Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Het veilinghuis Christie's heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard pond. Dat is een stijging met 53 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee realiseert Christie's, het grootste veilinghuis van de wereld, de grootste omzet uit zijn geschiedenis, die bijna tweehonderdvijftig jaar teruggaat. Het succes is volgens Christie's voor een belangrijk deel toe te schrijven aan nieuwe verzamelaars en investeerders uit China. Het record markeert volgens het veilinghuis ook een krachtig herstel van de markt voor kunst sinds de economische crisis. Steven Murphy, topman van Christie's, zegt tekenen te zien dat ook dit jaar een gunstige evolutie zal kennen. De grootste winsten haalde het veilinghuis uit de markt van naoorlogse en hedendaagse kunst. De opbrengst uit die sectoren bedroeg 603 miljoen pond. Dat is een stijging met 147 procent tegenover het jaar voordien. Bij Aziatische kunst werd een stijging met 115 procent tot 570 miljoen pond opgetekend.


Het Zwitserse farmaconcern Novartis heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 9,97 miljard dollar. Dat is een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 14 procent tot 50,62 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal daalde de winst echter met 2 procent tot 2,77 miljard dollar. De terugval blijkt voor een groot deel te wijten aan de 789 miljoen dollar aan eenmalige kosten die Novartis moest boeken voor herstructureringen in de Verenigde Staten en Duitsland. Daarnaast is de verkoop van vaccins tegen de Mexicaanse griep ook sterk gedaald ten op zichte van een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht Novartis opnieuw een omzetgroei van meer dan 10 procent. Joe Jiminez, topman van Novartis, stelt echter dat de marktomstandigheden bijzonder moeilijk blijven. Alleen al de Amerikaanse prijsdrukkende maatregelen zullen dit jaar volgens Jiminez een impact van 700 miljoen dollar hebben op de verkoop.


De Verenigde Staten zullen dit jaar een begrotingstekort van 1.480 miljard dollar inschrijven. Dat is de conclusie van een rapport van het Congressional Budget Office van het Amerikaanse Congres. Daarmee zou een nieuw record worden gevestigd, ter wijten aan stimuleringsuitgaven, belastingkortingen en een zwakke economie. Het vorige record dateert van twee jaar geleden, toen een tekort van 1.416 miljard dollar werd ingeschreven. Vorig jaar bedroeg het tekort op de begroting 1.294 miljard dollar. In een eerdere raming taxeerde het Congressional Budget Office het tekort nog op 1.070 miljard dollar. Het grotere gat op de begroting wordt vooral veroorzaakt door de verlenging van de belastingkortingen die president George Bush afkondigde. Volgens het rapport komt het tekort voor volgend jaar voor de vierde keer op rij boven de 1.000 miljard dollar uit.


De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) wil geen gebruikmaken van nieuwe staatsleningen ter waarde van 14 miljard dollar, die door het Amerikaanse ministerie van energie zijn voorzien voor de ontwikkeling en promotie van milieuvriendelijke technologieën. Het concern heeft naar eigen zeggen voldoende middelen om te kunnen investeren in zuinigere en elektrische auto's. Het terugtrekken van de leningaanvraag is volgens Ed Welburn, ontwerpdirecteur bij General Motors, consistent met het beleid van het concern om zo weinig mogelijk schulden op de balans te hebben staan. Het besluit is volgens hem genomen op basis van het interne vertrouwen in de algemene vooruitgang van General Motors en de sterke wereldwijde prestaties. General Motors heeft drie kwartalen op rij winst gemaakt. Het concern had de leningen aangevraagd om fabrieken aan te passen voor de bouw van brandstof-efficiënte wagens.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 745 miljoen euro. Dat is een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Stephen Elop, topman van Nokia, gaf toe dat het Finse bedrijf moeilijk heeft met het bekampen van de concurrentie, zoals de iPhone van Apple. Elop merkte op dat de industrie is veranderd en het wordt volgens hem hoog tijd dat ook Nokia sneller verandert. Het marktaandeel van Nokia staat al ruim drie jaar onder druk. Midden februari zal Nokia zijn nieuwe strategie bekend maken. De kwartaalomzet steeg met 6 procent tot 12,6 miljard euro. Het bedrijf heeft nu nog een marktaandeel van 31 procent, tegenover 35 procent vorig jaar. Over het hele jaar daalde de winst met 9 procent tot 3,2 miljard euro. De omzet daalde met 4 procent tot 42,5 miljard euro.


