Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 21, 2011

Legertank kan zich vermommen als een koe

Het defensiebedrijf BAE Systems heeft een technologie ontwikkeld die legertanks zouden moeten toelaten om zich aan te passen aan de achtergrond, waardoor ze op het slachtveld minder opvallen. Het zogenaamde kameleon-systeem moet de positie van de tanks in gevechtsituaties volgens een woordvoerder van BAE Systems minder kwetsbaar maken. Een operationele versie van de technologie zou volgens BAE Systems over een vijftal jaar op de markt kunnen komen.

"Zelfs vanop afstand is een tank moeilijk te missen," merkt het magazine New Scientist op. "Door hun omvang en relatief lage snelheid, vormen ze vaak een gemakkelijk doelwit voor vijandig vuur. BAE Systems voert echter aan dat zijn systeem het niet alleen mogelijk zal maken om tanks visueel moeilijker te onderscheiden, maar hen ook thermaal moeilijker op te sporen zal maken. Het visueel camoufleren van de tank staat het verst gevorderd. Aan de hand van camera's kan de omgeving immers vastgelegd worden en op de huid van de tank geprojecteerd worden.

De moeilijkste opdracht vormt volgens BAE Systems echter de thermale camouflage. "Een tank produceert bijzonder veel hitte," merkt de woordvoerder van het defensiebedrijf op. "Dat maakt tanks bijzonder gemakkelijke doelwitten voor hittezoekende raketten." Daarbij zouden ze de watercomponenten uit de motoruitlaat langs het geraamte van de tank willen omleiden en laten verdampen. Daarbij zou geprobeerd worden om specifieke vormen te creƫren, zodat de vijand slechts een onschuldige figuur, zoals een personenwagen of zelfs een koe, zou kunnen ontwaren.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home