Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 29, 2011

Mogelijk nieuw topjaar voor islamitische beleggingen

De verkoop van islamitische effecten zou dit jaar een omzet kunnen realiseren van 31 miljard dollar. Dat zegt Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, chief executive van Maybank Investment. Daarmee zouden de recordniveaus van vier jaar geleden kunnen worden geëvenaard. Er wordt aan toegevoegd dat veel beleggers omwille van de lage instapkosten snel zullen willen investeren in deze sukuk, vooraleer de economische groei de prijzen weer zou opdrijven.

Tijdens de tweede helft van vorig jaar werden voor 10,6 miljard sukuk verkocht. Dat is een stijging met 62 procent tegenover het jaar voordien. Badlisyah Abdul Ghani, chief executive bij CIMB Islamic in Kuala Lumpur, merkt op dat er een grote reeks infrastructuurwerken zijn voorzien, zowel in Maleisië als in de Golfregio, waardoor er volgens hem een grote vraag is naar financiering. Een woordvoerder van Dow Jones voegt er aan toe dat het publiek weliswaar beseft dat de economische situatie nog heel onzeker blijft, maar even goed weet dat de intrestvoeten moeilijk nog lager kunnen gaan.

Het voorbije jaar haalde de verkoop van islamitische effecten een omzet van 17,1 miljard dollar. Abdul Aziz voegt er aan toe dat de pijplijn minstens even sterk is als tijdens de laatste zes maanden van vorig jaar. Onder meer zijn er grote projecten gepland in Saudi-Arabië, waar een budget van 384 miljard dollar voorzien in onderwijs, immobiliën en transport. In Maleisië zijn eveneens een reeks projecten aangekondigd, met onder meer de bouw van een kerncentrale en een ondergronds spoorwegnet. Dergelijke initiatieven zouden de sukuk-markt moeten stimuleren.

Labels: , , , ,

Chinese gasconsumptie stijgt dit jaar met 50 procent

China zal dit jaar 130 miljard kubieke meter gas nodig hebben. Dat is een stijging met 20 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese National Energy Adminstration. Ook vorig jaar werd een groei met 20 procent opgetekend. De Chinese gasproductie zal volgens het rapport dit jaar met 16 procent stijgen tot 110 miljard kubieke meter. Het voorbije jaar werd de Chinese gasproductie met 12 procent opgedreven. Het voorbije jaar importeerde China 9,3 miljoen ton gas. Dat was een stijging met 75 procent tegenover het jaar voordien.

"De verdere uitbreiding van de Chinese gasnetwerken zal ervoor zorgen dat de consumptie de volgende jaren snel blijft stijgen," merkt Wang Siqiang, vice-directeur van de National Energy Administration, op tegenover China Daily. "De economische ontwikkeling van gebieden zoals Bohai Bay, en de delta-regio's van de Yangtze River en Pearl River, zal ook daar het gasverbruik gevoelig opdrijven." Analisten waarschuwen wel dat gas een prijsnadeel heeft tegenover steenkool en wellicht in de toekomst nog duurder zal worden.

Aangezien China op dit ogenblik een piek kent in de verstedelijking en industrialisatie, zal de gasconsumptie volgens Lin Boqiang, directeur van het China Center for Energy Economics Research aan de Xiamen University, de volgende tien jaar meer dan 20 procent stijgen. Xu Bo, analist bij China National Petroleum Corporation, berekende dat China het voorbije jaar 9 miljoen ton gas heeft geproduceerd. Die productie zou volgens hem dit jaar een productieniveau van 19 miljoen ton bereiken.

Labels: , ,

Saudi-Arabië moet vijf miljoen banen creëren

Saudi-Arabië moet de volgende twintig jaar vijf miljoen banen creëren indien de regering wil tegemoetkomen aan de jonge Saudische mannen die tijdens die periode de arbeidsmarkt zullen betreden. Dat heeft Adel Fakieh, Saudisch minister van arbeid, gezegd. Tenzij er niet snel maatregelen worden genomen, dreigt het land volgens Fakieh met een zware werkloosheid geconfronteerd te worden. Hij voert bovendien aan dat ook de lonen dreigen te dalen, aangezien er een grote groep kandidaten zou beschikbaar zijn voor relatief weinig werkplaatsen.

Fakieh stelde dat de Saudische autoriteiten naar een brede waaier van mogelijkheden kijkt om meer banen te creëren. Onder meer wordt daarbij een minimumloon voor binnenlandse werknemers overwogen. Hij voegde er aan toe dat de privésector een contingent van 3 miljoen nieuw banen zou moeten leveren. Volgens Fakieh moet er bij die maatregelen ook voor gezorgd worden dat er vooral gemikt wordt op banen met hogere loonschalen.

Ook riep Fakieh op om de loonkloof tussen binnenlandse werknemers en immigranten te verkleinen. Er moet volgens hem een evenwichtige basis worden gecreëerd. Indien men daar niet in slaagt, zullen werkgevers volgens de Saudische minister de voorkeur blijven geven aan buitenlandse arbeidskrachten. Om dat te bereiken zal Saudi-Arabië volgens de minister het niveau van zijn onderwijs moeten verbeteren, terwijl ook de bestaande regelgeving grondig zou moeten herzien worden.

Labels: , ,

National Trust bereid om Britse bossen te kopen

De Britse National Trust zal zijn verantwoordelijkheid nemen indien de Britse overheid zijn plannen doorvoert om historische bosgebieden te verkopen. Door die verkoop zouden ongeveer 2.500 vierkante kilometer bosgebied in privébezit kunnen komen. Critici werpen echter op dat een dergelijke verkoop een bedreiging voor de natuur zou betekenen en de toegankelijkheid van openbare gebieden voor het publiek zou uithollen. De National Trust zegt echter verscheidene opties te overwegen, waarbij mogelijk de meest kwetsbare gebieden aangekocht zouden worden.

In de plannen van de Britse overheid is onder meer voorzien dat commercieel interessante bosgebieden op lange termijn zouden kunnen worden toegewezen aan houtbedrijven, terwijl gemeenschappen, organisaties en lokale autoriteiten de kans zouden krijgen andere gebieden te kopen of te huren. De Britse regering benadrukte echter dat historisch waardevolle gebieden, zoals New Forest en het Forest of Dean, buiten het commerciële circuit gehouden zouden worden en door organisaties zouden worden beheerd.

"De plannen van de regering betekenen een keerpunt in de Engelse geschiedenis," stelt een woordvoerder van de National Trust tegenover BBC News. "Indien de regering die strategie doorzet, is de National Trust bereid om zijn verantwoordelijkheid te nemen en die gebieden een zekere toekomst te garanderen." Om de kosten van dergelijke operaties te financieren, wordt er echter gezocht naar mogelijke partners. De openbare consultatie rond de plannen van de Britse regering loopt tot half april.

Labels: , ,

Voedingsinformatie bereikt vooral gezonde consumenten

In de Verenigde Staten wil 45 procent van de consumenten dat op de verpakking van voedingsproducten duidelijk het niveau aan calorieën, vetten en zouten wordt aangegeven, zodat ze hulp zouden krijgen bij het vermijden van ongezonde producten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau HealthFocus International. In oktober vorig jaar had het Amerikaanse Institute of Medicine al aanbevolen dat calorieën en een aantal andere ingrediënten op de verpakkingen zouden worden vermeld.

Een dergelijke vermelding zou volgens het Institute of Medicine kunnen helpen om problemen zoals obesitas en aanverwante aandoeningen, zoals hartziektes en diabetes, te bestrijden. Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten in de eerste plaats een vermelding van het aantal calorieën op de verpakking willen zien. Er wordt echter opgemerkt dat obesitas-patiënten het minst geneigd bleken te zijn om aandacht te besteden aan de vermeldingen op de verpakking.

Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 36 procent van de obesitas-patiënten de voedingsinformatie op verpakkingen leest. In de algemene bevolking bedraagt dat gemiddelde 55 procent. Ook gaf 66 procent van de obesitas-patiënten aan op zijn dieet te letten. Bij de algemene bevolking was dat 87 procent. De onderzoekers voeren dan ook aan dat dergelijke vermeldingen op de verpakkingen het minste effect zouden hebben op de bevolkingscategorie die met een gewichtsprobleem wordt geconfronteerd.

Labels: , , ,

China voert eerste onroerende heffingen in

China heeft een eerste onroerende belastingen ingevoerd, in een poging om de recordprijzen voor woningen binnen de perken te houden en de inflatie af te remmen. De belasting wordt ingevoerd voor bezitters van tweede woningen in Shanghai en Chongqing. De belasting, die jaarlijks moet worden betaald, bedraagt tussen 0,4 procent en 1,2 procent van de aankoopwaarde van het pand, afhankelijk van de verhouding van de prijs met de marktgemiddelden. De vastgoedprijzen vormen één van de grote pijlers van de Chinese inflatie.

"De onroerende belastingen zullen een groot psychologisch effect hebben op potentiële kopers," voorspelt Ge Haifeng, onderzoeksdirecteur bij China Real Estate Index System, tegenover BBC News. "Het zou de volgende maanden dan ook bijzonder rustig kunnen blijven op de Chinese vastgoedmarkt." Huang Qifan, burgemeester van Chongqing, stelt dat de heffingen de vastgoedprijzen weliswaar niet onmiddellijk zullen kunnen doen kelderen, maar wel de speculatie op de immobiliënmarkt kunnen tegengaan.

De Chinese vastgoedgroep Shui On Group had onlangs nog ontkend dat er in China sprake was van een vastgoedzeepbel en voegde er aan toe dat de overheidslimieten op de bankkredieten het financieel moeilijker maakte voor de sector. Michael Kibaner, China-specialist bij de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle, merkt echter op dat de heffing niet zozeer gericht is op de woningprijzen, maar wel tegen het speculeren met woningen. Het zal volgens Kibaner voortaan immers geld kosten om een woning ongebruikt in bezit te hebben.

Labels: , ,

Eén op vijf Amerikaanse internetgebruikers volgt online politiek

Ongeveer 21 procent van de Amerikaanse internetgebruikers heeft in de maanden voor de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten gebruik gemaakt van sociale netwerksites zoals Facebook of MySpace voor electorale doeleinden. Ook maakte 2 procent gebruik van Twitter. De onderzoekers voegen er aan toe dat deze politiek actieve sociale mediagebruikers ook meer technologie-gericht zijn dan andere internetgebruikers en ook gemiddeld jonger en hoger opgeleid zijn.

De onderzoekers merken op dat 11 procent van de Amerikaanse internetgebruikers op een sociale netwerksite achterhaalde op welke kandidaat vrienden zouden stemmen. Daarnaast ontving 9 procent op de sociale netwerksites informatie over kandidaten of campagnes, terwijl 8 procent zelf politieke content plaatste. Ook bleek 7 procent zich aan te melden als volgeling van een politieke kandidaat en een even grote groep startte met een politieke groep op een sociale netwerksite.

De resultaten van de verkiezingen werden door 1 procent van de gebruikers op Twitter gevolgd. Er wordt aan toegevoegd dat bij de presidentsverkiezingen de republikeinen op het gebied van internetgebruik nog duidelijk een achterstand hadden op de democraten, maar die kloof inmiddels helemaal hebben gedicht. Er wordt aan toegevoegd dat aanhangers van de Tea Party sneller geneigd waren dan republikeinen of democraten om volgeling te worden van een politieke kandidaat of een politieke groep op te richten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Sara Lee, producent van onder meer Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee, heeft beslist om het bedrijf in twee te splitsen. Er kon geen akkoord bereikt worden over een overnamebod. Sara Lee maakte bekend dat de Amerikaanse vleesactiviteiten tegen begin volgend jaar in een nieuwe vennootschap zullen ondergebracht worden. Van het bedrijf blijven dus enkel de internationale drankactiviteiten over, waar merken als Pickwick en Douwe Egberts deel van uitmaken. Voor de drankactiviteiten moet nog een nieuwe naam verzonnen worden. De divisie vlees en voeding zal onder de bestaande naam worden verder gezet. De opsplitsing komt er nadat een bod van het Braziliaanse vleesverwerkende bedrijf JBS afgewezen werd. Ook een bod van een overnamegroep onder leiding van Apollo Global Management werd geweigerd.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft gemeld dat het jaarsalaris van topman Lloyd Blankfein van 600.000 dollar opgetrokken wordt naar 2 miljoen dollar. Uitvoerend directeur Gary Cohn, financieel directeur David Viniar en de twee vicevoorzitters Michael Evans en John Weinberg zullen dit jaar een loon van 1,85 miljoen dollar uitbetaald krijgen. Ook dat is een verdrievoudiging van de verloning. Die bedragen houden bovendien geen rekening met de bonussen die de toplui bovenop hun loon opstrijken. Een reden voor de verhoging werd niet gegeven. Nochtans zag Goldman Sachs de winst het voorbije jaar met 37 procent afnemen tot 7,7 miljard dollar. De omzet daalde met 13 procent tot 39,2 miljard dollar. Goldman Sachs betaalde het voorbije jaar in totaal 15,38 miljard dollar uit aan salarissen en bonussen. Dat is een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien.


