Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Economie in de media


De ster die ter ere van de overleden acteur Gregory Peck de Walk of Fame in Hollywood sierde, is gestolen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De ster is waarschijnlijk tussen 17 en 22 november uit het betonnen trottoir van Hollywood Boulevard gehakt, waar de ster al vier decennia lag. Peck, die in 2003 op 87-jarige leeftijd overleed, kreeg een Oscar voor zijn rol in de film To Kill a Mockingbird uit 1962. Hij speelde ook in onder meer The Guns of Navarone, Cape Fear enGentleman's Agreement. Het is niet de eerste keer dat een Walk of Fame-ster verdwijnt. De sterren van Jimmy Stewart, Kirk Douglas en Gene Autry zijn ook al eens gestolen, maar dat gebeurde tijdens werken.

De boekingen voor het komende winterseizoen lopen minder goed dan vorig jaar. Dat stelde ABTO, de vereniging van touroperators. Het aantal boekingen die geregistreerd werden in september en oktober lag 7,2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, dat weliswaar een zeer succesvol winterseizoen kende. De daling doet zich voor in alle segmenten: zon- en sneeuwvakanties. ABTO wijst als verklaring op de economische factoren waarmee de consument geconfronteerd wordt,zoals de hoge olieprijzen en een dalend consumentenvertrouwen. Het voorbije jaar was wel succesvol voor de Belgische touroperators. Het aantal boekingen van georganiseerde vakanties steeg met 4,3 procent tot een absoluut record van 2.839.658 inschrijvingen. Ook het aantal citytrips steeg fors (10 procent).

De kristalfabriek Val Saint-Lambert International uit Seraing krijgt op 30 december een notering op de Vrije Markt van Euronext in Brussel. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Het bedrijf wil 428.572 nieuwe aandelen onder het grote publiek aanbieden. Bij een prijs van 5,68 euro per aandeel, komt dat overeen met een kapitaalsverhoging van 2,155 miljoen euro. Met het opgehaalde geld, wil Val Saint-Lambert onder meer nieuwe winkels openen in binnen- en buitenland. Vandaagwordt een winkel op de Zavel in Brussel geopend. Volgend jaar zijn er plannen voor boetieks in Parijs, New York en Tokio en de volgende jaren in Londen, Dubai, Milaan, Toronto, Berlijn en Riyad. Sinds de oprichting van een nieuwe vennootschap in januari 2003, is de marketingstrategie van Val-Saint-Lambert volledig vernieuwd. Kristal wordt voortaan gelinkt aan lingerie, juwelen en interieurarchitectuur. Het bedrijf is sinds begin oktober ook eigenaar geworden van de merknaam, voordien in handen van de Waalse overheid.

De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel goedgekeurd om van Europa nog maar één betalingsruimte te maken. De bedoeling is dat alle elektronische betalingen in een ander EU-land even vlot en goedkoop kunnen als in eigen land. Nu al bestaat de regel dat overschrijvingen binnen de eurozone aan hetzelfde tarief moeten verlopen. Het gebruik van nationale betaalkaarten is tot nog toe niet Europees geregeld. De banken werken wel aan een plan om tegen 2008 alle betaalinstrumenten Europees te maken. Het Commissievoorstel wordt deze middag voorgesteld door eurocommissaris voor interne markt Charlie McGreevy.

Gsm-operator Base heeft de voorbije maand honderden abonnees uitgesloten wegens onredelijk belgedrag. Alle gedupeerden maakten gebruik van de dienst 'Base Unlimited', waarmee je voor een vast maandelijks bedrag (25 euro) gratis én onbeperkt naar andere Base-abonnees kunt bellen en sms'en. "Bepaalde abonnees bellen plots tienmaal zoveel als voorheen; sommigen gebruiken hun gsm urenlang als babyfoon. Dat is geen normaal belgedrag," zegt Basewoordvoerder Bart Vandesompele. Test-Aankoop noteerde al meerdere klachten en noemt de uitsluitingen onaanvaardbaar. Na een telefonisch onderhoud met minister van consumentenzaken Freya Van den Bossche heeft Base woensdag beloofd de uitgesloten gebruikers van Base Unlimited vanaf vrijdag opnieuw aan te sluiten. Enkel wanneer Base onomstotelijk kan bewijzen dat de gebruiker manifest misbruik maakt van dienst, blijft de uitsluiting gelden.

Tijdens een speciale ondernemingsraad heeft de directie van InBev België woensdag bekend gemaakt dat er in het kader van een herstructurering 232 werknemers ontslagen worden, verspreid over de vier Belgische vestigingen. In de brouwerij van Hoegaarden vallen 50 ontslagen, wat volgens de vakbonden zo goed als een ontmanteling impliceert. Bij het vernemen van het nieuws zijn de werknemers van Hoegaarden woensdagmiddag spontaan in staking gegaan.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is uitgeroepen tot Europeaan van het Jaar. De Poolse president Aleksander Kwasniewski kreeg de titel van Staatshoofd van het jaar. De verkiezing was georganiseerd door het weekblad European Voice. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens een galadiner in het Egmontpaleis in Brussel. Een negenkoppig panel had vijftig persoonlijkheden geselecteerd, onder wie Wilfried Martens, voorzitter van de Europese Volkspartij, en MarioMonti, voormalig eurocommissaris voor Concurrentie. De tien laureaten werden vervolgens verkozen door het grote publiek, dat was uitgenodigd via het internet te stemmen. De uitgereikte titels hebben ten doel die politieke, economische en journalistieke persoonlijkheden in het zonnetje te zetten die het Europa van de laatste twaalf maanden het sterkst hebben beïnvloed.

