur reclameverkoop bij TiVo. Een aanbod dat daaraan beantwoordt, komt volgens haar iedereen ten goede.

TiVo lanceert in de Verenigde Staten binnenkort de mogelijkheid aan abonnees om toegang te krijgen tot gepersonaliseerde reclame. "Dat biedt adverteerders de garantie dat zij zich richten tot een publiek dat daadwerkelijk geïnteresseerd is in hun aanbod," aldus TiVo.

De reclame zal aangeboden worden naast het gewone reclamepakket die de gebruiker van on-demand televisie bekijkt of doorwist. "TiVo-abonnees maken ook wishlists om programma's te vinden," voert TiVo aan. Op die manier kunnen zij het televisie-kijken gemakkelijker maken.

"Maar voortaan kunnen zij ook hun profiel opgeven op basis van hun interesses. In een bepaalde sectie van het TiVo-menu zullen zij vervolgens reclame vinden die daarop is gericht." Andere abonnees zouden die reclame niet te zien krijgen.

Het project wordt uitgewerkt in samenwerking met de reclamebureau's Interpublic Media, Starcom MediaVest Group, OMD Digital en Richards Group.

Hollywood verwacht kabbelend jaar

Hollywood verwacht volgend jaar een tragere economische groei. Dat stelt de Los Angeles County Economic Corporation (LAEDC). Daarbij wordt gesteld dat er ook gevolgen verwacht mogen worden voor de tewerkstelling in de sector.
De LAEDC voerde aan dat de dvd-verkoop volgend jaar wellicht een daling zal kennen, terwijl ook hier outsourcing begint te spelen. "Filmproducties worden steeds meer in goedkopere regio's gemaakt," stelt de organisatie.


"Veel mensen zien Hollywood nog altijd als een gouden industrie, maar het is een sector die door enkele belangrijke crisissen gaat," stipte LAEDC-woordvoerder Jack Kyser aan. Hij verwachtte dan ook gevolgen op gebied van tewerkstelling. Op dit ogenblik zijn 249.000 mensen actief binnen de ontspanningssector van Los Angeles.

De voorbije jaren is de dvd-verkoop voor de filmindustrie een bijzonder lucratieve sector geweest. Maar dit jaar blijkt er een duidelijke dip te zitten in de verkoop. Vorig jaar bedroeg de omzet 15,2 miljard dollar, maar dit jaar komt men tot nu toe slechts aan 10,2 miljard dollar.

De ticketverkoop heeft het grootste gedeelte van het jaar relatief povere resultaten opgeleverd. Dat heeft volgens insiders vooral te maken met de hoge prijzen en de mindere kwaliteit van de nieuwe films. Ook de piraterij wordt door de nieuwe technologieën een steeds grotere bedreiging voor de sector.

Film- en televisieteams wijken met hun producties steeds meer uit naar andere Amerikaanse staten en Canada. Daar probeert men de sector aan te trekken met belastingsverlagingen.

"Maar anderzijds is het succes van tv-reeksen zoals 'Desperate Housewives' en 'Lost' positief voor de industrie, want ze zorgen voor de tewerkstelling van een grote groep schrijvers, acteurs en regisseurs," aldus de LAEDC. "Dat is bij reality-tv daarentegen niet het geval."

Economie in de media


Selma Blair is het nieuwe gezicht van het modemerk Chanel. De 33-jarige actrice is al bekend met de creaties van ontwerper Karl Lagerfeld. Blair droeg op haar bruiloft een roze trouwjurk van Lagerfeld en tijdens de receptie had de actrice de zwarte versie aan. De Amerikaanse actrice is onder meer bekend van de films 'Cruel intentions' (1999), 'The sweetest thing' (2002) en 'The fog' (2005). Kim Basinger wordt dan weer het nieuwe gezicht van het merk Miu Miu voor de voorjaars- en zomercollectie van 2006. Ze is met collega-actrice Camilla Belle in Parijs gefotografeerd door de Nederlandse modefotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. De 51-jarige Basinger is bekend van bioscoophits als '9,5 Weeks' (1986), 'My stepmother Is an alien' (1988)en 'L.A. confidential' (1997). In de film '8 Mile' (2002) speelde zij een rol naast rapper Eminem.

Bijna een op de drie reclamemakers zet altijd zijn televisie op een andere zender als er een commercial komt. Veertig procent vindt dat er te veel reclames op televisie zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder reclamemakers van Interview-NSS in opdracht van weekblad Adformatie. Bijna twee derde (64 procent) zegt zich er aan te storen dat de samenvattingen van voetbalwedstrijden door reclames worden onderbroken. "Reclamemakers zijn net gewone mensen," concludeert het weekblad dat het onderzoek onder ruim tweehonderd commercialmakers liet doen.

De Amerikaanse president George Bush is in zijn thuisstaat Texas opgeroepen om zijn juryplicht te vervullen. Hij heeft de rechtbank evenwel laten weten dat hij het momenteel een beetje druk heeft met het leiden van de natie, meldde het Witte Huis donderdag. Volgens woordvoerder Scott McClellan heeft Bush zijn oproep niet persoonlijk ontvangen. Hij moest het nieuws in de krant lezen. Hoewel de president uitstel heeft aangevraagd, benadrukte McClellan dat deelname aan een jury in een civiele rechtszaak een belangrijke burgerplicht is. In princiepe moet iedere Amerikaan beschikbaar zijn om zitting te nemen in een jury. Dat kan een tijdrovende bezigheid zijn. Sommige rechtszaken slepen zich maandenlang voort. Desondanks is eenieder verplicht zich te melden als een oproep voor juryplicht op de mat valt, tenzij kan worden aangetoond dat dit om zwaarwegende redenen onmogelijk is.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft donderdag de Duitse mediaprijs Bambi gewonnen in de categorie liefdadigheid. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet in de strijd tegen armoede en aids. Ook de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, kreeg een Bambi, in de categorie communicatie. Van zijn grote inzet voor de sport zou volgens de jury een sterk verbroederende werking uitgaan. De voormalige Duitse stervoetballer en bondscoach Franz Beckenbauer ontving een buitengewone Millennium-Bambi voor zijn inspanningen voor het WK voetbal dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden. Ook verscheidene Duitse hulpdiensten en het leger hebben een onderscheiding gekregen. Zij zijn volgens de jury stille helden die veel goed werk hebben verricht na natuurrampen als de zeebeving in Zuidoost-Azië, de orkaan Katrina in de Verenigde Staten en de aardbeving in oktober in Pakistan.

