Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 19, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse bank Citigroup heeft vorig jaar een nettowinst gemaakt van 10,6 miljard dollar. De winst was gedeeltelijk te danken aan een daling bij de slechte leningen, waardoor Citigroup zijn buffers kon afbouwen. Citigroup heeft nu nog een bedrag van 4,8 miljard dollar opzij gezet voor mogelijke toekomstige verliezen. Dat is het laagste niveau in bijna vier jaar. Het is de eerste keer sinds het aantreden van Vikram Pandit als chief executive van Citigroup ruim drie jaar geleden dat Citigroup winst maakt. De twee jaar voordien werd een gecumuleerd verlies van 29,3 miljard dollar geleden. De bank moest op een bepaald moment beroep doen op 45 miljard dollar staatssteun. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 1,3 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 7,6 miljard dollar. De kwartaalomzet steeg van 5,4 miljard dollar naar 18,4 miljard dollar.


De voormalige Zwitserse bankier Rudolf Elmer heeft bijna tweeduizend namen van belastingontduikers doorgegeven aan Wikileaks. Op de lijst staan ook de namen van veertig politici die het bankgeheim hebben misbruikt om aan de fiscus te ontsnappen. Elmer moet in Zwitserland voor de rechter verschijnen wegens het overtreden van het bankgeheim en afpersing. Volgens Elmer staan op de lijst de namen multimiljonairs, multinationals, politici en zelfs mensen uit de kunstwereld uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Azië. De betrokkenen zouden de voorbije twintig jaar aan de fiscus hebben proberen te ontsnappen met zogenaamde offshorerekeningen. Julian Assange, topman van Wikileaks, zegt dat het nog enkele weken zal duren voor de resultaten op Wikileaks gepubliceerd worden. Elmer werkte tot acht jaar geleden bij de Zwitserse bank Julius Baer, waar hij werd ontslagen wegens het lekken van informatie over klanten.



Alleen investeerders van buiten de Verenigde Staten krijgen de mogelijkheid via een speciaal beleggingsfonds te beleggen in Facebook. Dat zou de bank Goldman Sachs hebben besloten. Goldman Sachs noemde de grote media-aandacht na de lancering van het investeringsfonds begin dit jaar als reden voor die beslissing. De hoeveelheid media-aandacht zou volgens de bank niet in lijn kunnen zijn met een fatsoenlijke afronding van een private verkoop onder Amerikaanse recht. Rijke klanten van de bank zouden via het fonds indirect kunnen investeren in aandelen van de netwerksite. Er moet een bedrag van maximaal 1,5 miljard dollar worden opgehaald. Volgens waarnemers zou er al voor ongeveer 7 miljard dollar aan orders binnengekomen. Al vrij snel na de aankondiging van het fonds rees de vraag of de gang van zaken wel zal worden geaccepteerd door de de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse financiële toezichthouder.


De Europese Unie wil de banken dit voorjaar aan strengere en meer transparante stresstests onderwerpen dan vorig jaar het geval was. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, stelde dat de Europese ministers van financiën het erover eens zijn dat er bij de nieuwe stresstests een grotere aandacht zal worden besteed aan transparantie, de blootstelling aan openbare schuld, aandacht voor de liquiditeit van de banken en het voorzien van oplossingen voor banken die slecht zouden scoren. Een definitief resultaat is er nog niet. De komende weken wordt in overleg met de nieuwe Europese toezichthoudende instellingen voortgewerkt aan de concrete invulling van de principes. De ministers willen de stress tests in het eerste trimester van dit jaar op gang trekken. Opnieuw zullen ongeveer negentig banken tegen het licht worden gehouden. Bedoeling is dat de Europese Centrale Bank in juni de resultaten zal publiceren.


Het Duitse ruimtevaartbedrijf OHB Technology heeft zijn topman Berry Smutny met onmiddellijke ingang geschorst wegens kritiek op het Europese navigatiesysteem Galileo. Smutny had het satelliet-systeem onzin en verspilling van belastinggeld genoemd. De uitspraken van Smutny verschenen in documenten van de Amerikaanse ambassade in Berlijn, die uitlekten via de klokkenluiderssite Wikileaks. De raad van bestuur van het Duitse ruimtevaartbedrijf deelde mee dat de maatregel noodzakelijk was om verdere reputatieschade te voorkomen. Het Duitse bedrijf sleepte vorig jaar een opdracht in de wacht om voor 566 miljoen euro de eerste veertien satellieten voor Galileo te bouwen. Galileo zou een tegenhanger moeten worden voor het Amerikaanse Global Positioning System. Het Europese systeem zou nauwkeuriger en technisch op een hoger niveau staan dan zijn Amerikaanse tegenhanger.