De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang. Dat is gebleken uit een melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hiermee komt een einde aan de geruchtenstroom over de beursgang van het Amerikaanse bedrijf. LinkedIn zou andere grote technologiebedrijven voor willen zijn. Het aantal aandelen en een prijsindicatie zijn nog niet bepaald, wat een waardering van de website moeilijk maakt. In de aanvraag staat een vrijblijvende proforma doelstelling van 175 miljoen dollar. Dat zou een financieel succes betekenen voor oprichter Reid Hoffman, die 21 procent van de aandelen in handen heeft. Sinds de oprichting acht jaar geleden hebben 90 miljoen mensen een profiel aangemaakt op LinkedIn in tweehonderd verschillende landen. De groei van het ledenaantal bedraagt jaarlijks rond de 70 procent. De website wordt maandelijks door 65 miljoen leden bezocht.


De Amerikaanse softwareproducent Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst geboekt van 6,63 miljard dollar. Dat is een daling met 0,03 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling was volgens Microsoft te wijten aan het aarzelende herstel in de verkoop van computers. De omzet steeg met 5 procent tot een kwartaalrecord van 19,95 miljard dollar. Het bedrijf voert aan dat er een sterke verkoop van Office-softwarepakketten en software voor servers werd opgetekend, wat volgens het bedrijf een bewijs is dat bedrijven opnieuw durven investeren in software. Ook de bewegingssensor Kinet realiseert volgens Microsoft goede verkoopcijfer. Sinds de lancering van de Kinect in november vorig jaar, werden er meer dan 8 miljoen exemplaren van het apparaat verkocht.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 6,6 miljard dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Daarmee boekt Ford ook zijn beste resultaat in tien jaar tijd. Alan Mulally, topman van Ford, gaf toe dat de winstcijfers de eigen verwachtingen hebben overtroffen. De omzet steeg met 4 procent naar 120,9 miljard dollar. Ford kon vooral profiteren van de stijgende vraag in eigen land en een sneller groei in Azië. In Europa werd evenwel tijdens de laatste drie maanden van het jaar onverwacht een verlies geboekt van 51 miljoen euro. Over het hele jaar boekte Ford in Europa echter wel een winst van 182 miljoen dollar. Ford wijt de verliezen van het laatste kwartaal aan een dalende verkoop, de hogere grondstofkosten en de hogere aanloopkosten voor nieuwe modellen.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 71 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de hogere olieprijzen en de verbeterde winstmarges bij de divisie raffinage. De omzet steeg van 48 miljard dollar tot 54,03 miljard dollar. De winst uit de upstream-activiteiten, bestaande uit exploratie en productie, steeg van 4,16 miljard dollar naar 4,85 miljard dollar. De downstream-activiteiten bestaande uit raffinage, marketing en transport, leverden een winst op van 742 miljoen dollar. Het jaar voordien hadden die activiteiten nog een verlies van 673 miljoen dollar laten optekenen. Over het hele jaar boekte Chevron een winst van 19 miljard dollar. Dat is een stijging met 81 procent tegenover het jaar voordien.


Het Amerikaanse conglomeraat Honeywell heeft tijdens het vierde kwartaal een winst gerealiseerd van 369 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de winst van 163 miljoen tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 12 procent tot 9,04 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 8 procent tot 33,4 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg van 1,5 miljard dollar tot 2,02 miljard dollar. Dave Cote, chief executive van Honeywell, benadrukte dat de marktomstandigheden tijdens het hele jaar en ook het vierde kwartaal verder zijn verbeterd, waarbij investeringen tot een groei hebben geleid, samen met nieuwe consumenten en nieuwe producten. Honeywell maakte tevens bekend een onderdeel dat onderhoudsproducten maakt voor auto's te verkopen aan het Nieuw-Zeelandse Rank Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 950 miljoen dollar.


De Nederlandse luchthaven Eindhoven Airport heeft een investeringsproject van 26 miljoen euro aangekondigd. De investeringen zijn nodig om het gestegen aantal passagiers beter te kunnen verwerken. Het investeringsbudget zal worden gebruikt voor de uitbreiding van de vertrekhal, de herinrichting van de terminal en de bouw van een hotel. De huidige terminal dateert van zes jaar geleden maar kan de stijgende passagiersstroom niet meer verwerken. Het voorbije jaar maakten ruim 2,14 miljoen reizigers gebruik van de terminal. Toen de terminal in gebruik werd genomen, werden er 900.000 passagiers gesteld. Dit jaar wordt nog eens een groei verwacht van 15 procent. Onder meer Ryanair vliegt op Eindhoven. Gehoopt wordt dat tijdens de tweede helft van dit jaar met de werken zal kunnen worden gestart. Over anderhalf jaar zou de vernieuwde infrastructuur in gebruik genomen moeten kunnen worden.


De Finse biodieselproducent Neste Oil en het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf AngloGold-Ashanti zijn onderscheiden als meest onverantwoordelijke ondernemingen. Dat hebben de organisaties Greenpeace en Berne Declaration bekend gemaakt in de marge van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Het publiek bestempelde Neste Oil, producent van biobrandstoffen uit palmolie, als meest onverantwoorde onderneming. Volgens de milieuorganisaties schendt het bedrijf de rechten van de lokale bevolking in Maleisië en Indonesië, waar voor zijn palmolieplantages grote stukken oerwoud worden gekapt. De prijs van de jury ging naar AngloGold-Ashanti, dat goud delft in Ghana. Het bedrijf wordt onder meer beticht van martelpraktijken van mensen die protesteren tegen de activiteiten van de groep. Andere genomineerden waren British Petroleum, Foxconn, Philip Morris en Axpo.


De Amerikaanse economie heeft het voorbije jaar een verdere opleving gekend. Het Amerikaanse bruto binnenlands product kende het voorbije jaar een stijging met 2,9 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van handel. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product heeft nu opnieuw het peil bereikt dat werd opgetekend voor het uitbreken van de economische en financiële crisis. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd een groei met 3,2 procent opgetekend. De Verenigde Staten slagen er op die manier in om als eerste de verliezen van de economische crisis te verteren. De Amerikaanse economie is nu 0,1 procent groter dan aan de vooravond van de recessie. De groei werd onder meer gedragen door de grotere consumptie, die het voorbije jaar een toename heeft gekend met 4,4 procent. Door de resultaten mag er volgens het ministerie van handel ook met optimisme naar het nieuwe jaar worden gekeken.


De Amerikaanse Financial Crisis Inquiry Commission is er niet in geslaagd om een duidelijke oorzaak aan te stippen voor de financiële crisis van drie jaar geleden. Het oordeel van de zes democraten in de parlementaire commissie is opvallend hard. De democraten leggen de schuld vooral bij het te machtige Wall Street en het gebrek aan regulering. Maar de vier republikeinse commissieleden weigerden hun handtekening te zetten, waardoor het politieke belang van het rapport ondergraven werd. Zij houden de banken uit de wind en leggen de schuld eerder bij een samenloop van omstandigheden. Eén commissielid kwam zelfs met een eigen rapport dat de schuld vooral bij het huizenbeleid van de overheid legt. In het dossier staat wel vermeld dat Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, tegenover de commissie getuigd heeft dat op het hoogtepunt van de crisis twaalf van de dertien grote Amerikaanse financiële instellingen op instorten stonden.


Nippon Steel en JFE Holdings, de twee grootste staalfabrikanten van Japan, hebben hun winstverwachtingen voor het lopende jaar, dat eind maart eindigt, scherp naar beneden bijgesteld. De bedrijven hebben naar eigen zeggen last van de sterk gestegen prijzen van ijzererts en steenkool. De voorbije twee jaar zijn de prijzen van ijzererts meer dan verdubbeld. De staalfabrikanten kunnen deze hogere kosten moeilijk doorrekenen aan hun afnemers. Nippon Steel rekent nu voor het gebroken boekjaar op een nettowinst van 95 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 837 miljoen euro. In oktober was nog uitgegaan van een winst van 130 miljard yen. JFE Holdings verlaagde zijn winstverwachting van 110 miljard yen tot 70 miljard yen. Nippon en JFE Holdings zijn respectievelijk de vierde en vijfde staalfabrikant ter wereld. Analisten verwachten dat de prijs van steenkool met mogelijk 78 procent kan stijgen. Door de overstromingen in Queensland is de productie grotendeels stilgevallen.


De werkloosheid in Spanje is in het laatste kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 20,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau in dertien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek. In het derde kwartaal van vorig jaar kende de werkloosheid in Spanje nog een lichte daling tot 19,8 procent. In het laatste kwartaal van het jaar voordien was 18,8 procent van de Spanjaarden werkloos. Spanje heeft veruit het hoogste werkloosheidspercentage in de eurozone, waar in november vorig jaar gemiddeld 10,1 procent van de beroepsbevolking geen baan had. In de afgelopen decennia lag de werkloosheid in Spanje nooit lager dan 8 procent. De Spaanse economie kwam in een zware crisis, nadat de Spaanse vastgoedmarkt onder de druk van de financiële crisis was ingestort. Ook het voorbije jaar vertoonde de Spaanse economie nog maar nauwelijks tekenen van groei.


Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 3,42 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. De winst steeg met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Samsung heeft de winststijging vooral te danken aan de sterke vraag naar smartphones. De omzet klom met 6,7 procent naar bijna 41,9 biljoen won. Samsung is de grootste producent van geheugenchips en lcd-schermen ter wereld. Op de markt van de mobiele telefonie staat het Koreaanse concern op een tweede plaats, na het Finse Nokia. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar zijn de winstmarges van Samsung teruggelopen. De sterke concurrentie in de sector zet de prijzen voor computerchips en lcd-beeldschermen sterk onder druk.


De Griekse minister van financiën George Papaconstantinou heeft het idee geopperd om het geld van het Europees Stabilisatiefonds (EFSF) aan te wenden om een deel van de Griekse schuld op te kopen. Op die schuld rusten zware intrestvoeten. Het idee ligt volgens de Griekse minister op tafel, maar maakt geen deel uit van officiële besprekingen binnen de eurozone. De Franse minister van economie Christine Lagarde bevestigde de gesprekken, maar voegde er aan toe dat er daarover nog geen algemene consensus bestond. Griekse waardepapieren worden door de Griekse obligaties worden momenteel door de drie grote kredietbeoordelaars beschouwd als rommelobligaties. Dat betekent dat elke obligatie-uitgifte gepaard gaat met hoge intrestvoeten om de investeerders over de brug te halen. Het Europees stabilisatiefonds daarentegen krijgt van de ratingbureaus de hoogste waardering 'en kan tegen heel gunstige voorwaarden geld ophalen.


Meer Nieuws

Friday, January 28, 2011

In Russische onderwijs is patriottisme belangrijker dan wiskunde

Er is grote kritiek op de hervormingsplannen in het Russische onderwijs. Daarbij wordt opgemerkt dat de plannen van het Russische ministerie van onderwijs en onderzoek zullen leiden tot opleidingsinstituten voor zombies. In de plannen van de Russische overheid zijn onder meer lessen in patriottische opvoeding voorzien. De tegenstanders merken op dat het nieuwe programma tieners niet zal opleiden, maar een hersenspoeling vormt om generaties trouwe dienaars voor de overheid te vormen. Volgens hen zal de geschiedenis worden vervalst om het patriottisme te dienen.

Eén van de initiatiefnemers van de wet noemde patriottisme belangrijker dan wiskunde of natuurkunde. Het nieuwe systeem zou dit najaar worden ingevoerd. Het bestaande Russische schoolsysteem was compleet verouderd. Het lespakket bestaat uit vijftien onderwerpen, waarvan de meeste verplichte leerstof zijn. Alleen in een aantal gespecialiseerde scholen kunnen studenten zich toeleggen op specifieke materies. Dat oude schoolsysteem werd echter als te strikt bestempeld, terwijl de overvloed aan onderwerpen de studenten met een overlast aan werk zou opzadelen.