Een voormalige topmanager van het Russische olieconcern Yukos is door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar en een boete van 1 miljoen roebel (29.500 euro). Aleksej Koertsin werd schuldig bevonden aan het verduisteren van miljoenen dollars. Een olieveld van Yukos in de Noord-Russische stad Nefteyugansk. Koertsin, voormalig manager van onroerendgoedzaken voor Yukos in Moskou, zou samen met acht anderen voor in totaal 342 miljoenroebel (9,3 miljoen euro) hebben verduisterd door het geld te verhullen als giften aan liefdadigheidsorganisaties. De overigen beklaagden kregen celstraffen variërend van twee tot dertien jaar. Interfax meldde verder dat de voormalige topman van het oliebedrijf, Michail Chodorkovski, kleding moet naaien in de Siberische gevangenis waar hij zit. Chodorkovski werd in mei voor onder meer belastingontduiking, fraude en verduistering tot acht jaar cel veroordeeld.

De landen van de Europese Unie zullen ruimschoots op tijd voldoen aan de internationale verplichting om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Uit een donderdag gepubliceerde studie van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, blijkt dat de vijftien 'oude' EU-landen in 2010 zelfs meer zullen doen dan ze beloofd hebben. Volgens het verdrag van Kyoto moeten de landen de uitstoot van gassen als CO2 die vrijwel zeker een opwarming van de aarde veroorzaken, verminderen met 8 procent ten opzichte van 1990. De studie zegt dat de vermindering in 2010 zelfs 9,3 procent zal zijn. De EU als geheel, inclusief de nieuwe lidstaten, komt op een reductie van 11 procent. Een groot deel van de afname is nog niet gerealiseerd, maar de benodigde wetten en afspraken zitten wel in de pijplijn. Met het bestaande beleid zit de EU-15 op 1,6 procent reductie; samen met het geplande beleid is de afname 6,8 procent. Daarbovenop doen veel landen aan reductie over de landsgrenzen, goed voor nog eens 2,5 procent. Daarbij krijgen derde landen geld voor schonere installaties. Volgenshet Kyoto-protocol mogen de Europese landen de milieuwinst op hun conto schrijven.

Onder het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU, in de eerste helft van 2006, zal er zeker geen besluit vallen over verdere liberalisering van de dienstensector in Europa. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Economische Zaken Bartenstein donderdag in Brussel laten weten. Volgens Bartenstein liggen de standpunten van de verschillende EU-lidstaten nog veel te ver uit elkaar. De Oostenrijkse bewindsman wil zijn vingers daarom niet aan het politiek gevoelige onderwerpbranden en schuift de hele discussie nu al door naar het Finse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2006. Frankrijk blijft uit angst voor de komst van goedkope Oost-Europese werkkrachten pleiten voor tal van beperkingen, waar de nieuwe EU-lidstaten juist een snelle liberalisering willen. Zij pleiten er ook voor dat hun sociale regels van toepassing blijven op landgenoten die in de rijkere West-Europese landen aan de slag gaan.

Ook verzorgend personeel in instellingen voor bejaarden en gehandicapten valt onder de Europese regels voor wachttijden en dient tijdens zogeheten waakuren gewoon loon te ontvangen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag besloten na een klacht van een Franse verpleger in een instelling voor gehandicapten. Deze was ontslagen, omdat hij eiste dat nachtelijke waakuren ook zouden meetellen bij de totale arbeidstijd. "De uren van aanwezigheid moeten echter in hun geheel als arbeidsuren worden verrekend", stelt het Hof in een verklaring. Eerder had het Hof ook al besloten dat wachttijden voor brandweerlieden, artsen, ambulancepersoneel en verplegers op een eerste hulpafdeling als arbeidsuren gelden. Daardoor mogen zij inclusief deze waakuren op grond van Europese regels niet langer dan 48 uur werken.

De Amerikaanse regering zegt bezorgd te zijn over berichten dat het leger in Irak kranten betaalt om pro-Amerikaanse artikelen te plaatsen. Dat heeft woordvoerder Scott McClellan donderdag gezegd. Het Witte Huis heeft het Pentagon om opheldering gevraagd. The Los Angeles Times berichtte woensdag dat het Amerikaanse leger vertaalde versiesvan artikelen die door militairen zijn geschreven, via een tussenpersoon aanbiedt aan Iraakse kranten. In tientallen gevallen zou zijn betaald voor plaatsing van de stukken. De regering vreest dat deze handelwijze de geloofwaardigheid van de Amerikanen in Irak ondermijnt. Volgens een legerwoordvoerder is het echter nodig de waarheid onder de aandacht te brengen, omdat de opstandelingen liegen tegen het Iraakse volk.

De Europese Unie (EU) heeft Oekraïne de status van markteconomie verleend. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag verklaard na topoverleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De status van markteconomie is belangrijk voor Oekraïne, omdat het land zonder die kwalificatie geen lid kan worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Toetreding tot die instantie staat hoog op het verlanglijstje van de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko omdat daarmee flinke handelsvoordelen zijn te behalen. Als gevolg van de nieuwe status kunnen Oekraïense producten goedkoper in de landen van de EU worden geïmporteerd.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft bij Boeing een grote order geplaatst. De maatschappij uit Hongkong koopt twaalf toestellen van het type 777-300 en gaat er nog eens vier leasen bij International Lease Finance. Ook gaat Cathay drie Airbus-toestellen leasen van het type A330-300. Cathay heeft verder een optie genomen op nog eens twintig Boeings 777, een toestel waarin plaats is voor 365 mensen. Ook in de A330 kunnen meer dan driehonderd passagiers. De vloot van Cathay Pacific telt nu 95 toestellen. Door de economische groei wordt er steeds meer gevlogen, zowel door zakenlieden als toeristen.

