Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft van de Chinese regering een order voor tweehonderd vliegtuigen ontvangen. De toestellen zijn bedoeld voor verschillende Chinese luchtvaartmaatschappijen. Met de bestellingen is volgens Boeing een cataloguswaarde gemoeid van 19 miljard dollar. Het order zou toestellen van de types B737 en B777 omvatten. Concrete gegevens over de identiteit van de betrokken luchtvaartmaatschappijen werden niet bekend gemaakt. De leveringen zouden echter dit jaar al van start gaan en zouden worden gespreid over drie jaar. De Chinese luchtvaartindustrie bestelde eind vorig jaar al ruim honderd vliegtuigen bij Airbus. In een marktprognose stelde Boeing eerder al dat China tijdens de volgende twintig jaar waarschijnlijk 4.330 nieuwe vliegtuigen nodig zal hebben.


De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 3,59 miljard dollar. Het jaar voordien had Morgan Stanley nog een verlies geleden van 907 miljoen dollar. De omzet steeg met 35 procent tot 31,62 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een winst gerealiseerd van 600 miljoen dollar, tegenover 376 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De inkomsten stegen met 15 procent tot 7,81 miljard dollar. De winststijging is te danken aan de hogere inkomsten uit de dienstverlening aan individuele investeerders. De handel in valuta, grondstoffen en vastrentende waarden liep echter 38 procent terug. James Gormande, topman van Morgan Stanley, zei de inkomsten uit handelsactiviteiten verder op te willen krikken en de winstgevendheid van de broker te vergroten. Morgan Stanley is de grootste broker in de wereld en heeft meer dan 18.000 handelaren in dienst.


Sneeuw en stakingen hebben de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 24 miljoen pond gekost. EasyJet hoopt een gedeelte van die kosten goed te maken door extra te bezuinigen en te kijken naar meer mogelijkheden om de omzet te verhogen. Net als andere luchtvaartmaatschappijen kreeg easyJet in november en december te maken met sneeuwoverlast op Europese luchthavens. Verder was er hinder door stakingen van luchtverkeersleiders in Spanje. De kwartaal omzet van de maatschappij met 7,5 procent tot 654 miljoen pond. Het aantal vervoerde passagiers steeg met bijna 9 procent tot 11,9 miljoen eenheden. Daarvan kwam 59 procent uit het buitenland. De luchtvaartmaatschappij won naar eigen zeggen opnieuw marktaandeel, vooral op Londen Gatwick, Parijs Orly en Charles de Gaulle en Genève.


De Franse drankengroep Remy Cointreau realiseerde tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzetgroei met 18 procent tot 694 miljoen euro, vooral dankzij stijgende verkopen naar Azië en een herstel in Europa. De export van cognac naar China steeg met 28,3 procent, wat gedeeltelijk te maken zou hebben met de vroege viering van het Chinese Nieuwjaar. In Europa werd de grootste omzetgroei opgetekend op de Russische markt. Ook de afzet in de Verenigde Staten kende opnieuw een toename. Vooral de merken Cointreau, Saint Rémy en Mount Gay Rum lieten goede cijfers optekenen. De verkoop van de Griekse Metaxa kende daarentegen een lichte daling. Dat is het gevolg van de economische situatie in Griekenland. Voor het hele boekjaar, dat eind maart afloopt, verwacht Rémy Cointreau een belangrijke groei van omzet en winst.


Het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola heeft het Braziliaanse energiedistributiebedrijf Elektro Electricidade e Servicos overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,38 miljard dollar. Elektro Electricidade e Servicos is actief in de dichtst bevolkte staten van Brazilië, waaronder Sao Paulo. Iberdrola krijgt een belang van 99,68 procent in het Braziliaanse bedrijf, dat in handen was van Ashmore Energy, de gewezen internationale energiedivisie van Enron. Ashmore verkoopt ook nog negen andere belangen, voor een totale waarde van 4,8 miljard dollar. Ashmore was actief in de distributie van gas en elektriciteit in Latijns-Amerika en bezat een energiecentrale in Polen en de Kaaiman-eilanden. Dankzij de overname van Electro Electricidade e Servicos gebeurt voortaan meer dan de helft van de energieproductie van Iberdrola buiten het thuisland Spanje. Enkele jaren geleden kocht Iberdrola al het Amerikaanse Energy East en Scottish Power.


