Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Oliesector kijkt opnieuw naar Zuid-Californië


Door de stijgende energieprijzen worden minder productieve oliegebieden voor de petroleummaatschappijen opnieuw interessant. Dat heeft in Zuid-Californië opnieuw een hele industrie doen ontstaan. Insiders achten het niet onmogelijk dat 3.000 oude bronnen opnieuw aangeboord zullen worden.

Zuid-Californië telde ooit 33.000 actieve oliebronnen. Daarvan zijn er op dit ogenblik nog amper 4.000 in gebruik. Maar volgens Iraj Ershagi, directeur petroleumtechnologie aan de University of Southern California, zouden op korte termijn wel eens 3.000 verlaten bronnen opnieuw operationeel worden. In een aantal gevallen zijn al 45 jaar oude bronnen opnieuw aangeboord.

Ershagi stelt dat een groot aantal oliebronnen in Zuid-Californië veel te vroeg werden gesloten. "Sommige bronnen werden opgegeven nadat amper 20 tot 25 procent van de olie was bovengehaald," benadrukt hij. "Dat is belachelijk. Met de huidige technologie kan gemakkelijk 50 procent van de voorraad worden opgepompt."

De stranden van Zuid-Californië kenden ooit een echte kolonisatie met oliebronnen. Maar na een zwaar olielek in 1969, waarbij de kustlijn van Santa Barbara werd vervuild, begon de publieke opinie zich tegen de oliewinning te keren.

Naarmate de grondprijzen stegen en de milieuwetgeving strikter werd, begonnen de oliebedrijven de boortorens af te breken en te vervangen door woningen en winkelcentra. Maar toch zijn er in het gebied nog veel oliesites overgebleven.

Rich Baker, woordvoerder van de Division of Oil, Gas and Geothermal Resources van Californië, achtte het niet onmogelijk dat de hoge olieprijzen ertoe zouden leiden dat de huizen opnieuw zouden worden afgebroken en dat het boren opnieuw zou beginnen. "Dat is eerder al gebeurd en er is nog altijd een grote voorraad overgebleven," voerde hij aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home