Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Anheuser denkt niet aan overnames


De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch doet niet mee aan de wereldwijde overnamebeweging in de brouwerijsector. Het bedrijf stelt zich daarentegen verder te willen richten op zijn groei in China, Mexico en de thuismarkt.

"SABMiller en InBev, de grootste concurrenten van Anheuser, hebben een snelle groei gekend door grote overnames en gebruiken die schaalgrootte om hun kosten terug te dringen," schrijft The Financial Times. "Analisten vrezen dat Anheuser teveel vertrouwt op de Amerikaanse biermarkt, maar geconfronteerd wordt met een dalend bierverbruik en een Amerikaanse prijzenoorlog."

Randy Baker, financieel directeur van Anheuser, stelde dat zijn bedrijf weliswaar geïnteresseerd is in overnames en fusies, maar alleen wanneer dat op lange termijn voordeel zou opleveren voor de aandeelhouder. "Een overeenkomst die ons enkele jaren grotere inkomsten oplevert, maar geen meerwaarde heeft op lange termijn, interesseert ons niet," benadrukte hij.

Anheuser is volgens Baker niet geïnteresseerd in louter schaalvergroting. "Schaalvoordelen werken vooral op locale basis, niet op wereldvlak," stelde hij. De brouwer veroorzaakte dit jaar een Amerikaanse prijzenoorlog door grote kortingen te geven, waarmee Anheuser de kloof met goedkopere bieren zoals MillerLite en Molson Coors te verkleinen.

Dat strategie van Anheuser zorgde er echter voor dat de winsten van de groothandelaars met nagenoeg twintig procent naar beneden gingen. Zelf moest Anheuser twee kwartalen na elkaar aangeven dat de winsten lager zouden lagen dan vooraf ingecalculeerd was. Baker gaf dan ook toe dat 2005 moeilijk en ontgoochelend was geweest.

Maar Baker stelde ook dat Anheuser door die ingreep wel zijn belangrijkste objectief - het herstellen van het volume enmarktaandeel - had bereikt. Hij verwachtte ook geen verdere prijsdalingen voor de toekomst. Volgend jaar zou de brouwer de prijzen opnieuw doen stijgen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home