Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 29, 2005

Doorbraak 3G voor volgend jaar?


Het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland wordt een hefboom voor 3G-telecommunicatie, de breedband via mobiele toepassingen. Op de jaarlijkse Mobile wireless Exhibition in Hong Kong werd dan ook gesteld dat 2006 voor de 3G-sector een scharnierjaar wordt.

Er wordt al enkele jaren een hype gecreëerd rond de nieuwe 3G-services, zoals video, beeldcommunicatie en toegang tot hetinternet, maar analisten stellen dat daarvan nog steeds niet veel is gerealiseerd. "De meeste mensen gebruiken hun gsm-toestel nog steeds hoofdzakelijk om te telefoneren en af en toe een tekst door te sturen," benadrukt BBC-specialist Stephen Cole.

Hij wijst erop dat in Europa het mobiel telefoneren nog altijd voor de grootste inkomsten van de sector zorgt, op de voet gevolgd door het sturen van tekstberichten. "Maar gemiddeld besteden we amper één euro per maand aan alle andere diensten samen," voert hij aan. "In de Verenigde Staten stelt men een gelijkaardige situatie vast. In Japan en Zuid-Korea, waar 3G het eerst werd geïntroduceerd, liggen de waardeverhoudingen meer verdeeld."

Het grote probleem daarbij is volgens Cole wellicht de snelheid. "Bij 3G is er sprake van 100 tot 300 kilobits per seconde en dat is veel trager dan de vaste breedbandverbindingen, waar gewerkt wordt met megabits per seconde," stipt hij aan. "Maar het invoeren van aangepaste netwerken zouden volgend jaar voor een verandering kunnen zorgen."

Daardoor zou de snelheid van het downloaden twee of drie keer sneller kunnen maken, waardoor het doorsturen van grote bestanden, zoals muziek of video, volgens Cole plots veel aantrekkelijker zou kunnen worden. Hij verwijst daarbij naar het Isle of Man, waar vorige maand het eerste commerciële HSDPA-netwerk (High Speed Downlink Packet Access) van Europa in gebruik werd genomen. "Dat heeft al geleid tot een prijzenslag tussen WiFi- en gsm-netwerken," aldus Cole.

Ook het internet-browsen langs gsm-netwerken staat volgens Cole eveneens voor een grote verandering. Velen verwachten veel van mobiele games, maar Cole stelt dat deze spelletjes meestal relatief veel tijd in beslag nemen en dat dus veel zal afhangen van de tarieven die de operatoren voor dergelijk aanbod zullen aanrekenen.

Daarnaast zouden de hogere snelheden volgens sommigen ook mobiele tv-toepassingen veel interessanter maken. Maar daar verwachten anderen wrijvingen tussen de operatoren en content-providers. "Elke operator zal zijn klanten exclusieve inhoud willen aanbieden, maar televisiebedrijven willen met hun programma's zoveel mogelijk mensen bereiken," benadrukte analist Mark Newman van Informa.

Maar Christophe Caselitz, directeur Global Mobile Networks bij Siemens, benadrukte dat het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland volgend jaar één van de grote drijvende krachten achter de ontwikkeling van de sector zal worden. "Ik denk niet dat iemand een hele wedstrijd op zijn gsm-toestel zal volgen, maar wel de meest belangrijke fazes en doelpunten," meende hij.

Dat zou volgens Caselitz wel eens de grote doorbraak van de technologie kunnen worden. Siemens stelde in Hong Kong zijn versie van het nieuwe mobiele DVBH-televisiesysteem voor. "Maar om die signalen te ontvangen, hebben we nieuwe gsm-toestellen nodig," merkt Cole op. "De tests beginnen volgend jaar, wat betekent dat pas tegen de Olympische Spelen van Peking (2008) echt aan een doorbraak gedacht kan worden."

Marc Rouanne, topman van Alcatel, meende dat een combinatie van gsm en wifi het eerst echt door het publiek zal toegepast worden. "De klant zal bij het thuiskomen de overstap van gsm naar wifi en adsl zelfs niet meer voelen," merkte hij op. "Die overstap zal bijzonder eenvoudig verlopen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home