Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 21, 2011

Warmte kan effiënter worden omgezet in elektriciteit

Onderzoekers aan de Northwestern University in de Verenigde Staten hebben een materiaal ontwikkeld dat gemakkelijker elektriciteit moet kunnen onttrekken aan warmtebronnen zoals de uitlaat van wagens, industriële processen en uitrusting en zonnelicht dan eerdere technologieën. De technologie zou het mogelijk maken om ongeveer 14 procent van het warmte-afval om te zetten in elektriciteit. Mercouri Kanatzidis, professor scheikunde aan de Northwestern University, merkt op dat het principe al honderd jaar bekend is, maar moest het geschikte materiaal worden gevonden.

"Eerdere toepassingen leidden steeds tot een aantal neveneffecten, waardoor de efficiëntie van het proces gevoelig werd uitgehold," merken de onderzoekers op tegenover het magazine PhysOrg.com. "Wij hebben echter een geschikt recept en proces gevonden om dat geschikte materiaal samen te stellen en de energiconversie op te drijven. Mede-onderzoeker Vinayak Dravid, professor materialenleer aan de Northwestern University, merkt op dat er met het materiaal een goedkoop instrument kan worden gebouwd om de energie op te vangen.

"Het instrument kan aan de warmtebron worden bevestigd om de gegenereerde hitte op te slaan," verduidelijk Dravid. "Ongeveer 10 procent tot 15 procent van die hitte kan daardoor worden omgezet in een nuttiger energie, zoals elektriciteit. De onderzoekers stellen dat hun systeem het dan ook aan een hele brede waaier van industriële sectoren zou toelaten om hun energie-efficiëntie gevoelig op te drijven en in te spelen op een grotere milieuvriendelijkheid. Er wordt echter aan toegevoegd dat hun ontwikkeling echter ook in andere wetenschappelijke sectoren toepassingen zou kunnen vinden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home