Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Filmresearch als bewijs in moordzaak


Het studiemateriaal voor een bioskoopfilm wordt voor een Amerikaanse rechtbank gebracht als bewijs in een moordzaak. De consulent van de film hoopte zijn documentatie voor zich te kunnen houden omdat hij een boek aan het schrijven was over het onderwerp, maar diende zijn notities en bandopnames eerder deze week toch in te leveren.

Het Amerikaanse openbaar ministerie wil ene Jesse James Hollywood veroordelen wegens het orchestreren van de ontvoering en vermoorden van een tiener uit Los Angeles na een verkeerd gelopen drugsverkoop. Hollywood sloeg op de vlucht en bleef vijf jaar onvindbaar, maar werd in april van dit jaar in Brazilië opgepakt. Indien hij schuldig bevonden wordt, loopt Hollywood de kans ter dood veroordeeld te worden.

Terwijl J.J. Hollywood aan de Braziliaanse stranden lag, maakte een filmmaatschappij plannen om het verhaal te verfilmen. De belangrijkste consulent van de film was de locale advocaat Michael Mehas, die de aanklager Ron Zeron persoonlijk goed kende en ook toegang vind tot bijna alle dossiers over de zaak.

Mehas deed ook eigen interviews met de getuigen en werd uiteindelijk een specialist met een kennis die niemand anders over de moordzaak had. De film kreeg de titel 'Alpha Dog' en zou Bruce Willis, Sharon Stone en Justin Timberlake in de hoofdrollen krijgen.

Nu Hollywood is gearresteerd, eisen de advocaten van de verdediging dat Zeron van de zaak wordt afgehaald wegens een belangenconflict. Ondertussen moet de film in de schuif blijven liggen, wellicht tot de processen achter de rug zijn en dat kan verscheidene jaren duren.

Mehas heeft inmiddels aan de rechter verteld dat hij verscheidene tegenstellingen heeft gevonden in de theorie van het openbaar ministerie. De verdediging eiste onmiddellijk dat de advocaat zijn notities en bandopnames zou inleveren. Mehas weigerde en stelde dat hij dat materiaal wil gebruiken voor een boek over de moordzaak. Hij stelde dat schrijvers en journalisten het recht hebben om vertrouwelijke informatie voor zichzelf te houden.

De rechter oordeelde echter dat de rechten van de verdachte op een eerlijk proces belangrijker zijn dan de commerciële ambities van een auteur. Daarop moest Mehas met tegenzin zopas zijn materiaal inleveren. De betrokkenheid van Hollywood bij de moord kan echter moeilijk ontkend worden. Hij voerde de moord echter niet zelf uit, want daarvoor zit op dit ogenblik een veroordeelde op death row in een gevangenis in Californië. De verdediging hoopt in het materiaal vanMehas echter materiaal te vinden ten gunste van hun cliënt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home