Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 29, 2011

Saudi-Arabië moet vijf miljoen banen creëren

Saudi-Arabië moet de volgende twintig jaar vijf miljoen banen creëren indien de regering wil tegemoetkomen aan de jonge Saudische mannen die tijdens die periode de arbeidsmarkt zullen betreden. Dat heeft Adel Fakieh, Saudisch minister van arbeid, gezegd. Tenzij er niet snel maatregelen worden genomen, dreigt het land volgens Fakieh met een zware werkloosheid geconfronteerd te worden. Hij voert bovendien aan dat ook de lonen dreigen te dalen, aangezien er een grote groep kandidaten zou beschikbaar zijn voor relatief weinig werkplaatsen.

Fakieh stelde dat de Saudische autoriteiten naar een brede waaier van mogelijkheden kijkt om meer banen te creëren. Onder meer wordt daarbij een minimumloon voor binnenlandse werknemers overwogen. Hij voegde er aan toe dat de privésector een contingent van 3 miljoen nieuw banen zou moeten leveren. Volgens Fakieh moet er bij die maatregelen ook voor gezorgd worden dat er vooral gemikt wordt op banen met hogere loonschalen.

Ook riep Fakieh op om de loonkloof tussen binnenlandse werknemers en immigranten te verkleinen. Er moet volgens hem een evenwichtige basis worden gecreëerd. Indien men daar niet in slaagt, zullen werkgevers volgens de Saudische minister de voorkeur blijven geven aan buitenlandse arbeidskrachten. Om dat te bereiken zal Saudi-Arabië volgens de minister het niveau van zijn onderwijs moeten verbeteren, terwijl ook de bestaande regelgeving grondig zou moeten herzien worden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home