De bank Barclays moet een boete betalen van 9,2 miljoen euro omdat ze duizenden klanten slecht informeerde over risicovolle beleggingsfondsen. Bovendien moet de bank de verliezen compenseren. Dat heeft de Financial Services Authority (FSA), de Britse financiële toezichthouder, bekendgemaakt. Het gaat volgens de toezichthouder over de hoogste boete die tot nu toe werd opgelegd voor inbreuken op retailactiviteiten voor banken. De toezichthouder had daarbij kritiek op twee risicovolle beleggingsproducten waarop in totaal 12.300 klanten hadden ingetekend voor een totaalinvestering van 825 miljoen euro. De totale verliezen die Barclays zal moeten terugbetalen, worden geraamd op een bedrag van ongeveer 71,5 miljoen euro. De bank keek volgens de toezichthouder bij de verkoop onvoldoende of de producten wel geschikt waren voor de klanten. Barclays had onder meer de financiële omstandigheden, beleggingskennis en de ervaring van de klanten meer in acht moeten nemen.


De Londense burgemeester Boris Johnson heeft zich uitgesproken voor de bouw van een nieuwe luchthaven in het zuidoosten van Engeland. Volgens hem kan enkel op die manier Londen concurreren met andere Europese en internationale metropolen. Het pleidooi van Johnson kwam er bij de voorstelling van een rapport over de verkeerssituatie in en rond de Britse hoofdstad. Uit het rapport blijkt dat de Britse economie en de arbeidsmarkt schade zouden ondervinden als er geen bijkomende luchthaven komt. Een concrete inplantingsplaats is nog niet bekend, maar de uitbreiding is nu al omstreden. Zowel buurtbewoners als milieuverenigingen verzetten zich tegen de plannen. De Britse hoofdstad kan op dit ogenblik beschikken over de luchthavens Heathrow, Londen City, Gatwick, Stansted en Luton. De luchthavens zijn echter grotendeels verzadigd. De capaciteit van de landingsbanen op Heathrow en Gatwick wordt op dit ogenblik al voor ongeveer 99 procent ingenomen.


De Zuid-Afrikaanse drankengroep SABMiller heeft tijdens het derde kwartaal het verkochte biervolume met 3 procent opgedreven. Bij de frisdranken werd een groei met 5 procent opgetekend. De groei werd naar eigen zeggen ondersteund door de aanhoudende verbetering van de economische omstandigheden in een groot gedeelte van de opkomende markten in Afrika en Azië. Het herstel in West-Europa en Noord-Amerika blijft beperkt. Over de eerste drie kwartalen van het boekjaar stegen de biervolumes met 2 procent. Bij de frisdranken werd een stijging met 3 procent opgetekend. In november vorig jaar had SABMiller al aangekondigd dat de volumegroei in opkomende markten, kostenverlagingen en hogere prijzen van een aantal biermerken de winst ondersteunen, maar er werd toen ook gewaarschuwd voor achterblijvende consumentenbestedingen.


Boeing stelt de levering van zijn eerste Dreamliner opnieuw uit. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekend gemaakt. Het programma zit daarmee meer dan drie jaar achter op het oorspronkelijke schema. De eerste levering is nu gepland voor het derde kwartaal van dit jaar. Tot nog toe hield Boeing vast aan een datum in het eerste kwartaal. Het nieuwe uitstel zou volgens de constructeur geen tastbaar effect hebben op de resultaten van vorig jaar die nog moeten bekendgemaakt woren. Tijdens een proefvlucht in november vorig jaar brak aan boord van een testexemplaar brand uit. Het programma van de Dreamliner werd zeven jaar geleden gelanceerd. Voorzien was dat het Japanse All Nippon Airways drie jaar geleden het eerste exemplaar zou hebben ontvangen. Sindsdien moest Boeing een tiental keer zijn leveringsschema herzien wegens onvoorziene problemen met de ontwikkeling en de productie vanhet toestel.


Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto heeft het voorbije jaar 239 miljoen ton ijzererts geproduceerd. Dat is een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee heeft Rio Tinto een nieuw productierecord gevestigd. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen vooral van de stijgende vraag in China. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar zag Rio Tinto de productie van steenkool wel verstoord door de hevige regenval en daaropvolgende overstromingen in Queensland in Australië. Vier mijnen van Rio Tinto in de regio werden getroffen. De Pilbara-mijnen van Rio Tinto in West-Australië lieten over het voorbije jaar een recordproductie van 224 miljoen ton optekenen. Tegen het midden van het decennium wil het concern de productie van de betrokken mijnen echter opdrijven tot 333 miljoen ton.


