Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2005

Economie in de media

Veel mensen in Arabische landen vinden dat de Irak-oorlog minder vrede en meer terrorisme heeft gebracht en uiteindelijk tot minder democratie zal leiden. Zij hadden liever Frankrijk dan de VS als supermacht in de wereld. Dit blijkt uit een opiniepeiling van de universiteit van Maryland in Jordanië, Libanon, Marokko, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Slechts 6 procent van de ondervraagden denkt dat het het Iraakse volk nu beter gaat dan voor de Amerikaans-Britse bezetting. Volgens 77 procent gaat het de Irakezen nu slechter. Eveneens 6 procent gelooft dat de Amerikaanse president Bush echt de democratie wilde verspreiden, terwijl het hem volgens 76 procent om de olie te doen was. In een wereld met slechts één supermacht ziet 21 procent van de ondervraagden het liefst Frankrijk die rol vervullen. China is de tweede voorkeur met 13 procent. Tien procent zou liefst het islamitische Pakistan zien als enige wereldmacht. Zeven procent stemt voor de Britten. Slechts 6 procent gunt de Verenigde Staten hun huidige leidende rol in de wereld.
Luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 voor alle vluchten vanaf de EU, ook als ze bestemmingen buiten Europa hebben. Dat principe hebben de Europese ministers van milieu vrijdag onderschreven. Tot nu toe viel de luchtvaart buiten alle klimaatverdragen, waar andere bedrijfstakken al wel moeten betalen voor hun uitstoot. Hoeveel de heffing gaat kosten is onduidelijk. Eerder ging de Commissie uit van maximaal 9 euro per ticket. Daarbij zou de uitstoot van CO2 met maximaal 29 procent worden teruggebracht.

In de West-Indiase deelstaat Maharashtra hebben dit jaar al bijna vierhonderd boeren zelfmoord gepleegd. Boeren geraken in de problemen door mislukte oogsten, liberalisering van de voedselimport en hoge rente op leningen. Dit heeft de boerenorganisatie Shetkari Sangathana gemeld. Bijna 60 procent van de meer dan een miljard Indiërs leeft van de landbouw. De regering van Maharashtra kan het hoge aantal zelfdodingen niet bevestigen. Volgens officiële cijfers is er slechts sprake van 134 gevallen, aldus een woordvoerder.

De Braziliaanse politie heeft 29 kolonisten opgepakt, die in het grensgebied van de noordwestelijke deelstaten Amazonas en Mato Grosso een geïsoleerd levende indianenstam van zijn grondgebied probeerden te verdrijven. De kolonisten zouden indianen hebben gedood en het in bezit genomen land aan derden hebben verkocht. Dat heeft politiechef Marcos Antonio Farias van Mato Grosso laten weten. Hij zei dat de arrestanten behoren tot een groep die de regio, Rio Pardo genaamd,geschikt wil maken voor de landbouw. Openbaar aanklager Mario Lucio Avelar van Mato Grosso zei dat justitie aanwijzingen heeft dat de kolonisten de indianen wilden uitroeien.

In een grootscheepse politieactie tegen gokken in China zijn tussen januari en september 1,16 miljoen mensen gearresteerd. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij illegale gokactiviteiten. Dat hebben de staatsmedia vrijdag bekendgemaakt. De politie nam 2,3 miljard yuan (245 miljoen euro) in beslag. De actie was er vooral op gericht te voorkomen dat overheidsfunctionarissen gemeenschapsgelden vergokken in het naburige Macau, Noord-Korea en Vietnam. Volgens hetstaatspersbureau Xinhua zijn tussen januari en oktober 8.735 leden van de communistische partij bestraft wegens gokken.

Hoewel de Nieuw-Zeelandse regering geldt als een van de felste campagnevoerders tegen roken, weerhoudt dat diezelfde overheid er niet van te investeren in tabaksconcerns. Dat maakte de Nieuw-Zeelandse Raad voor Sociaal Verantwoorde Beleggingen (CSRI) vrijdag bekend. Het land stelde een jaar geleden een totaal rookverbod in voor restaurants, cafés en de werkplek. Sigaretten zijn door de overheid bestempeld als een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid. Toch investeren overheidsdiensten zoals pensioenfondsen in British American Tobacco, Imperial Tobacco en Reynolds American, aldus CSRI-voorman Robert Howell. "Deze investeringen zijn voor veel Nieuw-Zeelanders niet acceptabel."

