Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 24, 2011

Nieuwsoverzicht

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij British Airways heeft ervoor gekozen om opnieuw te staken. Dat heeft de vakbond Unite bekend gemaakt. Daarmee zet het personeel zijn protestacties verder tegen de beperkingen van de reisvoordelen en andere sancties die waren opgelegd aan personeelsleden die vorig jaar in staking waren gegaan. Er werd niet bekend gemaakt wanneer de stakingen zouden worden georganiseerd. Unite stelt dat 75 procent van de werknemers gekozen heeft om opnieuw te staken. Len McCluskey, topman van Unite, merkt op dat het personeel voor de vierde keer in dertien maanden met een overgrote meerderheid ervoor gekozen heeft om acties van de vakbond te ondersteunen en hun ontevredenheid met het gedrag van de leiding van maatschappij duidelijk te maken. De stakingen van Unite hebben al tot tweeëntwintig stakingsdagen geleid en zouden British Airways een verlies van 150 miljoen dollar hebben gekost.


Chinese boeren krijgen een bedrag van 15 miljard dollar overheidshulp om de effecten van de recente droge periodes op te vangen. Dat heeft het Chinese ministerie van financiën bekend gemaakt. De steun zou het inkomen van de boeren moeten opdrijven en de kosten van diesel, meststoffen en pesticiden beperken. Lokale autoriteiten zouden het geld verdelen voor het plantseizoen in de lente. Volgens Chinese overheidsinstanties heeft de droogte in het noorden en het zuiden van China 4 miljoen hectaren landbouwgrond getroffen, waarbij talrijke oogsten werd vernield. De droogte heeft ook de voedselprijzen opgedreven, wat de inflatie heeft aangejaagd en de druk heeft gelegd op de gezinsbudgetten. De Chinese consumentenprijzen zijn het voorbije jaar met 3,3 procent gestegen. Dat was hoger dan de Chinese regering had gehoopt.


De Australische eerste minister Julia Gillard heeft gezegd dat mogelijk een éénmalige belasting zal worden ingevoerd om de financiële gevolgen van de overstromingen te helpen opvangen. Economen schatten dat de overstromingen in Queensland en Victoria tenminste een schade van 3 miljard Australische dollar hebben gekost aan gemisten steenkoolexport en landbouwproductie. De wederopbouw zou een bijkomende kost van ongeveer 20 miljard Australische dollar vergen. Gillard zei vastbesloten te zijn te Australische begroting in evenwicht te houden en tegelijkertijd de schade voor de lokale gemeenschappen te willen vergoeden. Het is volgens haar echter onmogelijk om die doelstellingen te verwezenlijken zonder economische effecten. Er zullen dan ook een aantal besparingen moeten worden doorgevoerd, mogelijk gekoppeld aan een eenmalige heffing.


De Britse luxegroep Mulberry, vooral bekend van zijn handtassen, heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard pond. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien bedroeg de winst 1,5 miljard pond. Mulberry merkte daarbij op dat de grotere verkopen ertoe leidden dat er op het einde van het zomerseizoen minder grote voorraden waren overgebleven. Op dit manier moesten er minder producten aan gereduceerde prijzen worden verkocht, waardoor de groep zijn winstmarges kon behouden. De Britse groep zegt ook bijzonder positief te zijn over de tweede helft van zijn financieel jaar. De halfjaarlijkse omzet steeg met 38 procent tot 44,7 miljoen pond. Mulberry heeft tijdens de voorbije periode ook zijn buitenlandse aanwezigheid uitgebreid, met onder meer nieuwe vestigingen in Hongkong, Zuid-Korea, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.


Investeerder Warren Buffett stelt zich niet meer kandidaat voor een nieuw mandaat in de raad van bestuur van het Amerikaanse mediaconcern Washington Post. Het huidige mandaat van de investeerder loopt in de maand mei van dit jaar af. Buffett trad in het midden van de jaren zeventig toe tot de raad van bestuur van Washington Post. Op uitzondering van een periode van acht jaar bij het mediabedrijf Capital Cities, zetelde Buffett sindsdien onafgebroken in de bestuursraad van Washington Post. De relatie van Buffett met het bedrijf spreidde zich echter ook buiten de bestuursvergadering uit. Buffett was één van de belangrijkste klankborden van de legendarische Katherine Graham, de gewezen uitgeefster van het Amerikaanse mediaconcern. Buffett heeft zich de voorbije jaren steeds meer uit de bestuursraden van bedrijven teruggetrokken om zich meer toe te leggen op zijn eigen investeringsfonds Berkshire Hathaway.


