Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 22, 2011

Verenigde Staten blijven een bijzonder religieus land

In vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen zijn de Verenigde Staten een bijzonder praktiserend religieus land. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat bijna 40 procent van de Amerikaanse bevolking wekelijks een religieuze dienst bijwoont. Daardoor staan de Verenigde Staten veel hoger dan andere geïndustrialiseerde landen zoals Italië, Canada en Groot-Brittannië en zelfs boven Iran.

De grootste religieuze activiteit wordt opgetekend in Jordanië. Daar woont ongeveer 90 procent van de bevolking wekelijks een religieuze dienst bij. Daarna volgen een reeks andere ontwikkelingslanden, zoals Egypte, Indonesië, Brazilië en India. Met een score van 60 procent staat echter ook Polen bijzonder hoog op de lijst. Op dit ogenblik zegt bijna 30 procent van de Amerikaanse twintigers niet religieus te zijn. Veertig jaar geleden gaf 20 procent van de Amerikaanse twintigers aan niet religieus te zijn. Dat cijfer was twintig jaar geleden gedaald tot ongeveer 10 procent.

De Amerikanen geven wel aan dat een persoon niet gelovig hoeft te zijn om een goed Amerikaans burger te zijn. Er wordt opgemerkt dat dit cijfer het hoogste ligt bij Amerikanen die zelf het minst religieus zijn (98 procent), maar ook bij de intensief-gelovige Amerikanen bedraagt dat nog altijd 80 procent. De onderzoekers noemen het echter vooral opmerkelijk dat de absoluut meest gelovige Amerikanen er het meest van overtuigd zijn dat geloof niet noodzakelijk is om een goed Amerikaans burger te zijn.

Verder blijkt dat Amerikanen bij hun relatie tot een andere godsdienst de meeste sympathie hebben voor joden, gevolgd door katholieken en traditionele protestanten. Daarna volgen evangelisch-protestanten en niet-gelovige Amerikanen. De minste sympathie is weggelegd voor mormonen, boeddhisten en moslims.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home