Nadat secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties donderdagavond een trip naar Azië in verband met een aanzwellende diplomatieke crisis rond de budgettaire situatie van zijn organisatie had afgeblazen, heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton die annulering vrijdag wel op zijn conto geschreven, maar tegelijk ontkend dat de VS niet meer willen bijdragen aan de VN zolang er niet de door hem geëiste hervormingen komen. "Hervormingen moeten de begroting sturen en niet omgekeerd", zei Bolton tegenover verslaggevers na de verrassende beslissing van Annan om niet te vertrekken op een reis van twee weken die hem in Peking, Seoel, Tokio, Hongkong en Hanoi zou brengen. De Amerikaanseambassadeur zei dat hij de secretaris-generaal de annulatie had aangeraden. Indien Annan wel was afgereisd, zou hij zijn weggeweest van het VN-hoofdkwartier zijn tot ongeveer Kerstmis. Ondertussen woedt een strijd rondom de begroting van de volkerenorganisatie.

De justitieministers van de EU zijn het eens geworden over een voorstel dat telefoonbedrijven en internetproviders verplicht om de basisgegevens over het communicatieverkeer van hun klanten 6 tot 24 maanden bij te houden. De maatregel, die volgens het Britse voorzitterschap van de Unie een grote meerwaarde biedt in de strijd tegen het terrorisme, heeft geen betrekking op de inhoud van gesprekken en mails. Het voorstel viseert enkel gegevens over de identiteit van de betrokkenen, de locatie, het tijdstip en de duur van de communicatie. Het Europese Parlement moet midden december noginstemmen met het voorstel. De lidstaten gaan er evenwel van uit dat het halfrond het licht op groen zal zetten. In dat geval zou de richtlijn midden 2007 in werking treden.

Negen landen uit Oost-Europa, het Balticum en de Kaukasus hebben vrijdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de 'Vereniging voor Democratische Verkiezinge' opgericht. Het gaat om Bulgarije, Estland, Letland, Georgië, Litouwen, Moldavië, Roemenië, Macedonië en Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring worden versteviging van de regionale samenwerking, steun van de democratie en bescherming van demensenrechten als hoofddoelen van de gemeenschap vooropgesteld."Tijdens het tweedaagse forum werd in feite een democratische as van landen opgericht die zich niet in de invloedssfeer van Rusland willen bevinden," zo verklaarde een Georgische verantwoordelijke achteraf. "Wij bouwen samen ons gemeenschappelijk huis van Europa op," zei de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko. Bedoeling van de landenvereniging is volgens hem een open dialoog te krijgen tussen aanhangers van democratie en recht, maar volgens aanwezige media hadhet forum een duidelijk anti-Russische stempel.

Rusland gaat een modern raketafweersysteem ter waarde van 700 miljoen dollar leveren aan Iran, zo schrijft de zakenkrant Vedomosti vrijdag. Fabrikanten en Iraanse diplomaten in Moskou wilden het bericht niet bevestigen, maar er zou een contract getekend zijn voor levering van 29 Tor M-1-systemen, zo verklaarde een anonieme manager uit de sectoraan de krant. De Tor is een afweersysteem dat geleide bommen en kruisraketten kan onderscheppen. Het gaat om het belangrijkste akkoord met Iran sinds Rusland zich in 2000 terugtrok uit een akkoord met de VS om geen militaire uitrusting te verkopen aan Golfstaten. Volgens militaire experts wil Iran het systeem gebruiken om bepaalde locaties te beschermen, zoals de kerncentrale in Bushehr, die Rusland heeft helpen bouwen.

Het hoofd van de Chinese dienst voor milieubescherming is opgestapt vanwege de benzeenramp in de rivier de Songhua. Chinese staatsmedia hebben dit vrijdag gemeld. Milieudirecteur Xie Zenhua is opgevolgd door Zhou Shengxian, voorheendirecteur van de het Chinese staatsbosbeheer. De Chinese centrale staatstelevisie meldde dat de milieudienst onvoldoende aandacht aan de verontreiniging had geschonken en de gevolgen niet goed had ingeschat. Xie nam daarvoor de verantwoordelijkheid en bood zijn ontslag aan, dat is aanvaard, aldus de televisie. De drinkwatervoorziening van de miljoenenstad Harbin en tal van andere steden werd ontregeld nadat het kankerverwekkende benzeen in de rivier terecht was gekomen na een explosie in een chemische fabriek op 13 november. Het gif zakt langzaam de rivier af richting Rusland, een belangrijke diplomatieke partner en olieleverancier van China, en bedreigt daar nu de watervoorziening van de stad Chabarovsk.

