Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 26, 2011

Nieuwsoverzicht

Alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit en biobrandstoffen kunnen de transportsector tegen het midden van het decennium 100 procent duurzaam maken. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. De Europese Unie heeft als doelstelling om tegen het midden van de eeuw 80 procent tot 95 procent minder koolstofdioxide uit te stoten. Die vervanging moet volgens de experts evenwel gradueel gebeuren en bovendien zal volgens hen het volledige gamma van duurzame brandstoffen aangesproken moeten worden om aan de vraag van de sector te voldoen. Volgens de experts moet het wegtransport elektriciteit gebruiken voor korte afstanden, waterstof en methanol voor middellange afstanden en biobrandstoffen en synthetische brandstoffen en gas voor lange afstanden. Treinen moeten rijden op elektriciteit en eventueel biobrandstoffen. Vliegtuigen moeten in alle gevallen kerosine gewonnen uit biomassa gebruiken. De scheepvaart kan iets gediversifieerder werken.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 26,4 miljard dollar. Dat is een daling met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die daling werd grotendeels veroorzaakt door de verkoop van landelijke telefoonnetwerken in veertien Amerikaanse staten. De nettowinst steeg van 2,37 miljard dollar naar 4,65 miljard dollar. De winstgroei was onder meer te danken aan een eenmalige bate. Verizon Wireless, de joint venture van het Amerikaanse telecombedrijf met Vodafone Group, wierf tijdens het vierde kwartaal 955.000 nieuwe klanten aan. Voor dit jaar verwacht Verizon echter een belangrijke groei dankzij de lancering van de nieuwe iPhone. Het concern verwacht dat de helft van zijn draadloze klanten tegen het einde van dit jaar naar de meer winstgevende smartphone-sector zal zijn overgestapt.


De Zweedse autofabrikant Volvo heeft in Shanghai een Chinees hoofdkwartier geopend. Die ingreep moet de Zweedse constructeur helpen om zijn Chinees marktaandeel verder uit te breiden. Het bedrijf start er ook met een ontwikkelingscentrum voor nieuwe technologieën. Het Amerikaanse autoconcern Ford verkocht zijn Zweedse dochter Volvo vorig jaar aan het Chinese autoconcern Geely voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Het Zweedse merk verkocht vorig jaar in totaal meer dan 373.500 auto's. In Europa stegen de verkopen met 29 procent, maar in China werd een groei met 36 procent opgetekend. In de Verenigde Staten, nog altijd de belangrijkste markt voor Volvo, zakten de verkopen met 12 procent tot 53.952 exemplaren. Het vroegere Chinese hoofdkwartier van Volvo was vooral gericht op verkoop, marketing en klantendienst. Voortaan zal er echter meer nadruk worden gelegd op onder meer design, productie en kwaliteitscontrole.


Tegen de verwachting in is het Britse bruto binnenlandse product tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,5 procent gedaald tegenover het kwartaal voordien. Dat heeft het Britse Office for National Statistics bekend gemaakt. Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien is er echter nog wel een groei merkbaar. De terugval is naar eigen zeggen te wijten aan de strenge winter. Anders zou er een status-quo zijn opgetekend. In de industrie werd nog wel een groei opgetekend, maar de dienstensector werd met een belangrijke teruggang optekend. In de bouwsector werd een daling met 3,3 procent genoteerd. Door de inkrimping neemt de bezorgheid over de Britse economie toe. De regering van premier David Cameron bezuinigt alleen al dit jaar 7 miljard euro, waardoor de economische bedrijvigheid verder onder druk komt te staan.


Het spoorbedrijf Thalys heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 432 miljoen euro. Dat is een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werden er het voorbije jaar 5,45 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 6,25 procent. De groei is volgens Thalys voor een belangrijk deel te danken aan de versnelling op de route Amsterdam-Brussel-Parijs. Die leverde een tijdwinst op van 51 minuten en zorgde voor extra reizigers. De omzet op die route steeg het voorbije jaar met 42 procent. Ook het economisch zorgde voor een toename van het aantal passagiers. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral de belangstelling voor de speciale businessklasse is gestegen. In die prijscategorie, waar toegang tot draadloos internet wordt aangeboden en een maaltijd wordt geserveerd, werd een stijging met 9,5 procent opgetekend.


