Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 25, 2011

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Toyota heeft vorig jaar 8,42 miljoen wagens verkocht. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee behoudt Toyota zijn positie als grootste autoproducent van de wereld. Nochtans leed Toyota imagoschade na het massaal terugroepen van defecte voertuigen. In totaal moest Toyota meer dan 10 miljoen exemplaren worden teruggeroepen na technische problemen met onder meer gaspedalen, vloermatten en remmen. De Amerikaanse autobouwer General Motors liet het voorbije jaar een verkoopsgroei met 12,2 procent optekenen tot 8,39 miljoen exemplaren, maar moet daardoor genoegen nemen met een tweede plaats. Toyota nam het wereldwijde marktleiderschap drie jaar geleden van General Motors op, maar analisten denken dat de Japanse groep die positie niet langer meer zal kunnen ophouden, omdat op de Amerikaanse markt terrein wordt verloren en in opkomende economieën onvoldoende inspanningen werden gedaan.


Het luchtverkeer in Europa zal over dertig jaar toegenomen zijn tot 16,9 miljoen vluchten. Dat is een stijging met 80 procent tegenover het niveau van twee jaar geleden. Dat blijkt uit de langetermijnverwachtingen van Eurocontrol, de organisatie die instaat voor de veiligheid van het luchtruim boven Europa. De gemiddelde jaarlijkse groei zal volgens Eurocontrol tussen 1,6 procent en 3,9 procent liggen. Volgens de prognose zal Oost-Europa in de eerste periode de sterkste groei laten tekenen, terwijl ook intercontinentale vluchten een belangrijke toename zouden kennen. Turkije zou voor de meeste extra vluchten in het Europese luchtruim zorgen. Duitsland zal volgens Eurocontrol het grootste aantal bijkomende vluchten in zijn nationale luchtruim laten optekenen. Eurocontrol stelt dat er de volgende twintig jaar een duidelijke groei zal worden opgetekend, maar die kan er volgens de organisatie heel anders uitzien dan men in het verleden gewoon was.


Eric Schmidt krijgt bij zijn vertrek als chief executive van Google voor 100 miljoen dollar aandelen en aandelenopties van het Amerikaanse internetbedrijf. Dat blijkt uit een document van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission. Schmidt zal begin april zijn functie doorgeven aan Larry Page, mede-oprichter van Google. Schmidt wordt wel uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van het internetbedrijf. Onlangs kondigde Google nog aan dat Schmidt van plan was om dit jaar meer dan een half miljoen aandelen te verkopen voor ongeveer 327 miljoen dollar. Eind vorig jaar bezat Schmidt al ongeveer 9,2 miljoen aandelen Google voor een totale waarde van 5,63 miljard dollar. Schmidt kan de bonus in aandelen en opties na vier jaar opnemen. Het is de eerste keer dat Schmidt een bonus krijgt sinds zijn aantreden als chief executive van Google tien jaar geleden.


Het Nederlandse chemiebedrijf AkzoNobel investeert 90 miljoen euro in een nieuwe fabriek voor chemicaliën voor de papierindustrie in Brazilië. Het is de grootste investering die AkzoNobel in Latijns-Amerika ooit heeft gedaan. De nieuwe entiteit moet Eldorado Celulose e Papel, de grootste papierpulpfabriek van de wereld, bevoorraden. De fabriek van AkzoNobel krijgt een capaciteit van 1,5 miljoen ton per jaar en zal naar verwachting in september volgend jaar operationeel zijn. AkzoNobel is de grootste verfproducent van de wereld. Om die positie te handhaven, zoekt het Nederlandse concern uitbreidingsmogelijkheden in vooral opkomende landen. Onder meer heeft de verffabrikant ambitieuze plannen voor Brazilië. Het Nederlandse bedrijf wil op middellange termijn de omzet op de Braziliaanse markt verdubbelen tot 1,5 miljard euro.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 465 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de nettowinst 260 miljoen euro. De omzet steeg met 2 procent tot 7,4 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten is er echter sprake van een omzetdaling met 4 procent. De divisie consumentenproducten bleef achter op de verwachtingen. Daar werd Philips geconfronteerd met een aarzelend consumentenvertrouwen. Ook de lichtdivisie presteerde minder dan eerder was verwacht. Ook de verlieslatende televisiedivisie drukte op de resultaten. Daarentegen presteerde de medische divisie beter dan eerder was vooropgesteld. Gerard Kleisterlee, de afscheidnemende topman van Philips, zei te verwachten dat de opkomende markten de groei van alle sectoren zal blijven ondersteunen. In de mature markten zal volgens hem echter met een aarzelende consument rekening gehouden moeten blijven worden.


