Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2005

Schaken wordt sexy


Schaken wordt niet onmiddellijk als de meest sexy sport beschouwd, maar binnen het schaakwereldje wordt hard gewerkt om daar verandering in te brengen. Eén website (1wcbc.com) is alvast begonnen met een schoonheidswedstrijd onder vrouwelijke schaaksters en ook de Internet Chess Club (www.chessclub.com) besteed niet alleen aandacht aan het schaaktalent van de speelsters.

"Het schaken heeft dringend een beetje glamour nodig," vertelde de Kazakse grootmeester Vladislav Tkachiev, initiatiefnemer van 1wcbc.com, aan The New York Times. Hij organiseert de World Chess Beauty Contest, waarbij voor één keer de ranglijst niet wordt opgesteld aan de hand van de spelkwaliteiten van de speelsters. Bovendien is er ook nog Alexandra Kosteniuk, die op haar website (kosteniuk.com) foto's plaatst die iets frivoler zijn dan beelden van een gemiddelde schaakwedstrijd.

De trend is vooral afkomstig uit Oost-Europa, waar men volgens Tkachiev niet zo snel zijn beklag maakt over dergelijke foto's. Bovendien stelt hij dat het belangrijk is dat het publiek beseft dat hersens en schoonheid elkaar niet hoeven uit te sluiten. "Schaken wordt al teveel vereenzelvigd met inactieve, oudere en onaantrekkelijke figuren," voert hij aan.

Tkachiev stelt dat dit de hoofdbedoeling is van de website. "Enkele van de mooiere speelsters behoren ook tot de betere schaaksters," benadrukt hij. "Maria Manakova staat in onze rangschikking op de achtste plaats, maar behoort in Rusland tot de top vier van de beste schaakspeelsters. Alexandra Kosteniuk behoort tot de vijf beste schaakspeelsters van de wereld."

Niet alle schakers blijken echter erg ingenomen te zijn door de invasie van mooie verschijningen aan de overkant van het schaakbord. Sommige stellen dat ze daardoor afgeleid worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home