Het erotische magazine Playboy is vanaf maart ook verkrijgbaar op de iPad-tablet van Apple. Dat heeft Hugh Hefner, topman van Playboy, via het microbloggingnetwerk Twitter bekend gemaakt. De iPad-versie bevat bovendien het hele archief van het magazine, vanaf de allereerste uitgave. Het magazine werd door Hefner in 1953 op de markt gebracht. Playboy merkt op dat het materiaal op de iPad ongecensureerd wordt gepresenteerd. Nochtans hanteert Apple strikte regels op het gebied van pornografie. Een woordvoerder van het technologiebedrijf merkt echter op dat Playboy de regels van Apple niet overtreedt. In realiteit zal de content van Playboy immers geopend kunnen worden door een internet-abonnement dat op de iPad kan worden geopend. Het zou dus niet om een echte applicatie gaan. De iPad-versie biedt een gefilterde versie van de Playboy-content.


De Zweeds-Japanse mobiele telefoonproducent Sony Ericsson heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 90 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 836 miljoen euro. De omzet daalde met 7 procent tot 6,29 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van 8 miljoen euro, tegenover een verlies van 167 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet daalde met 13 procent tot 1,53 miljard euro. De groep heeft een zware sanering achter de rug, waarbij 4.000 mensen werden ontslagen. Het bedrijf produceert enkel smartphones die draaien op het besturingssysteem Android van Google. Het vierde kwartier had naar eigen zeggen te lijden onder een gebrek aan nieuwe productlanceringen. Sony-Ericsson is bij de producenten van mobiele telefoons inmiddels teruggevallen tot de zesde plaats. Het bedrijf moest zijn vijfde plaats afstaan aan Apple.


De Nederlandse supermarktgroep Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 7 miljard euro. Dat is een stijging met 2,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij constante wisselkoersen bedroeg de groei 5,5 procent. Ahold realiseert zowat 60 procent van zijn verkopen in de Verenigde Staten. De supermarktgroep liet tijdens het vierde kwartaal op zijn Nederlandse thuismarkt een identieke groei optekenen van 4 procent. In de Verenigde Staten steeg de identieke omzet met 0,9 procent, onder meer dankzij de novername van de Ukrop-winkels. De activiteiten in Tsjechië en Slowakije boekten een identieke omzetgroei van 4 procent. Over het volledige boekjaar kwam de omzet van de Nederlandse groep 4,4 procent hoger uit op 29,5 miljard euro. Het concern spreekt echter wel van aanhoudende uitdagende marktomstandigheden, waarbij klanten zeer prijsbewust zijn en intense promotionele activiteiten nodig zijn om klanten te binden.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing schrapt tot het einde van volgend jaar 1.100 banen als gevolg van een productie-inkrimping van het militaire transportvliegtuig C17 Globemaster. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekend gemaakt. Boeing stelde dit jaar dertien transportvliegtuigen te zullen leveren, maar er wordt een nieuw productieniveau van tien toestellen per jaar aangekondigd. Het voorbije jaar werden nog veertien transportvliegtuigen geleverd. De C17 Globemaster is een zwaar transporttoestel, dat veel gebruikt wordt in het Amerikaanse leger. In april vorig jaar kondigde het Amerikaanse ministerie van landsverdediging nog een leveringscontract aan met India voor tien van toestellen. Vooral de assemblage-afdeling in Long Beach in Californië zou getroffen worden. De andere getroffen sites bevinden zich in Georgia, Arizona en Missouri. Gepoogd zal het betrokken personeel zoveel mogelijk op andere sites of andere productieprogramma's van Boeing in te schakelen.


De Nederlandse modeketen WE heeft zijn eerste winkels in China geopend. De winkels zijn gevestigd in Shanghai en Chongqing, maar er zouden naar eigen zeggen snel meer locaties volgen. De modeketen mikt erop over vijf jaar in China tweehonderd kledingwinkels te hebben. Dit jaar zouden in totaal al tien tot vijftien winkels worden geopend. De Nederlandse keten werkt daarbij samen met zijn Chinese partner Uniquepai. De modeketen wil met de uitbreiding een verdubbeling van de omzet realiseren. De kledingketen ziet veel kansen in China door de snelle opkomst en groei van de lokale middenklasse. Andere modeketens als H&M, Zara en Esprit vestigden zich om die reden al eerder op de Chinese markt. De modeketen heeft inmiddels ongeveer 240 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Bij het concern werken ongeveer drieduizend mensen.