De Europese Commissie heeft de overname van Telindus door Belgacom goedgekeurd. De commissie is niet van oordeel dat de overname de concurrentie in de EU, of een deel ervan, belemmert. Dat staat in een persbericht van de commissie. Volgens het onderzoek van de commissie is de overlap tussen de activiteiten van Belgacom en die van Telindus, in het bijzonder de netwerk- en informatietechnologieactiviteiten, beperkt. Voor alle producten zullen er na een mogelijke fusie nogvoldoende grote concurrenten op de markt zijn. Een overname door Belgacom zal evenmin invloed hebben op de positie van Belgacom op de verschillende telecommunicatiemarkten waar het bedrijf actief is.

De gezinnen deden in de eerste jaarhelft voor 4,2 miljoen euro aankopen op krediet. Dat is 14 procent meer dan in de eerste jaarhelft van vorig jaar en een recordbedrag over zes maanden. De Belgische consumenten ontwikkelen steeds meer een kredietcultuur. In 2003 namen ze voor 6,5 miljard euro consumptiekredieten op. Mede onder impuls van het Autosalon steeg dat bedrag vorig jaar tot 7 miljard euro. In de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller al op 4,2 miljardeuro, leren nieuwe cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). De lage rente spoort meer gezinnen aan krediet op te nemen, niet enkel hypothecaire kredieten. Het bedrag dat banken en niet-financiële instellingen toekennen via leningen op afbetaling steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 8 procent tot 2,8 miljard euro.

De bedrijfseenheid HealthCare van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft met het Amerikaanse Quantum een overeenkomst gesloten inzake doorverkoop van haar producten in de Verenigde Staten. Quantum Medical Imaging, met hoofdkantoor in New York, produceert radiografische systemen voor ziekenhuizen en andere medische centra. Agfa wijst erop dat de overeenkomst haar aanwezigheid in de Verenigde Staten verhoogt. Het contract met Quantum, dat in de Verenigde Staten een netwerk van ongeveer 75 verdelers en resellers heeft, geldt voor drie jaar. Het bedrijf heeft volgens Agfa-Gevaert beloofd zijn landelijke verdelersnetwerk in te zetten voor de overeenkomst.

De familie van de vroegere Peruaanse president Alberto Fujimori heeft volgens de overheid minstens 4,5 miljoen dollar (circa 4,1 miljoen euro) publieke gelden verduisterd. Dat berichtte de krant La República donderdag. Volgens het lopende onderzoek gaat het om financiële middelen die Japan had geschonken voor sociale programma's. Tot de beschuldigden behoren Fujimori's moeder Mutsue en een zus van de vroegere staatsleider. De voormalige president wacht momenteel achter de tralies in Chili op zijn uitlevering. Hij was in 2000 uit Peru gevlucht en had vijf jaar in ballingschap in Japan doorgebracht vooarleer hij vorige maand verrassend naar Chili afreisde. In Peru wordt Fujimori van corruptie en andere misdrijven als vervolging en onderdrukking van oppositieleden beschuldigd.

Thursday, December 01, 2005

Total betaalt voor dwangarbeid


Oliereus Total biedt een aantal Birmaanse dorpelingen een schadevergoeding aan als compensatie voor de dwangarbeid die ze moesten uitvoeren tijdens de aanleg van een grote pijplijn. In totaal zou de schadevergoeding oplopen tot 5,2 miljoen euro. Het hele project kostte ruim één miljard euro.

Het Franse bedrijf werd drie jaar geleden door acht Birmaanse dorpelingen voor de rechter gedaagd. Ze stelden dat ze tegen hun wil gedwongen werden om aan de aanleg van de pijplijn mee te werken. Daarbij wierpen de klagers op dat Total moest geweten hebben dat tijdens de aanleg van de pijplijn de mensenrechten zouden worden overtreden.

De bewuste pijplijn werd in het midden van de jaren negentig over een lengte van 65 kilometer aangelegd tussen Thailand en de Zee van Andaman. De schadevergoeding zal uitbetaald worden aan de acht betrokken klagers en iedereen die bewijst het slachtoffer geworden te zijn van dwangarbeid tijdens de aanleg van de pijplijn.

Total benadrukte daarbij dat het geld zou gaan naar de verbetering van de woonomstandigheden, gezondheidszorg en opvoeding in de regio. Er werd al 12 miljoen dollar geïnvesteerd aan humanitaire hulp voor de 45.000 mensen die in de regio leven en waarvan er velen aan het project hebben gewerkt.

Total zegt echter niet bewust geweest te zijn dat er bij de aanleg van de pijplijn rechtstreeks sprake was van dwangarbeid. "Het bedrijf is altijd tegenstander geweest van dwangarbeid, maar is er zich wel van bewust dat dwangarbeid in Birma nog altijd bestond," luidt het in een mededeling.

"Om humanitaire redenen heeft Total beslist om de slachtoffers te compenseren," stipt het bedrijf verder aan. "Maar we blijven ten stelligste elke betrokkenheid bij dwangarbeid ontkennen."

Eerder dit jaar verklaarde ook Unocal, dat eveneens bij de aanleg betrokken was, zich bereid om de bewoners van de regio schadelloos te stellen, nadat er aanwijzingen waren naar boven gekomen dat Birmaanse soldaten zich tijdens de supervisie van de werken hadden schuldig gemaakt aan verkrachting en moord. Ook Unilocal ontkent elke betrokkenheid bij misdrijven tegen de mensenrechten.

De Verenigde Naties hebben de militaire regering van Birma ervan beschuldigd niet voldoende moeite te doen om dwangarbeid af te schaffen. "Dit soort praktijken blijft in het land een belangrijk probleem," voert de organisatie aan.

Airbus wil helft Chinese vliegtuigvloot

Airbus wil op relatief korte termijn een aandeel van 50 procent hebben op de Chinese vliegtuigmarkt. Dat heeft Laurence Barron, directeur van Airbus China, verteld aan het persbureau Xinhua. Tien jaar geleden was dat aandeel niet hoger dan 7 procent.


