Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2005

Grotere persvrijheid in Aceh?

De media lijken in de Indonesische provindie Aceh een grotere vrijheid te kennen dan voor de tsunami-ramp die het gebied bijna een jaar geleden getroffen heeft. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). De meeste radio- en televisie-uitzendingen zijn inmiddels ook op hun normale peil teruggekeerd.

Ook de journalistieke sector in Aceh kreeg zware klappen van de tsunami. Bij de vloedgolf verloren honderd van de ongeveer duizend journalisten uit de regio het leven. Zeventig anderen verloren have en goed en waren gedwongen om in kampen te leven. Bovendien werd ook zware schade aangericht aan de infrastructuur.

Maar bijna een jaar later zijn de media in Aceh volgens het CPJ-rapport weer op kruissnelheid gekomen. Ongeveer 45l radiostations werden door de tsunami getroffen, maar die zijn nagenoeg allemaal opnieuw in de ether. Dat geldt ook voor het locale televisiestation TVRI-Aceh.

De locale krant 'Serambi' ligt ook weer in de winkels, ondanks het feit dat de uitgever bij de ramp 54 van zijn 200 personeelsleden verloor en ook de gebouwen en machines compleet werden verwoest.

"Bovendien blijken de journalisten een vrijer klimaat te ervaren om aan nieuwsgaring te doen," stipt het CPJ-rapport aan. "Er wordt door de overheid minder restrictief opgetreden tegenover de journalisten. Locale en buitenlandse journalisten kunnen bijvoorbeeld zonder problemen het getroffen gebied betreden."

Deze koerswijziging van de overheid kan volgens het rapport gedeeltelijk geweten worden aan de grote hongen van het publiek naar informatie over de heropbouw van Aceh. "Maar er is ook de belangrijke rol van het einde van dertig jaar durende burgeroorlog tussen Indonesiƫ en de Aceh-rebellen," wordt er opgemerkt. "Dat laat de locale media toe veel vrijer te werken."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home