Het Duitse elektronicaconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 19,5 miljard euro. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het vorige boekjaar. De nettowinst steeg met 16 procent tot 1,75 miljard euro, dankzij het economisch herstel en de toegenomen bestedingen. Siemens haalde ook voor 22,59 miljard euro aan nieuwe orders binnen. Dat is een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale omvang van het orderboek van het Duitse concern steeg daardoor tot een recordbedrag van 92 miljard euro. Peter Löscher, topman van Siemens, stelde dat het concern volledig op koers zit om de doelstelling voor het lopende boekjaar te realiseren. Siemens verwacht daarbij een gematigde stijging van de omzet. De winst uit voortgezette activiteiten zou met 25 procent tot 35 procent stijgen.


Het Duitse industriële ThyssenKrupp concern heeft afscheid genomen van zijn gedelegeerd bestuurder Ekkehard Schulz (79), die met pensioen is gegaan. Schulz was veertig jaar actief in de staalsector. De voorbije elf jaar had hij de leiding over ThyssenKrupp. Schulz was oorspronkelijk manager van het Duitse concern Thyssen, maar stelde in de jaren tachtig tevergeefs een fusie met concurrent Krupp voor. Tien jaar later werd die fusie toch gerealiseerd. Samen met Gerhard Cromme, de topman van Krupp, kreeg Schulz de leiding over het fusiebedrijf. Twee jaar later werd echter beslist dat Schulz het concern alleen zou leiden. Gerhard Cromme werd voorzitter van de raad van bestuur, een functie die hij tot op de dag van vandaag bekleedt. Ook Ekkehard Schulz krijgt een zetel in de raad van bestuur van het Duitse staalconcern. Schulz was tijdens de staalcrisis in het Ruhrgebied in het begin van de jaren negentig verantwoordelijk voor het schrappen van tienduizenden banen bij Thyssen.


De Britse bank Barclays heeft plannen om het beloningsysteem voor zijn topmedewerkers bij te sturen. Bob Diamond, de chief executive van Barclays, zou de bonussen voortaan gedeeltelijk willen uitkeren in een nieuw soort converteerbare obligaties. Door het nieuwe systeem zouden de bankiers alleen worden beloond wanneer de financiële instelling goed presteert. Met de maatregel wil Diamond tegemoet komen aan de grote kritiek van het publiek en de politiek op het bonussysteem. Meer dan duizend medewerkers van de bank zouden onder de nieuwe regel vallen. De Amerikaan Bob Diamond nam in december vorig jaar de leiding over Barclays over van John Varley. De nieuwe topman heeft een basisloon van 1,35 miljoen pond, maar in combinatie met bonussen en andere incentives kan hij tot 11 miljoen pond per jaar verdienen. De voorbije vier jaar heeft hij als hoofd van de investeringsbank bij Barclays in totaal ongeveer 70 miljoen pond verdiend.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,54 miljard dollar. Dat is een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de inkomsten uit betaalde zoekopdrachten met 18 procent zijn gestegen tegenover het jaar voordien. Eric Schmidt, afscheidnemend chief executive, merkt op dat de groei werd ondersteund door een snel groeiende digitale economie, een voortdurende productinnovatie en het succes van nieuwe activiteiten, zoals de display-divisie en mobiele marketing. Google heeft op dit ogenblik een financiële reserve van 35 miljard dollar opgebouwd. De kwartaalomzet van het internetbedrijf steeg met 26 procent tot 8,44 miljard dollar. De display-divisie van Google heeft inmiddels twee miljoen uitgevers. Er werd ook gemeld dat de omzet van dochter YouTube is verdubbeld. Ook worden er 300.000 Android-telefoons per dag geactiveerd.


Anna Chapman, de Russische spionne die in juni van dit jaar in de Verenigde Staten werd ontmaskerd en naar Rusland werd uitgewezen, heeft haar langverwachte debuut gemaakt als presentatrice op de Russische staatstelevisie. Chapman leidt het occulte programma 'Secrets of the World'. In de eerste uitzending werd onder meer aandacht besteed aan de mysterieuze littekens van een kind uit de republiek Dagestan in de Kaukasus. Het programma wordt wekelijks uitgezonden op de zender Ren TV, waarin de Russische dochterbedrijf van het mediaconcern RTL een belang van 30 procent heeft. Chapman, die als Anna Koesjtsjenko werd geboren, kreeg tien jaar geleden een Brits paspoort nadat ze met een Brit was getrouwd. Na een huwelijk van vier jaar ging het echtpaar uit elkaar. Chapman verhuisde naar New York, waar ze zich als vastgoedondernemer uitgaf en voor Rusland spioneerde.