Het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis heeft zijn overnamebod voor het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme nog een keer verlengd tot half februari, nadat de deadline voor een eerder bod was afgelopen. De totale overnameprijs komt uit op 18,5 miljard dollar. Sanofi-Aventis kon tot nog toe slechts 0,4 procent van het kapitaal van Genzyme overtuigen om op zijn bod in te gaan. Behalve de datum, blijven volgens de Franse groep alle andere voorwaarden van het overnamebod onveranderd. De eerste bieding dateert al van begin oktober. De directie van Genzyme vond het bod toen te laag en riep de aandeelhouders op om het voorstel van Sanofi-Aventis te verwerpen. Intussen spraken beide groepen al over de mogelijkheid van een extra vergoeding onder voorwaarden. Maar blijkbaar kon dat nog geen meerderheid van de aandeelhouders overtuigen.


Spanje heeft het voorbije jaar 52,6 miljoen toeristen ontvangen. Dat is een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. Het betekende ook de eerste toename in drie jaar tijd. Met deze eerste heropleving bewijst de sector volgens het Spaanse ministerie van toerisme zijn sterkte, ondanks de economische crisis. In april bezorgde de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull de toeristische sector nog een zware klap, maar daarna ging het van mei tot en met november opnieuw in stijgende lijn. In december viel door een staking van de Spaanse luchtverkeersleiders en het slechte weer in Europa, het aantal reizigers echter opnieuw met 4,6 procent terug. De snelstgroeiende markten waren Frankrijk, Italië, Nederland en Scandinavië. Daarentegen liet Groot-Brittannië een daling met 6,5 procent optekenen. Bij de Duitse toeristen werd een terugval met 1,4 procent opgetekend. Groot-Brittannië en Duitsland blijven wel de belangrijkste markten voor het Spaanse toerisme.


Frankrijk wil de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitbreiden, door de organisatie onder meer het toezicht op de kapitaalstromen en op de wereldwijde onevenwichten toe te vertrouwen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekendgemaakt bij de voorstelling van de prioriteiten voor zijn dubbele voorzitterschap van de G-Acht en de G-Twintig. Sarkozy zei aan de G-Twintig te zullen voorstellen om een gedragscode op te stellen inzake de kapitaalstromen. Frankrijk is er volgens hem van overtuigd dat op termijn een hervorming van de statuten van het Internationaal Monetair Fonds wenselijk is, zodat de gemeenschappelijke regels de boventoon zouden voeren. De Franse president stelde de Verenigde Staten ook gerust dat de dominante rol van de dollar niet in vraag wordt gesteld. Sarkozy kondigde tegelijk wel een herwaardering van het internationale monetaire systeem aan.


Alassane Ouattara, de internationaal verkozen president van Ivoorkust, heeft opgeroepen om de export van cacao een maand lang op te schorten. Op die manier wil hij zijn rivaal Laurent Gbagbo, die weigert toe te geven dat hij de verkiezingen van november vorig jaar verloren heeft en als president wil blijven zetelen, financieel droogleggen. Ivoorkust is de grootste producent en uitvoerder van cacao ter wereld. Een adviseur van Ouattara heeft gezegd dat de grootste exporteurs van Ivoorkust akkoord gaan met de exportstop. Tegenstanders van de maatregel zullen volgens de woordvoerder beschouwd worden als geldschieters van activiteiten van de onwettige administratie van Gbagbo en zouden zich blootstellen aan internationale sancties. Ivoorkust bevindt zich in een diepe politieke crisis sinds de presidentsverkiezingen. Zowel Ouattara als Gbagbo beschouwen zichzelf als winnaar en vormden elk hun eigen regering. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president.


De Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager denkt dat de voorbereidingen voor een beursgang voor ABN Amro over twee jaar kunnen beginnen. Ten vroegste over drie jaar zou vervolgens een start gemaakt kunnen worden met de beursintroductie van de bank. De minister meldt dat in eerste instantie gedacht wordt aan een beursgang, maar dat ook andere opties mogelijk blijven. Bovendien moet de leiding van de bank volgens de minister haar ambities rond het vergroten van de winst en het terugbrengen van de kosten eerst waarmaken. Onder leiding van topman Gerrit Zalm worden sinds twee jaar ABN Amro en Fortis Bank Nederland in elkaar geschoven. Sinds twee jaar is ABN Amro volledig in overheidshanden. De keuze voor het gefaseerd naar de beurs brengen van bankonderdelen betekent dat de overheid nog geruime tijd aandeelhouder blijft.


