Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 15, 2011

Rusland bouwt nieuwe scheepswerf op Kotlin-eiland

Rusland gaat op het eiland Kotlin in de Baltische Zee, tweeƫndertig kilometer voor de kust van Sint-Petersburg, een nieuwe scheepswerf bouwen. Dat hebben een aantal Russische militaire bronnen gemeld aan het persbureau RIA-Novosti. Die scheepswerf moet over vier jaar starten met de bouw van twee Mistral-helicopterschepen. Oorspronkelijk was voorzien dat de helicopterschepen zouden worden gebouwd op de scheepswerf Baltiisky Zavod van de groep United Industrial Corporation van voormalig politicus en financier Sergei Pugachyov. De nieuwe scheepswerf zou onderdeel vormen van de groep Admiralty Shipyards.

Rusland heeft beslist om vier Franse Mistral-helicopterschepen aan te kopen. Daarbij werd overeen gekomen dat twee exemplaren zouden gebouwd worden op de scheepswerven van Saint-Nazaire in Frankrijk, maar twee andere schepen zouden in Rusland zelf worden gebouwd. De vier Mistral-schepen vormen de eerste grote aankoop van militaire technologie van het moderne Rusland. Voor de bouw van de twee Russische schepen zal een joint venture worden opgericht tussen United Shipbuilding Corporation en het Franse Direction Technique des Constructions Navales (DCNS). Het eerste schip dat in Saint-Nazaire wordt gebouwd, heeft een kostprijs van 936 miljoen dollar, terwijl het tweede schip een investering van 845 miljoen dollar zal vergen.

Dat prijsverschil heeft te maken met het gebruik van Russische onderdelen. In het eerste schip zullen 20 procent Russische onderdelen worden verwerkt. Dat aandeel wordt bij het tweede exemplaar opgedreven tot 40 procent. De Mistral-schepen kunnen zestien helicopters, vier landingsboten, zeventig gepantserde voertuigen en 450 soldaten vervoeren. De schepen moeten de verouderende Russische vloot helpen moderniseren. Ook de Russische scheepswerven zijn te verouderd om de Mistral-schepen te kunnen bouwen. De nieuwe scheepswerf op het Kotlin-eiland zou in de toekomst worden gebruikt voor de bouw van militaire en commerciƫle schepen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home