Op dit ogenblik zijn er in China 328 vliegtuigen van de Europese constructeur operationeel. Daarmee bestaat 34 procent van de totale Chinese vloot uit Airbus-toestellen. "Tien jaar geleden hadden we hier amper 29 toestellen of amper 7 procent van de markt," stipte Barron daarbij aan.

De cijfers hebben betrekking op China, Hong Kong en Macau. Airbus voorspelt dat China tegen 2023 bijna 1.800 nieuwe toestellen nodig zal hebben, vooral dankzij het groter inkomen van de Chinese gezinnen. Airbus wil op relatief korte termijn 50 procent van die enorme markt in handen hebben.

Rogge tegen huurling-atleten

Jacques Rogge, baas van het Internationaal Olympisch Comité, is niet te spreken over atleten die voor veel geld van nationaliteit wisselen. Steeds meer sportlui veranderen uit financiële overwegingen van nationaliteit. Dat is volgens Rogge echter in tegenspraak met de Olympische gedachte.

Ik kan niet goedkeuren dat een sportman zich als een huursoldaat verkoopt," voerde Rogge aan in een interview met de televisiezender Eurosport. "Ze houden die nationaliteit alleen maar voor de duur van hun carrière."

Eén van de meest recente nationaliteitswissels is die van de Oostenrijkse skiër Josef Strobl. Die heeft aangekondigd volgend jaar aan de Olympische Spelen in de Turijn te zullen deelnemen voor Slovenië. Strobl ondervindt in Oostenrijk zware concurrentie, maar zijn overgrootvader was een Sloveen.



Daarvan maakt Strobl nu gebruik om zeker te kunnen zijn van een Olympische selectie. Een meer controverciële nationaliteitswissel staat ook naam van steeplechase-kampioen Stephen Cherono uit Kenia. Hij heeft nu echter een paspoort van Qatar en zou daarvoor 1.000 dollar per maand ontvangen.

Cherono heeft geen enkele historische band met de Golfstaat, die in de atletiek tot nu toe weinig heeft gepresteerd. Cherono heeft zijn naam nu ook veranderd in Shaheen Saif Saaeed. Ook Rashid Ramzi, de Marokkaanse wereldkampioen op de 1.500 meter, heeft een andere nationaliteit aangenomen. Hij komt nu uit voor Bahrein, net zoals een aantal andere Keniaanse lopers.

Orkanen blazen winst Lloyd's weg


Verzekeraar Lloyd's of London zegt dit jaar weinig kans te zien op winst. Dat heeft volgens het bedrijf uiteraard veel te maken met de Amerikaanse orkanen Katrina, Rita en Wilma. Volgens cijfers van de herverzekeraar Swiss Re zouden de drie orkanen de verzekeringssector in totaal 60 miljard dollar kosten.

Lloyd's benadrukte dat Katrina het bedrijf 1,9 miljard pond zal kosten. Eerder werd een kost van 1,4 miljard pond vooropgesteld. De schade van de storm Rita wordt geraamd op 535 miljard pond en die van Wilma op 483 miljard pond.

Het internationale verzekeringsbedrijf heeft echter benadrukt ondanks die zware klappen financieel sterk te blijven en er vanuit te gaan dat het al zijn verplichtingen zou kunnen nakomen. Lloyd's voegde er aan toe niet te verwachten dat er binnen de sector spelers door de gevolgen van de storm financieel in moeilijkheden zouden kunnen komen.

Eutelsat gaat naar de beurs


Eutelsat, de derde grootste operator van satellieten ter wereld, gaat naar de beurs. Het aandeel zal vanaf 2 december genoteerd staan op de beurs van Parijs. Het bedrijf hoopt met de aandelenverkoop een kapitaal van 860 miljoen euro te kunnen verzamelen.

Eutelsat is eigenaar van 23 satellieten en stuurt 1.700 televisiekanalen door naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Onder meer de signalen van BBC World, CNN en Al Jazeera lopen via het Eutelstat-netwerk.

In de oorspronkelijke planning had Eutelsat vorige maand al een beursgang moeten maken. Maar omwille van de twijfelachtige marktcondities ging dat toen niet door. Na de verkoop van de aandelen zou Eutelsat beschikken over een totaal kapitaal van 2,5 miljard euro.

Eutelsat is op dit ogenblik het derde grootste satellietenbedrijf van de wereld. Het wordt voorafgegaan door Intelsat en SES.

Luxehotels Parijs maakten prijsafspraken


Zes tophotels uit de Franse hoofdstad Parijs hebben een boete gekregen omdat ze prijsafspraken hadden gemaakt en daardoor de prijzen voor overnachtingen kunstmatig hebben hoog gehouden. In totaal moeten de betrokken directies 709.000 euro boete betalen.

Het Crillon, Bristol, Meurice, Piazza Athenee, Ritz en George V behoren tot de meest prestigieuze hotels van de Franse hoofdstad. Een overnachting in één van hun kamers is dan ook niet direct voor iedereen weggelegd. Maar om een onderlinge prijzenslag te vermijden, zouden de directies afspraken gemaakt hebben rond tarieven.

Gemiddeld werd in de betrokken hotels meer dan 700 euro per overnachting gevraagd. Maar de Raad voor Mededinging is van oordeel dat de zes hotels hun positie in het duurdere marktsegment hebben misbruikt om de prijzen te reguleren. Dat oordeel kwam er na een onderzoek dat vier jaar duurde.

"Door hun centrale ligging, uitzonderlijke accommodatie, klasserestaurant, voorzieningen zoals zwembaden en het uitgebreide personeelsbestand vormen deze hotels een aparte klasse," aldus de Raad voor Mededinging. Die kwam tot de vaststelling dat de directies geregeld onderling overleg pleegden rond onder meer kamerprijzen en marketingplannen om de winsten van de hotels hoog genoeg te houden.

