Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 20, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie wil geen sneeuwproblemen meer op luchthavens. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris van verkeer, gezegd. Hij roept de Europese vliegvelden op hun plan van aanpak bij sneeuwval te verbeteren. Kallas herinnerde eraan dat de weersomstandigheden afgelopen december tot de uitval van 35.000 vluchten leidden. Daardoor werden ongeveer zeven miljoen passagiers getroffen. Men weet volgens Kallas echter dat de winter elk jaar komt en men daar dus klaar moet voor zijn. Hij vindt dat de luchthavens hun rampenplannen moeten verbeteren. Dat geldt zeker voor de belangrijke internationale luchthavens. Verder wil hij dat beter en sneller informatie wordt verstrekt over vertragingen en omleidingen. Ook pleit Kallas voor minimale standaarden voor service en kwaliteit voor passagiers op luchthavens. Daarnaast moeten de afspraken volgens Kallas overal worden toegepast.


Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 26,74 miljard dollar. Dat is een stijging met meer dan 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 78 procent tot 6 miljard dollar. Daarmee realiseert Apple zowel op het gebied van omzet als winst een nieuw kwartaalrecord. Het bedrijf maakte bekend dat de verkoop van Mac-computers met 23 procent is gestegen tot meer dan 4 miljoen exemplaren. Bij de iPhone werd een toename met 86 procent tot 16,24 exemplaren opgetekend. Bij de verkoop van de iPod werd wel een daling met 7 procent tot 19,45 miljoen exemplaren genoteerd. Tenslotte werden van de tablet-computer iPad 7,33 miljoen exemplaren verkocht. Met een omzet van 10 miljard dollar vertegenwoordigt de iPhone de belangrijkste pijler van Apple.


Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het voorbije jaar een recordwinst geboekt van 14,8 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien steeg de winst met 10 procent. De omzet steeg met 4 procent tot 99,9 miljard dollar. Ook tijdens het vierde kwartaal van het jaar werd een omzetstijging met 7 procent tot een recordbedrag van 29 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg met 9 procent tot 5,3 miljard dollar. Samuel Palmisano, topman van IBM, maakte gewag van een uitstekend jaar. De grootste groei van IBM wordt opgetekend in de opkomende landen Brazilië, Rusland, India en China. In de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) werd daarentegen een omzetdaling met 2 procent tot bijna 32 miljard dollar opgetekend. De grootste omzetgroei werd genoteerde bij de hardwaretak, maar ook de softwaredivisie en de services lieten een toename optekenen.


De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,71 miljard dollar. Dat is een daling met 37 procent tegenover het jaar voordien. Toen realiseerde Goldman Sachs echter wel een absoluut recordjaar. De daling is het gevolg van een mindere prestatie van de zakenbankdivisie en lagere inkomsten uit de tradingzalen. De bank heeft ook een bijzonder turbulent jaar achter de rug. Onder meer moest Goldman Sachs de voorbije zomer nog een bedrag 550 miljoen dollar betalen in een schikking met de Amerikaanse Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse financiële regulator die een onderzoek verrichte naar vermeende fraude bij de bankgroep. Ondanks de daling realiseerde Goldman Sachs echter nog altijd altijd de vierde beste jaarprestatie uit zijn geschiedenis.


Eurotunnel, de uitbater van de treintunnel onder het Kanaal, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 736,6 miljoen euro. Dat is een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de toename van het passagiersvervoer. In totaal werd er bij het aantal passagiers een groei met 3 procent opgetekend. Het vervoer van personenwagens steeg met 11 procent en ook het transport van vrachtwagens en autobussen kende een toename. Bij het vervoer van treinvracht werd daarentegen een daling opgetekend. Jacques Gounon, chief executive van Eurotunnel, merkte op dat het bedrijf een sterke groei heeft laten optekenen, ondanks een moeilijk economisch klimaat. De omzet van het vierde kwartaal steeg met 29 procent, maar dat had volgens Gounon nog veel beter gekund zonder het extreme winterweer tijdens de maand december.