Na de hervorming blijven nog drie verplichte vakgebieden over. Daarbij wordt de nadruk gelegd op fysieke opvoeding, algemene veiligheid en het nieuwe pakket Rusland in de wereld. Daarnaast kan er gekozen worden tussen zes andere vakgebieden. Daarbij kan gekozen worden tussen Russische literatuur, buitenlandse talen, sociale wetenschappen, wiskunde, natuurwetenschappen en cultuur of een andere specialisatie die de school heeft uitgekozen. Voorstanders stellen dat Rusland door de hervorming dichter bij het westerse onderwijs komt.

Labels: ,

Ontwikkelaars applicaties kijken steeds meer naar Android

Het besturingssysteem Android van Google geniet bij ontwikkelaars van applicaties een groeiende populariteit. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau IDC en het applicatiebedrijf Appcelerator. Daarbij wordt opgemerkt dat de applicaties voor Android zoals bij smartphones als tablets de kloof met Apple aan het verkleinen zijn. Verder gaven de respondenten aan dat ze verwachten dit jaar drie keer zoveel applicaties te ontwikkelen voor in totaal vier verschillende apparaten.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 74 procent van de ontwikkelaars geïnteresseerd zegt te zijn in het ontwikkelen van een applicatie voor Android-tablets. Dat is een stijging met 12 procentpunt tegenover drie maanden voordien. Bij de iPad wordt een stijging met 3 procentpunt opgetekend, maar Apple blijft met een score van 87 procent nog wel duidelijk koploper. De grootste stijger is de PlayBook van Research In Motion (RIM), de producent van Blackberry. Inmiddels zegt 28 procent van de ontwikkelaars geïnteresseerd te zijn in Playbook. Dat is een stijging met 16 procentpunten.

Ook op het gebied van smartphones loopt Android zijn achterstand in. Hier zegt 87 procent van de respondenten een applicatie te willen maken voor het besturingssysteem van Google. Dat is een stijging met 5 procentpunten. De iPhone van Apple trekt echter nog altijd de belangstelling van 92 procent. Windows Phone 7 scoort beduidend minder, maar kent wel een gevoelige groei. Daar werd een stijging met 8 procentpunt tot 36 procent opgetekend. De stijging is volgens de ontwikkelaars vooral te danken aan het feit dat de lancering een groter succes kende dan werd verwacht.

Labels: , , ,

Flexibel werken bespaart uitstoot met 25 procent

Nieuwe arbeidsvormen reduceren de uitstoot van koolstofdioxide met gemiddeld 25 procent per medewerker. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vodafone Nederland. Jaarlijks kan er op die manier per medewerker een uitstoot van 750 kilogram koolstofdioxide worden vermeden. Sinds twee jaar biedt Vodafone Nederland 1.200 medewerkers de kans om mobiel te werken, waarbij de betrokkenen zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.

"Ook stimuleert het bedrijf met zijn beleid het openbaar vervoer," meldt het webmagazine hrpraktijk.nl. "Onder meer bevinden de kantoren zich vlakbij stations, is de leasevloot met de helft gereduceerd en moeten medewerkers en bezoekers vaak betalen om te parkeren bij de kantoren." De helft van de medewerkers heeft een woon-werkafstand van meer dan vijfendertig kilometer. De meerderheid van de medewerkers komt met de auto naar het werk. Het woon-werkverkeer vertegenwoordigt 77 procent van de totale uitstoot van koolstofdioxide door medewerkers.

Door thuis te werken of op een ander tijdstip te reizen, kunnen medewerkers veel koolstofdioxide besparen en bijdragen aan de vermindering van files. Naast een beperking van het woon-werkverkeer is er ook besparing van de uitstoot mogelijk door minder kantoorruimte. Dat compenseert volgens het rapport ruimschoots de uitstoot door het thuiswerken en het gebruik van snelle mobiele internetverbindingen. Vodafone wijst erop dat mobiel werken ook bedrijfseconomisch en sociaal voordelen oplevert.

Labels: , ,

Marketing heeft cruciale invloed op smaakpalet van kinderen

De kennis en consumptie van fastfood door kinderen heeft een belangrijke impact op hun smaakpalet en de voorkeur voor voedingsproducten die hoge niveaus aan suikers, zout en vetten omvatten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Oregon. De onderzoekers voegen er aan toe dat kinderen met een gedetailleerd mentaal beeld van merken van fastfood en frisdranken, ontwikkeld door reclame en ervaring, in hun palet een grotere voorkeur voor suiker, vet en zout hebben.

"Wanneer men de obesitas-epidemie wil aanpakken, moet men ook de voorkeuren van de consument veranderen," merkt onderzoeksleider Bettina Cornwell op tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "Het onderzoek geeft aan dat er daarbij in belangrijke mate aandacht moet worden besteed aan de ontwikkeling van het palet. Om daarop echter een wezenlijke impact hebben, moet er gestart worden met jonge kinderen. Een vroeg ingrijpen kan de vorming van hun palet in een gezondere richting sturen."

"Uit het onderzoek blijkt dat marketing niet alleen tot een merkvoorkeur leidt, maar ook fundamenteel het smaakpalet kan kinderen kan veranderen om de voorkeur van minder gezonde voeding te stimuleren," voert Cornwell nog aan. "De marketing moet dan ook zijn rol in de vorming van merkvoorkeuren in de voedingssector kritisch onder de loep nemen. Indien men resultaat wil bereiken, moet er vroeger worden ingegrepen. Daarin zou het politieke beleid een belangrijke rol moeten spelen."

Labels: , ,

Londens theater kijkt terug op verrassend succesvol jaar

De theatersector van het Londense West-End heeft een uitstekend jaar achter de rug, ondanks de economisch moeilijke omstandigheden. Dat blijkt uit cijfers van de Society of London Theatre (Solt). Daarbij blijkt dat de ticketverkoop van de sector het voorbije jaar met 1,5 procent tot 512,3 miljoen pond is gestegen. Er werden het voorbije jaar echter wel 600.000 bezoekers minder geteld dan het jaar voordien. In totaal verkochten de Londense theaters 14,2 miljoen tickets. De terugval is volgens Solt uitsluitend te wijten aan de slechte weersomstandigheden.

Solt merkt op dat de inkomsten van de Londense theatersector voor het zevende jaar op een rij een stijging kennen. "De sterke resultaten zijn te danken aan de aantrekkingskracht van de unieke Londense mix van commercieel en gesubsideerd theater, maar ook aan de blijvende investering van de sector in nieuwe mensen en materiaal," merkt Nico Burns, voorzitter van Solt, op tegenover BBC News. "Een lange reeks uitstekende producties heeft ervoor gezorgd dat een groot gedeelte van het publiek zich gedwongen voldoende om naar theater te gaan."

Nica Burns voegt er aan toe dat de resultaten een complete verrassing waren, rekening houdend met de wereldwijde economische crisis en het rampzalige gebrek aan transportmogelijkheden in Londen tijdens de sneeuwperiode rond kerstmis. "De mensen werden niet tegen gehouden door de sneeuw, maar door een gebrek aan transport," merkte ze op. Het voorbije jaar werden in Londen in totaal 18.615 theatervoorstellingen gestegen. Dat is een nieuw record. Het aantal toeschouwers steeg met 2 procent. Bij de musicals werd echter een terugval met 3 procent opgetekend.

Labels: ,

Verkoop Porsche Midden-Oosten met 20 procent gestegen

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft het voorbije jaar 6.842 auto's verkocht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (Mena). Dat is een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Een woordvoerder van Porsche Middle East and Africa stelt dat die cijfers aantonen dat de sportwagenconstructeur in de regio opnieuw met zijn snelle groei heeft aangeknoopt. De Porsche Cayenne vertegenwoordigde meer dan de helft van de totale verkopen. Het model heeft sinds zijn introductie op de Mena-markt acht jaar geleden al meer dan 24.000 exemplaren verkocht.

De grootste groei werd het voorbije jaar opgetekend in Qatar, waar een toename met 70 procent werd opgetekend. Porsche heeft op de Qatar Motor Show dan ook een specifiek Panamera-model gelanceerd dat exclusief in het Midden-Oosten zal worden verkocht en dat ook met een specifiek lakwerk en interieur speciaal gericht is op Arabische klanten. Qatar heeft ook een belang van 10 procent in de Duitse autoconstructeur. Het emiraat is dan ook een betrokken partij in de fusie tussen Porsche en Volkswagen.

De fusie tussen beide Duitse groepen wordt op dit ogenblik in de Verenigde Staten geblokkeerd, nadat investeerders hadden opgeworpen dat Porsche hen had misleid met een poging drie jaar geleden om Volkswagen over te nemen. Die klachten zijn door een Amerikaanse rechter verworpen, zodat verwacht wordt dat de fusie tegen het einde van het jaar zal kunnen worden afgerond. Een woordvoerder van Qatar Holding merkte op dat de fusie voordelen zal opleveren voor alle betrokken partijen.

Labels: , ,

Europese Unie is Londense luchtvervuiling beu

De Britse regering heeft nog amper enkele weken om de Europese Unie ervan te overtuigen dat de luchtvervuiling in Londen tot de vereiste normen zal kunnen worden teruggebracht. Indien die geplande maatregelen niet voldoen aan de Europese eisen, dreigt er een juridische procedure. Dat heeft Janez Potocnik, Europees Commissaris voor leefmilieu, tijdens een bezoek aan de Britse hoofdstad laten verstaan. In juni vorig jaar had Groot-Brittannië van de Europese Commissie een laatste waarschuwing gekregen voor de luchtvervuiling in Londen en Gibraltar.

"In die twee regio's is de aanwezigheid van stofdeeltjes gevoelig hoger dan de maximale Europese norm," aldus BBC News. "Over een maand zal de Europese Commissie bepalen of de Britse regering nog tot midden juni tijd krijgt om aan de normen te voldoen." Groot-Brittannië bevindt zich volgens Potocnik inmiddels in een tweede stadium van de gerechtelijke procedure, die in totaal uit zes stappen bestaat. Potocnik merkte op dat er tegen twintig lidstaten procedures zijn opgestart wegens slechte luchtkwaliteit.

Slovenië en Zweden zijn inmiddels doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Landen die niet voldoen aan de vereisten, kunnen zware boetes oplopen. De stofdeeltjes kunnen volgens de Europese Commissie leiden tot aandoeningen zoals astma, hartziektes, longaandoeningen en een voortijdig overlijden veroorzaken. Een studie in opdracht van de Londense burgemeester Boris Johnson had vorig jaar al uitgewezen dat de luchtvervuiling in Londen tot 4.267 voortijdige overlijdens lijdt.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het veilinghuis Christie's heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard pond. Dat is een stijging met 53 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee realiseert Christie's, het grootste veilinghuis van de wereld, de grootste omzet uit zijn geschiedenis, die bijna tweehonderdvijftig jaar teruggaat. Het succes is volgens Christie's voor een belangrijk deel toe te schrijven aan nieuwe verzamelaars en investeerders uit China. Het record markeert volgens het veilinghuis ook een krachtig herstel van de markt voor kunst sinds de economische crisis. Steven Murphy, topman van Christie's, zegt tekenen te zien dat ook dit jaar een gunstige evolutie zal kennen. De grootste winsten haalde het veilinghuis uit de markt van naoorlogse en hedendaagse kunst. De opbrengst uit die sectoren bedroeg 603 miljoen pond. Dat is een stijging met 147 procent tegenover het jaar voordien. Bij Aziatische kunst werd een stijging met 115 procent tot 570 miljoen pond opgetekend.


Het Zwitserse farmaconcern Novartis heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,97 miljard dollar. Dat is een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 14 procent tot 50,62 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal daalde de winst echter met 2 procent tot 2,77 miljard dollar. De terugval blijkt voor een groot deel te wijten aan de 789 miljoen dollar aan eenmalige kosten die Novartis moest boeken voor herstructureringen in de Verenigde Staten en Duitsland. Daarnaast is de verkoop van vaccins tegen de Mexicaanse griep ook sterk gedaald ten op zichte van een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht Novartis opnieuw een omzetgroei van meer dan 10 procent. Joe Jiminez, topman van Novartis, stelt echter dat de marktomstandigheden bijzonder moeilijk blijven. Alleen al de Amerikaanse prijsdrukkende maatregelen zullen dit jaar volgens Jiminez een impact van 700 miljoen dollar hebben op de verkoop.