De Raad van Mededinging maakt daarbij gewag van een oliegarchie. "Daardoor werden de gewone regels van de concurrentie buitenspel gezet en werd er een oneerlijke markt gecreëerd," wordt er opgemerkt.

Het Hotel Crillon - in 1758 gebouwd voor Lodewijk XV - kreeg de hoogste boete. De hoteldirectie moet een bedrag van 248.000 euro betalen.

Filmresearch als bewijs in moordzaak


Het studiemateriaal voor een bioskoopfilm wordt voor een Amerikaanse rechtbank gebracht als bewijs in een moordzaak. De consulent van de film hoopte zijn documentatie voor zich te kunnen houden omdat hij een boek aan het schrijven was over het onderwerp, maar diende zijn notities en bandopnames eerder deze week toch in te leveren.

Het Amerikaanse openbaar ministerie wil ene Jesse James Hollywood veroordelen wegens het orchestreren van de ontvoering en vermoorden van een tiener uit Los Angeles na een verkeerd gelopen drugsverkoop. Hollywood sloeg op de vlucht en bleef vijf jaar onvindbaar, maar werd in april van dit jaar in Brazilië opgepakt. Indien hij schuldig bevonden wordt, loopt Hollywood de kans ter dood veroordeeld te worden.

Terwijl J.J. Hollywood aan de Braziliaanse stranden lag, maakte een filmmaatschappij plannen om het verhaal te verfilmen. De belangrijkste consulent van de film was de locale advocaat Michael Mehas, die de aanklager Ron Zeron persoonlijk goed kende en ook toegang vind tot bijna alle dossiers over de zaak.

Mehas deed ook eigen interviews met de getuigen en werd uiteindelijk een specialist met een kennis die niemand anders over de moordzaak had. De film kreeg de titel 'Alpha Dog' en zou Bruce Willis, Sharon Stone en Justin Timberlake in de hoofdrollen krijgen.

Nu Hollywood is gearresteerd, eisen de advocaten van de verdediging dat Zeron van de zaak wordt afgehaald wegens een belangenconflict. Ondertussen moet de film in de schuif blijven liggen, wellicht tot de processen achter de rug zijn en dat kan verscheidene jaren duren.

Mehas heeft inmiddels aan de rechter verteld dat hij verscheidene tegenstellingen heeft gevonden in de theorie van het openbaar ministerie. De verdediging eiste onmiddellijk dat de advocaat zijn notities en bandopnames zou inleveren. Mehas weigerde en stelde dat hij dat materiaal wil gebruiken voor een boek over de moordzaak. Hij stelde dat schrijvers en journalisten het recht hebben om vertrouwelijke informatie voor zichzelf te houden.

De rechter oordeelde echter dat de rechten van de verdachte op een eerlijk proces belangrijker zijn dan de commerciële ambities van een auteur. Daarop moest Mehas met tegenzin zopas zijn materiaal inleveren. De betrokkenheid van Hollywood bij de moord kan echter moeilijk ontkend worden. Hij voerde de moord echter niet zelf uit, want daarvoor zit op dit ogenblik een veroordeelde op death row in een gevangenis in Californië. De verdediging hoopt in het materiaal vanMehas echter materiaal te vinden ten gunste van hun cliënt.

Forfaitair tarief stimulans voor mobiele diensten

Volgend jaar zal Japan meer dan 50 miljoen 3G-abonnees tellen. Dat betekent dat 56 procent van alle Japanse gsm-gebruikers zullen uitgerust zijn met telecom-technologie van de derde generatie. Op dit ogenblik hebben bijna 40 miljoen Japanners de beschikking over 3G-apparatuur.



Bovendien zouden volgens het magazine Journal du Net in dit jaar nog in Japan al de eerste geperfectioneerde toepassingen (3,5G) op de markt komen. In maart 2007 zou dit nieuwe aanbod er al 16 miljoen klanten (17 procent) hebben.

De technologie zou vooral gebruikt worden voor het downloaden van muziek. "Belangrijk daarbij is het aanbod van een fortaitair tarief," benadrukt het magazine. "Dat zorgt immers voor de mogelijkheid om een ongelimiteerde hoeveelheid data te downloaden. Forfaitaire tarieven zijn dan ook een belangrijke stimulans voor het gebruik van online diensten."

In Japan kunnen vanaf volgend jaar mobiele gebruikers van provider veranderen met behoud van het huidige telefoonnummer. Daarvan wil 15,1 procent gebruik maken om daadwerkelijk een overstap te maken, terwijl 42,2 pocent zegt vast te zullen houden aan zijn huidige provider. Daarnaast is er ook nog 42,7 procent die niet weet wat ze zullen doen.

Met de laptop naar de frontlinie


Individuele soldaten in de frontlinie kunnen voortaan onbemande vliegtuigen besturen om op hun laptop een beeld te krijgen van de situatie op het slagveld. Het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman heeft daarvoor zopas met succes demonstraties gegeven aan vertegenwoordigers van het Pentagon.

"Voetsoldaten zullen in de toekomst Unmanned Aerial Vehicles (UAV), onbemande vliegtuigjes, kunnen besturen om op hun laptop in real-time beelden te krijgen over de situatie op het slagveld," meldt het magazine Wired. "Daarbij kunnen de soldaten de vliegtuigjes met de cursor van hun computer sturen."

Dergelijke Automate Reconnaissance, Surveillance and Target Acquisition (RSTA) bestaat al langer en werd in Irak ook al toegepast in onder meer Falluja en Najaf, zodat de troepen een beeld konden krijgen van het labyrint van straatjes. "Maar de troepen hadden geen directe toegang tot de resultaten en konden de vliegtuigjes ook niet besturen," benadrukt Wired.

Met de Heterogeneous Urban RSTA (HURT) zou dat in de toekomst wel mogelijk zijn. "Northrop heeft de technologie met succes toegepast op de verlaten Georgia Air Force Base in Victorville (California), waar een straten en gebouwen waren aangelegd om soldaten te trainen in een stadsoorlog," schrijft het magazine.