Een groep Britse avonturiers is van plan van het laagste punt op aarde naar het hoogste te fietsen en klimmen. De expeditie begint op 15 december aan de oevers van de Dode Zee en moet eindigen op de top van de Mount Everest. De opbrengst van hun actie gaat naar goede doelen. Dat maakte teamleider Dom Faulkner woensdag bekend. De reis voert door Jordanië, Syrië, Turkije, Iran, Pakistan, Nepal en China. De expeditieleden verwachten ongeveer vijf maanden onderweg te zijn. Indie tijd overbruggen zij als alles goed gaat een hoogteverschil van rond 9300 meter. De avonturiers houden dagelijks een weblog bij op www.everestmax.com.

Het Kyoto-protocol om opwarming van de aarde tegen te gaan, is woensdag officieel volledig in werking getreden tijdens de door de Verenigde Naties georganiseerde klimaatconferentie in Montreal. Met het Kyoto-verdrag verplichten 34 landen zich maatregelen te nemen om tot 2012 de uitstoot van gassen te beperken die het broeikaseffect veroorzaken. Het protocol trad in febrauri in werking, maar was nog niet operationeel, omdat het reglement nog niet formeel was goedgekeurd. Dat is nu in Montreal gebeurd. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering zei dat Washington ook in de toekomst niet vanplan is zich vast te leggen aan klimaatdoelstellingen. "Er zijn meer wegen om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden", aldus de Amerikaanse woordvoerder. Hij wees erop dat in de Verenigde Staten sinds 2000 de uitstoot van drijfgassen jaarlijks met 1 procent is afgenomen, terwijl de economie wel sterk is gegroeid.

De kans dat inwoners van ontwikkelde landen omkomen door eenauto-ongeluk is bijna vierhonderd keer groter dan de kans op overlijden als gevolg van internationaal terrorisme. Dat blijkt uit een studie waarover het blad Injury Prevention donderdag bericht. Elke 26 dagen overlijden er op Amerikaanse wegen evenveel mensen als door de terreuraanslagen van 11 september 2001, aldus Nieuw-Zeelands onderzoek. In tien bij de Organisatie voor Economische Samenwerking enOntwikkeling (OESO) aangesloten landen zijn tussen 1994 en 2003 door terrorisme iets meer dan 3000 doden gevallen. In dezelfde tijd vielen door auto-ongelukken 390 maal meer slachtoffers.

In Kameroen worden de komende vijf jaar gratis condooms uitgedeeld aan ongeveer 28.000 vrachtwagenchauffeurs, in een poging de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Het condoomproject wordt gefinancierd door Canada. Het straatarme Kameroen heeft daarvoor zelf niet het geld. Langs de belangrijkste wegen komen posten waar truckers de gratis rubbers kunnen ophalen. Daar wordt ook voorlichting gegeven over hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, en kunnen de truckerszich laten testen op besmetting. Onveilige seks door vrachtwagenchauffeurs met prostituees is er mede de oorzaak van dathiv zich zo snel in Afrika kon verspreiden. Thuis besmetten de chauffeurs - meestal onbedoeld - hun vrouwen met het virus. In Kameroen is zeker 6 procent van de bevolking besmet met hiv, onder truckers is dat volgens de autoriteiten minimaal 15 procent.

Er moet een netwerk komen van kustwachten in de zuidelijke EU-lidstaten om de illegale migratie met kleine bootjes te bestrijden. Dat hebben Europees commissarissen Frattini (justitie en binnenlandse zaken) en Ferrero-Waldner (buitenlands beleid) woensdag voorgesteld. Het Europees agentschap voor grensbewaking in Warschau dient dit netwerk te coördineren, zodat er snel patrouilles kunnen komen. De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten nog instemmenmet het plan. Frattini stelt ook voor om de kustwachten meer armslag te geven door technische afstemming van satellietsystemen. Nu hebben deze een gemiddeld bereik van vijftien kilometer. Om bootjes met vluchtelingen te kunnen onderscheppen, zou dit bereik toe moeten nemen, meent Frattini.

Sony heeft het honderdmiljoenste exemplaar van zijn spelcomputer Playstation 2 geleverd aan de detailhandel. Deze mijlpaal is dinsdag bereikt, zo meldde het Japanse elektronicaconcern woensdag. De Playstation 2 kwam in maart 2000 voor het eerst op de markt. De vorige Playstation had 9,5 jaar nodig om de honderd miljoen te halen. Sony is druk bezig met de ontwikkeling van een derde versie, die in 2006 in de winkels moet liggen. Het concern verkocht naar eigen zeggen tot dusver 40,65 miljoen exemplaren van de Playstation 2 in Noord-Amerika. 37,14 Miljoen in Europa en 22,22 miljoen in Azië. Bij het aantal verkochte spelletjes staat de teller op 1,87 miljard.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home