Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Sambadansers doen aan wereldcultuur

De Belgische reuzen behoren voortaan tot het Werelderfgoed van de Unesco, maar de organisatie heeft bij die gelegenheid wereldwijd nog meer typische cultuuruitingen in die lijst opgenomen, waaronder een hele reeks Afrikaanse rites, maar ook een Braziliaanse samba-stijl en een ossenherders-traditie uit Costa Rica.



In totaal werden 43 cultuuruitingen nieuw opgenomen in het Werelderfgoed. Tweederden daarvan komen uit ontwikkelingslanden. "Velen daarvan komen uit Afrika, maar het continent is ook één van de grootste cultuurreservaten van de wereld," merkte Koichiro Matsuura, directeur-generaal van de Unesco, op.

In de Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity, die in 2001 werd ingevoerd, telt nu 90 cultuuruitingen. Voortaan behoort volksmuziek uit Albanië, Bulgarije, Sardinië, Mongolië, Algerije, Slovakie, Armenië, Bangladesh en Mozambique tot het Werelderfgoed.

Ook een aantal dansen werden in de lijst opgenomen. Naast de Braziliaanse Samba va, Roda, zijn er ook traditionele dansen uit Bhutan, Tsjechië, Dominikaanse Republiek, Guatemala, Malawi, Zambia en Zimbabwe.

Verder behoren voortaan ook theatervormen uit Cambodja, India, Japan en Maleisië en festivals uit Marokko, Nicaragua, Korea en Spanje voortaan tot het Werelderfgoed, net zoals oude vertellingen uit Palestina, de Filippijnen, Rusland en riten en cultussen uit Nigeria, Roemenië, Senegal & Gambia en Turkije.

Daarnaast werden ook de culturen van Xinjiang Uyghur Muqam (China), Palenque de San Basilio (Colombië), Bedu in Petra en Wadi Rum (Jordanië), Yaaral en Degal (Mali) en de Gong-cultuur uit het Centrale Hoogland van Vietnam opgenomen.

Tenslotte werden ook textieltradities uit Peru en Oeganda erkend als Werelderfgoed. Dat geldt eveneens voor een ossewagen uit Costa Rica. Er staat ook één wapen op de lijst, namelijk de Indonesische kris.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home