Volgens Northrop beperkt HURT niet alleen het gevaar voor de eigen troepen, maar ook voor bevriende troepen, aangezien ze door de UAV kunnen worden herkend vooraleer de troepen in actie treden. HURT slaagt de beelden ook op, zodat ze later opnieuw kunnen bekeken worden.

Voor het creëren van 3-D beelden werd beroep gedaan op de technologie van het bedrijf Planet 9 Studios, dat ook videogames ontwikkelt. "Maar de toepassingen in het veld zijn veel uitdagender, want ze zijn veel complexer," benadrukte David Colleen, directeur van Planet 9 Studios.

HURT zal in eerste instantie alleen gebruikt worden voor het verzamelen van gegevens, maar het systeem kan ook bewapend worden en voor een offensieve rol gebruikt worden. In die sector zijn ook Honeywell en AeroVironment actief. Specialisten zien ook toepassingen in de strijd tegen het terrorisme en de grensbewaking.

Anheuser denkt niet aan overnames


De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch doet niet mee aan de wereldwijde overnamebeweging in de brouwerijsector. Het bedrijf stelt zich daarentegen verder te willen richten op zijn groei in China, Mexico en de thuismarkt.

"SABMiller en InBev, de grootste concurrenten van Anheuser, hebben een snelle groei gekend door grote overnames en gebruiken die schaalgrootte om hun kosten terug te dringen," schrijft The Financial Times. "Analisten vrezen dat Anheuser teveel vertrouwt op de Amerikaanse biermarkt, maar geconfronteerd wordt met een dalend bierverbruik en een Amerikaanse prijzenoorlog."

Randy Baker, financieel directeur van Anheuser, stelde dat zijn bedrijf weliswaar geïnteresseerd is in overnames en fusies, maar alleen wanneer dat op lange termijn voordeel zou opleveren voor de aandeelhouder. "Een overeenkomst die ons enkele jaren grotere inkomsten oplevert, maar geen meerwaarde heeft op lange termijn, interesseert ons niet," benadrukte hij.

Anheuser is volgens Baker niet geïnteresseerd in louter schaalvergroting. "Schaalvoordelen werken vooral op locale basis, niet op wereldvlak," stelde hij. De brouwer veroorzaakte dit jaar een Amerikaanse prijzenoorlog door grote kortingen te geven, waarmee Anheuser de kloof met goedkopere bieren zoals MillerLite en Molson Coors te verkleinen.

Dat strategie van Anheuser zorgde er echter voor dat de winsten van de groothandelaars met nagenoeg twintig procent naar beneden gingen. Zelf moest Anheuser twee kwartalen na elkaar aangeven dat de winsten lager zouden lagen dan vooraf ingecalculeerd was. Baker gaf dan ook toe dat 2005 moeilijk en ontgoochelend was geweest.

Maar Baker stelde ook dat Anheuser door die ingreep wel zijn belangrijkste objectief - het herstellen van het volume enmarktaandeel - had bereikt. Hij verwachtte ook geen verdere prijsdalingen voor de toekomst. Volgend jaar zou de brouwer de prijzen opnieuw doen stijgen.

BBC Radio boekt online successen

Het Britse publiek heeft dit jaar meer dan 134 miljoen uren BBC-radioprogramma's via het internet beluisterd. Dat staat gelijk met 15.345 jaar continue uitzendingen. Dat heeft de Britse omroep zelf bekend gemaakt. Tijdens de maand oktober braken alle BBC-radiowebsites records.

De BBC Radio Player - die het publiek toelaat om BBC-programma's te beluisteren op het internet - boekte vorige maand zijn 250 miljoenste aanvraag voor een online programma. Daarvan werden er 100 miljoen dit jaar gedaan. Oktober was bovendien een recordmaand met 7,7 miljoen gebruikers en 16,4 miljoen uur online luisterplezier.

"Deze gigantische cijfers tonen aan dat het publiek echt belang hecht aan de mogelijkhed om online radio te kunnen luisteren en hun favoriete programma te kunnen ophalen, indien ze het gemist hebben," benadrukt Simon Nelson, woordvoerder van BBC Radio & Music Interactive.

In oktober was het grootste succes weggelegd voor BBC Radio 4, die 25 procent meer luisteruren realiseren. Het meest succesvolle programma was echter de heruitzending van het radiodebuut van wijlen John Peel uit 1967 (BBC 6). Dat heeft 300.000 online luisteraars per maand. De minisite 'Keeping It Peel' (BBC 1) genereerde in oktober drie miljoen page impressions.

Tsunami-geld voor Afrika-crisissen?


Tsunami-donaties die onbesteed blijven, zouden na de heropbouw kunnen doorgegeven worden naar Afrikaanse crisisgebieden. Dat merkte VN-afgevaardigde Bill Clinton op tijdens een rondreis in de getroffen Aziatische regio. Maar hij merkte meteen op dat er daar nog heel wat werk moet geleverd worden, vooraleer er aan het doorgeven van fondsen kan gedacht worden.

"Op uitzondering van de Maladieven, hebben alle gebieden die door de tsunami zijn getroffen, meer geld gekregen dan de schade die is aangericht," stipte de voormalige Amerikaanse president aan tijdens een bezoek aan Sri-Lanka. "De schenkers hebben het recht te verwachten dat het geld besteed wordt op de manier zoals zij het bedoeld hebben."

De tsunami van 26 december vorig jaar zorgde voor een recordbedrag aan schenkingen - 12 miljard dollar - maar welzijnswerkers zeggen dat daardoor de financiële hulp voor Afrika is teruggevallen. Het overschot aan tsunami-gelden zou volgens Clinton dan ook geïnvesteerd kunnen worden in onder meer Malawi en Lesotho, waar aids de landbouwproductie aantast en de kwetsbare bevolking nog meer in de armoede wegduwt.

Clinton stelde dat aids-, malaria- en tuberculose-programma's goedkoop zijn en bijzonder veel mensen zouden kunnen helpen, net zoals programma's rond zuiver water en onderwijs voor kinderen. Welzijnswerkers in Afrika stellen dat de tijdelijke opvangcentra in Sri Lanka veel luxueuzer is dan de meeste woningen in het armste continent van de wereld.