Philippe Henri Dacoury-Tabley, de Ivoriaanse gouverneur van de Central Bank of West African States, is gedwongen om ontslag te nemen. Daarmee verliest Laurent Gbagbo, die weigert om zijn verlies bij de presidentsverkiezingen van Ivoorkust te erkennen, een belangrijke bondgenoot. Dacoury-Tabley zou tot ontslag gedwongen zijn omdat hij zich weigerde neer te leggen bij de beslissing van de bank om de handtekening van Gbagbo niet langer te erkennen voor het beschikbaar stellen van fondsen. Aan Alassane Ouattara, de internationaal erkende nieuwe president van Ivoorkust, werd gevraagd een nieuwe gouverneur aan te stellen. Ouattara had eerder gezegd dat Gbagbo sinds de betwiste presidentsverkiezingen in november vorig jaar honderden miljoenen dollars van de bank heeft gehaald. De Europese Unie heeft al aangekondigd sancties op te zullen leggen aan Dacoury-Tabley, waardoor diens positie onhoudbaar zou worden.


Het Indiase conglomeraat Reliance Industries heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 51,4 miljard roepies. Dat komt overeen met een bedrag van 1,13 miljard dollar. De winst lag tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar 28 procent hoger dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De winstgroei is volgens Mukesh Ambani, voorzitter van Reliance, vooral te danken aan de hogere marges op de raffinage-activiteiten en de petrochemische divisie van het conglomeraat, gedreven door een grote vraag op de lokale markten. De bruto raffinage-marges stegen op één jaar tijd van 5,9 dollar tot 9 dollar per vat. De omzet steeg van 568,6 miljard roepies tot 597 miljard roepies. Mukesh Ambani is met een geschat persoonlijk fortuin van 29 miljard dollar de vierde rijkste man van de wereld.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een kredietlijn van 30 miljard dollar toegekend aan Polen. De nieuwe kredietlijn heeft een looptijd van twee jaar en verplaatst een faciliteit met een looptijd van één jaar, die de voorbije zomer was toegekend. Het muntfonds merkt op dat de kredietlijn een voorzorgsmaatregel is en Polen geen onmiddellijke plannen heeft om op de financiële middelen beroep doen. Er wordt aan toegevoegd dat de Poolse economie het voorbije jaar opnieuw een belangrijke groei heeft gekend, maar dat er nog altijd een risico op een terugval blijft. Dat risico zou vooral afkomstig zijn van een besmetting vanuit andere Europese regio's. Polen is één van de weinige Europese economieën die de voorbije twee jaar een recessie heeft kunnen vermijden en het muntfonds zegt te verwachten dat de Poolse economie ook in de toekomst een sterke en evenwichtige groei zal blijven kennen.


Smartphone-producent HTC Corportation uit Taiwan heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 14.59 miljard Taiwanese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 500 miljoen dollar. De winst steeg met 160 procent tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien. De omzet bedroeg 104 miljard Taiwanese dollar. Het bedrijf verkocht het voorbije jaar 24,6 miljoen telefoons. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt een verdere grote groei te verwachten. Daarbij wordt voor de eerste drie maanden van dit jaar een verkoop van 8,5 miljoen exemplaren in het vooruitzicht gesteld. HTC Corporation maakte bekend ook te zullen starten met de productie van tablets, om dat concurrentie met de iPad van Apple aan te kunnen gaan. Het bedrijf zegt daarbij echter niet overhaast tewerk te willen gaan en ervoor te willen zorgen dat aan de behoefte van de consument wordt tegemoet te komen.


Het Spaanse telecombedrijf Telefonica heeft met zijn Chinese operator China Unicom een overeenkomst gesloten om hun wederzijdse samenwerking uit te breiden. De twee bedrijven zijn overeen gekomen om een bijkomend bedrag van 500 miljoen dollar in elkaar te investeren. Daardoor zal Telefonica een belang van 9,7 procent uitbouwen in zijn Chinese partner, terwijl China Unicom een aandeel krijgt van 1,4 procent in de Spaanse groep. De twee bedrijven gingen twee jaar geleden al een samenwerkingsverband aan. Daarbij werd beslist dat beide bedrijven een bedrag van 1 miljard dollar in elkaar zouden investeren. De twee partners hebben aangekondigd in een aantal sectoren hun samenwerking te zullen uitbreiden. Onder meer gaat het over platformen voor mobiele services en de gezamenlijke aankoop bij toeleveranciers.


