Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 22, 2011

Nieuwsoverzicht

Jean-Marie Messier, gewezen voorzitter van de Franse mediagroep Vivendi, is door een correctionele rechtbank in Parijs veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel en een boete van 150.000 euro. Messier had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan financiële onregelmatigheden. Hij zou zichzelf een afscheidspremie van 20,5 miljoen euro hebben toegekend zonder akkoord van de raad van bestuur en zou bedrieglijke informatie hebben verspreid over de financiële gezondheid van Vivendi. Hij werd wel vrijgesproken van koersmanipulatie. Messier bracht Vivendi het voorbije decennium door tientallen dure overnames aan de rand van het bankroet. Messier erkende fouten te hebben begaan, maar stelde dat zijn strategie uiteindelijk de juiste is gebleken, zij het op het verkeerde moment uitgevoerd. Edgar Bronfman, gewezen vicevoorzitter bij Vivendi, werd veroordeeld tot vijftien maanden cel en een boete wegens handel met voorkennis. Messier gaat in beroep.


Vikram Pandit, de topman van de Amerikaanse grootbank Citigroup, krijgt dit jaar een jaarloon van minstens 1,3 miljoen euro. De voorbije jaren was zijn loon beperkt tot 1 dollar per jaar. Pandit werd vier jaar geleden chief executive van Citigroup. Het financiële concern had tijdens de economische crisis 45 miljard dollar hulp nodig van de Amerikaanse overheid om een faillissement te vermijden. Pandit had toen zelf voorgesteld dat hij een loon van één dollar per jaar zou ontvangen. Richard Parsons, voorzitter van Citigroup, merkte echter op dat de raad van bestuur bijzonder tevreden is met de vooruitgang die de bank onder de leiding van Pandit heeft geboekt. Het voorbije jaar heeft Citigroup een winst gerealiseerd van 10,6 miljard dollar. Citigroup had in september vorig jaar al aangekondigd dat het loon van Pandit voor dit jaar opgetrokken zou worden.


Het Amerikaanse computerconcern Apple negeert de vereisten rond veiligheid en gezondheid in zijn Chinese fabrieken. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese Institute of Public & Environmental Affairs (IPE). Daarin merken zesendertig Chinese milieuverenigingen op dat Apple al een jaar lang wordt gewaarschuwd, maar het Amerikaanse bedrijf heeft die oproepen volgens het rapport naast zich neergelegd. Apple, dat zijn iPad en iPhone in Chinese fabrieken laat produceren, is volgens het rapport het slechtste informaticabedrijf in China. Onder meer zouden werknemers bij toeverancier Lianjian, producent van touchscreens, door een schoonmaakmiddel vergiftigd zijn geraakt. Twee jaar geleden moesten 49 werknemers naar het ziekenhuis worden overgebracht en zij zouden nog steeds ziek zijn. Lianjian heeft inmiddels beslist het product niet langer te gebruiken. Ook wordt gewezen naar een zelfmoordgolf bij toeleverancier Foxconn in Shenzhen.


Bank of America, inzake activa de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 1,24 miljard dollar. Het monsterverlies was vooral te wijten aan de hogere kosten voor slechte leningen. Bank of America zette meer geld opzij om de verliezen te dekken. De Amerikaanse bank reserveerde ook 1,5 miljard dollar voor juridische uitgaven, want er lopen verschillende processen, zoals rond de inbeslagnames van vastgoed of de verkoop van risicovolle beleggingen. Over het hele jaar boekte de bank een verlies van 2,24 miljard dollar. Het jaar voordien was er nog een winst geboekt van 6,28 miljard dollar. De jaaromzet daalde het voorbije jaar met 8 procent tot 110,2 miljard dollar. Brian Moynihan, topman van Bank of America, noemde het voorbije jaar een noodzakelijke periode van herstel en heropbouw.


Het Amerikaanse industriële concern General Electric heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,93 miljard dollar. Dat is een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee realiseert General Electric voor het derde kwartaal een gevoelige winstgroei. In het vierde kwartaal was de winstgroei te danken aan het herstel van de financiële tak GE Capital en de omzetgroei in de divisies gezondheidszorg en transport. De kwartaalomzet steeg met 1 procent tot 41,4 miljard dollar. Over het hele jaar realiseerde General Motors een omzet van 150,2 miljard dollar, tegenover 155,3 miljard dollar het jaar voordien. De winst steeg echter van 10,9 miljard dollar naar 12,6 miljard dollar. De waarde van het orderboek van het industriële concern vermeldde eind vorig jaar een recordbedrag van 175 miljard dollar.


