Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 19, 2011

Robots beslissen over historisch erfgoed Moskou

Het stadsbestuur van Moskou heeft beslist om een online onderzoek rond renovatieprojecten over te doen, nadat een aantal Russische bloggers de intiatiefnemers ervan hadden beschuldigd de resultaten van de enquête vervalst te hebben. In het online onderzoek was aan de Moskovieten gevraagd of de oude historische gebouwen van de stad moesten worden gerenoveerd of vervangen zouden moeten worden door replica's. Het stadsbestuur van Moskou is voorstander van replica's, wat goedkoper zou zijn. De grote steun voor het standpunt van het stadsbestuur deed echter manipulaties vermoeden.

Het systeem van de replica's werd nog geopperd door Yury Luzhkov, de inmiddels ontslagen burgemeester van Moskou. Die visie kreeg echter grote tegenwind van stedenbouwkundigen, die aanvoerden dat daardoor zou worden bijgedragen tot de vernieling van het oude historische centrum van de Russische hoofdstad. Onder meer blogger en televisiepresentator Alexander Arkhangelsky, een medestander van de monumentengroep Arkhnadzor, had opgeroepen om de historische gebouwen te beschermen.

In eerste instantie haalde het behoud van de historische gebouwen 5.700 stemmen, tegenover amper 500 stemmen voor de replica's. Nadat radiopresentator Valery Kichin de stelling van de monumentengroep had aangevallen, bleken er echter plots 265.800 voorstanders van de replica's te zijn, tegenover slechts 165.000 stemmen voor het behoud van het erfgoed. Het bleek echter dat de deelnemers aan de enquête meerdere keren konden stemmen door eenvoudig de webpagina te herladen. Volgens Arkhangelsky waren er duidelijk robots ingeschakeld bij de stemming.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home