Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Ziekenhuis gevaarlijker dan vliegtuig


Ziekenhuizen zijn gevaarlijker dan vliegtuigen. Dat blijkt een studie van World Alliance for Patient Safety (WAPS) van de Wereld Gezondheids Organisatie. In een ziekenhuis loopt men één kans op driehonder om te sterven door een medische fout. Het risico om te sterven in een vliegtuigongeval bedraagt één op tien miljoen.

"Paradoxaal genoeg hebben meer mensen schrik van een luchtreis dan van de gezondheidszorg," vertelde WAPS-voorzitter Liam Donaldson aan het persbureau Reuters. Hij stelde dat het hoge risico in de gezondheidssector aangeeft dat er duidelijk veranderingen moeten komen.

"De gezondheidssector zal van andere takken moeten leren hoe er van veiligheid een absolute prioriteit gemaakt moet worden," aldus Donaldson. "Andere sectoren met hoge risico's hebben hun veiligheid door de decennia heen stelselmatig verbeterd, met de vliegtuigindustrie als beste voorbeeld. Alleen de gezondheidssector is daar niet in geslaagd."

In Britse ziekenhuizen stierven het voorbije jaar meer dan tweeduizend patiënten door ongevallen of medische fouten, zoals verkeerde diagnoses, laattijdige ingrepen en verkeerde geneesmiddelen. "De helft van die tragedies had kunnen vermeden worden indien men geleerd had uit voorgaanden uit het verleden," aldus nog de WAPS.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home