Een formele opsplitsing van de grote Britse banken, waarbij de investeringen strikt gescheiden zouden moeten worden van de dagelijkse retailactiviteiten, is niet er waarschijnlijk. Dat heeft John Vickers, hoofd van de Britse Independent Commission on Banking (ICB), gezegd. De onafhankelijke commissie werd opgericht om een eventuele nieuwe structuur uit te tekenen voor de Britse banksector, om te vermijden dat onvoorzichtige beleggingen nog tot een grotere financiële crisis zouden leiden. Vickers wees erop dat de grote banken, met een brede waaier aan activiteiten, immers sterker waren gebleken dan gespecialiseerde entiteiten, zoals hypotheekspecialist Northern Rock, die bijna failliet ging en genationaliseerd moest worden. De grote banken hadden zich eerder al verzet tegen een zware herstructurering van de sector. Wel acht Vickers het mogelijk om voor de verschillende activiteiten ook afzonderlijke divisies op te richten.


De Britse en Spaanse luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia zijn officieel gefusioneerd tot de International Airlines Group (IAG). Het nieuwe bedrijf wordt genoteerd op de beurzen van Londen en Madrid. Het samengaan van beide maatschappijen, dat beiden moet toelaten om jaarlijks 400 miljoen euro te besparen, zou voor de passagiers geen zichtbare gevolgen hebben. De twee luchtvaartmaatschappijen blijven immers onder hun eigen merknaam en met hun eigen vloot opereren. Op het gebied van beurswaarde zou International Airlines Group de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Europa moeten worden. Het Duitse Lufthansa blijft Europees marktleider, maar de Spaans-Britse groep zou het Frans-Nederlandse Air France-KLM naar de derde plaats verdringen. In totaal omvat de fusiemaatschappij meer dan 419 toestellen, die jaarlijks meer dan 55 miljoen passagiers vervoeren naar meer dan tweehonderd bestemmingen.


De Amerikaanse autobouwer General Motors schrapt zijn Zuid-Koreaanse merk Daewoo. Dat heeft het Amerikaanse concern officieel bekendgemaakt. Het merk Daewoo werd nog alleen gebruikt op zijn Zuid-Koreaanse thuismarkt, maar ook daar heeft General Motors nu het merk Chevrolet geïntroduceerd. Aan het eind van maart moeten alle modellen van GM Daewoo een badge van Chevrolet hebben gekregen, op uitzondering van enkele types die het bedrijf nu al onder een afwijkend merk verkoopt. Zuid-Korea is het allerlaatste markt waar het merk Daewoo werd gevoerd. Met de wijziging van merknaam wil het Amerikaanse concern inspelen op de evoluties op de Zuid-Koreaanse markt. De Amerikaanse groep ondervindt er veel concurrentie van Hyundai en Kia, die de voorbije jaren een aantal concurrerende modellen lanceerden. Jonge consumenten kiezen daarnaast steeds vaker voor buitenlandse producten en labels.


Het Amerikaanse landbouwconcern Cargill wil zijn belang van 64 procent in Mosaic, de tweede grootste producent van meststoffen op de Noord-Amerikaanse markt, verkopen. De verkoop zou Cargill een bedrag van 24,3 miljard dollar moeten opbrengen. Mosaic produceert 10,4 miljoen ton kalium met mijnen in Canada en de Verenigde Staten. Het concern produceert ook fosfaten in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Mogelijke overnamekandidaten zijn volgens waarnemers mijngroepen zoals BHP Billiton, Rio Tinto of het Braziliaanse Vale. Die concerns zoeken immers koortsachtig naar een diversificatie om hun winsten van de voorbije jaren te besteden, nu ertsen en grondstoffen recordprijzen halen en grote financiële reserves werden opgebouwd. Onder meer Jim Prokopanko, gedelegeerd bestuurder van Mosaic, vreest voor een regelrechte overnamestrijd.


Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd met honderddertig beursintroducties in Europa een bedrag van 10 miljard euro opgehaald. Dat is vier keer meer dan tijdens het derde kwartaal, toen een bedrag van 2,5 miljard euro werd opgehaald. Op de Londense beurs werden tijdens het vierde kwartaal negenenveertig introducties voor een totaalbedrag van 3,6 miljard euro genoteerd. De grootste beursintroductie kwam met een bedrag van 2,3 miljard euro echter op naam van Enel Green Power, dat genoteerd is op de beurzen van Milaan en Madrid. Over het hele jaar vonden in Europa 381 beursintroducties plaats voor een totaalbedrag van 26,3 miljard euro. Daarmee staat Europa op de derde plaats. China was het voorbije jaar de grootste introductiemarkt, met een bedrag van 97,9 miljard euro uit 519 operaties. De Verenigde Staten staat met 168 operaties en een totaalbedrag van 29,6 miljard euro op de tweede plaats.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home