Maar Clinton voegde er aan toe dat eerst moet gezorgd worden voor een permanent onderkomen voor de duizenden tsunami-slachtoffers die Indonesië, Sri Lanka, India en andere getroffen gebieden nog altijd moeten leven in het woud of samengeraapte ijzeren bouwsels en tenten.

Economie in de media


De ster die ter ere van de overleden acteur Gregory Peck de Walk of Fame in Hollywood sierde, is gestolen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De ster is waarschijnlijk tussen 17 en 22 november uit het betonnen trottoir van Hollywood Boulevard gehakt, waar de ster al vier decennia lag. Peck, die in 2003 op 87-jarige leeftijd overleed, kreeg een Oscar voor zijn rol in de film To Kill a Mockingbird uit 1962. Hij speelde ook in onder meer The Guns of Navarone, Cape Fear enGentleman's Agreement. Het is niet de eerste keer dat een Walk of Fame-ster verdwijnt. De sterren van Jimmy Stewart, Kirk Douglas en Gene Autry zijn ook al eens gestolen, maar dat gebeurde tijdens werken.

De boekingen voor het komende winterseizoen lopen minder goed dan vorig jaar. Dat stelde ABTO, de vereniging van touroperators. Het aantal boekingen die geregistreerd werden in september en oktober lag 7,2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, dat weliswaar een zeer succesvol winterseizoen kende. De daling doet zich voor in alle segmenten: zon- en sneeuwvakanties. ABTO wijst als verklaring op de economische factoren waarmee de consument geconfronteerd wordt,zoals de hoge olieprijzen en een dalend consumentenvertrouwen. Het voorbije jaar was wel succesvol voor de Belgische touroperators. Het aantal boekingen van georganiseerde vakanties steeg met 4,3 procent tot een absoluut record van 2.839.658 inschrijvingen. Ook het aantal citytrips steeg fors (10 procent).

De kristalfabriek Val Saint-Lambert International uit Seraing krijgt op 30 december een notering op de Vrije Markt van Euronext in Brussel. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Het bedrijf wil 428.572 nieuwe aandelen onder het grote publiek aanbieden. Bij een prijs van 5,68 euro per aandeel, komt dat overeen met een kapitaalsverhoging van 2,155 miljoen euro. Met het opgehaalde geld, wil Val Saint-Lambert onder meer nieuwe winkels openen in binnen- en buitenland. Vandaagwordt een winkel op de Zavel in Brussel geopend. Volgend jaar zijn er plannen voor boetieks in Parijs, New York en Tokio en de volgende jaren in Londen, Dubai, Milaan, Toronto, Berlijn en Riyad. Sinds de oprichting van een nieuwe vennootschap in januari 2003, is de marketingstrategie van Val-Saint-Lambert volledig vernieuwd. Kristal wordt voortaan gelinkt aan lingerie, juwelen en interieurarchitectuur. Het bedrijf is sinds begin oktober ook eigenaar geworden van de merknaam, voordien in handen van de Waalse overheid.

De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel goedgekeurd om van Europa nog maar één betalingsruimte te maken. De bedoeling is dat alle elektronische betalingen in een ander EU-land even vlot en goedkoop kunnen als in eigen land. Nu al bestaat de regel dat overschrijvingen binnen de eurozone aan hetzelfde tarief moeten verlopen. Het gebruik van nationale betaalkaarten is tot nog toe niet Europees geregeld. De banken werken wel aan een plan om tegen 2008 alle betaalinstrumenten Europees te maken. Het Commissievoorstel wordt deze middag voorgesteld door eurocommissaris voor interne markt Charlie McGreevy.

Gsm-operator Base heeft de voorbije maand honderden abonnees uitgesloten wegens onredelijk belgedrag. Alle gedupeerden maakten gebruik van de dienst 'Base Unlimited', waarmee je voor een vast maandelijks bedrag (25 euro) gratis én onbeperkt naar andere Base-abonnees kunt bellen en sms'en. "Bepaalde abonnees bellen plots tienmaal zoveel als voorheen; sommigen gebruiken hun gsm urenlang als babyfoon. Dat is geen normaal belgedrag," zegt Basewoordvoerder Bart Vandesompele. Test-Aankoop noteerde al meerdere klachten en noemt de uitsluitingen onaanvaardbaar. Na een telefonisch onderhoud met minister van consumentenzaken Freya Van den Bossche heeft Base woensdag beloofd de uitgesloten gebruikers van Base Unlimited vanaf vrijdag opnieuw aan te sluiten. Enkel wanneer Base onomstotelijk kan bewijzen dat de gebruiker manifest misbruik maakt van dienst, blijft de uitsluiting gelden.

Tijdens een speciale ondernemingsraad heeft de directie van InBev België woensdag bekend gemaakt dat er in het kader van een herstructurering 232 werknemers ontslagen worden, verspreid over de vier Belgische vestigingen. In de brouwerij van Hoegaarden vallen 50 ontslagen, wat volgens de vakbonden zo goed als een ontmanteling impliceert. Bij het vernemen van het nieuws zijn de werknemers van Hoegaarden woensdagmiddag spontaan in staking gegaan.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is uitgeroepen tot Europeaan van het Jaar. De Poolse president Aleksander Kwasniewski kreeg de titel van Staatshoofd van het jaar. De verkiezing was georganiseerd door het weekblad European Voice. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens een galadiner in het Egmontpaleis in Brussel. Een negenkoppig panel had vijftig persoonlijkheden geselecteerd, onder wie Wilfried Martens, voorzitter van de Europese Volkspartij, en MarioMonti, voormalig eurocommissaris voor Concurrentie. De tien laureaten werden vervolgens verkozen door het grote publiek, dat was uitgenodigd via het internet te stemmen. De uitgereikte titels hebben ten doel die politieke, economische en journalistieke persoonlijkheden in het zonnetje te zetten die het Europa van de laatste twaalf maanden het sterkst hebben beïnvloed.