Het aantal toeristen op het eiland Bali is met bijna 50 procent gedaald in de maand na de bomaanslagen door zelfmoordterroristen op 1 oktober, die aan twintig mensen het leven kostten. Dat heeft het Indonesische ministerie voor toerisme vrijdag bekendgemaakt. De bijna gelijktijdige aanslagen op drie drukke restaurants hebben ook de toeristenindustrie in de rest van Indonesië een knauw gegeven. Het aantal buitenlandse bezoekers daalde met 31 procent. De aanslagen vonden plaats net op het moment dat het toerisme naar Bali bezig was te herstellen van bomaanslagen in 2002, waarbij 202 mensen, voornamelijk toeristen, omkwamen.

Het merendeel van de 420.000 tenten die na de aardbeving in Pakistan vorige maand aan overlevenden zijn uitgedeeld, is niet geschikt voor de strenge Himalayawinter die voor de deur staat, hebben VN-functionarissen vrijdag gewaarschuwd. De temperatuur in het hooggebergte is al gezakt tot onder het vriespunt, wat de ellende verergert voor de slachtoffers die bij de aardbeving op 8 oktober hun huizen zijn kwijtgeraakt. In sommige gebieden sneeuwt het, terwijl de komende weken zwaardere stormen op komst zijn. Hoewel het leger volgens een woordvoerder dagelijks vijduizend winterbestendigeonderkomens bouwt van golfplaten, maken hulporganisaties zich zorgen over het gebrek aan voedsel en onderdak. Dat kan in combinatie met de slechte weersomstandigheden leiden tot een tweede golf dodelijke slachtoffers. Tenten die bestand zijn tegen de winter duur, zouden moeten ingevlogen worden uit het buitenland. De al aanwezige, niet winterbestendige tenten zouden toch van pas kunnen komen, door ze te voorzien van extra dekens of bekleding. Ook kunnen ze dienen als onderdak voor vee of opslagplaats voor voedsel.

De sonde Mars Express heeft zowel ijs onder het oppervlak van Mars gevonden als aanwijzingen dat er kort na het ontstaan van de Rode Planeet grote hoeveelheden vloeibaar water over dat oppervlak hebben gevloeid, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekend gemaakt. Voor het eerst in de geschiedenis van de planetaire exploratie, heeft de Marsis-radar van de Mars Express rechtstreekse data verstrekt over wat er diep onder de bodem van onze buurplaneet zit. De meest in het oog springende ontdekking is de klaarblijkelijke aanwezigheid van een koude laag bijna puur waterijs met een dikte die de één km kan overstijgen. Een ander wetenschappelijk team vond ondubbelzinnig de aanwezigheid op het oppervlak van mineralen die de langdurige aanwezigheid van grote hoeveelheden vloeibaar water impliceren. Dat zou het geval zijn geweest kort nadat de planeet zich 4,6 miljard jaar geleden heeft gevormd.

Vijftien procent van de Belgische bevolking of meer dan 1,5 miljoen mensen valt onder de armoedegrens, die gedefinieerd wordt als een maandelijks inkomen van 772 euro voor een alleenstaande. Dat staat in het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2005 van de Universiteit Antwerpen. De onderzoekers wijzen erop dat het leefloon bijna 150 euro lager ligt dan dat bedrag. Voor de bepaling van het aantal armen werd in vergelijking met vorige jaren een beroep gedaan op een nieuwe bron, namelijk Europees onderzoek. Een uitsplitsing van het aantal armen tussen Vlaanderen en Wallonië werd vrijdag bij de voorstelling van het jaarboek niet gegeven. Werk blijkt niet langer een garantie tegen armoede. Onder de werkenden bevinden zich 4 tot 6 procent armen. De onderzoekers stellen voorts vast dat de OCMW's steeds vaker het falen van het reguliere beleid op een aantal terreinen (tewerkstelling, opleiding, onderwijs, huisvesting, de consumptiedruk die tot schulden leidt) moeten opvangen. De belangrijkste tekortkoming in het armoedebeleid is het ontbreken van een afstemming tussen de verschillende beleidsniveaus, aldus de onderzoekers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home