Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 27, 2011

Litouwen vraagt Europees optreden tegen Gazprom

Litouwen heeft aan de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek op te starten wegens marktmisbruik door het Russische gasbedrijf Gazprom. Arvydas Sekmokas, minister van energie van Litouwen, vraagt dat de Europese Commissie van Gazprom zou eisen dat bij de gasbevoorrading een transparant, redelijk en ondiscriminerend beleid zou hanteren. Gazprom maakte vorige maand bekend dat Litouwen, in tegenstelling tot buurlanden Letland en Estland geen kortingen op zijn gasfactuur zou krijgen.

Reden voor het schrappen van de korting zou de beslissing van Litouwen zijn geweest om zijn gasindustrie te herschikken. Litouwen maakte eerder bekend voor 1.000 kubieke meter Russisch gas ongeveer 100 dollar meer te moeten betalen dan Duitsland. "Litouwen wordt gestraft omdat het land de concurrentie probeert te verhogen en een Europese gasmarkt probeert te creƫren," merkt minister Sekmokas op. "Gazprom probeert de potentiƫle concurrentie uit te schakelen en de vorming van een eengemaakte Europese gasmarkt te verstoren."

Litouwen besliste in mei vorig jaar om de gasverkoop en de infrastructuur-eigendom van zijn gasbedrijf Lietuvos Dujos op te splitsen. Dat leverde het land heel wat kritiek op van het Russische Gazprom en het Duitse Eon, de meerderheidsaandeelhouders van Lietuvos Dujos. De maatregel vormt volgens de Litouwse regering echter een onderdeel van het streven van de Europese Commissie om dominante energiebedrijven te verplichten hun transportnetwerken open te stellen voor concurrenten.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home