Een groep Britse avonturiers is van plan van het laagste punt op aarde naar het hoogste te fietsen en klimmen. De expeditie begint op 15 december aan de oevers van de Dode Zee en moet eindigen op de top van de Mount Everest. De opbrengst van hun actie gaat naar goede doelen. Dat maakte teamleider Dom Faulkner woensdag bekend. De reis voert door Jordanië, Syrië, Turkije, Iran, Pakistan, Nepal en China. De expeditieleden verwachten ongeveer vijf maanden onderweg te zijn. Indie tijd overbruggen zij als alles goed gaat een hoogteverschil van rond 9300 meter. De avonturiers houden dagelijks een weblog bij op www.everestmax.com.

Het Kyoto-protocol om opwarming van de aarde tegen te gaan, is woensdag officieel volledig in werking getreden tijdens de door de Verenigde Naties georganiseerde klimaatconferentie in Montreal. Met het Kyoto-verdrag verplichten 34 landen zich maatregelen te nemen om tot 2012 de uitstoot van gassen te beperken die het broeikaseffect veroorzaken. Het protocol trad in febrauri in werking, maar was nog niet operationeel, omdat het reglement nog niet formeel was goedgekeurd. Dat is nu in Montreal gebeurd. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering zei dat Washington ook in de toekomst niet vanplan is zich vast te leggen aan klimaatdoelstellingen. "Er zijn meer wegen om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden", aldus de Amerikaanse woordvoerder. Hij wees erop dat in de Verenigde Staten sinds 2000 de uitstoot van drijfgassen jaarlijks met 1 procent is afgenomen, terwijl de economie wel sterk is gegroeid.

De kans dat inwoners van ontwikkelde landen omkomen door eenauto-ongeluk is bijna vierhonderd keer groter dan de kans op overlijden als gevolg van internationaal terrorisme. Dat blijkt uit een studie waarover het blad Injury Prevention donderdag bericht. Elke 26 dagen overlijden er op Amerikaanse wegen evenveel mensen als door de terreuraanslagen van 11 september 2001, aldus Nieuw-Zeelands onderzoek. In tien bij de Organisatie voor Economische Samenwerking enOntwikkeling (OESO) aangesloten landen zijn tussen 1994 en 2003 door terrorisme iets meer dan 3000 doden gevallen. In dezelfde tijd vielen door auto-ongelukken 390 maal meer slachtoffers.

In Kameroen worden de komende vijf jaar gratis condooms uitgedeeld aan ongeveer 28.000 vrachtwagenchauffeurs, in een poging de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Het condoomproject wordt gefinancierd door Canada. Het straatarme Kameroen heeft daarvoor zelf niet het geld. Langs de belangrijkste wegen komen posten waar truckers de gratis rubbers kunnen ophalen. Daar wordt ook voorlichting gegeven over hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, en kunnen de truckerszich laten testen op besmetting. Onveilige seks door vrachtwagenchauffeurs met prostituees is er mede de oorzaak van dathiv zich zo snel in Afrika kon verspreiden. Thuis besmetten de chauffeurs - meestal onbedoeld - hun vrouwen met het virus. In Kameroen is zeker 6 procent van de bevolking besmet met hiv, onder truckers is dat volgens de autoriteiten minimaal 15 procent.

Er moet een netwerk komen van kustwachten in de zuidelijke EU-lidstaten om de illegale migratie met kleine bootjes te bestrijden. Dat hebben Europees commissarissen Frattini (justitie en binnenlandse zaken) en Ferrero-Waldner (buitenlands beleid) woensdag voorgesteld. Het Europees agentschap voor grensbewaking in Warschau dient dit netwerk te coördineren, zodat er snel patrouilles kunnen komen. De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten nog instemmenmet het plan. Frattini stelt ook voor om de kustwachten meer armslag te geven door technische afstemming van satellietsystemen. Nu hebben deze een gemiddeld bereik van vijftien kilometer. Om bootjes met vluchtelingen te kunnen onderscheppen, zou dit bereik toe moeten nemen, meent Frattini.

Sony heeft het honderdmiljoenste exemplaar van zijn spelcomputer Playstation 2 geleverd aan de detailhandel. Deze mijlpaal is dinsdag bereikt, zo meldde het Japanse elektronicaconcern woensdag. De Playstation 2 kwam in maart 2000 voor het eerst op de markt. De vorige Playstation had 9,5 jaar nodig om de honderd miljoen te halen. Sony is druk bezig met de ontwikkeling van een derde versie, die in 2006 in de winkels moet liggen. Het concern verkocht naar eigen zeggen tot dusver 40,65 miljoen exemplaren van de Playstation 2 in Noord-Amerika. 37,14 Miljoen in Europa en 22,22 miljoen in Azië. Bij het aantal verkochte spelletjes staat de teller op 1,87 miljard.

Wednesday, November 30, 2005

Julia Roberts blijft Hollywood-topdame

Julia Roberts (38) blijft de best bepaalde actrice van Hollywood. Dat blijkt uit de lijst 'Women in Entertainment Power' van de Hollywood Reporter. Roberts zou 20 miljoen dollar per film verdienen en is daarbij de grootverdiener onder de Hollywood-actrices, ondanks een sabatical leave om moeder te worden van een tweeling.

Julia Roberts wordt gevolgd door Nicole Kidman, die 17 miljoen dollar per film verdient. Die gaat daarmee Reese Witherspoon en Drew Barrymore (15 miljoen dollar) vooraf. Daarna volgen Renee Zellweger, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Jodie Foster, Charlize Theron en Jennifer Aniston.



Roberts trad het laatst op in de film 'Ocean's Twelve'. Volgend jaar zal de actrice haar theaterdebuut maken op Broadway. Daarbij krijgt ze een hoofdrol in 'Three Days of Rain', naast Paul Rudd, bekend van de televisiereeks Friends.

Nadat ze in 2001 voor haar rol in 'Erin Brockovich' de Oscar had gekregen voor beste actrice, stegen haar gages tot op de hoogte van mannelijke vedetten als Tom Cruise. Roberts won tussen 1991 en 2004 ook negen keer de People's Choice Award, waarmee haar blijvende populariteit bij het bioskooppubliek duidelijk wordt.