Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Arabieren blijven mega-shoppen

Het staatsbedrijf Dubai Ports World (Verenigde Arabische Emiraten) heeft zich akkoord verklaard om 5,7 miljard dollar te betalen voor de Britse groep P&O. Dat is voorlopig de laatste overname van grote industriƫle groepen door Arabische investeerders tijdens de voorbije twaalf maanden.

In oktober vorig jaar werd het Britse hydro-gigant South Staffordshire voor 262 miljoen dollar overgenomen door de First Islamic Investment Bank uit Bahrein. Twee maand later volgde de verkoop van het Amerikaanse havenbedrijf CSX aan Dubai Ports voor een bedrag van 1,15 miljard dollar. Dubai Ports troefde daarbij de twee grootste containerhaven-operatoren af.

Het lopende jaar begon met de investering van Dubai Holding in DaimlerChrysler. Met een bedrag van 1 miljard dollar werd Dubai Holding, eigendom van de regerende familie, meteen de derde grootste aandeelhouder van de autoconstructeur. In maart kwam Tussauds, de groep van de wassenbeeldenmusea, voor een bedrag van 1,5 miljard dollar in handen van een private investeringsfirma die eveneens in handen is van de regering van Dubai.

In juli verkocht het Italiaanse Mediobanca 5 procent Ferrari-aandelen voor een bedrag van 138 miljoen dollar aan de Mubadala Development Company, een investeringsgroep die eigendom is van de regering van Abu Dhabi. Diezelfde maand werd 55 procent van Turk Telekom voor 6,55 miljard dollar verkocht aan een joint-venture, geleid door Saudi Oger Telecom.

In augustus nam Dubai Dubal een aandeel van 25 procent in het Canadese Global Alumina en in oktober werd het investeringsbedrijf Istithmar PJSC (Dubai) voor een bedrag van 274 miljoen dollar eigenaar van het kantoorgebouw One Trafalgar Square in Londen. Deze maand werd ook 230 Park Avenue (New York) voor 705 miljoen dollar aan de portefeuille van Istithmar toegevoegd.

Nog deze maand kondigde Tussauds aan het aandeel van British Airways in de Londen Eye, de grootste toeristische attractie van Londen, te zullen overkopen. Tevens worden de Abu Dhabi Investment Authority en de Kuwait Investment Authority genoemd als mogelijke kandidaten voor een minderheidsaandeel in de Industrial and Commercial Bank of China.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home