Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Chinees moet Europees-Japans boeren

De Chinese landbouwers moeten de kwaliteit van hun teelten afstemmen op de normen die gesteld worden in Japan en de Europese Unie. Dat heeft de Chinese regering benadrukt. Er wordt aan toegevoegd dat de exportmogelijkheden volgend jaar anders zwaar zullen terugvallen.

In maart volgend jaar komt in Japan een nieuwe voedselwet in voege. Daarbij worden aan ingevoerde voedingsproducten 50.000 nieuwe normen opgelegd. Het gaat onder meer om maximumwaarden voor de aanwezigheid van scheikundige reststoffen, zoals pesticides, in voedingsproducten en groenten. In de Europese Unie worden vanaf volgend jaar nieuwenormen opgelegd aan ingevoerde vleesproducten.

Japan en de Europese Unie vormen de grootste buitenlandse afnemers van de Chinese voedingssector. Eén derde van de export gaat naar Japan, maar ook Europa heeft een aandeel van tien procent in de Chinese voedselexport.

Volgens de Chinese overheid dreigen de groententeelt en theeproductie het zwaarst getroffen te worden door de Japanse en Europese maatregelen. De overheid zou trainingen organiseren om de Chinese boeren te helpen zich aan te passen aan de nieuwe vereisten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home