Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 29, 2011

China voert eerste onroerende heffingen in

China heeft een eerste onroerende belastingen ingevoerd, in een poging om de recordprijzen voor woningen binnen de perken te houden en de inflatie af te remmen. De belasting wordt ingevoerd voor bezitters van tweede woningen in Shanghai en Chongqing. De belasting, die jaarlijks moet worden betaald, bedraagt tussen 0,4 procent en 1,2 procent van de aankoopwaarde van het pand, afhankelijk van de verhouding van de prijs met de marktgemiddelden. De vastgoedprijzen vormen één van de grote pijlers van de Chinese inflatie.

"De onroerende belastingen zullen een groot psychologisch effect hebben op potentiële kopers," voorspelt Ge Haifeng, onderzoeksdirecteur bij China Real Estate Index System, tegenover BBC News. "Het zou de volgende maanden dan ook bijzonder rustig kunnen blijven op de Chinese vastgoedmarkt." Huang Qifan, burgemeester van Chongqing, stelt dat de heffingen de vastgoedprijzen weliswaar niet onmiddellijk zullen kunnen doen kelderen, maar wel de speculatie op de immobiliënmarkt kunnen tegengaan.

De Chinese vastgoedgroep Shui On Group had onlangs nog ontkend dat er in China sprake was van een vastgoedzeepbel en voegde er aan toe dat de overheidslimieten op de bankkredieten het financieel moeilijker maakte voor de sector. Michael Kibaner, China-specialist bij de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle, merkt echter op dat de heffing niet zozeer gericht is op de woningprijzen, maar wel tegen het speculeren met woningen. Het zal volgens Kibaner voortaan immers geld kosten om een woning ongebruikt in bezit te hebben.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home