De Zwitserse groep Swatch, de grootste horlogefabrikant van de wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een recordomzet gerealiseerd van 6,44 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 5,2 miljard euro. Dat is een stijging met meer dan 20 procent tegenover het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen in grote mate te danken aan een sterke vraag naar dure horloges uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Nick Hayek, chief executive van Swatch, zegt te verwachten dat ook dit jaar een nieuwe recordomzet zal kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de eerste weken van het nieuwe jaar wordt er alvast gewag gemaakt van een dubbelcijferige omzetgroei. Hayek merkte wel op dat de schommelingen in de wisselkoersen het moeilijk maken om te voorspellen hoe groot die groei zal zijn. Hij voegde er aan toe dat Swatch dit jaar bijzonder inspanningen wil doen om de wachttijden voor nieuwe horloges te beperken.


De Chinese economie is het voorbije jaar met 10,3 procent gegroeid. Dat is de sterkste groei sinds het uitbreken van de financiële crisis twee jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese centrale ban. Eerder werd nog gemeld dat de Chinese economie vorig jaar met 10,1 procent in omvang is toegenomen. Het jaar voordien groeide de economie van China met 9,2 procent. De Chinese economie profiteerde het voorbije jaar vooral van een sterk toegenomen export en grote investeringen van de overheid. De inflatie in China kwam volgens waarnemers in december uit op 4,6 procent, in vergelijking met 5,1 procent in november. Over het hele jaar gingen de consumentenprijzen met 3,3 procent omhoog. De Chinese regering wil de inflatie terugdringen en heeft de afgelopen periode verschillende maatregelen genomen om de hoeveelheid geld in omloop aan te pakken.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met meer dan 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse financiële concern verstrekte meer leningen en zag de kredietportefeuille groeien tot 757,3 miljard dollar. Deze groei werd over een breed front gedragen. Zowel de financiering aan Amerikaanse bedrijven als aan Amerikaanse consumenten nam toe. Volgens bestuursvoorzitter John Stumpf is de toestand in de Amerikaanse economie de voorbije maanden verder verbeterd. Wells Fargo hoefde ook minder voorzieningen te voorzien voor verliezen op slechte leningen. Tijdens en na de financiële crisis en de recessie nam het aantal slechte leningen sterk toe. Een jaar geleden werd echter een piek bereikt en werd opnieuw een daling ingezet.


Bedrijven kunnen veiliger zakendoen in Afrika. Door de economische ontwikkeling zijn de risico's op bijvoorbeeld oorlogen, stakingen, rellen en wanbetaling in een aantal Afrikaanse landen afgenomen. Dat blijkt uit een rapport van de internationale risicoadviseur Aon. Volgens Aon kon het risicoprofiel van de Afrikaanse landen Kenia, Mozambique, Rwanda, Oeganda en Zambia worden verbeterd. In Algerije en Benin was er daarentegen sprake van een verslechtering. Congo, Soedan, Zimbabwe en Somalië zijn volgens het rapport de meest risicovolle Afrikaanse landen om zaken te doen. Het minste risico lopen ondernemingen in Zuid-Afrika, Namibië en Marokko. Ook Tunesië geldt in het rapport als een redelijk veilig land om zaken te doen, maar in het onderzoek is de recente politieke onrust in het land niet meegenomen. Aon stelt dat bedrijven door het afnemen van de onvoorspelbaarheid duidelijk meer in Afrika investeren.


De Duitse autobouwer Volkswagen werkt aan een nieuw Chinees automerk. Bedoeling is samen met één van de huidige Chinese partners goedkope, kleine auto's te gaan bouwen. Het Duitse concern bouwt op dit ogenblik in China al de merken Volkswagen, Audi en Skoda. Dat gebeurt in samenwerking met zijn partners First Automobile Works (FAW) en Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Eén van die twee partners zou bij de productie van de nieuwe wagen worden betrokken. Het is de bedoeling een kleine wagen te bouwen van minder dan 8.000 euro die voor de brede massa haalbaar is. Daarmee zou worden gemikt op de bevolking in de kleinere Chinese steden en op het platteland. Daar is de ontwikkeling minder ver gevorderd en beschikt de bevolking over minder geld. Volkswagen heeft op dit ogenblik in China 45.000 medewerkers.