De Verenigde Staten zullen dit jaar een begrotingstekort van 1.480 miljard dollar inschrijven. Dat is de conclusie van een rapport van het Congressional Budget Office van het Amerikaanse Congres. Daarmee zou een nieuw record worden gevestigd, ter wijten aan stimuleringsuitgaven, belastingkortingen en een zwakke economie. Het vorige record dateert van twee jaar geleden, toen een tekort van 1.416 miljard dollar werd ingeschreven. Vorig jaar bedroeg het tekort op de begroting 1.294 miljard dollar. In een eerdere raming taxeerde het Congressional Budget Office het tekort nog op 1.070 miljard dollar. Het grotere gat op de begroting wordt vooral veroorzaakt door de verlenging van de belastingkortingen die president George Bush afkondigde. Volgens het rapport komt het tekort voor volgend jaar voor de vierde keer op rij boven de 1.000 miljard dollar uit.


De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) wil geen gebruikmaken van nieuwe staatsleningen ter waarde van 14 miljard dollar, die door het Amerikaanse ministerie van energie zijn voorzien voor de ontwikkeling en promotie van milieuvriendelijke technologieën. Het concern heeft naar eigen zeggen voldoende middelen om te kunnen investeren in zuinigere en elektrische auto's. Het terugtrekken van de leningaanvraag is volgens Ed Welburn, ontwerpdirecteur bij General Motors, consistent met het beleid van het concern om zo weinig mogelijk schulden op de balans te hebben staan. Het besluit is volgens hem genomen op basis van het interne vertrouwen in de algemene vooruitgang van General Motors en de sterke wereldwijde prestaties. General Motors heeft drie kwartalen op rij winst gemaakt. Het concern had de leningen aangevraagd om fabrieken aan te passen voor de bouw van brandstof-efficiënte wagens.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 745 miljoen euro. Dat is een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Stephen Elop, topman van Nokia, gaf toe dat het Finse bedrijf moeilijk heeft met het bekampen van de concurrentie, zoals de iPhone van Apple. Elop merkte op dat de industrie is veranderd en het wordt volgens hem hoog tijd dat ook Nokia sneller verandert. Het marktaandeel van Nokia staat al ruim drie jaar onder druk. Midden februari zal Nokia zijn nieuwe strategie bekend maken. De kwartaalomzet steeg met 6 procent tot 12,6 miljard euro. Het bedrijf heeft nu nog een marktaandeel van 31 procent, tegenover 35 procent vorig jaar. Over het hele jaar daalde de winst met 9 procent tot 3,2 miljard euro. De omzet daalde met 4 procent tot 42,5 miljard euro.


Het internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 312 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 153 miljoen dollar. De omzet daalde echter met 4 procent tot 1,21 miljard dollar. Die achteruitgang is onder meer te wijten aan het partnership dat Yahoo heeft aangegaan met Microsoft rond zoekopdrachten. Dat moet de overhead-kosten van Yahoo terugdringen en werknemers vrijmaken voor andere opdrachten, maar het internetbedrijf moet in ruil wel 12 procent van zijn reclame-inkomsten aan Microsoft afstaan. Tim Morse, chief financial officer van Yahoo, stelde dat het internetbedrijf op de goede weg is. Hij stelde dat Yahoo zich tot een ander bedrijf transformeert, wat volgens hem enige tijd in beslag neemt. Het bedrijf waarschuwde wel dat zijn netto-omzet tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4 procent tot 10 procent lager zou liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het Japanse technologieconcern NEC en de Chinese computer-producent Lenovo hebben aangekondigd een joint venture op te richten. Door de samenwerking krijgt Lenovo de kans om zijn activiteiten in Japan, de derde grootste computermarkt van de wereld, uit te breiden. Het Japanse NEC krijgt door de joint venture de mogelijkheid om de kosten van zijn computer-activiteiten, die de voorbije twee jaar verlieslatend waren, terug te schroeven. Het partnership moet voor beide partijen schaalvoordelen opleveren. Lenovo krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent in de joint venture. NEC heeft een belang van ongeveer 18 procent op de Japanse computermarkt. Lenovo heeft ruim 25 procent van de Chinese computermarkt in handen. De joint venture zou de partners de mogelijkheid moeten bieden om de concurrentie aan te gaan met marktleiders zoals Hewlett-Packard.


De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 620 miljoen euro. De kwartaalwinst lag 11 procent lager dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Die daling was vooral het gevolg van de hoge katoenprijs. De katoenprijzen kenden het voorbije jaar een gevoelige stijgen door de vrees dat het aanbod de groeiende vraag, vooral vanuit China, niet zou kunnen volgen. De stijgende kosten hebben vooral gevolgen voor ketens die goedkope kleding verkopen. Zij kunnen de extra kosten moeilijk doorrekenen aan hun klanten, zeker aangezien veel consumenten door de crisis hun budgetten onder controle proberen te houden. De omzet steeg met 6 procent tot 29,7 miljard euro. Over het hele jaar steeg de winst met 14 procent tot 18,7 miljard Zweedse kroon. De jaaromzet steeg met 7 procent naar 108,5 miljard Zweedse kroon.


De Nederlandse retailgroep Macintosh - het moederconcern boven ketens zoals Belcompany, Brantano, Kwantum en Scapino - heeft tijdens de tweede helft van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 600 miljoen euro. Dat is een stijging met 3,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In de mode-divisie werd een omzetstijging met 7,9 procent opgetekend, maar bij de meubel-afdeling moest een terugval met 2,9 procent worden genoteerd. De divisie automotive en telecom meldde een lichte daling met 0,7 procent. Over het hele jaar steeg de omzet van Macintosh met ruim 1 procent tot 1,13 miljard euro. De Nederlandse retailgroep zegt te verwachten dat de bedrijfswinst over het voorbije jaar 20 procent hoger zal uitkomen dan het resultaat van 44,7 miljoen euro dat een jaar eerder werd behaald.


De autobouwer Toyota, de grootste autoconstructeur van de wereld, roept op zijn Japanse thuismarkt meer dan 1,2 miljoen voertuigen terug wegens mogelijke brandstoflekken. De terugroepactie heeft betrekking op zestien modellen, waaronder de Voxy en de Noah. In het buitenland worden 421.000 exemplaren teruggeroepen. Vooral de Verenigde Staten, Duitsland en in mindere mate Rusland en Nieuw-Zeeland worden getroffen door de maatregel. In de brandstofleiding kunnen door het defect kleine scheurtjes ontstaan. Als de scheurtjes doorzetten, kan dat lekkages veroorzaken. In Japan zijn volgens het Japanse ministerie van transport 140 meldingen binnengekomen. In geen van de gevallen had het defect een ongeluk veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat de Japanse autobouwer over moet gaan tot soortgelijke acties. Ruim een jaar geleden werden wereldwijd meer dan 10 miljoen voertuigen teruggeroepen wegens problemen met onder meer gaspedalen, vloermatten en remmen.


Bij de BBC World Service worden 650 banen geschrapt. Het gaat om meer dan een kwart van het totale personeelsbestand van de wereldomroep van de Britse mediamaatschappij. Door de aangekondigde besparingen van de Britse regering, moet ook de openbare omroep inleveren. Het budget van de BBC zal jaarlijks met 46 miljoen pond worden teruggeschroefd. Bovendien moet de omroep zich voorbereiden om het einde van de directe subsidiëring door de Britse regering. Die overheidssteun valt over drie jaar weg. Daarna zal de omroep worden gefinancierd met het kijkgeld dat door elk Brits gezin met een televisie moet worden betaald. BBC World Service, die bijna tachtig jaar geleden werd opgericht, kost jaarlijks 272 miljoen pond en heeft wereldwijd 180 miljoen kijkers en luisteraars. De BBC World Service schat door de bezuinigingen wereldwijd 30 miljoen kijkers te verliezen.


Het Italiaanse modehuis Prada wil een notering op de beurs van Hongkong. Het bedrijf verkiest voor de beursgang, die mogelijk 6 miljard euro kan opleveren, het snelgroeiende China boven thuishaven Milaan. Als de notering doorgaat, wordt Prada het eerste Italiaanse bedrijf op de beurs in Hongkong. Prada, ook bekend van de merken Miu Miu en Car Shoe brands, denkt al jaren aan een beursnotering, maar moest die plannen door de slechte marktomstandigheden steeds opnieuw uitstellen. Volgens Italiaanse bronnen zou de beursgang in juni of juli plaats kunnen vinden. China is de snelst groeiende markt voor luxegoederen van de wereld. Het concern lijkt te hebben gekozen voor Hongkong omdat de potentiële beurswaarde daar hoger ligt dan in Milaan. Analisten waarschuwen echter dat investeerders uit Europa en de Verenigde Staten hierdoor zouden kunnen worden afgeschrikt.


Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,09 miljard dollar. Dat is een daling met 60 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, maar die terugval is grotendeels te wijten aan een eenmalige last van ongeveer 2,7 miljard dollar wegens een wijziging in de boekhoudmethode van de pensioenberekeningen. Die wijziging kadert binnen een breder initiatief om de resultaten transparanter te maken. De kwartaalomzet steeg met 2,1 procent tot 31,36 miljard dollar. Het concern sloot tijdens het vierde kwartaal 2,8 miljoen nieuwe abonnees aan. Daardoor heeft AT&T op dit ogenblik 95,5 miljoen abonnees. Dat is een stijging met 12 procent tegenover vorig jaar. Bij de mobiele telefonie werden 400.000 nieuwe klanten aangesloten. AT&T was in het afgelopen kwartaal voor het laatst de exclusieve aanbieder van de populaire iPhone van Apple in de Verenigde Staten.


Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 829 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 983 miljoen dollar. Door de dalende verkoop bij een aantal types gevechtsvliegtuigen daalden de winsten van de luchtvaartdivisie met bijna 4 procent tot 410 miljoen dollar. De verkoop van nieuwere types konden de verliezen niet compenseren, omdat de winstmarges inmiddels kleiner zijn geworden. De omzet steeg met 5 procent tot 12,8 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei van 4,1 tot 45,8 miljard dollar opgetekend. De jaarwinst daalde echter van 3 miljard dollar naar 2,93 miljard dollar. Het bedrijf verkocht vorig jaar zijn divisie Enterprise Integration Group en verwacht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ook dochter Pacific Architects and Engineers te kunnen afstoten.


Het Amerikaanse concern Caterpillar, de grootste machinefabrikant van de wereld heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 968 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een winst geboekt van 232 miljoen dollar. Caterpillar kon tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar naar eigen zeggen sterk profiteren van een sterke ordergroei in vooral Azië en Zuid-Amerika. Caterpillar zegt echter ook positiever geworden te zijn over de economische groei in de geïndustrialiseerde markten zoals Noord-Amerika, Europa en Japan. De omzet van Caterpillar, producent van onder meer graafmachines, mijnbouwtrucks en zware dieselmotoren, steeg met 62 procent tot 12,8 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de winst tot 2,7 miljard dollar vergeleken, tegenover 895 miljoen dollar het jaar voordien. De omzet steeg met 31 procent tot 42,6 miljard dollar.


Meer Nieuws

Thursday, January 27, 2011

Toestemming voor begin werken aan Braziliaanse dam Belo Monte

Het Braziliaanse milieudepartement Ibama heeft zijn toestemming gegeven voor de aanvang van de werken voor de aanleg van een grote dam in het Amazone-bekken. In de toestemming is het rooien voorzien van een bosgebied op de site van de geplande hydro-elektrische dam van Belo Monte. Nadien moet er nog een toelating volgen voor de daadwerkelijke bouw van de dam. Belo Monte zou de derde grootste dam van de wereld moeten worden. Een definitieve beslissing voor de bouw werd in augustus vorig jaar genomen, na jaren van protest tegen de werken.

Volgens de recente toestemming zal een bosgebied van 238 hectaren kunnen gerooid worden. Volgens een aantal bronnen blijven er echter nog heel wat juridische problemen. De Braziliaanse regering voert echter aan dat het project noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling en stelt dat de centrale werkgelegenheid zal creëren. Volgens milieugroepen vormt de dam echter een bedreiging voor het voortbestaan van een aantal inlandse stammen. Bovendien zouden ongeveer 50.000 mensen thuisloos worden.

De dam zou een lengte krijgen van 6 kilometer. Belo Monte zou een gebied van ongeveer 500 vierkante kilometer onder water zetten. De centrale zou een capaciteit krijgen van 11.000 megawatt. Alleen de Chinese Drieklovendam en het Braziliaans-Paraguayaans Itaipu zijn nog groter dan Belo Monte. De aanbesteding van het project werd tot nu toe drie keer geblokkeerd, tot een rechtbank vorig jaar het contract toewees aan het consortium Norte Energia, dat wordt geleid door het staatsbedrijf Companhia Hidro Eletrica do Sao Francisco.