Het internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 312 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 153 miljoen dollar. De omzet daalde echter met 4 procent tot 1,21 miljard dollar. Die achteruitgang is onder meer te wijten aan het partnership dat Yahoo heeft aangegaan met Microsoft rond zoekopdrachten. Dat moet de overhead-kosten van Yahoo terugdringen en werknemers vrijmaken voor andere opdrachten, maar het internetbedrijf moet in ruil wel 12 procent van zijn reclame-inkomsten aan Microsoft afstaan. Tim Morse, chief financial officer van Yahoo, stelde dat het internetbedrijf op de goede weg is. Hij stelde dat Yahoo zich tot een ander bedrijf transformeert, wat volgens hem enige tijd in beslag neemt. Het bedrijf waarschuwde wel dat zijn netto-omzet tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4 procent tot 10 procent lager zou liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het Japanse technologieconcern NEC en de Chinese computer-producent Lenovo hebben aangekondigd een joint venture op te richten. Door de samenwerking krijgt Lenovo de kans om zijn activiteiten in Japan, de derde grootste computermarkt van de wereld, uit te breiden. Het Japanse NEC krijgt door de joint venture de mogelijkheid om de kosten van zijn computer-activiteiten, die de voorbije twee jaar verlieslatend waren, terug te schroeven. Het partnership moet voor beide partijen schaalvoordelen opleveren. Lenovo krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent in de joint venture. NEC heeft een belang van ongeveer 18 procent op de Japanse computermarkt. Lenovo heeft ruim 25 procent van de Chinese computermarkt in handen. De joint venture zou de partners de mogelijkheid moeten bieden om de concurrentie aan te gaan met marktleiders zoals Hewlett-Packard.


De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz heeft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 620 miljoen euro. De kwartaalwinst lag 11 procent lager dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Die daling was vooral het gevolg van de hoge katoenprijs. De katoenprijzen kenden het voorbije jaar een gevoelige stijgen door de vrees dat het aanbod de groeiende vraag, vooral vanuit China, niet zou kunnen volgen. De stijgende kosten hebben vooral gevolgen voor ketens die goedkope kleding verkopen. Zij kunnen de extra kosten moeilijk doorrekenen aan hun klanten, zeker aangezien veel consumenten door de crisis hun budgetten onder controle proberen te houden. De omzet steeg met 6 procent tot 29,7 miljard euro. Over het hele jaar steeg de winst met 14 procent tot 18,7 miljard Zweedse kroon. De jaaromzet steeg met 7 procent naar 108,5 miljard Zweedse kroon.


De Nederlandse retailgroep Macintosh - het moederconcern boven ketens zoals Belcompany, Brantano, Kwantum en Scapino - heeft tijdens de tweede helft van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 600 miljoen euro. Dat is een stijging met 3,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In de mode-divisie werd een omzetstijging met 7,9 procent opgetekend, maar bij de meubel-afdeling moest een terugval met 2,9 procent worden genoteerd. De divisie automotive en telecom meldde een lichte daling met 0,7 procent. Over het hele jaar steeg de omzet van Macintosh met ruim 1 procent tot 1,13 miljard euro. De Nederlandse retailgroep zegt te verwachten dat de bedrijfswinst over het voorbije jaar 20 procent hoger zal uitkomen dan het resultaat van 44,7 miljoen euro dat een jaar eerder werd behaald.


De autobouwer Toyota, de grootste autoconstructeur van de wereld, roept op zijn Japanse thuismarkt meer dan 1,2 miljoen voertuigen terug wegens mogelijke brandstoflekken. De terugroepactie heeft betrekking op zestien modellen, waaronder de Voxy en de Noah. In het buitenland worden 421.000 exemplaren teruggeroepen. Vooral de Verenigde Staten, Duitsland en in mindere mate Rusland en Nieuw-Zeeland worden getroffen door de maatregel. In de brandstofleiding kunnen door het defect kleine scheurtjes ontstaan. Als de scheurtjes doorzetten, kan dat lekkages veroorzaken. In Japan zijn volgens het Japanse ministerie van transport 140 meldingen binnengekomen. In geen van de gevallen had het defect een ongeluk veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dat de Japanse autobouwer over moet gaan tot soortgelijke acties. Ruim een jaar geleden werden wereldwijd meer dan 10 miljoen voertuigen teruggeroepen wegens problemen met onder meer gaspedalen, vloermatten en remmen.