Het sociale netwerk Facebook zal dit jaar 4,05 miljard dollar aan advertentie-inkomsten boeken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Voor Facebook betekent dat een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 1,86 miljard dollar reclame-inkomsten werden geboekt. De afstand met het internetbedrijf Google is nog altijd groot, maar toch zien waarnemers Facebook als een mogelijke bedreiging. Google boekt jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar reclame-inkomsten, maar die groei is aan het stagneren, terwijl Facebook zijn opgang exponentieel blijft verder zetten. Volgend jaar zou Facebook volgens eMarketer 5,74 miljard dollar aan reclame-inkomsten boeken. Het voorbije jaar vertegenwoordigde Facebook 4,7 procent van de totale online reclame-omzet in de Verenigde Staten. Dat zou dit jaar stijging met 7,8 procent.


Het voorbije jaar werden 445 schepen door piraten aangevallen. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Internationaal Maritiem Bureau. Er werden ook een recordaantal van 53 schepen werden gekaapt. Daarbij werden bijna twaalfhonderd bemanningsleden gegijzeld en vielen acht doden. Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) noemt het jaarlijks stijgende aantal kapingen alarmerend. Vijf jaar geleden werden in totaal door piraten 188 bemanningsleden gegijzeld. Er wordt aan toegevoegd dat 92 procent van de aanvallen plaats vonden voor de kust van Somalië. Daar werden 49 schepen gekaapt en 1.016 mensen gegijzeld. Op dit ogenblik houden Somalische piraten nog altijd 28 schepen met 638 bemanningsleden vast. Het gemiddelde losgeld bedroeg 5,4 miljoen dollar, tegen 150.000 dollar zes jaar geleden.


De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft een protocolakkoord ondertekend met de China Power Investment Corporation (CPI) om nauw samen te werken in projecten rond aluminium en zuivere energie in China, maar ook op hun belangrijkste markten buiten China. De twee partijen zouden samen projecten rond windenergie en zonnekracht opstarten in China en aluminiumsmelters bouwen. De investeringen die daarmee gemoeid zijn, kunnen oplopen tot 7,5 miljard dollar. Die investeringen zou worden gespreid over een aantal jaar. China is de grootste aluminiumconsument ter wereld. Klaus Kleinfeld, voorzitter van Alcoa, heeft het over een historische kans op een cruciaal punt in de Chinees-Amerikaanse relaties. De bedrijven zeggen te streven naar een relatie op lange termijn, waarbij ervaringen in veelbelovende groeimarkten zullen worden gedeeld.


Het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa is van plan zijn divisie Hutchison Port Holdings, die containerterminals uitbaat in Hongkong en in het zuiden van China, naar de beurs van Singapore te brengen. Volgens insiders zou Hutchison Port Holdings daarmee een bedrag van 6 miljard dollar willen ophalen. Het zou de grootste beursgang ooit zijn in Singapore. Hutchison Whampoa, eigendom van miljardair Li Ka-shing, zou zelf een kwart in de havenholding behouden. Hutchison Port Holdings heeft wereldwijd terminals in éénenvijftig havens wereldwijd. De Hutchison-groep is verder ook actief in retail, telecommunicatie, vastgoed en energie. Hutchison Port Holdings domineert naar eigen zeggen de containertrafiek in de Pearl River Delta, die onder meer Hongkong en Shenzhen omvat. De inkomsten van de beursintroductie zouden door Hutchison worden gebruikt om schulden af te bouwen en groeimogelijkheden en fusies te financieren.


Het Chinese bedrijf Alibaba Group, gespecialiseerd e-commerce, heeft een investering van 4,5 miljard dollar aangekondigd in de uitbouw van een netwerk van distributiecentra en de ondersteuning van logistieke bedrijven. Het Chinese bedrijf wil naar eigen zeggen de snelheid van levering bij online bestelde goederen versnellen. Alibaba zou zelf ongeveer één derde van de financiering dragen. Het saldo zou worden aangebracht door financiële partners. De investering moet volgens Jack Ma, chief executive van Alibab Group, de mogelijk bieden om een aantal flessenhalzen in de Chinese e-commerce weg te werken. Ma stelde te hopen dat binnen tien jaar elke online bestelling in China binnen een periode van acht uur zou geleverd kunnen worden. Hij maakte daarbij gewag van een virtuele verstedelijking van elk dorp op het Chinese grondgebied.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home