Labels: , , , ,

Al Jazeera verlengt samenwerking met internationale voetbalfederatie

Televisiezender Al Jazeera Sport heeft zijn contract met de Federation Internationale de Football Associations (Fifa) verlengd. Daardoor loopt het televisiecontract over de volgende drie wereldkampioenschappen. Het huidige contract loopt af na het volgende wereldkampioenschap over drie jaar in Brazilië. Het is het eerste televisiecontract dat de internationale voetbalfederatie sluit voor de twee daaropvolgende wereldkampioenschappen. Door de overeenkomst is Al Jazeera ook verzekerd van de televisierechten op het wereldkampioenschap in zijn thuisland Qatar.

Het contract met Al Jazeera geld voor alle uitzendingen op kabel, satelliet, mobiele platformen en breedband op drieëntwintig markten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Bovendien heeft Al Jazeera beloofd dat de wedstrijden van het wereldkampioenschap in Qatar aan een breed publiek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ter beschikking worden gesteld. Al Jazeera heeft sinds twee jaar een contract met de internationale voetbalfederatie. Financiële details over het nieuwe contract werden niet bekend gemaakt.

Jerome Valcke, secretaris-generaal van de internationale voetbalfederatie, zegt tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika een uitstekende samenwerking gehad te hebben met Al Jazeera, dat volgens hem aan al zijn toezeggingen tegemoet is gekomen. Hij voegde er aan toe dat de internationale voetbalfederatie het wereldkampioenschap voor zoveel mogelijk mensen in de wereld toegankelijk wil maken en daarin voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika in Al Jazeera een bijzonder sterke partner heeft.

Labels: , , ,

Litouwen vraagt Europees optreden tegen Gazprom

Litouwen heeft aan de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek op te starten wegens marktmisbruik door het Russische gasbedrijf Gazprom. Arvydas Sekmokas, minister van energie van Litouwen, vraagt dat de Europese Commissie van Gazprom zou eisen dat bij de gasbevoorrading een transparant, redelijk en ondiscriminerend beleid zou hanteren. Gazprom maakte vorige maand bekend dat Litouwen, in tegenstelling tot buurlanden Letland en Estland geen kortingen op zijn gasfactuur zou krijgen.

Reden voor het schrappen van de korting zou de beslissing van Litouwen zijn geweest om zijn gasindustrie te herschikken. Litouwen maakte eerder bekend voor 1.000 kubieke meter Russisch gas ongeveer 100 dollar meer te moeten betalen dan Duitsland. "Litouwen wordt gestraft omdat het land de concurrentie probeert te verhogen en een Europese gasmarkt probeert te creëren," merkt minister Sekmokas op. "Gazprom probeert de potentiële concurrentie uit te schakelen en de vorming van een eengemaakte Europese gasmarkt te verstoren."

Litouwen besliste in mei vorig jaar om de gasverkoop en de infrastructuur-eigendom van zijn gasbedrijf Lietuvos Dujos op te splitsen. Dat leverde het land heel wat kritiek op van het Russische Gazprom en het Duitse Eon, de meerderheidsaandeelhouders van Lietuvos Dujos. De maatregel vormt volgens de Litouwse regering echter een onderdeel van het streven van de Europese Commissie om dominante energiebedrijven te verplichten hun transportnetwerken open te stellen voor concurrenten.

Labels: , , , ,

Duitsland stopt financiële hulp vaan fonds besmettingsziektes

Duitsland is gestopt met zijn betalingen aan Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria. Het fonds wordt in verband gebracht met corruptie. Duitsland reserveerde een jaarlijks bedrag van meer dan 200 miljoen euro voor het fonds, dat jaarlijks over een budget van meer dan 20 miljard dollar beschikt. Daarmee was Duitsland de derde grootste donor van het Global Fund, dat ondersteuning krijgt van de Verenigde Naties. Er wordt echter beweerd dat de controle op die fondsen in een aantal landen veel te wensen overlaat. Mogelijk zouden miljarden dollars hulpgelden zijn verdwenen.

Het Global Fund erkent dat er gevallen van corruptie zijn ontdekt, maar het zou om kleinschalige fraude gaan. Het Global Fund is de belangrijkste financier van de strijd tegen de drie ziektes. De betichtingen over corruptie waren naar voor gekomen in een rapport van het persbureau Associated Press. Dirk Niebel, Duits minister van ontwikkelingssamenwerking, stelt dat er een doorgedreven onderzoek moet komen naar de corruptie-betichtingen. De aantijgingen moeten volgens hem bijzonder ernstig worden genomen.

"Tot er geen absolute duidelijkheid is gecreëerd, schort Duitsland elke verdere betaling op," benadrukte Niebel. Er zou een bedrag van 34 miljoen dollar spoorloos zijn als gevolg van documentvervalsing, boekhoudkundige manipulaties en fraude. Een woordvoerder van het Global Fund zegt dat Duitsland steeds volledig op de hoogte is gehouden van alle maatregelen die werden genomen om de misbruiken te bestrijden en de fondsen te recupereren. Hij beloofde dat alle vragen van Duitsland tijdens een volgende ontmoeting beantwoord zullen worden.

Labels: , , , , , ,

Inkomsten Amerikaanse krantensites met bijna 10 procent gestegen

De websites van de Amerikaanse kranten hebben tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar gemiddeld 105,3 miljoen bezoekers per maand ontvangen. Dat blijkt uit cijfers van het bureau ComScore. Daarbij werd een totaal van 3,4 miljard minuten en 4,1 miljard pageviews per maand opgetekend. Dat komt per bezoeker overeen met ongeveer 32,3 minuten en 38,9 pageviews per maand. ComScore voegt er aan toe dat de websites van de Amerikaanse kranten op dit ogenblik 62 procent van de totale online populatie van de Verenigde Staten bereiken.

"Bovendien bestaat dit publiek uit zeer aantrekkelijke populaties voor adverteerders," merkt het webmagazine Marketingdaily.com op. "In de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vijfendertig jaar wordt 58 procent van de totale populatie bereikt. Bovendien bereiken deze platformen ook 73 procent van de gezinnen met een jaarinkomen van meer dan 100.000 dollar." De Newspaper Association of America voegt er aan toe dat ook de online reclame-inkomsten van de krantensites blijven stijgen.

Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werden 690 miljoen dollar reclame-inkomsten genoteerd. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. "Maar ondanks die groei, blijkt het gigantische online publiek er niet in te slagen om voldoende inkomsten te generen om het verlies aan offline inkomsten te compenseren," merkt Marketingdaily.com nog op. Tijdens het derde kwartaal stegen de totale online inkomsten van de sector met 200 miljoen dollar tot 2,16 miljard dollar. De totale offline reclame-inkomsten daalden echter met 1,55 miljard dollar tot 16,35 miljard dollar.

Labels: , ,

Laatste Arabische dorp Israël wordt vakantiecentrum

Israëlische en Palestijnse belangengroepen protesteren tegen de bouw van meer dan tweehonderd luxeverblijven en een klein hotel in het Arabische dorp Lifta in de buurt van Jeruzalem. Er wordt opgemerkt dat met het project het laatste typische Arabische dorp uit de regio verdwijnt. Het dorp werd tot op het einde van de jaren veertig bewoond, tot de Palestijnse bevolking wegtrok. De Israel Land Administration heeft nu een openbare aanbesteding gelanceerd om het oude dorp om te vormen tot een vakantieverblijf.

"De ontwikkelaars hebben beloofd om de oude huizen te bewaren en zorgvuldig te reconstrueren," merkt de Israëlische krant Haaretz op. "Er zou naar gestreefd worden om de huizen om te vormen tot restaurants en galerijen. Architect Gabriel Kertesz, die de nieuwe ontwikkeling van Lifta heeft uitgetekend, zegt dat de nieuwe bestemming de ideale oplossing is voor Lifta. Indien er niets zou zijn gebeurd, zou het dorp volgens Kertesz gedoemd zijn om te verdwijnen."

De Palestijnen gaven op het einde van de jaren veertig honderden dorpen op. Lifta is echter het enige dorp dat niet werd vernield of door Israëlische inwoners werd overgenomen, zoals dat met Ein Karem en Ein Hod is gebeurd. Palestijnen zien in Lifta dan ook een symbool van hun maatschappij voor de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Nadat het dorp was verlaten, werden de daken van de woningen vernield om te beletten dat er zich nieuwe inwoners zouden vestigen. Lifta was lange tijd wel een toevluchtsoord voor daklozen.

Labels: , ,

Amazone herbergt laatste grote olievoorraden van de wereld

Het Braziliaanse Amazone-gebied herbergt mogelijk gigantische olievoorraden. Dat heeft Marcio Mello, chief executive van het exploratiebedrijf HRT Participacoes em Petroleo, gezegd in een interview met het persbureau Bloomberg. Het exploratiebedrijf start in juni met de productie van zijn concessie in het Solimoes-gebied. De booractiviteiten zouden in februari van start gaan en gehoopt wordt dat in mei een oliereservoir zal kunnen worden aangeboord.

"Solimoes heeft de beste oliekwaliteit van Zuid-Amerika," benadrukt Mello. Hij voegde er aan toe dat het Amazone-gebied wellicht de laatste onaangeroerde olievoorraden van de wereld omvat. In november vorig jaar produceerde het Solimoes-bekken 102.000 vaten per dag. Daarmee werd het gebied na Campos en Espirito Santo het derde grootste bekken van Brazilië. Petrobras is de grootste producent van het bekken. Rio Urucu in het Solimoes-bekken is ook het derde grootste gasveld van Brazilië.

HRT Participacoes em Petroleo wil de productie van Solimoes transporteren naar de raffinaderij van Petrobras in Manaus. Mello voegde er aan toe de nodige milieuvergunningen te bezitten om de volgende twee jaar olie te exploreren en produceren in het Amazone-gebied. Het bedrijf haalde met een gedeeltelijke beursgang in oktober vorig jaar een bedrag van 1,5 miljard dollar op om exploraties in de Amazone en Namibië te financieren. Het concern heeft een meerderheidsbelang in eenentwintig exploratieblokken in het Solimoes-bekken. Het bedrijf wil er dit jaar twaalf bronnen boren.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetconcern Google wil dit jaar wereldwijd minstens zesduizend nieuwe medewerkers aanwerven. Dat zou de grootste rekruteringscampagne worden uit de geschiedenis van het bedrijf. In Europa zouden duizend nieuwe medewerkers worden aangeworven. Alan Eustace, vice-voorzitter van Google, merkt dat het bedrijf wereldwijd op zoek gaat naar talent in alle mogelijke disciplines. Hij voegde er aan toe dat Google zoveel mogelijk creatieve krachten wil aanwerven om de grote uitdagingen van de informatica te bekampen. Door de nieuwe aanwervingen zou het personeelsbestand met een kwart worden uitgebreid. Vorig jaar werden er 4.500 nieuwe medewerkers aangeworven. Het ging daarbij vooral om ingenieurs en commerciële medewerkers. Momenteel heeft Google wereldwijd ongeveer 24.000 mensen in dienst. De Europese divisie telt bijna 5.000 medewerkers.


De Zweedse meubelketen Ikea wordt gecontroleerd door een stichting in Liechenstein. Dat heeft Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen, toegegeven. Het zou volgens de Zweedse media gaan om een constructie die belastingontduiking toelaat. De stichting zou ongeveer 100 miljard Zweedse kroon waard zijn. Dat komt overeen met een bedrag van 11,3 miljard euro. Ikea wordt geleid door een complex netwerk van verschillende types bedrijven en stichtingen. Kamprad, die al meer dan dertig jaar in Zwitserland woont, richtte de stichting Interogo in Liechtenstein meer dan twintig jaar geleden op. De stichting wordt beheerd door het advocatenkantoor Marxer & Partner. Interogo Foundation heeft volgens Kamprad echter als enige doel te investeren in de uitbreiding van het bedrijf en de overleving op lange termijn te verzekeren. De activa van Intertogo moeten volgens Kamprad dienen als financiële zekerheid en zouden enkel gebruikt bij financiële moeilijkheden.


Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van staalconcern ArcelorMittal in Luxemburg is het afstoten van de roestvrijstaaldivisie goedgekeurd. Die tak wordt omgevormd tot de nieuwe onderneming Aperam. De nieuwe entiteit is actief in meer dan dertig landen. De capaciteit bedraagt 2,5 miljoen ton in de zes hoofdfabrieken in Brazilië, België en Frankrijk. Aperam telt ongeveer 9.800 werknemers en realiseerde twee jaar geleden een omzet van 4,2 miljard dollar. Het nieuwe bedrijf wordt genoteerd op de beurzen van Amsterdam en Parijs. Door de nieuwe structuur kan Aperam volgens Julien Onillon, financieel directeur van het bedrijf, ook gemakkelijker aan financiering komen voor een overname op de Europese markt. Namen van mogelijke doelwitten werden niet bekend gemaakt. Het bedrijf moet volgens Onillon eerst op eigen kracht groeien.