De Europese Commissie ontkent met klem dat de eurolanden een herschikking van de Griekse staatsschuld aan het voorbereiden zijn. Een woordvoerder van Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, noemde berichten in de Duitse pers over een herstructurering van de Griekse schuld onzinnig. Ook de Duitse regering ontkende in alle toonaarden dat een dergelijk plan op tafel ligt. Volgens sommige media wordt in het kader van het debat over de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese stabiliseringsfonds over deze optie nagedacht. Het fonds zou Griekse obligaties kunnen kopen of Griekenland door gunstige leningen de kans geven om obligaties zelf terug te kopen. Het noodlijdende Griekenland krijgt bilaterale leningen van de eurolanden, maar doet vooralsnog geen beroep op het stabiliseringsfonds. De Europese ministers van financiën willen in maart maatregelen nemen om het Europese fonds te versterken.


De Zweedse economie is zo sterk als Pippi Langkous. De verwijzing naar de kinderboeken-figuur was afkomstig van Angel Gurria, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking, bij een toelichting over de economische ontwikkelingen van Zweden. Voor dit jaar verwachten experten voor Zweden een groei van 3,9 procent, tegenover 5,9 procent vorig jaar. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 3,4 procent. Op die manier zit Zweden in de kopgroep van de lidstaten van de Europese Unie. Zweden is volgens Gurria een eiland van welvaart in hoogst onzekere wateren.
Zweden heeft volgens de OESO de jongste financiële en economische crisis goed overleefd dankzij een sterke economische basis en een gezonde monetaire politiek. De grootste uitdaging voor Zweden is volgens Gurrai het versterken van de fundamenten. Er werd wel opgemerkt dat de Zweedse centrale bank tijdens de voorbije crisis aarzelend heeft gereageerd.


De geheime spaarpot van Japanse huisvrouwen was het voorbije jaar beduidend minder gevuld dan het jaar voordien. Dat is de conclusie van een enquête van de Japanse verzekeringsmaatschappij Sompo Japan Insurance bij vijfhonderd huisvrouwen. Het is in Japan gebruikelijk dat huisvrouwen geld opzij zetten voor de gezinsuitgaven zonder dat hun echtgenoot daarvan op de hoogte is. Japanse vrouwen beheren vaak de financiële kant en de investeringen van het huishouden. De zogenaamde hesokuri die ze bijhouden leden volgens de verzekeringsmaatschappij het voorbije jaar echter sterk onder de gestegen prijzen voor voedsel en energie. Volgens Sompo Japan is de evolutie van die spaarpotten bovendien een indicatie voor hoe de Japanse economie zich zal gedragen. Japanse gezinnen zullen zich volgens Sompo Japan het komende jaar dan ook defensiever opstellen.


Ongeveer honderdduizend Ieren zullen naar schatting de volgende twee jaar Ierland verlaten op zoek naar werk in het buitenland. Dat heeft het Ierse onderzoeksinstituut ESRI bekendgemaakt. Vooral jonge afgestudeerde Ieren zouden massaal naar het buitenland trekken. Dit jaar zullen er voor de vierde keer op rij in Ierland minder banen ter beschikking zijn. Het onderzoeksinstituut verwacht dat dit jaar 60.000 Ieren zullen emigreren. Volgend jaar zouden zij gevolgd worden door nog eens 40.000 landgenoten. Volgens het instituut zal de omvang van de nieuwe exodus groter zijn dan de uittocht tijde de jaren tachtig, toen tienduizenden Ieren emigreerden. De Ierse economie gaat als gevolg van de financiële crisis door een diep dal. De Ierse premier Brian Cowen hoopt dat de Ierse export de economie zal stuwen, maar het instituut stelt dat de uitvoer niet genoeg banen genereert.


De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de vrachtwagensbouwers Scania, Volvo, Daimler, MAN en Iveco. De Europese Commissie zegt redenen te hebben om te geloven dat de bedrijven inbreuken hebben gepleegd tegen het Europese verbod op kartelvorming. Namen werden daarbij niet genoemd, maar het Zweedse Scania bevestigde het onderwerp te zijn van een onderzoek van de Europese Commissie wegens een ongeoorloofde uitwisseling van informatie. De Zweedse vrachtwagenbouwer voegde er aan toe zijn volledige samenwerking te verlenen aan het onderzoek. Ook het Zweedse Volvo en het Duitse MAN bevestigden het onderzoek. De Europese Commissie merkt op dat het onderzoek in een bijzonder vroeg stadium verkeert. Inhoudelijk reageren zou volgens de Europese Commissie niet eerlijk zijn tegenover de bedrijven. Indien er geen fouten zijn begaan, hebben ze volgens een woordvoerder niets te vrezen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home