Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2005

Clusters moeten familiekapitalisme redden

De Italiaanse economische groei na de tweede wereldoorlog steunde grotendeels op de activiteiten van kleine familiebedrijven. Maar dit model van familie-kapitalisme heeft het bijzonder lastig om in te spelen op een globalisering en een productie in landen met veel lagere weddes. Clustervorming zou daarbij redding kunnen brengen.

"In de regio van Modena werden vorig jaar 200 textielbedrijven gesloten," stipt de Britse omroep BBC aan. "Verwacht wordt dat de sector, die eeuwenlang vitaal was voor de economie van de stad, binnen tien jaar helemaal verdwenen zal zijn.

Ook de andere economische pijlers van het gebied, de machinebouw en de voedingsindustrie, hebben het bijzonder moeilijk. Modena is uiteraard ook de thuisbasis van Ferrari en Lamborghini, maar zij zijn niet typisch voor de locale economie.

De meeste bedrijven van Modena zijn heel klein en stellen gemiddeld amper vier mensen aan het werk. Verwacht wordt dat alleen ondernemingen met een welbepaalde niche of gespecialiseerde activiteiten op termijn zullen overleven. De locale KMO-sector stelt dat de de meeste bedrijven te klein zijn om zelf te veranderingen te realiseren die nodig zijn om te overleven en opnieuw te bloeien.

Daarom werd het concept van een virtueel bedrijf uitgedokterd. Daarbij vormen een groot aantal bedrijven één cluster dat op zich de brede waaier van goederen en diensten kan leveren die van een groot bedrijf zou mogen verwacht worden.

"In het verleden kochten industriële bedrijven individuele componenten bij een veel verschillende kleindere bedrijven," aldusKMO-woordvoerder Ermes Ferrari. "Maar nu wil men één leverancier voor een compleet product. Door samenwerking kunnen ook kleine bedrijven aan deze eis voldoen, terwijl ze bovendien het voordeel hebben van flexibiliteit en specialisatie."

Op dit ogenblik zij er in de regio van Modena twee dergelijke clusters - één voor highttech elektronica en één voor machinebouw voor de voedings- en agrarische sector - operationeel. Deze experimenten kunnen volgens Ferrari dan ook heel belangrijk zijn voor de toekomstige evolutie van de Italiaanse economie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home