Bij de BBC World Service worden 650 banen geschrapt. Het gaat om meer dan een kwart van het totale personeelsbestand van de wereldomroep van de Britse mediamaatschappij. Door de aangekondigde besparingen van de Britse regering, moet ook de openbare omroep inleveren. Het budget van de BBC zal jaarlijks met 46 miljoen pond worden teruggeschroefd. Bovendien moet de omroep zich voorbereiden om het einde van de directe subsidiëring door de Britse regering. Die overheidssteun valt over drie jaar weg. Daarna zal de omroep worden gefinancierd met het kijkgeld dat door elk Brits gezin met een televisie moet worden betaald. BBC World Service, die bijna tachtig jaar geleden werd opgericht, kost jaarlijks 272 miljoen pond en heeft wereldwijd 180 miljoen kijkers en luisteraars. De BBC World Service schat door de bezuinigingen wereldwijd 30 miljoen kijkers te verliezen.


Het Italiaanse modehuis Prada wil een notering op de beurs van Hongkong. Het bedrijf verkiest voor de beursgang, die mogelijk 6 miljard euro kan opleveren, het snelgroeiende China boven thuishaven Milaan. Als de notering doorgaat, wordt Prada het eerste Italiaanse bedrijf op de beurs in Hongkong. Prada, ook bekend van de merken Miu Miu en Car Shoe brands, denkt al jaren aan een beursnotering, maar moest die plannen door de slechte marktomstandigheden steeds opnieuw uitstellen. Volgens Italiaanse bronnen zou de beursgang in juni of juli plaats kunnen vinden. China is de snelst groeiende markt voor luxegoederen van de wereld. Het concern lijkt te hebben gekozen voor Hongkong omdat de potentiële beurswaarde daar hoger ligt dan in Milaan. Analisten waarschuwen echter dat investeerders uit Europa en de Verenigde Staten hierdoor zouden kunnen worden afgeschrikt.


Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,09 miljard dollar. Dat is een daling met 60 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, maar die terugval is grotendeels te wijten aan een eenmalige last van ongeveer 2,7 miljard dollar wegens een wijziging in de boekhoudmethode van de pensioenberekeningen. Die wijziging kadert binnen een breder initiatief om de resultaten transparanter te maken. De kwartaalomzet steeg met 2,1 procent tot 31,36 miljard dollar. Het concern sloot tijdens het vierde kwartaal 2,8 miljoen nieuwe abonnees aan. Daardoor heeft AT&T op dit ogenblik 95,5 miljoen abonnees. Dat is een stijging met 12 procent tegenover vorig jaar. Bij de mobiele telefonie werden 400.000 nieuwe klanten aangesloten. AT&T was in het afgelopen kwartaal voor het laatst de exclusieve aanbieder van de populaire iPhone van Apple in de Verenigde Staten.


Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 829 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 983 miljoen dollar. Door de dalende verkoop bij een aantal types gevechtsvliegtuigen daalden de winsten van de luchtvaartdivisie met bijna 4 procent tot 410 miljoen dollar. De verkoop van nieuwere types konden de verliezen niet compenseren, omdat de winstmarges inmiddels kleiner zijn geworden. De omzet steeg met 5 procent tot 12,8 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei van 4,1 tot 45,8 miljard dollar opgetekend. De jaarwinst daalde echter van 3 miljard dollar naar 2,93 miljard dollar. Het bedrijf verkocht vorig jaar zijn divisie Enterprise Integration Group en verwacht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ook dochter Pacific Architects and Engineers te kunnen afstoten.


Het Amerikaanse concern Caterpillar, de grootste machinefabrikant van de wereld heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 968 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een winst geboekt van 232 miljoen dollar. Caterpillar kon tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar naar eigen zeggen sterk profiteren van een sterke ordergroei in vooral Azië en Zuid-Amerika. Caterpillar zegt echter ook positiever geworden te zijn over de economische groei in de geïndustrialiseerde markten zoals Noord-Amerika, Europa en Japan. De omzet van Caterpillar, producent van onder meer graafmachines, mijnbouwtrucks en zware dieselmotoren, steeg met 62 procent tot 12,8 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de winst tot 2,7 miljard dollar vergeleken, tegenover 895 miljoen dollar het jaar voordien. De omzet steeg met 31 procent tot 42,6 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home