Chinezen en Japanners woest om Geisha-film
De bioskoopfilm 'Memoirs of a Geisha' van regisseur Rob Marshall heeft in China en Japan heel wat commotie losgeweekt. De Chinezen vinden dat de Chinese hoofdrolspeelster haar land heeft verraden en in Japan is men woest omdat Japanse acteurs alleen maar een secundaire rol hebben gekregen.
'Memoirs of a Geisha' is de eerste grote Hollywood-film met nagenoeg exclusief Aziatische acteurs. Maar in Japan vraagt men zich af waarom locaal talent uitgesloten werd uit de hoofdrollen, terwijl de film toch beweert een eerbetoon te zijn aan de unieke Japanse cultuur. In China, waar de tweede wereldoorlog en de bezetting door Japan nog altijd nazindert, neemt men het niet dat een Chinese actrice geisha speelt.
De Chinese Ziyi Zhang speelt in de film de rol van Sayuri, een arme vissersdochter die zich ontwikkelt tot een legende in de geheimzinnige ontspanningswereld van Kyoto in de jaren dertig. De andere hoofdrollen zijn voor de Chinees Gong Li en de Maleisische Michelle Yeoh. De Japanse acteurs moesten zich tevreden stellen met secundaire rollen.
'Memoirs of a Geisha', waarin 85 miljoen dollar werd geïnvesteerd, kan zich echter moeilijk veroorloven om de Japanse bioskoopbezoekers voor het hoofd te stoten. Dat is immers de tweede grootste markt voor de Hollywood-industrie. Inmiddels hebben Japanse bloggers al opgeroepen tot een boycot omdat de film Japan belachelijk zou maken.
"In de film wordt een geisha-dans vergeleken met een stripshow in Los Angeles," voerde een Japanse blogger aan. Maar ook Chinese bloggers waren woest. "Ziyi Zhang heeft haar land verraden," zou een blogger volgens de Chinese staatsmedia hebben gezegd. Maar zelf meende Zhang dat ze deze film beschouwde als een stap voorwaarts voor Aziatische acteurs.
"Het is een Hollywood-film," benadrukte echter een woordvoerder van de Kyoto Traditional Musical Art Foundation, die de muziek, dans en kunst van het oude Japan promoot. "Het is alleen maar entertainment. Hollywood heeft nu eenmaal altijd de geschiedenis genegeerd." De organisatie neemt wel niet deel aan promotionele acties ter gelegenheid van de première.
Regisseur Marshall benadrukt dat hij nooit een perfect beeld heeft willen ophangen van het Japan van de jaren dertig. Bovendien meende hij de beste acteurs gekozen te hebben voor elke rol, ongeacht hun nationaliteit. "Ik wou die wereld tot leven brengen," aldus nog Marshall. "Voor mij is het een artistieke impressie van die wereld."
Anderen zijn dan weer veel milder voor de film. "Het is vreemd, maar niet op een slechte manier," aldus een criticus. "Omdat zij buitenlanders zijn, hebben ze een visie kunnen creëren op de Japanse schoonheid zoals wij dat nooit zouden kunnen. Wij zouden proberen om de werkelijkheid te herscheppen."
Japan heeft niet onmiddellijk de naam zich afkering op te stellen tegenover Amerikaanse films die over het Aziatische land worden gemaakt. 'The Last Samurai' (2003) met Tom Cruise bracht in Japan zelfs meer geld op dan in de Verenigde Staten.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home