Prisa, de grootste mediagroep van Spanje en eigenaar van de krant El Pais, gaat 2.500 banen schrappen in Spanje, Portugal en Latijns-Amerika. Dat komt overeen met 18 procent van het personeelsbestand. Volgens het herstructureringsplan zouden in Spanje 2.000 banen verdwijnen. Nog eens 500 mensen moeten afvloeien in Portugal en Latijns-Amerika. Prisa sluit niet uit dat er nog een tweede fase volgt waarbij er buiten Spanje nog een groter aantal banen zouden worden geschrapt. Er worden naar eigen zeggen alternatieven voor naakte ontslagen onderzocht. Prisa, ook actief op de audiovisuele markt, besliste eind december vorig jaar al zijn informatiekanaal CNN+ stop te zetten. Eind vorig jaar trad het fonds Liberty met een kapitaalinjectie toe tot het kapitaal van de Spaanse groep. Prisa heeft voor bijna 5 miljard euro schulden.


De internationale hotelketen Marriot bant het pornokanaal uit het televisie-aanbod op de kamers. Het kanaal is niet meer voldoende rendabel. Steeds meer klanten maken volgens Marriot gebruik van internet op de kamer om naar porno op zoek te gaan. Dat blijkt een stuk goedkoper dan de betaalzenders van het hotel, zodat de vraag naar de films is afgenomen. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuw distributiesysteem voor televisie op de kamer. Omdat pay-per-view niet rendabel genoeg meer is, is beslist om voor het nieuwe systeem niet meer te investeren in deze technologie. De maatregel gaat geleidelijk in. Contracten met leveranciers van de video's worden niet verlengd. Waar kamers vernieuwd worden zal geen pay-per-view meer beschikbaar zijn. Volgens een aantal bronnen speelt ook de mormoonse achtergrond van de eigenaars mee in het maken van de beslissing. Christelijke organisatie lobbyden al langer bij de keten om het kanaal te blokkeren.


Het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee heeft een overnamebod van een groep private-equityspelers verworpen. Dat hebben een aantal anonieme bronnen gemeld. Sara Lee zou een biedingsprijs van 13 miljard dollar van Apollo Management, Bain Capital en TPG Capital te laag vinden. De investeringsfondsen zouden een groter budget hebben voor een overname, maar zouden zich bij een hogere prijs niet erg comfortabel voelen. De Braziliaanse vleesverwerker JBS, die ook interesse zou hebben in Sara Lee, zou een mondeling bod hebben uitgebracht. Bij het bod van JBS zou ook private-equitybedrijf Blackstone Group betrokken zijn. Ook de Braziliaanse groep heeft voldoende financiële reserves om de overname te realiseren, maar zou eveneens vragen hebben over de kosten. Sara Lee bekijkt al langere tijd zijn toekomst, waarbij gedacht wordt aan een opsplitsing of een verkoop van het hele concern.


Het Amerikaans bedrijf Nielsen, gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van consumentengegevens en kijkcijfers, met een gedeeltelijke beursgang op de New York Stock Exchange 1,6 miljard dollar opgehaald. De onderneming, vroeger een onderdeel van de Nederlandse mediagroep VNU, is sinds meer dan vier jaar in handen van de private-equitygroepen Blackstone, Carlyle, Kohlberg Kravis Roberts, Thomas Lee en Alpinvest. De operatie is de jongste vijf jaar de grootste beursintroductie van een bedrijf dat door private-equityfirma’s wordt gecontroleerd. De introductieprijs betekent dat de private-equitygroepen op papier een meerwaarde van 41 procent hebben gerealiseerd op hun investering. Sedert de overname vijf jaar geleden heeft Nielsen nog geen enkel jaar winst gemaakt. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 5,13 miljard dollar. Dat is een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien.


De medewerkers van het Duitse concern Bosch, de grootste toeleverancier aan de autosector ter wereld, krijgen dit jaar een bijzondere premie van gemiddeld 600 euro. Daarmee wil het bedrijf van 125ste verjaardag vieren, terwijl ook de 150ste geboortedag van oprichter Robert Bosch wordt herdacht. De verjaardagsbonus kost Bosch 180 miljoen euro. Het bedrijf heeft 283.500 medewerkers in dienst. De bonus zal variëren naargelang de anciënniteit van de werknemer. Bosch realiseerde dit jaar een recordomzet van 47,3 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 25 procent. De groei is te danken aan de heropleving van de autosector na de economische crisis. Dit jaar wil Bosch een omzet van meer dan 50 miljard euro realiseren. De winst van dit jaar varieert tussen 3,3 miljard euro en 3,8 miljard euro. Vorig jaar was het bedrijf nog verlieslatend.


Het stadsbestuur van de Chinese hoofdstad Peking is begonnen met de verloting van autonummerplaten. De actie vormt een onderdeel van de strijd tegen de luchtverontreiniging en de files. Op de eerste loting werden er meer dan 187.000 kandidaten geteld voor 17.600 nieuwe nummerplaten. Het evenement werd live uitgezonden op televisie en internet. Het stadsbestuur van Peking is van plan elke maand een dergelijke loting te houden. Jaarlijks komen er 240.000 nummerplaten bij. Dat is een fractie van de 890.000 wagens die vorig jaar in Peking werden ingeschreven. De verkoop werd de hoogte in gejaagd door een verlaging van de taksen en hogere subsidies om de economie te onderstutten. Door de nieuwe restricties zal de verkoop van auto’s gevoelig dalen. De belangrijkste slachtoffers zijn waarschijnlijk de Chinese producenten van goedkopere wagens. Het segment van de dure importauto’s loopt wellicht weinig schade op.


De pleidooien voor een strakker Brits rentebeleid zijn onterecht. Dat zegt Mervyn King, gouverneur van de Bank of England. De Britse inflatie van 3,7 procent is volgens King uitsluitend te wijten aan de hogere importprijzen, de stijging van de energieprijzen en de verhoging van de btw-tarieven. De bijdrage van de binnenlandse inflatie was volgens Mervyn nagenoeg onbestaande. Hij acht de inflatiedoelstelling van 2 procent op middellange termijn nog steeds haalbaar. De determinanten van de inflatie blijven volgens King verzoenbaar met een forse daling van de inflatie volgend jaar. Andere bestuurders van de Britse centrale bank maken zich echter meer zorgen over de hoge inflatie. Voor de meeste leden is het risico van een overschrijding van de inflatiedoelstelling op middellange termijn toegenomen. De Britse economie kromp in het vierde kwartaal onverwacht met 0,5 procent.


De technologiegroep Intel heeft rapper William James Adams, zanger van de popgroep Black Eyed Peas, benoemd tot creatief directeur. De benoeming kadert in pogingen van het bedrijf om zijn klantenbestand drastisch te verjongen. Adams wordt betrokken bij de uitrol van technologische nieuwigheden in smartphones en tabletcomputers. Intel heeft een marktaandeel van meer dan 80 procent op de traditionele computer-markt, maar is bij tablets en smartphones, die bij jongeren erg in trek zijn, ondervertegenwoordigd. De meeste producenten geven de voorkeur aan de concurrerende ARM-technologie. Intel gaat Adams inzetten om jonge gebruikers aan te spreken. Black Eyed Peas verkocht wereldwijd al 29 miljoen albums. Intel is niet het eerste zakelijke onderneming van de rapper. Enkele jaren geleden werkte Adams al eens samen met het Canadese bedrijf Research in Motion, de producent van de BlackBerry.


Het vertrouwen in het bedrijfsleven en de overheid over de hele wereld is overeind gebleven tijdens de economische crisis, behalve in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Edelman. Daarin wordt gesteld dat het vertrouwen in het bedrijfsleven wereldwijd met 2 procentpunten gestegen tegenover vorig jaar, met pieken in Brazilië en Duitsland, waar de economie sterk gegroeid. In de Verenigde Staten daalde het vertrouwen in de overheid, bedrijven en media achter met 8 procentpunt tot 48 procent. Volgens Edelman blijft de financiële dienstverlening met een score van slechts 50 procent wereldwijd de minst betrouwbare sector. In de Verenigde Staten is het vertrouwen in de banken compleet gekelderd. Drie jaar geleden was de financiële sector nog de derde meest vertrouwde sector. Vorig jaar waren de banken echter de derde minst vertrouwde sector.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei dit jaar opgetrokken tot 4,4 procent. In oktober bedroeg de prognose nog 4,2 procent. De betere vooruitzichten zijn vooral te danken aan de Verenigde Staten, waar de economische groei dit jaar zou uitkomen op 3 procent, tegenover 2,3 procent in een eerder rapport). Volgens het Internationaal Monetair Fonds zorgt de omstreden verlenging van de Amerikaanse belastingverlagingen voor een half punt extra groei. Voor de eurozone blijft de prognose onveranderd op 1,5 procent groei. Opgemerkt wordt dat de Europese schuldencrisis een beperkte impact zal hebben op de groei in de rest van de wereld. Ook de prognoses voor de groeilanden blijven stabiel, maar er wordt wel gewaarschuwd voor een oververhitting in meerdere groeilanden. Volgend jaar wordt wereldwijd een groei met 4,5 procent verwacht. In de eurozone zou een groei met 1,7 procent worden opgetekend.


Het historische drama The King's Speech heeft twaalf Oscar-nominaties gekregen. Onder meer is het drama genomineerd in de categorie beste film, maar heeft daar met The Social Network, een film over het leven van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, een zware concurrent. The Social Network haalde acht nominaties binnen. The King's Speech, met acteur Colin Firth in de rol van de Britse koning George VI, werd eerder door de Amerikaanse producers uitgeroepen tot beste film van het voorbije jaar. Firth kreeg voor zijn rol een Oscar-nominatie in de categorie beste acteur. Hij won zopas ook al de Golden Globe voor beste acteur. Tegenspeler Lionel Logue kreeg een nominatie in de categorie beste bijrol. De western True Grit kreeg tien nominaties. De thriller Inception van regisseur Christopher Nolan ontving acht nominaties.


De groei in Europa en de Verenigde Staten zal ten minste in de komende twee jaar nog niet toelaten om de werkloosheid er terug te dringen. Dat heeft Olivier Blanchard, econoom van het Internationaal Monetair Fonds, gezegd. De volgende twee jaar zal de geïndustrialiseerde wereld volgens het Internationaal Monetair Fonds een groei kennen met 2,5 procent. Er is volgens Blanchard echter een steviger groei nodig in de Verenigde Staten en Europa op banen te creëren. De voorspelde vooruitgang van de economie zal volgens Blanchard toelaten om de werkloosheid te stabiliseren, maar niet om ze terug te dringen. Daarvoor moet er volgens Blanchard verder worden gekeken dan twee jaar. Men zal volgens hem dan ook nog lange tijd geconfronteerd blijven worden met een werkloosheidsprobleem. In de eurozone is meer dan 10 procent van de actieve bevolking werkloos. In de Verenigde Staten staat het werkloosheidspeil op 9,4 procent.


Meer Nieuws

Wednesday, January 26, 2011

Voedselveiligheid Afrika moet worden opgedreven

De Global Alliance for Improved Nutrition (Gain) en de New Partnership for Africa's Development (Nepad) hebben een vijfjaren-project opgestart om de ondervoeding in Afrika aan te pakken. Daarbij wil men vooral op jongeren mikken. Bedoeling is om de voedselveiligheid helemaal te integreren in de Afrikaanse programma's voor landbouwontwikkeling. Een woordvoerder van Gain merkte op dat er nog geen details voor het programma kunnen worden verstrekt, maar er zou vooral worden gewerkt met eenvoudige, doelgerichte en kostenefficiënte interventies.

"Cruciaal daarbij is het venster van de eerste duizend levensdagen," merkt de woordvoerder op. "De promotie van borstvoeding, voedingssupplementen en complementaire voeding na zes maanden vormen een aantal maatregelen die de cyclus van ondervoeding kunnen doorbreken." Hij voegde er aan toe dat er in eerste instantie een evaluatie gemaakt zal worden van het bestaande beleid, praktijken en capaciteit op het gebied van landbouw, voeding en voedselveiligheid. Zonder die inventaris kan er volgens Gain immers geen strategie worden uitgebouwd.

