Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 17, 2011

China gaat gastankers bouwen voor ExxonMobil en Mitsui

De Chinese scheepsbouwer China State Shipbuilding Corporation (CSSC) heeft een contract ondertekend met het Amerikaanse ExxonMobil en het Japanse Mitsui voor de bouw van vier tankers voor het transport van vloeibaar gas. De schepen zullen worden gebouwd op de scheepswerven van Hudong-Zhonghua Shipbuilding, een dochteronderneming van China State Shipbuilding. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat China dergelijke schepen zal bouwen voor buitenlandse opdrachtgevers.

De schepen moeten over vier en vijf jaar worden opgeleverd. De gastankers zullen worden gebruikt om vloeibaar gas vanuit Australiƫ en Papoea Nieuw Guinea naar China te transporteren. Twee jaar geleden sloot de Amerikaanse petroleummaatschappij ExxonMobil een contract met de Chinese gasproducent PetroChina en de Chinese raffinaderij Sinopec om jaarlijks ongeveer 425 miljoen ton vloeibaar gas per jaar te transporteren. De schepen vervoeren het gas aan een temperatuur van 163 graden celcius onder nul.

Tot nu toe waren slechts een beperkt aantal landen - zoals de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea - in staat om schepen voor het transport van vloeibaar gas te bouwen. Hudong-Zhonghua Shipbuilding is de enige Chinese scheepswerf die tankers voor vloeibaar gas kan bouwen. Het eerste schip werd vier jaar geleden opgeleverd. Inmiddels zijn er vijf schepen opgeleverd en is een zesde exemplaar in opbouw. Financiƫle details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home