Er zou een nieuw overnamebod gelanceerd zijn op het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee. Volgens een aantal bronnen ontving het concern een overnamebod van de investeringsmaatschappijen Apollo Global Management, Bain Capital en TPG Capital. Het overnamebod zou ongeveer 13 miljard dollar bedragen. Sara Lee kwam de voorbije maanden herhaaldelijk in het nieuws als overnameprooi. Eind december waren er geruchten over een opsplitsing van het bedrijf en in oktober werd een overnamebod van het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewimpeld. De raad van bestuur van Sara Lee komt eerstdaags samen om zich over de toekomst van het bedrijf te beraden. Sara Lee, dat de voorbije jaren een reeks activiteiten afstootte, bestaat op dit ogenblik nog uit een vleesdivisie en een koffietak. Het bedrijf zou overwegen om zichzelf op te splitsen of zichzelf te verkopen.


De Chinese bank Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) neemt 80 procent van de Amerikaanse retailactiviteiten van de Bank of East Asia over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 140 miljoen dollar. De overname zal de Chinese bank naar eigen zeggen toegang verschaffen tot de markt voor de kredietverlening en deposito voor de kleine en middelgrote bedrijven en voor particulieren in de Verenigde Staten. De overname symboliseert naar eigen zeggen de mondiale strategie van de Chinese bank. De overname moet wel nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse toezichthouders. De Chinese bank is al drie jaar aanwezig in New York. Ook in Europa werkt de bank aan een expansie en opende zopas filialen in Brussel, Amsterdam, Parijs, Madrid en Milaan. De bank wil Chinese bedrijven met expansieplannen in Europa begeleiden.


Egypte heeft Duitsland gevraagd om de buste van Koningin Nefertiti terug te geven. Het beeld zou in negentig jaar geleden onrechtmatig meegenomen zijn door een Duitse archeoloog. De buste van Nefertiti is ongeveer 3.500 jaar oud en staat momenteel in het Neues Museum in Berlijn. Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad van Antiquiteiten, heeft in een brief het beeld teruggevraagd. De actie kadert in het Egyptische voornemen om gestolen artefacten terug naar het Noord-Afrikaanse land te halen om zo het toerisme een nieuwe boost te geven. Volgens Egypte heeft archeoloog Ludwig Borchardt de buste van Nefertiti destijds op illegale wijze het land uitgesmokkeld. Hij zou de autoriteiten misleid hebben door het beeld aan te geven als een geschilderde, plaasteren buste van een prinses, terwijl hij goed genoeg zou geweten hebben dat het om het beeld van Nefertiti ging. De Duitse regering is niet van plan in te gaan op de vraag van Egypte.


De Britse openbare omroep BBC gaat zijn budget voor internet de volgende twee jaar met 25 procent terugschroeven. Concreet betekent dat er tweehonderd websites zullen verdwijnen en dat er 360 jobs worden geschrapt. De maatregelen zijn onderdeel van een plan om de kosten van de publieke omroep met 20 procent te verminderen. De online dienst, waarvoor ongeveer 1.600 mensen werken, droeg de voorbije jaren bij tot de ontwikkeling van de BBC, de grootste publieke audiovisuele groep ter wereld. Er werden tot 105 miljoen bezoekers per maand geteld. BBC Online is volgens Mark Thompson, directeur-generaal van de Britse openbare omroep, een enorm succes, maar de uitgebreide portfolio zou ertoe leiden dat er niet altijd aan de verwachtingen kon worden voldaan. Onder meer zullen een aantal eigen websites van individuele programma's verdwijnen. Het huidige budget van BBC Online bedraagt 137 miljoen pond.


De zakenman Manuel Calvelo is door Costa Rica uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij acht jaar cel riskeert omdat hij op het internet jarenlang namaakgeneesmiddelen verkocht aan Amerikaanse consumenten. Manuel Calvelo zou op die manier minstens 1 miljoen euro verdiend hebben. Op een achttal websites verkocht Calvelo veertig verschillende geneesmiddelen. Hij was daarbij vooral gespecialiseerd in het potentieverhogende Viagra, kalmeringsmiddelen zoals Xanax, antidepressiva en geneesmiddelen voor diabetici. Calvelo stelde de middelen ter beschikking zonder dat de klanten een medisch voorschrift moesten voorleggen. Meestal ging het echter om valse, nagemaakte producten. Calvelo richtte tien jaar geleden in Costa Rica een bedrijf op dat websites en softwaretoepassingen ontwikkelde voor bedrijven. Hij schakelde echter al snel over naar de verkoop van namaak-geneesmiddelen. Calvelo werd vier jaar geleden door een undercoveragent opgepakt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home