Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 26, 2011

Voedselveiligheid Afrika moet worden opgedreven

De Global Alliance for Improved Nutrition (Gain) en de New Partnership for Africa's Development (Nepad) hebben een vijfjaren-project opgestart om de ondervoeding in Afrika aan te pakken. Daarbij wil men vooral op jongeren mikken. Bedoeling is om de voedselveiligheid helemaal te integreren in de Afrikaanse programma's voor landbouwontwikkeling. Een woordvoerder van Gain merkte op dat er nog geen details voor het programma kunnen worden verstrekt, maar er zou vooral worden gewerkt met eenvoudige, doelgerichte en kostenefficiënte interventies.

"Cruciaal daarbij is het venster van de eerste duizend levensdagen," merkt de woordvoerder op. "De promotie van borstvoeding, voedingssupplementen en complementaire voeding na zes maanden vormen een aantal maatregelen die de cyclus van ondervoeding kunnen doorbreken." Hij voegde er aan toe dat er in eerste instantie een evaluatie gemaakt zal worden van het bestaande beleid, praktijken en capaciteit op het gebied van landbouw, voeding en voedselveiligheid. Zonder die inventaris kan er volgens Gain immers geen strategie worden uitgebouwd.

Gehoopt wordt dat er tegen de lente een actieplan zou kunnen worden uitgewerkt. Jain Naidoo, voorzitter van Gain, merkt op dat één op vier personen het slachtoffer is van verkeerde voeding. "Een kwart van de kinderen is ondervoed," voegt hij daar aan toe. "Bovendien blijkt dat 53 procent van de zwangere vrouwen in Afrika onvoldoende lichaamsgewicht heeft. Voedingsproblemen eisen miljoenen levens, vooral bij vrouwen en kinderen. Bovendien verliezen die landen door voedingsproblemen tot 3 procent van hun bruto binnenlandse product."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home