Gehoopt wordt dat er tegen de lente een actieplan zou kunnen worden uitgewerkt. Jain Naidoo, voorzitter van Gain, merkt op dat één op vier personen het slachtoffer is van verkeerde voeding. "Een kwart van de kinderen is ondervoed," voegt hij daar aan toe. "Bovendien blijkt dat 53 procent van de zwangere vrouwen in Afrika onvoldoende lichaamsgewicht heeft. Voedingsproblemen eisen miljoenen levens, vooral bij vrouwen en kinderen. Bovendien verliezen die landen door voedingsproblemen tot 3 procent van hun bruto binnenlandse product."

Labels: ,

Vastgoedmarkt Dubai blijft met overaanbod geconfronteerd

De totale waarde van de vastgoedtransacties is in Dubai het voorbije jaar met 65 procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle. Het aantal transacties viel met meer dan de helft terug. Dat heeft volgens Jones Lang LaSalle te maken met de minder toegankelijke kredietmogelijkheden. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werden er in het emiraat minder dan zeshonderd vastgoedtransacties opgetekend. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werden nog meer dan twaalfhonderd transacties genoteerd.

Jones Lang LaSalle merkt op dat er dit jaar in Dubai nog eens 25.500 eenheden op de markt worden gebracht. "Dat betekent dat de vastgoedmarkt van Dubai zich in een situatie van overaanbod zal blijven bevinden," wordt er opgemerkt. "Dat betekent dat het prijsniveau zich niet voor volgend jaar zal herstellen." Appartementen zullen tegen het einde van het jaar 79 procent uitmaken van het totale residentiële aanbod van het emiraat. Er wordt opgemerkt dat leningen een belangrijke rol zullen blijven spelen in het marktherstel.

Op de residentiële markt zullen volgens het rapport wellicht meer leningen ter beschikking zijn, omdat de banken meer middelen in de hypotheekmarkt zullen injecteren. Er wordt echter aan toegevoegd dat verkopers het bijzonder moeilijk zullen blijven hebben. De prijskloof tussen vraag en aanbod blijft immers groeien. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar lagen de verkoopprijzen gemiddeld 15 procent lager dan de vraagprijzen. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien bedroeg die kloof 10 procent.

Labels: ,

Openbaar vervoer broeihaard van verkoudheden

Busreizigers lopen een groter risico op een verkoudheid of een infectie van de luchtwegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Nottingham. Het risico op een infectie zou bij busreizigers zes keer hoger liggen dan bij personen die geen gebruik maken van het openbaar vervoer. De onderzoekers voegen er aan toe dat de studie het belang van hygiënische maatregelen, vooral tijdens de winterperiode aantonen. Er wordt wel opgemerkt dat geregelde gebruikers van het openbaar vervoer beter beschermd lijken te zijn dan occasionele reizigers.

"Wetenschappers merken op dat de relatie tussen het openbaar vervoer en de verspreiding van ziektes niet duidelijk is, maar potentieel wel belangrijk kan zijn bij epidemieën en pandemieën," aldus het webmagazine Healthdaynews.com. "De onderzoekers merken ook op dat de resultaten van de studie heel aannemelijk zijn, gezien mensen die geregeld worden blootgesteld aan besmettingen, antilichamen beginnen te produceren tegen de ziektes."

De Britse wetenschappers geven toe dat er verdere research nodig is om de resultaten van de studie te bevestigen, maar ze voegen er aan toe dat het onderzoek aantoont dat het absoluut nodig is om voldoende hygiënische voorzorgen en maatregelen te nemen bij het gebruik van het openbaar vervoer. Dragers van een ziekte moeten volgens hen ook de nodige voorzorgen nemen dat ze geen besmettingsgevaar betekenen voor de andere reizigers.

Labels: , ,

Olympische winterspelen Sochi dwarsbomen milieugroepen

Milieugroepen hebben de organisatoren van de Olympische winterspelen in het Russische Sochi ervan beschuldigd de werking van vertegenwoordigers van het United Nations Environment Program (Unep) gesaboteerd te hebben. Daarbij zou er volgens de organisatie Environment Watch North Caucasus voor gezorgd zijn dat het voor de Unep-vertegenwoordigers quasi onmogelijk werd om tijdens hun jaarlijkse controle van de Olympische constructieprojecten met de milieugroepen te praten.

Greenpeace Russia en het World Wildlife Fund boycotten de ontmoeting met de Unep-vertegenwoordigers. "Beide organisaties noemen de Unep-controles een onderdeel van greenwashing van het controversiële project," stipt The Moscow Times aan. "Na een vorig bezoek in oktober vorig jaar, merkten de milieugroepen al op dat men er niet in geslaagd was om een dialoog met de bevolking tot stand te brengen. Het World Wildlife Fund riep de Unep op om toe te geven dat het niet mogelijk is gebleken om van de Olympische winterspelen in Sochi een duurzaam evenement te maken."

Een woordvoerder van Unep stelt dat de bekommernissen van de bevolking wel degelijk worden opgevangen. De Unep is naar eigen zeggen ook geen rechter, maar wel een platform om de dialoog te stimuleren. Er werd daarbij ook op gewezen dat men er met succes in geslaagd is om de bobslee-piste uit een kwetsbaar gebied weg te halen. Greenpeace en het World Wildlife Fund namen in februari vorig jaar al ontslag uit de adviescommissie voor de Olympische winterspelen, omdat er volgens hen geen rekening werd gehouden met hun opmerkingen.

Labels: , ,

Kleurencodering moet dioxine-fraude ontmaskeren

Een kleurencode moet de contaminatie van de voedselketen kunnen vermijden. Dat zegt het Nederlandse europarlementslid Bas Eickhout naar aanleiding met de dioxine-besmetting van Duits vlees. Volgens Eickhout is het relatief eenvoudig om producenten van oliën en vetten te verplichten om in hun stoffen een kleurencodering te verwerken. Dat maakt het volgens Eickhout gemakkelijk om het illegaal vermengen van industriële vetten in dierenvoeder te ontmaskeren.

"De Europese Commissie zoekt naar maatregelen om gemakkelijker sporen van dioxine in de Europese voedselketen te kunnen ontwaren, maar volgens Eickhout zou een kleurencodering een relatief eenvoudige en efficiënte maatregel kunnen zijn," meldt het webmagazine Foodproductiondaily.com. "Hij stelt dat producenten van industriële oliën verplicht zouden kunnen worden om een kleurencodering aan hun stoffen toe te voegen vooraleer ze worden verkocht aan vetproducenten."

"Er zijn teveel incidenten die aantonen dat er een duidelijk economisch voordeel is om goedkopere industriële vetten in dierenvoeder te verwerken," stipt Eickhout aan. "Extra maatregelen van de Europese Commissie zullen het probleem wellicht gedeeltelijk kunnen inperken, maar het toevoegen van een kleurencode aan de olie zou frauduleuze producten onmiddellijk ontmaskeren. Er wordt wel aangestuurd op een grotere reglementering, maar het heeft drie dioxine-crisissen gekost vooraleer er daadwerkelijk werd ingegrepen, waarbij telkens nieuwe maatregelen werden aangekondigd."

Labels: , , ,

Weinig Amerikaanse jongeren geschikt voor wetenschap

Slechts weinig Amerikaanse studenten hebben de nodige vaardigheden die zouden kunnen leiden tot carrières in wetenschap en technologie. Dat is de conclusie van een nationale test. De Amerikaanse onderwijswereld heeft het over een alarmerende vaststelling. Opgemerkt wordt dat slechts één procent van achttienjarigen in de hoogste resultatencategorie valt. Bij de dertienjarigen was dat twee procent. Bovendien bleek dat minder dan de helft voldeed aan de bekwaamheidstest, waarbij velen een minimale wetenschappelijke kennis tentoon spreidden.

Volgens Arne Duncan, Amerikaans minister van onderwijs, tonen de cijfers aan dat studenten niet voldoende leren om het land toe te laten zijn status als internationaal leider in de wetenschap te behouden in een wereld die steeds meer door technologie wordt beheerst. Alan Friedman, gewezen directeur van de New York Hall of Science, voegt er aan toe dat de Verenigde Staten niet langer in de mogelijkheid lijkt te zijn om een volgende generatie van wetenschappelijke en technologische leiders te vormen.

Er wordt opgemerkt dat er tussen de etnische groepen grote verschillen worden opgetekend. Bij de Afro-Amerikanen bleek slechts 10 procent te voldoen aan de bekwaamheidstest, tegenover 46 procent bij blanke Amerikanen. Ook Latino-Amerikanen lieten alarmerend lage scores optekenen. Dat is volgens experts bijzonder alarmerend omdat deze etnische groepen de snelste groeiende populatie bij de Amerikaanse jongeren vormen, waardoor het opkrikken van hun niveau bijzonder dringend zou worden. Velen begrijpen volgens de tests zelfs niet de meest elementaire wetenschappelijke begrippen.

Labels: , , ,

Wijnverkoop nieuwe markten toont dubbelcijferige groei

Wijnproducenten hebben bij hun export naar nieuwe markten zoals China, Rusland, Brazilië en Mexico het voorbije jaar een dubbelcijferige groei laten optekenen. Dat is de conclusie van een rapport van Rabobank. Daarbij wordt opgemerkt dat de wijnproducenten op deze nieuwe markten een compensatie proberen te vinden voor het terrein dat om verschillende redenen in meer mature markten moet worden prijsgegeven. Er wordt daarbij op gewezen dat de return op een fles wijn in Groot-Brittannië op acht jaar met 46 procent is teruggevallen door een stijging van de heffingen.

"Het is echter weinig waarschijnlijk dat die nieuwe markten helemaal kunnen opwegen tegen het verlies in de mature regio's," merkt het webmagazine Beveragedaily.com op. "In de eerste plaats moeten de volumes op die groeimarkten nog gevoelig stijgen vooraleer ze kunnen vergeleken worden met de verkoopniveaus op de traditionele markten. Bovendien liggen de winstmarges er meestal ook veel kleiner. Vooral in Rusland liggen de marktprijzen gevoelig lager dan in de gevestigde markten."

Australië vormt daar volgens Rabobank echter een uitzondering op. Australische wijnen zouden in groeimarkten immers hogere prijzen laten noteren dan het aanbod uit Spanje, Chili, Argentinië en Frankrijk. Dat heeft er volgens Rabobank echter veel mee te maken dat veel wijnproducenten nieuwe markten als een afzetgebied bestempelen voor hun overaanbod, dat ze er aan goedkope prijzen proberen te verkopen. Dat zou volgens de analisten op termijn echter een vergissing kunnen zijn, omdat de nieuwe wijnconsument daardoor een verkeerd idee krijgt over het product.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit en biobrandstoffen kunnen de transportsector tegen het midden van het decennium 100 procent duurzaam maken. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. De Europese Unie heeft als doelstelling om tegen het midden van de eeuw 80 procent tot 95 procent minder koolstofdioxide uit te stoten. Die vervanging moet volgens de experts evenwel gradueel gebeuren en bovendien zal volgens hen het volledige gamma van duurzame brandstoffen aangesproken moeten worden om aan de vraag van de sector te voldoen. Volgens de experts moet het wegtransport elektriciteit gebruiken voor korte afstanden, waterstof en methanol voor middellange afstanden en biobrandstoffen en synthetische brandstoffen en gas voor lange afstanden. Treinen moeten rijden op elektriciteit en eventueel biobrandstoffen. Vliegtuigen moeten in alle gevallen kerosine gewonnen uit biomassa gebruiken. De scheepvaart kan iets gediversifieerder werken.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 26,4 miljard dollar. Dat is een daling met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die daling werd grotendeels veroorzaakt door de verkoop van landelijke telefoonnetwerken in veertien Amerikaanse staten. De nettowinst steeg van 2,37 miljard dollar naar 4,65 miljard dollar. De winstgroei was onder meer te danken aan een eenmalige bate. Verizon Wireless, de joint venture van het Amerikaanse telecombedrijf met Vodafone Group, wierf tijdens het vierde kwartaal 955.000 nieuwe klanten aan. Voor dit jaar verwacht Verizon echter een belangrijke groei dankzij de lancering van de nieuwe iPhone. Het concern verwacht dat de helft van zijn draadloze klanten tegen het einde van dit jaar naar de meer winstgevende smartphone-sector zal zijn overgestapt.


