Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 30, 2005

Engeland plaatst kernenergie op agenda

Groot-Brittannië gaat zijn energiebeleid herzien. Dat heeft de Britse premier Tony Blair bekend gemaakt. Midden volgend jaar zou beslist worden hoe het dreigende energietekort zou kunnen opgevangen worden. Daarbij wordt ook kernenergie opnieuw op de agenda geplaatst.

Een rapport van twee jaar geleden stelde dat de nucleaire kosten niet duidelijk waren en dat bronnen zoals wind- en zonnekracht, samen met een efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen, zouden volstaan om de Britse energievoorziening te garanderen. De klimaatverandering, de stijgende brandstofprijzen, de noodzaak aan eigen energievoorziening en de naderende vervanging van verouderende hebben de Britse regering echter van mening doen veranderen.

"In de herziening zal vooral bekeken worden of we zullen overstappen op de ontwikkeling van een nieuwe generatie kerncentrales," vertelde de Britse premier aan vertegenwoordigers van de industriesector. Volgens deze laatste zou deze stap een signaal naar de rest van de wereld kunnen zijn om nieuwe kerncentrales te bouwen of ze definitief te sluiten.

"De huidige kerncentrales zullen moeten vervangen en volgens ons moeten ze uitgebreid worden," vertelde Nigel Withey, directeur van de Britse energieconsulent Inenco, aan het persbureau Reuters. "Hernieuwbare brandstoffen kunnen hun deel bijdragen, maar dat zal beperkt blijven. Wij zien geen belangrijk alternatief voor kernenergie."

Sommigen menen dat Blair nu al besloten is om opnieuw in kernenergie te investeren, maar dat een aantal politici van zijn centrum-linkse Labor-partij zich daar tegen verzetten. In ieder geval vertelde Blair aan de Confederation of British Industry (CBI) dat de verouderende steenkool- en kerncentrales over vijftien jaar een enorm tekort zouden veroorzaken in de Britse energievoorziening.

Volgens de huidige plannen zou in 2023 nog slechts één Britse kerncentrale operationeel zijn. Zonder nieuwe investeringen zal de kernenergie in 2010 nog slechts 4 procent voorzien van de Britse energiebehoefte.

Op dit ogenblik is dat 21 procent. Veertig van zijn partijgenoten hebben echter een petitie ondertekend tegen de bouw van nieuwe krachtcentrales. Anderzijds kan Blair voor zijn nucleaire plannen wellicht rekenen op de steun van de conservatieven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home