Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 19, 2011

India werkt aan eerste getijdencentrale van Azië

De Indiase staat Gujarat heeft plannen om de eerste getijden-energiecentrale van Azië te bouwen. Het bedrijf Atlantis Resources zou een getijdencentrale met een capaciteit van vijftig megawatt willen installeren in de Golf van Kutch aan de Indiase westkust. De werken zouden begin volgend jaar van start gaan. Uiteindelijk zou de capaciteit van de centrale kunnen worden opgevoerd tot meer dan tweehonderd megawatt. De getijdencentrale van La Rance in Frankrijk, de grootste installatie van de wereld, heeft een capaciteit van 240 megawatt.

Ook in Zuid-Korea worden een aantal getijdencentrales voorzien. Uit een haalbaarheidsstudie van Atlantis Resources is gebleken dat Gujarat een groot potentieel heeft op het gebied van getijden-energie. De getijdencentrale in de Golf van Kutch zou bestaan uit vijftig turbines van één megawatt. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 150 miljoen dollar. Er wordt aan toegevoegd dat een groot gedeelte van de constructie zou gebeuren in Gujarat, waarbij gebruik zou kunnen gemaakt worden van de groeiende windturbine-industrie van India.

Getijdenkracht vertegenwoordigt binnen de energiesector slechts een marginaal marktaandeel, zelfs in vergelijking met andere hernieuwbare bronnen. Binnen de sector wordt echter rekening gehouden met een bijzonder snelle groei. In oktober vorig jaar kreeg een consortium rond Atlantis Resources toestemming om in Pentland Firth in Schotland een getijdenpark te bouwen met ongeveer vierhonderd turbines. Gujarat merkt op dat de centrale in belangrijke mate kan bijdrage tot de economische en duurzame ontwikkeling van de Indiase deelstaat.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home