Patrick Kron, de topman van de Franse industriële groep Alstom, dreigt van Eurostar zware schadevergoedingen te eisen indien er geen nieuwe aanbesteding komt. Alstom greep naast een contract ter waarde van 600 miljoen euro voor de levering van nieuwe treinstellen. Het contract ging naar de Duitse groep Siemens. Alstom was tot nu toe de enige leverancier van hogesnelheidstreinen aan de Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF), de Franse nationale spoorwegmaatschappij en het moederbedrijf van Eurostar, die de hogesnelheids-verbindingen tussen Londen en het Europese vasteland verzorgt. Alstom eiste dat het order nietig zou worden verklaard, maar werd door een rechtbank in eerste aanleg in het ongelijk gesteld. Alstom heeft ook een klacht neergelegd bij de Europese Commissie. Het is echter de eerste keer dat gedreigd wordt met een schadevergoeding. Kron verwijt Eurostar vooral dat de veiligheidsvereisten werden aangepast aan het model van Siemens.


Het voorbije jaar is er wereldwijd 1,4 miljard ton ruw staal geproduceerd. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de World Steel Association. Opgemerkt wordt dat de staalproductie een absoluut recordniveau heeft bereikt. Opgemerkt wordt dat de productie hoger lag dan eerder was verwacht. Ook de prijzen bereikten volgens de organisatie een recordniveau. De productie lag hoger dan verwacht, en ook de waarde lag hoger dan ooit. In bijna alle belangrijke regio's werd er een toename van minstens 10 procent opgetekend. Het jaar voordien, toen de economische crisis nog meer voelbaar was, was de staalproductie in de industrielanden nog met 6,6 procent gedaald. Noord-Amerika realiseerde het voorbije jaar de grootste groei. Daar werd een stijging met 36 procent opgetekend. Ook in de Europese Unie werd een toename met 24,5 procent genoteerd. China, de grootste staalmarkt van de wereld, meldde een groei met 9,3 procent.


Griekenland is van plan om het grootste solarpark voor zonne-energie ter wereld aan te leggen. Het zonnepark zou ingeplant worden in de buurt van de stad Kozani in het noorden van Griekenland. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. Met het project, dat een capaciteit van 200 megawatt zou krijgen, is naar schatting een bedrag gemoeid van 600 miljoen euro. Het Griekse staatsbedrijf Public Power Corporation (PPC) gaat het project internationaal aanbesteden om een investeerder te vinden. Volgens Papandreou dient het project als model voor het ontwikkelen van duurzame energie. Verder moet de bouw van het solarpark de werkgelegenheid in Griekenland bevorderen. Griekenland verkeert in zware financiële problemen. De Griekse overheid moest vorig jaar beroep doen op noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


Het Amerikaanse muziekconcern Warner Music Group heeft de investeringsbank Goldman Sachs aangesteld om op zoek te gaan naar potentiële kopers. Volgens waarnemers zou het muzieklabel een bedrag van 2,2 miljard dollar tot 2,4 miljard dollar kunnen opleveren. De bedrijfstop zou eventueel ook kunnen beslissen om alleen de muzieklabels, zoals Atlantic en Asylum, te verkopen. Met het opgehaalde geld zou Warner Music dan een overname kunnen doen van rivaal EMI Group. Het Amerikaanse concern, dat in handen is van een aantal investeringsfondsen, heeft te lijden onder de dalende cd-verkoop, terwijl de online verkoop grotendeels in handen is van spelers zoals Apple en Amazon. Twee verschillende partijen zouden zich al gemeld hebben voor het Warner, maar er zou nog geen bod zijn uitgebracht. Onder meer wordt daarbij de naam genoemd van het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts. Vorig jaar leed Warner een verlies van 145 miljoen dollar.


Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 277 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ekkehard Schulz, afscheidnemend topman van ThyssenKrupp, had eerder al opgemerkt dat de ambitieuze doelstellingen voor het hele boekjaar binnen bereik zijn. Het bedrijf merkt op dat de vraag op de thuismarkt het bedrijf heeft geholpen om de prijsdruk op de wereldwijde markt en de vertraagde Chinese groei op te vangen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Duitse economie voordeel haalt uit het herstel op de groeimarkten, terwijl de zwakkere euro de export meer concurrentieel heeft gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat er een grote vraag is naar Duitse kwaliteitsproducten, luxewagens en industriële uitrusting. Voor het hele jaar wordt gerekend op een omzetgroei tussen 10 procent en 15 procent.