Het Amerikaanse chemieconcern DuPont de Nemours heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 376 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was een nettowinst van 441 miljoen dollar geboekt. De terugval was echter in grote mate te wijten aan een aantal eenmalige lasten. De omzet steeg met 15 procent tot 7,4 miljard dollar. De omzet van de divisie autoverven liet een omzetgroei met 26 procent optekenen. De afdeling plastic auto-onderdelen liet een groei met 11 procent noteren. De landbouwdivisie was verlieslatend, maar dat is een jaarlijks weerkerende cyclus. Dupont verhoogde zijn winstverwachting voor het nieuwe jaar, maar waarschuwde wel dat de overname van het Deense bedrijf Danisco de winst zou kunnen drukken. DuPont nam het Deense bedrijf onlangs over voor een bedrag van 5,8 miljard dollar. De overname moet het concern toelaten zijn positie op de markt van biotechnologie en voeding te versterken.


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een inval gedaan bij de reisorganisaties TUI Nederland, Thomas Cook en Oad. De bedrijven worden verdacht van verboden prijsafspraken en marktverdeling. Ook bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), de overkoepelende sectororganisatie werd een inval gedaan. De drie betrokken bedrijven zijn de grootste reisorganisaties van Nederland. TUI Nederland en Thomas Cook zeggen in een reactie mee te werken aan het onderzoek en de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien. De toezichthouder onderzoekt ook de betrokkenheid van bestuurders bij de verboden afspraken. De Nederlandse Consumentenbond stelde te hopen dat er snel meer informatie naar buiten zou komen. Als de touroperators inderdaad prijsafspraken hebben gemaakt, is het volgens de organisatie altijd mogelijk dat consumenten werden gedupeerd.


Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf American Express heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. American Express dankt de omzetgroei naar eigen zeggen met een toename van de consumptie op zijn kredietkaarten van 15 procent en een daling van het aantal wanbetalingen op leningen. Eerder al meldde American Express tijdens het vierde kwartaal een nettowinst van 1,1 miljard dollar geboekt te hebben, tegenover een winst van 716 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele boekjaar steeg de nettowinst van 1,8 miljard dollar naar 4 miljard dollar. Door de daling van het aantal wanbetalingen werden de provisies van 748 miljoen dollar naar 239 miljoen dollar teruggeschroefd. American Express maakte ook bekend 550 medewerkers te laten afvloeien. Daardoor is een provisie van 74 miljoen dollar geboekt.


Het industrieel conglomeraat 3M heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 6,7 miljard dollar. Dat is een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 0,7 procent tot 928 miljoen dollar. Die terugval heeft te maken met kosten voor overnames. Het bedrijf investeerde vorig jaar ongeveer 2 miljard dollar in acquisities. Het bedrijf voegt er aan toe dat alle divisies tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een groei hebben laten optekenen. Bij industrie en transport, de grootste divisie, werd een groei met 10 procent opgetekend. De medische divisie liet een toename met 4,3 procent noteren, terwijl de divisie voor consumenten en kantoor een stijging met 8,3 procent meldde. Geografisch was de groei het sterkste in een aantal Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten. Topman George Buckley merkte op dat de investeringen werden opgevoerd om de toekomstige groei in snelgroeiende markten veilig te stellen.


Het Amerikaanse mediaconcern News Corp voert onderhandelingen rond de mogelijke verkoop van zijn Russische divisie News Outdoor. De verkoop van de divisie - gespecialiseerd in buitenreclame in Rusland, Bulgarije, Tsjechië, Polen en Roemenië - zou mogelijk tegen het einde van de maand februari kunnen worden afgerond. De waarde van News Outdoor wordt geraamd op een bedrag tussen 300 miljoen dollar en 400 miljoen dollar. De verkoop van het reclamebedrijf wordt al sinds een viertal jaar overwogen, maar die operatie werd door het uitbreken van de wereldwijde economische crisis een tijdlang opgeborgen. Een groep investeerders rond VTB Capital, Alfa Capital Partners en Peter Gerwe, oprichter van CTC Media, zouden geïnteresseerd zijn in een overname van het reclamebedrijf. News Outdoor heeft meer dan 4.500 medewerkers en beheert ongeveer zestigduizend reclamepunten in meer dan driehonderd steden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home