Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Met de laptop naar de frontlinie


Individuele soldaten in de frontlinie kunnen voortaan onbemande vliegtuigen besturen om op hun laptop een beeld te krijgen van de situatie op het slagveld. Het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman heeft daarvoor zopas met succes demonstraties gegeven aan vertegenwoordigers van het Pentagon.

"Voetsoldaten zullen in de toekomst Unmanned Aerial Vehicles (UAV), onbemande vliegtuigjes, kunnen besturen om op hun laptop in real-time beelden te krijgen over de situatie op het slagveld," meldt het magazine Wired. "Daarbij kunnen de soldaten de vliegtuigjes met de cursor van hun computer sturen."

Dergelijke Automate Reconnaissance, Surveillance and Target Acquisition (RSTA) bestaat al langer en werd in Irak ook al toegepast in onder meer Falluja en Najaf, zodat de troepen een beeld konden krijgen van het labyrint van straatjes. "Maar de troepen hadden geen directe toegang tot de resultaten en konden de vliegtuigjes ook niet besturen," benadrukt Wired.

Met de Heterogeneous Urban RSTA (HURT) zou dat in de toekomst wel mogelijk zijn. "Northrop heeft de technologie met succes toegepast op de verlaten Georgia Air Force Base in Victorville (California), waar een straten en gebouwen waren aangelegd om soldaten te trainen in een stadsoorlog," schrijft het magazine.

Volgens Northrop beperkt HURT niet alleen het gevaar voor de eigen troepen, maar ook voor bevriende troepen, aangezien ze door de UAV kunnen worden herkend vooraleer de troepen in actie treden. HURT slaagt de beelden ook op, zodat ze later opnieuw kunnen bekeken worden.

Voor het creƫren van 3-D beelden werd beroep gedaan op de technologie van het bedrijf Planet 9 Studios, dat ook videogames ontwikkelt. "Maar de toepassingen in het veld zijn veel uitdagender, want ze zijn veel complexer," benadrukte David Colleen, directeur van Planet 9 Studios.

HURT zal in eerste instantie alleen gebruikt worden voor het verzamelen van gegevens, maar het systeem kan ook bewapend worden en voor een offensieve rol gebruikt worden. In die sector zijn ook Honeywell en AeroVironment actief. Specialisten zien ook toepassingen in de strijd tegen het terrorisme en de grensbewaking.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home