Larry Page wordt in april de nieuwe chief executive van het Amerikaanse internetbedrijf Google. Larry Page wordt de opvolger van Eric Schmidt, die de voorbije tien jaar chief executive is geweest van het internetbedrijf. De vervanging van Schmidt is voor de meeste waarnemers een verrassing en is ook niet met duidelijke redenen omgeven. Een aantal waarnemers merkt wel op dat de wissel Google beter moet wapenen tegen snel opkomende concurrenten zoals Facebook. Schmidt wordt uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur en zal zich bezighouden met het sluiten van partnerschappen en de contacten met overheden. Larry Page richtte Google samen met Sergey Brin op. Brin zal zich toeleggen op strategische projecten en nieuwe producten. Larry Page was gedurende een periode van drie jaar al eens chief executive van Google, maar werd toen opzij geschoven en vervangen door Schmidt omdat hij volgens de investeerders te jong was om het groeiende bedrijf te leiden.


Facebook heeft een bedrag van 1,5 miljard dollar opgehaald via een aandelenuitgifte. Dat heeft de sociale netwerksite bekendgemaakt. De transactie bestaat uit twee delen. De bank Goldman Sachs bracht 1 miljard dollar bijeen via klanten buiten de Verenigde Staten. In december vorig jaar kreeg Facebook al 0,5 miljard dollar van beleggers van Digital Sky Technologies, Goldman Sachs Group en fondsen beheerd door Goldman Sachs. David Ebersman, financieel directeur van Facebook, merkt op dat de activiteiten van het internetbedrijf goed presteren, maar deze extra cash geeft de onderneming volgens hem nog een grotere flexibiliteit om gebruik te maken van opportuniteiten die zich aanbieden. Onmiddellijke plannen heeft Facebook niet met die nieuwe financiële middelen. Het bedrijf maakte bekend om vanaf de lente volgend jaar financiële gegevens te zullen vrijmaken.


Het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) voert een grondige herschikking door in zijn raad van bestuur. Hewlett-Packard, de grootste computerbouwer ter wereld, maakte bekend vijf nieuwe bestuurders benoemd te hebben. Onder meer Meg Whitman, de voormalige topvrouw van eBay, treedt toe tot de raad van bestuur. Ook Patricia Russo, gewezen chief executive van Alcatel-Lucent, werd aangetrokken. Vier huidige bestuurders hebben vrijwillig ontslag genomen. De raad van bestuur van Hewlett-Packard telt nu dertien leden. De nieuwe raad van bestuur moet het concern nieuwe impulsen bezorgen. Sinds het gedwongen vertrek van chief executive Mark Hurd vorige zomer, is er veel kritiek gegroeid op de raad van bestuur van Hewlett-Packard. Inmiddels werd Leo Apotheker aangesteld tot chief executive van het computerbedrijf.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft Jeffrey Immelt, de topman van het Amerikaanse industriële concern General Electric, benoemd tot hoofd van een nieuwe raad voor werk en competitiviteit. De nieuwe structuur komt volgens de regering in de plaats van de Amerikaanse raad voor het economische herstel, die door Barack Obama twee jaar geleden werd opgericht om de economische uitdagingen aan te pakken. Obama stelde de nieuwe raad gevraagd te hebben om zich te buigen over nieuwe middelen die de privésector moeten aanmoedigen mensen aan te werven en te investeren in competitiviteit. Immelt staat sinds tien jaar aan het hoofd van het conglomeraat General Electric. De Amerikaanse regering zegt beroep te willen doen op de ervaring van Immelt bij General Electric en zijn begrip van de levensbelangrijke rol die de privé-sector speelt in de creatie van banen en in de Amerikaanse concurrentiekracht.


De Franse havens zijn getroffen door een vierdaagse staking. Vooral de haven van Marseille zou zwaar zijn getroffen. De staking werd opgezet door de Confédération Générale du Travail (GCT), de Franse vakbond die de havenarbeiders en dokwerkers vertegenwoordigt. De vakbond vraagt de regering een akkoord te bekrachtigen dat eind vorig jaar werd bereikt met de werkgevers. Het akkoord zou vijfduizend tot zesduizend havenarbeiders de kans geven om vier tot vijf jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd hun actieve carrière af te breken. De kosten van die operatie zouden door zowel de overheid als de sector moeten worden gedragen. De Franse president Sarkozy trok eind vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd op van zestig naar tweeënzestig jaar, ondanks zware protesten. De vakbond stelt dat de situatie helemaal is geblokkeerd en zegt te betreuren dat er vanwege de regering geen enkele informatie komt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home