De Zweedse autofabrikant Volvo heeft in Shanghai een Chinees hoofdkwartier geopend. Die ingreep moet de Zweedse constructeur helpen om zijn Chinees marktaandeel verder uit te breiden. Het bedrijf start er ook met een ontwikkelingscentrum voor nieuwe technologieën. Het Amerikaanse autoconcern Ford verkocht zijn Zweedse dochter Volvo vorig jaar aan het Chinese autoconcern Geely voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Het Zweedse merk verkocht vorig jaar in totaal meer dan 373.500 auto's. In Europa stegen de verkopen met 29 procent, maar in China werd een groei met 36 procent opgetekend. In de Verenigde Staten, nog altijd de belangrijkste markt voor Volvo, zakten de verkopen met 12 procent tot 53.952 exemplaren. Het vroegere Chinese hoofdkwartier van Volvo was vooral gericht op verkoop, marketing en klantendienst. Voortaan zal er echter meer nadruk worden gelegd op onder meer design, productie en kwaliteitscontrole.


Tegen de verwachting in is het Britse bruto binnenlandse product tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,5 procent gedaald tegenover het kwartaal voordien. Dat heeft het Britse Office for National Statistics bekend gemaakt. Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien is er echter nog wel een groei merkbaar. De terugval is naar eigen zeggen te wijten aan de strenge winter. Anders zou er een status-quo zijn opgetekend. In de industrie werd nog wel een groei opgetekend, maar de dienstensector werd met een belangrijke teruggang optekend. In de bouwsector werd een daling met 3,3 procent genoteerd. Door de inkrimping neemt de bezorgheid over de Britse economie toe. De regering van premier David Cameron bezuinigt alleen al dit jaar 7 miljard euro, waardoor de economische bedrijvigheid verder onder druk komt te staan.


Het spoorbedrijf Thalys heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 432 miljoen euro. Dat is een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werden er het voorbije jaar 5,45 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 6,25 procent. De groei is volgens Thalys voor een belangrijk deel te danken aan de versnelling op de route Amsterdam-Brussel-Parijs. Die leverde een tijdwinst op van 51 minuten en zorgde voor extra reizigers. De omzet op die route steeg het voorbije jaar met 42 procent. Ook het economisch zorgde voor een toename van het aantal passagiers. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral de belangstelling voor de speciale businessklasse is gestegen. In die prijscategorie, waar toegang tot draadloos internet wordt aangeboden en een maaltijd wordt geserveerd, werd een stijging met 9,5 procent opgetekend.


Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 19,5 miljard euro. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het vorige boekjaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 1,75 miljard euro, dankzij het economisch herstel en de toegenomen bestedingen. Siemens haalde ook voor 22,59 miljard euro aan nieuwe orders binnen. Dat is een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale omvang van het orderboek van het Duitse concern steeg daardoor tot een recordbedrag van 92 miljard euro. Peter Löscher, topman van Siemens, stelde dat het concern volledig op koers zit om de doelstelling voor het lopende boekjaar te realiseren. Siemens verwacht daarbij een gematigde stijging van de omzet. De winst uit voortgezette activiteiten zou met 25 procent tot 35 procent stijgen.


Het Duitse industriële ThyssenKrupp concern heeft afscheid genomen van zijn gedelegeerd bestuurder Ekkehard Schulz (79), die met pensioen is gegaan. Schulz was veertig jaar actief in de staalsector. De voorbije elf jaar had hij de leiding over ThyssenKrupp. Schulz was oorspronkelijk manager van het Duitse concern Thyssen, maar stelde in de jaren tachtig tevergeefs een fusie met concurrent Krupp voor. Tien jaar later werd die fusie toch gerealiseerd. Samen met Gerhard Cromme, de topman van Krupp, kreeg Schulz de leiding over het fusiebedrijf. Twee jaar later werd echter beslist dat Schulz het concern alleen zou leiden. Gerhard Cromme werd voorzitter van de raad van bestuur, een functie die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Ook Ekkehard Schulz krijgt een zetel in de raad van bestuur van het Duitse staalconcern. Schulz was tijdens de staalcrisis in het Ruhrgebied in het begin van de jaren negentig verantwoordelijk voor het schrappen van tienduizenden banen bij Thyssen.


De Britse bank Barclays heeft plannen om het beloningsysteem voor zijn topmedewerkers bij te sturen. Bob Diamond, de chief executive van Barclays, zou de bonussen voortaan gedeeltelijk willen uitkeren in een nieuw soort converteerbare obligaties. Door het nieuwe systeem zouden de bankiers alleen worden beloond wanneer de financiële instelling goed presteert. Met de maatregel wil Diamond tegemoet komen aan de grote kritiek van het publiek en de politiek op het bonussysteem. Meer dan duizend medewerkers van de bank zouden onder de nieuwe regel vallen. De Amerikaan Bob Diamond nam in december vorig jaar de leiding over Barclays over van John Varley. De nieuwe topman heeft een basisloon van 1,35 miljoen pond, maar in combinatie met bonussen en andere incentives kan hij tot 11 miljoen pond per jaar verdienen. De voorbije vier jaar heeft hij als hoofd van de investeringsbank bij Barclays in totaal ongeveer 70 miljoen pond verdiend.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,54 miljard dollar. Dat is een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit betaalde zoekopdrachten met 18 procent zijn gestegen tegenover het jaar voordien. Eric Schmidt, afscheidnemend chief executive, merkt op dat de groei werd ondersteund door een snel groeiende digitale economie, een voortdurende productinnovatie en het succes van nieuwe activiteiten, zoals de display-divisie en mobiele marketing. Google heeft op dit ogenblik een financiële reserve van 35 miljard dollar opgebouwd. De kwartaalomzet van het internetbedrijf steeg met 26 procent tot 8,44 miljard dollar. De display-divisie van Google heeft inmiddels twee miljoen uitgevers. Er werd ook gemeld dat de omzet van dochter YouTube is verdubbeld. Ook worden er 300.000 Android-telefoons per dag geactiveerd.


Anna Chapman, de Russische spionne die in juni van dit jaar in de Verenigde Staten werd ontmaskerd en naar Rusland werd uitgewezen, heeft haar langverwachte debuut gemaakt als presentatrice op de Russische staatstelevisie. Chapman leidt het occulte programma 'Secrets of the World'. In de eerste uitzending werd onder meer aandacht besteed aan de mysterieuze littekens van een kind uit de republiek Dagestan in de Kaukasus. Het programma wordt wekelijks uitgezonden op de zender Ren TV, waarin de Russische dochterbedrijf van het mediaconcern RTL een belang van 30 procent heeft. Chapman, die als Anna Koesjtsjenko werd geboren, kreeg tien jaar geleden een Brits paspoort nadat ze met een Brit was getrouwd. Na een huwelijk van vier jaar ging het echtpaar uit elkaar. Chapman verhuisde naar New York, waar ze zich als vastgoedondernemer uitgaf en voor Rusland spioneerde.


Het Amerikaanse chemieconcern DuPont de Nemours heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 376 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was een nettowinst van 441 miljoen dollar geboekt. De terugval was echter in grote mate te wijten aan een aantal eenmalige lasten. De omzet steeg met 15 procent tot 7,4 miljard dollar. De omzet van de divisie autoverven liet een omzetgroei met 26 procent optekenen. De afdeling plastic auto-onderdelen liet een groei met 11 procent noteren. De landbouwdivisie was verlieslatend, maar dat is een jaarlijks weerkerende cyclus. Dupont verhoogde zijn winstverwachting voor het nieuwe jaar, maar waarschuwde wel dat de overname van het Deense bedrijf Danisco de winst zou kunnen drukken. DuPont nam het Deense bedrijf onlangs over voor een bedrag van 5,8 miljard dollar. De overname moet het concern toelaten zijn positie op de markt van biotechnologie en voeding te versterken.


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een inval gedaan bij de reisorganisaties TUI Nederland, Thomas Cook en Oad. De bedrijven worden verdacht van verboden prijsafspraken en marktverdeling. Ook bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), de overkoepelende sectororganisatie werd een inval gedaan. De drie betrokken bedrijven zijn de grootste reisorganisaties van Nederland. TUI Nederland en Thomas Cook zeggen in een reactie mee te werken aan het onderzoek en de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien. De toezichthouder onderzoekt ook de betrokkenheid van bestuurders bij de verboden afspraken. De Nederlandse Consumentenbond stelde te hopen dat er snel meer informatie naar buiten zou komen. Als de touroperators inderdaad prijsafspraken hebben gemaakt, is het volgens de organisatie altijd mogelijk dat consumenten werden gedupeerd.


Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf American Express heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. American Express dankt de omzetgroei naar eigen zeggen met een toename van de consumptie op zijn kredietkaarten van 15 procent en een daling van het aantal wanbetalingen op leningen. Eerder al meldde American Express tijdens het vierde kwartaal een nettowinst van 1,1 miljard dollar geboekt te hebben, tegenover een winst van 716 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele boekjaar steeg de nettowinst van 1,8 miljard dollar naar 4 miljard dollar. Door de daling van het aantal wanbetalingen werden de provisies van 748 miljoen dollar naar 239 miljoen dollar teruggeschroefd. American Express maakte ook bekend 550 medewerkers te laten afvloeien. Daardoor is een provisie van 74 miljoen dollar geboekt.


Het industrieel conglomeraat 3M heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 0,7 procent tot 928 miljoen dollar. Die terugval heeft te maken met kosten voor overnames. Het bedrijf investeerde vorig jaar ongeveer 2 miljard dollar in acquisities. Het bedrijf voegt er aan toe dat alle divisies tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een groei hebben laten optekenen. Bij industrie en transport, de grootste divisie, werd een groei met 10 procent opgetekend. De medische divisie liet een toename met 4,3 procent noteren, terwijl de divisie voor consumenten en kantoor een stijging met 8,3 procent meldde. Geografisch was de groei het sterkste in een aantal Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten. Topman George Buckley merkte op dat de investeringen werden opgevoerd om de toekomstige groei in snelgroeiende markten veilig te stellen.


Het Amerikaanse mediaconcern News Corp voert onderhandelingen rond de mogelijke verkoop van zijn Russische divisie News Outdoor. De verkoop van de divisie - gespecialiseerd in buitenreclame in Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Polen en Roemenië - zou mogelijk tegen het einde van de maand februari kunnen worden afgerond. De waarde van News Outdoor wordt geraamd op een bedrag tussen 300 miljoen dollar en 400 miljoen dollar. De verkoop van het reclamebedrijf wordt al sinds een viertal jaar overwogen, maar die operatie werd door het uitbreken van de wereldwijde economische crisis een tijdlang opgeborgen. Een groep investeerders rond VTB Capital, Alfa Capital Partners en Peter Gerwe, oprichter van CTC Media, zouden geïnteresseerd zijn in een overname van het reclamebedrijf. News Outdoor heeft meer dan 4.500 medewerkers en beheert ongeveer zestigduizend reclamepunten in meer dan driehonderd steden.


Meer Nieuws

Tuesday, January 25, 2011

Cyberaanval grootste bedreiging Europese energienetwerken

Cyberaanvallen vormen op dit ogenblik de belangrijkste bedreiging voor de veiligheid van de Europese energiebevoorrading. Dat heeft een anonieme ambtenaar van de Europese Unie gezegd tegenover het webmagazine Euractiv.com. Dat is volgens de ambtenaar ook de reden waarom de klimaatdivisie van de Europese Commissie de werking van systemen voor informatie en communicatie onder de loep nemen. Ook andere departementen van de Europese Commissie onderzoeken volgens de betrokkene de mogelijke verstoring van de voorziening van gas en elektriciteit door cyber-aanvallen.

"Cyber-aanvallen op het elektriciteitsnet zorgen blijkbaar voor de grootste bezorgdheid," merkt Euractiv.com. "Twee jaar geleden zouden Russische en Chinese cyber-spionnen in het Amerikaanse elektriciteitsnet zijn ingebroken en zouden er software-programma's hebben achtergelaten die konden gebruikt worden om het systeem te verstoren. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden daarop gezegd bezorgd te zijn dat cyber-terroristen elektrische installaties, een kerncentrale of financiële netwerken langs het internet zouden kunnen overnemen."

De Europese Unie heeft zich tot nu toe vooral gericht op cyber-aanvallen die illegaal toegang proberen te zoeken tot computers, servers en gegevens. In april vorig jaar hebben de Europese ministers aan de Europese Commissie gevraagd om te onderzoeken of er een centraal bureau zou moeten opgezet worden om cybercrime te bestrijden. In september werd een pakket voorstellen naar buiten gebracht, waarbij vooral gemikt werd op de strijd tegen botnets en malware en de versterking van het European Network and Information Security Agency (Enisa), dat de netwerkbeveiliging moet garanderen.

Labels: , , ,