Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Tsunami-geld voor Afrika-crisissen?


Tsunami-donaties die onbesteed blijven, zouden na de heropbouw kunnen doorgegeven worden naar Afrikaanse crisisgebieden. Dat merkte VN-afgevaardigde Bill Clinton op tijdens een rondreis in de getroffen Aziatische regio. Maar hij merkte meteen op dat er daar nog heel wat werk moet geleverd worden, vooraleer er aan het doorgeven van fondsen kan gedacht worden.

"Op uitzondering van de Maladieven, hebben alle gebieden die door de tsunami zijn getroffen, meer geld gekregen dan de schade die is aangericht," stipte de voormalige Amerikaanse president aan tijdens een bezoek aan Sri-Lanka. "De schenkers hebben het recht te verwachten dat het geld besteed wordt op de manier zoals zij het bedoeld hebben."

De tsunami van 26 december vorig jaar zorgde voor een recordbedrag aan schenkingen - 12 miljard dollar - maar welzijnswerkers zeggen dat daardoor de financiële hulp voor Afrika is teruggevallen. Het overschot aan tsunami-gelden zou volgens Clinton dan ook geïnvesteerd kunnen worden in onder meer Malawi en Lesotho, waar aids de landbouwproductie aantast en de kwetsbare bevolking nog meer in de armoede wegduwt.

Clinton stelde dat aids-, malaria- en tuberculose-programma's goedkoop zijn en bijzonder veel mensen zouden kunnen helpen, net zoals programma's rond zuiver water en onderwijs voor kinderen. Welzijnswerkers in Afrika stellen dat de tijdelijke opvangcentra in Sri Lanka veel luxueuzer is dan de meeste woningen in het armste continent van de wereld.

Maar Clinton voegde er aan toe dat eerst moet gezorgd worden voor een permanent onderkomen voor de duizenden tsunami-slachtoffers die Indonesië, Sri Lanka, India en andere getroffen gebieden nog altijd moeten leven in het woud of samengeraapte ijzeren bouwsels en tenten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home