De Europese Commissie heeft aan een aantal farmaceutische bedrijven een verduidelijking gevraagd over onderlinge afspraken die zouden zijn gemaakt rond geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen. De Europese Commissie strijdt al enkele jaren tegen de gewoonte van producenten van originele geneesmiddelen om de komst van generieke geneesmiddelen uit te stellen of te dwarsbomen.
Generieke geneesmiddelen zijn kopieën van geneesmiddelen die niet meer gedekt zijn door een patent. Generieke alternatieven doen de prijzen dalen. De producenten van de originele geneesmiddelen proberen die prijsdalingen tegen te gaan. Daarom zou de farmaceutische bedrijven miljoenen euro's hebben betaald aan producenten van generieke geneesmiddelen om hun producten van de markt te houden. Namen van de geviseerde bedrijven werden niet vrijgegeven.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson overweegt een formeel bod uit te brengen op het Britse bedrijf Smith & Nephew, producent van gewrichtsprotheses, apparatuur voor kijkbuisoperaties en producten voor huidbescherming. Beide partijen hebben vorig jaar al informeel gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking. Het bod van het Amerikaanse concern zou Smith & Nephew waarderen op een bedrag van 7,12 miljard pond. Johnson & Johnson heeft eerder al te kennen gegeven verder te willen groeien in de sector van de medische apparaten. De eigen divisie medical devices vertegenwoordigde twee jaar geleden een omzet van bijna 18 miljard euro. Daardoor is de divisie belangrijker dan de afdelingen geneesmiddelen en huishoudproducten. Smith & Nephew realiseerde twee jaar geleden een omzet van bijna 2,8 miljard euro. Ook andere partijen zouden geïnteresseerd zijn in een overname van het Britse bedrijf.


Het bestuur van het Canadese ijzerertsbedrijf Baffinland Iron Mines heeft zijn aandeelhouders aangeraden het gezamenlijke overnamebod van 596 miljoen dollar van ArcelorMittal en Nunavut Iron Ore Acquisition te accepteren. Na een overnamestrijd, die woedde sinds oktober vorig jaar, kwamen ArcolorMittal een gezamenlijk bod overeen. Daarbij biedt ArcelorMittal op 70 procent van de aandelen van Baffinland. Nunavut Iron Ore zou het resterende pakket van 30 procent overnemen. Er was twijfel gerezen of het gezamenlijke bod zou aanvaard worden. Richard McCloskey, chief executive van Baffinland, had zich immers tegen het bod uitgesproken. McCloskey, één van de acht bestuursleden van Baffinland, stelde dat een eventuele overname Nunavut zou bevoordelen boven andere aandeelhouders. Tweederde van de aandeelhouders van Baffinland moet akkoord gaan met de overname.


De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een bedrag van 2,2 miljard pond opzijgezet voor mogelijke veroordelingen in de Verenigde Staten rond het diabetesmiddel Avandia. Het betrokken middel moest in de Europese Unie van de markt worden gehaald omdat het werkzame bestanddeel rosiglitazone ervan verdacht wordt hartaanvallen te veroorzaken. In de Verenigde Staten werd de verkoop streng aan banden gelegd. Avandia wordt gebruikt door mensen met ouderdomsdiabetes. De Britse groep zegt de provisie aangelegd te hebben nadat bekend was geraakt dat de procureur in Colorado een onderzoek is gestart na verschillende klachten. Avandia was ooit één van de absolute succesproducten van GlaxoSmithKline. Het middel realiseerde een omzet van meer dan 3 miljard dollar. Vier jaar geleden bleek echter dat Avandia hartklachten kon veroorzaken.


China heeft de afgelopen twee jaar meer geld geleend aan ontwikkelingslanden dan de Wereldbank. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse zakenkrant Financial Times. De Chinese Ontwikkelingsbank en de Chinese Export-Importbank blijken de voorbije twee jaar 110 miljard dollar geleend aan regeringen en bedrijven in ontwikkelingslanden. De Wereldbank kwam tijdens die periode aan een uitgeleend bedrag van 100,3 miljard dollar. Dat betekende een recordbedrag voor de Wereldbank, waarmee gepoogd werd een antwoord te bieden aan de wereldwijde financiële crisis. De Chinese leningen gingen vooral naar olieproducerende landen zoals Rusland, Venezuela en Brazilië. Daarmee ondersteunde China de commerciële belangen van zijn energiebedrijven. In bepaalde gevallen bood China ook voordeliger voorwaarden dan de Wereldbank.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home